Followers 0

Sirija, hostel

27 posts in this topic

Narode,

Jel' ima neko da preporuci neki hostel u Alepu? Na internetu sam nasla samo jedan koji ima kakve-takve reference, a htela bih da vidim i jos neke opcije.

Thnx.

Mislim da većina nas obično ide u "Spring flower hotel", Zahr ar-rabie. Nalazi se u centru grada, otprilike na potezu između sahat-kule i arheološkog muzeja, u kvartu u kome se prodaju uglavnom kineski biciklovi i automobilske gume. Vlasnik se zove Osama, raspitaj se, lako ćeš ga naći. Ako hoćeš, mogu da pronađem i tačnu adresu i mejl - često je potrebno rezervisati krevet dan-dva unapred, pošto je to najpopularniji hostel u Alepu.

Ne ne ... vecina nas je isla kod naseg dobrog prijatelja Ahmada u hotelu Al-Gawaher! On je u medjuvremenu trebao da otvori novi hotel a da ovaj ostavi ocu ali ... Al Gawaher je ono zbog cega smo mi ostali u Alepu bar 5 dana duze nego sto smo planirali! Ahmadov telefon je +963-95-476911 pa mozes da ga pozoves i mozda ostanes i u njegovom novom hostelu!

:) Kontaktirala sam Ahmada pre par dana, ali mi jos nije odgovorio. Inace, koliko znam, nije jos otvorio svoj ho(s)tel.

Lazare, mozes, molim te, da prosledis kontakte tog 'tvog' hostela. Od viska glava ne boli. :)

http://www.springflowerhostel.com/ je sajt Spring Flower Hostela. Ako ih kontaktiraš na mail, budi strpljiva, ponekad im treba i 5 dana da odgovore. U martu su bili neki radovi u hostelu pa je bilo malo bučno, ali to su verovatno završili do sada.

U Damasku postoje dva najpoznatija hostela, jedan do drugog. I tamo je potrebno rezervisati par dana unapred, za svaki slucaj. Jedan je Al-Haramein, a drugi.. uh, ne secam se. Al neko ce se vec setiti :)

Drugi hotel se zove Al-Rabi i oba se nalaze u Suk Sarujah. Ako ides tokom leta ne treba ti rezervacija, uvek ima mesta na krovu, a tamo je najbolje, ako ides zimi ima dovoljno mesta... Bolje je na krovu u Al-Rabi!

Da li je neko primetio rat između Lonely Planet-a i Spring Flower hotela u Alepu? Pre par godina ih je LP proglasio za najbolji hostel u Alepu, a sada u Middle East vodiču ima čitav pasus o tome kako je to loš hostel, kako tamo ne treba ići, kako osoblje špijunira devojke dok se tuširaju (kroz rupicu na zidu) itd itd :)

S druge strane, na recepciji hostela se svim gostima dele kartice na kojima piše kako ne treba verovati Lonely Planetu, a posebno njihovom novom izdanju, jer je prepuno predrasuda i pogrešnih informacija.

Prošle godine mi vlasnik hostela reče da on misli da je to zbog toga što biblioteka hostela (besplatno na raspolaganju svim gostima) sadrži na desetine kopija raznih Lonely Planet vodiča, pa su kao LP-ovci zbog toga pobesneli... Meni to objašnjenje ne zvuči posebno uverljivo, al ajde. Inače, gomilu puta sam tamo odseo, i bila je sasvim ok atmosfera.

Za Damask su mi oba hotela podjednako dobra - češće sam bio u Al-Rabi, i krov je stvarno super :) Leti su nekada prebukirani, pa se dešava da stave dušeke i u dvorište i u hol hotela.

4-10$ zavisno od broja kreveta u sobi, zajedničkog ili ne kupatila, sobe ili krova.

On 6/22/2008 at 1:09 PM, Lazar said:

Da li je neko primetio rat između Lonely Planet-a i Spring Flower hotela u Alepu? Pre par godina ih je LP proglasio za najbolji hostel u Alepu, a sada u Middle East vodiču ima čitav pasus o tome kako je to loš hostel, kako tamo ne treba ići, kako osoblje špijunira devojke dok se tuširaju (kroz rupicu na zidu) itd itd :)

Momci koji rade tamo su nam pričali kako je jedan njihov kolega pre par godina stvarno napravio rupicu na zidu i povremeno virio kroz nju dok se devojke tuširaju. Naravno, čim su saznali za to, dobio je otkaz. Nama je takođe bila OK atmosfera u tom hostelu, mada možda malo isuviše tiha.

U Ahmedovom hotelu se stalno neko dere, trci okolo, smeje se... hotel je stalno pun veselih ljudi a sirijci su opste poznati da im treba 100 godina da odgovore na mail ili se jave porukom. Jednostavno idi u Alepo i necesh ostati bez krova nad glavom, sigurno cesh naci smeshtaj.

;D

Pre dvadesetak dana sam placao 8 evra u cetvorokrevetnoj sobi u All-Haramein hotelu sa doruckom. Krov je leti ubedljivo najjeftiniji, 2-3 evra.

Upravo sam se vratila sa jednomesecnog putovanja po Turskoj, Siriji i Jordanu. Evo par svezih informacija o cenama smestaja.

U Alepu hotel Kasr Alandaloss, u blizini Clock Tower-a, nedaleko od muzeja. Dvokrevetna soba sa svojim kupatilom i ventilatorom je 500 sirijskih funti ( cena je za celu sobu ), bez cenkanja. Hotel je na odlicnoj lokaciji, mali, simpatican, preporucujem!

U Damasku smo vodjeni Lonely planetom otisli u Al-haramain hotel gde su nam za dvokrevetnu sobu sa zajednickim kupatilom trazili 1200 s.f.  Odmah iznad ovog hotela nalazi se Al-Rabie hotel gde smo dvokrevetnu sobu (zapravo trokrevetnu iako smo bile samo nas dve ) sa svojim kupatilom ( odlicna soba ) platile 1500 s. f.  a sledecu noc sobu bez kupatila 1000 s.f. 

U Hami je definitivno najbolji Riad hotel, jako cist, prijatno osoblje...900 s.f. dvokrevetna soba sa kupatilom i klimom, pogledom na ulicu i clock tower.

Ako nekoga zanima jos nesto pitajte!

Al ste se vi trosile...

:maddd:

to je moglo bar duplo jeftinije. Ili cak dzabe

;D

Skupo?!  Cena je za celu sobu a ne po osobi, i u pitanju su dvokrevetne sobe sa kupatilom. Ako je Sci placao 8 eura krevet u cetverokrevetnoj sobi kako moze biti skupo 7 eura CELA soba ( 3,5 eura po osobi ). Ne znam kad ste bili u Siriji ali njima su sve cene skocile jer je gorivo poskupelo! I dalje je jeftino...

On 7/25/2008 at 6:20 AM, Cruela DeVil said:

Al ste se vi trosile...

:maddd:

to je moglo bar duplo jeftinije. Ili cak dzabe

;D

U kom iole pristojnom hotelu u Alepu i Damasku je smestaj duplo jeftiniji?

U Al-Gawaher je dzabe! :-) To je cena za nas ... Srbe ... a inace je oko 250 nasih dinara dvokrevetna soba po osobi ... dakle ukupno 500 din ... ne znam koliko to bese u Sirijskim parama!

U medjuvremenu je Al Gawaher dobio odlicnu preporuku u LP-u i cene su sada duplo vise. Dvokrevetna je od 800-1000..... ja, zato sto sam iz Srbije, sam platio 500 ...... nije bilo slobodne sobe pa mi je Ahmed dao svoju kada je cuo da sam na cs-u i da mi je Anchy preporucila:) stvarno je super lik....stalno je pricao o Kiki  :banana: .... i u ostalim hotelima su slicne cene ali je Ahmedov hotel dobar izbor....

bilo kako bilo cena smestaja u Siriji je poredeci samo sa proslom godinom duplo skuplje, a da ne spominjem period pre tri ili cetiri godine....

Svi hoteli koji se pominju u LP su podigli cene....  :psuje:

Miroslave, jesi li stigao do Kapadokije?  ;D

On 7/26/2008 at 3:14 PM, Insomnia said:

Svi hoteli koji se pominju u LP su podigli cene....  :psuje:

Miroslave, jesi li stigao do Kapadokije?  ;D

Naravno..... bus Alepo Antakija  je bio prica za sebe.... Kapadokija je divna. cak sam se i odmorio malo..... nasao sam super smestaj. posle Kapadokije sam nocnim busom skocio do Selcuka. Bio sam u Efesu, Nacionalnom parku Mili i, naravno Kusadasiju. A sam Selcuk je prelep. Na stubovima koji su nosili akvadukt su se nastanile rode. ima ih barem 80..... eto gde pobegose rode:) Cak sam jedan dan proveo u Akva fantasy-u :) i na kraju ponovo Istanbul i let jatom natrag.....

veliki pozdrav

E ljudi zanima me kao ste isli preko Turske do Sirije? Pretpostavljam vozom (pitam vezano za fleksipas). Ja bih kupio onaj od 50e ali ne znam da li ce biti dovoljno, zapravo video sam negde link za tursku zeleznicu ali nisam mogao da nadjem voz od istanbula do iskenderuna, ili adne, pa se pitam jel vi znate kada ima?

Mislim da mi je kasno za stop jer bih krenuo u decembru, ili ne? I kakve su temperature u na jugu Turske i u Siriji tada (prevashodno Alepo i Damask)?