Jump to content

Featured Replies

Koliko ja znam braker je u fazi preseljenja u Austriju, tako da se verovatno zbog toga nije dugo logovao, cini mi se da ga ne vredi cekati, stoga ga valja preskociti do daljnjeg.

• 2 weeks later...

Posto braker ocigledno nema nameru da se javlja ovde, a ja sam ga vec jedno menjao, neka neko postavi pitanje da nastavimo igru.

Jeeeeee, vratio se braker! A sada pitanje, kad vec niko nece. Al` jedno lagano.

Kako se zove i gde se nalazi kuca u kojoj je zivela i slikala najpoznatija meksicka slikarka?

Evo i ja da se ubacim ovde i odmah postavim pitanje :) Nije po pravilima, ali moram, pa ko hoce, nek odgovori :D Tacnije, to je podpitanje, da se nadovezem na prethodno pitanje. Koja valuta ima 1000 podjedinica? Ima ih verovatno vise, ali ja znam za samo jednu.

Frida Kalo i Plava kuca

Znam da znas sve, ali brzas kao predobar djak :), jesu dva pitanja, ali ne pitah ko je slikarka, vec gde se nalazi kuca koju si dobro imenovao...

Potpuno si u pravu, to mi je jos od skole. Ja bih propao na kvizovima. Mislio sam da se podrazumeva Meksiko siti.

Nista se ovde ne podrazumeva :) osim da je pitanje lako kad` kazem da je lako.

Ajd napisi nesto o Fridi i nemoj, molim te, zaboraviti ljubakanje sa Najvecin disidentom Crvene revolucije.

Daklem, moja omiljena ikona XX veka, meksicka slikarka Frida Kalo, rodjena je i veci deo svog zivota provela je u Plavoj kuci u Kojoakanu koji je sada najelitnije predgradje Meksiko sitija.

U najranijoj mladosti obolela joj je prvo noga koja je usled decije paralize ostala zauvek kraca i sasusena, a potom je, dozivevsi uzasnu saobracajnu nesrecu u 18. godini prezivela vise od 50 operacija.

Bila je izuzetno snazna (duhom i karakterom,  nikako telom) svojevoljna zena i fantasticna slikarka, koja je na zalost za zivota uglavnom zivela u senci svoga mnogo poznatijeg muza, najtrazenijeg muraliste onog vremena, Dijega Rivere.

Slikajuci soje autoportrete, snazne slike protkane bolom, prepune simbola, krvi, rana i sveukupnog bola kojim je u stvari bio prozet gotovo svaki dan njenog zivota. Ona je na taj nacin stvarala zensko slikarstvo, prozeto snaznim emocijama, slikama fetusa, abortusa, telo puno rana i oziljaka.

Posle njene samostalne izlozbe u Parizu dolazi u kontakt sa najvecim nadrealistima i oni je prihvataju kao svoju, na sta se ona smeje i dobacuje: Ma kakav nadrealizam, to je moja stvarnost.

Buduci da je obozavala svog izuzetno nevernog muza vremenom je i ona postala poznata po svojim avanturama i mnogobrojnim ljubavnicima, ali i ljubavnicama. Jedna od njenih ljubavnica bila je i jedna od najvecih meksickih pevacica, koja se cak i pojavljuje u filmu Frida, Chavela Vargas, kao i mnoge druge poznate zene njenog vremena, ali i muskarci...

Buduci da je Dijego Rivera bio strastveni komunista i zbog svog ugleda i drustvenog uticaja cesto bio u prilici da se ponasa protivno vremenu i drustvenoj klimi u kojoj je ziveo, izmedju ostalog ponudio je gostoprimstvo i najvecem komunistickom disidentu Trockom i njegovoj supruzi Nataliji. Buduci da ga je Dijego izuzetno cenio kao velikog komunistu Fida se potrudila da Trockog zavede. Ljubavne veze sa zenama Dijego je podnosio sa blagim podsmehom, kao da su ga samo zabavljale, dok je sas muskarcima bilo malo drugacije, tako da je Trockom i Nataliji uskoro pronasao novi dom, istina samo dvestotinak metara od Plave kuce u kojoj su do tada ziveli skupa sa njime i Fridom,  u kome je Trocki nekoliko meseci kasnije i ubijen.

Frida je umrla u 54.godini, nedugo nakom amputacije noge, navodno od upale pluca, mada mnogi biografi sumnjaju da je u stvari izvrsila samoubistvo nekim od mnogobrojnih pilula protiv bolova koje je godinama konzumirala.

Hvala Majo,

ovo bas i nije geografija ali me je zanimalo misljenje iz "zenskog" pera. I pored najvece zelje i mnogo patnji, nije uspela u jednoj, njoj najvaznijoj stvari, da ljubavi svog zivota podari dete.

Za mene Frida predstavlja olicenje borbe za zivot. U toj borbi jeste bilo i tekile i opojnih sredstava ali njeni bolovi su bili neizdrzivi.

Zadnje sto je neko mogao da smisli je tekila sa njenim imenom. Neukusno i neeticki.

Zadnje sto je neko mogao da smisli je tekila sa njenim imenom. Neukusno i neeticki.

Ne da je neukusno, vec je prosto brutalno. Za ovo nisam znala. I bolje da nisam.

Hvala i tebi na pozitivnom stavu prema Fridi ali o onom "podarivanju" deteta cemo u NS-u na kafi, a sada neka neko odgovori na Dragancetovo pitanje

Pozdrav svima od mene sasvim novog ovde (mada starog bar na Couch Surfingu), moze koje pitanje i od mene novog, eto da se kao malo pravim vazan da i ja znam nesto pred vama iskusnim :)) ?

Dakle, zapravo ne cekajuci dozvolu, evo pitanja za ovu igricu:

Gde se nalazi mesto po nazivu Zima? (u kojoj zemlji i gde u toj zemlji?)

Ako brzo odgovarate, spremio sam i teze pitanje :))

Lepo od tebe sto si se pridruzio ali ovde je pravilo da pitanje postavlja onaj ko odgovori tacno na predhodno postavljeno pitanje. U ovom slucaju Dragancetovo.

Ok, pedjalon, sorry  :-[ sad znam pravila  :)

By the way, ima li nacina ovde da se sazna koje je ime i prezime iza kojeg nickname-a? Pitam, jer verujem da razne ljude ovde vec znam, ali ne sa ovim nickname-ovima.

Dragance posto ocito neznamo odgovor na tvoje pitanje odgovori sam i postavi , nama neznalicama, novo, lakse, pitanje. :cryy:

• 2 weeks later...
  • Author

Jao zapetljali ste mi igru ovim upadicama  nono

Jordanski dinar??

Posto je ovo tacno, cekacemo shofershajbnu malo a ako se on ne javi, prvi ko hoce slobodan je da postavi novo pitanje  :eat:

Ja sam nekako izgleda prevideo ovu temu. Moguce je da je odgovor jordanski dinar, ali ja sam mislio na jedan drugi dinar, tuniski :) On ima 1000 milima, a tim milimama nas je jednom gadjao taxista, jer nije bio zadovoljan baksisom ;D Mi smo, zapravo, hteli da mu damo tacno novca, ali nam se omaklo jedno 5 milima (oko 25 nasih para), pa je on to shvatio kao baksis i mnogo se uvredio i iznervirao :)

da prekinem agoniju u koju je ova tema upala. Tako mi svih 5 forumskih zvezdica, od ovog posta odgovaraće se na moje pitanje, i kasnije ako onaj ko je postavio pitanje ili onaj ko da tačan odgovor ne dodje na forum nakon npr 3 ili 4, neka bude i 5 dana, nastavljamo dalje bez njega, jel može?

da oživim temu jednim interesantnim pitanjem.

U sastavu republike Hrvatske zvanično je nešto više od 1185 ostrva. Medjutim, bar dva ostrva imaju nerešen status, jer republika Srbija polaže teritorijalna prava na njih! Znate li koja su to ostrva?