Jump to content

Featured Replies

https://www.forbes.com/sites/avidan/2020/08/02/in-a-twist-on-loyalty-programs-emirates-is-promising-travelers-a-free-funeral-if-infected-with-covid-19/

Emirates’ insurance for travelers stipulates that if one of its passengers is diagnosed with COVID-19 during their journey, the Dubai-based airline will cover their medical expenses, up to €150,000 (about $176,000). It will pay €100 ($118) per day for quarantine costs – such as a hotel room – for up to two weeks.

And if the worst happens, Emirates will offer €1,500 (about $1,765) for a passenger’s funeral. The insurance is automatic with ticketing, effective immediately, and carries no fees for travelers.

Sent from my MI 8 using Tapatalk

(Reuters) - Novavax Inc said on Tuesday its experimental COVID-19 vaccine produced high levels of antibodies against the novel coronavirus, according to initial data from a small, early-stage clinical trial, sending the company’s shares up 10%.

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-novavax/novavax-coronavirus-vaccine-induces-immune-response-in-early-study-shares-jump-idUSKCN2502QT

• Author

Posle Balkanizacije u lingvistici i savremenoj teoriji raspada država, sad imamo i "Balkansku rutu" kad su migranti u pitanju o 2015. i sad ovo "Balkansku korona rutu".

On 8/6/2020 at 11:36 AM, Lazar said:

Da li zaista „virus u Nemačku dolazi sa Balkana“?

„Balkanska korona-ruta“

Nego, da li je neko putovao ka Istanbulu avionom ovih dana ili nedelja? Značila bi mi informacija kakvo je prolazno vreme izlaska iz aviona i pokupljanje prtljaga uz sve ove kontrole i sl. Trebalo bi da hvatam naredni avion, nisu povezani letovi, pa ne bih da zakasnim ako baš svakom mere temperaturu ili ako nas prskaju i proveravaju ponaosob.

Hvala.

Svaki dan sve crnje i crnje prognoze, svet se nece oporaviti do 2046. [emoji2955]

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Sve dosadasnje prognoze su se pokazale kao nepouzdane, pa ce tako i ova. Cinjenica je da niko ne zna sta ce i kako da bude. Ja hocu da verujem da ce ova posast da ode onako kako je i dosla-iznenada. Da li ce to biti uzrokovano vakcinom ili ko zna cime vec, ne znam, ali se nadam da ce da se desi. I istog momenta se nadam da ce sve da krece da se vraca u normalu i verujem da nece toliko dugo trajati. Wizzair ceka, k'o zapeta puska, ima da krenu da lete na 167389 novih destinacija, cim se otvore granice :D 

Edited by Dragance

48 minutes ago, Dragance said:

I istog momenta se nadam da ce sve da krece da se vraca u normalu i verujem da nece toliko dugo trajati. 

Na zalost, mislim da ce kod avio saobracaja potrajati bas dugo...

Što se tiče avio saobraćaja ove godine - mrka kapa. Posebno dugi međukontinentalni letovi. Leti samo ko mora ako uopšte može. Iako se stvara privid da se industrija polako diže na noge, broj povećanih letova ne prati proporcionalno povećanje putnika. Avioni su bukvalno (polu)prazni. Sasvim je sigurno da do sljedećeg ljeta se ne očekuju poboljšanja.

Sve je meni jasno i kakva je situacija i kakve su prognoze, samo necu da verujem u njih i hocu da sirim optimizam:banana: 

I ne kupujem karte jos od marta, ali zato sam pun vaucera, k'o brod, prosto ne znam gde cu pre kad sve ovo prodje lol::

Edited by Dragance

Svima je jasno da su ovu godinu pojeli skakavci, a licno mislim da je realno da se isto ocekuje i od naredne godine.

• Author

Ta nisu skakavci. Valjda po Bibliji ide kuga, suše pa skakavci i onda potop ? (izvinjavam se ako sam nekog povredio na religijskoj osnovi). 
elem, ljudi putuju idu, letuju, rade. Nije baš da niko ne mrda nikud. 

Vrlo mali broj ljudi. I ka malom broju mesta.

Putovanja ce najverovatnije biti vracena kroz vreme u doba pre low cost letova, hostela i AirBNB. Samo za bogate.

Jadan li je tvoj zivot sa takvim stavom.

Inace, ne vidim zasto bi ista sprecavalo ljude da putuju, realnost je da ce se ili svi zaraziti ili ce prestati histerija oko ovoga i sve ce biti ok. Ja sam vec putovao za Srb u junu, u oktobru idem opet, u martu bio na kruzu, u decembru opet... Za nedelju dana idem na zapadni kraj drzave, Los Andjeles, Las Vegas... Ne vidim sta to sprecava ljude da putuju, sem neke zemlje i ogranicenja koja su trenutno uvedena. 

Lose vesti za sve koji su prethodnih meseci cesto posecivali ovaj link trazeci najnovije podatke o ogranicenjima putovanja sirom sveta. IATA je ogranicila na 3 broj zemalja koje mozete besplatno da pogledate, za sve preko toga je potrebna pretplata po sumanutoj ceni od 199 eura godisnje.

https://www.iata.org/en/publications/timatic/covid-alerts/

Problem se da resiti refreshom stranice i ponovnim unosom captcha koda, ali je prilicno annoying.

31 minutes ago, mveruovic said:

Jadan li je tvoj zivot sa takvim stavom.

Inace, ne vidim zasto bi ista sprecavalo ljude da putuju, realnost je da ce se ili svi zaraziti ili ce prestati histerija oko ovoga i sve ce biti ok.

Bas tako!

trenutno ne moze da se putuje u 95 % zemalja, ne znam o kakvim vi putovanjima pricate...kakav mart, decembar....o cemu mveruovic pricas? putujes s jednog kraja zemlje u drugi,  ok, al da li mozes van zemlje...u srbiju verovatno mozes, ali nigde drugo....

putuje onaj ko mora, ili onaj ko se bas igra sa sudbinom, i to u vrlo uskom krugu zemalja...jer sta da se desi da , ne daj boze, dobijes koronu u sred letovanja u hrvatskoj npr? 

imam neki osecaj da ce sve splasnuti posle americkih izbora, ali ipak se plasim da ce trajati sve do te famozne vakcine, i da ima toliko da usade strah ljudima, i da produze ovo stanje dok se ljudima potpuno ne smuci, pa da svi pohrle da se vakcinisu cim se pojavi na trzistu....a u vakcini sta ce da bude, to je vec nebitno heh

Ne znam sta nisi razumeo u tome da sam putovao u martu na kruzeru, 10. marta se ukrcao. Idem i u decembru ukoliko jedino ne produze ban za kruzere. U Srbiji sam bio, u oktobru sam opet u Srbiji i planiram da putujem gde god budem mogao. I sta da dobijem koronu, sta da me udari auto? Prijatelji koji zive u EU putuju isto tako. Ne interesuje me da sedim u kuci zakljucan ko najgori paranoik, necu ni da lizem kvake na infektivnoj, ali cu normalno da zivim. Normalni ljudi ce da putuju, oni koji ce da zive u strahu nema problema. Koja ce biti razlika izmedju danas i novembra, izmedju novembra i juna? Nikakva, izmislice vakcinu koja nije ni ispitana na misevima a ne na ljudima, vakcina nece stititi ni polovinu u najboljem slucaju ali onda ce cudotvorno da postane ok da se putuje i sve da funkcionise. 

"Da se sve pameti iznesu na pazar, svako bi svoju uzeo." :) Šalu na stranu, ne vidim da su turistička putovanja toliko bitna da se jedne godine ne mogu preskočiti. Skupi letovi, otkazivanje letova, potencijalna gnjavaža na aerodromima, plus još mogućnost da završiš u bolnici, ili da nekoga zaraziš... Meni je to jednostavno previše gnjavaže, a nije baš da nemam šta da radim kod kuće. Sa druge strane, jedan poznanik je pre par nedelja došao sa Tajlanda u Srbiju, jedna drugarica je pre oko mesec i nešto otišla u Nemačku i još je tamo, dvoje prijatelja već par meseci bicikliraju po Japanu. Vidim i po fejsu da ljudi putuju, dakle nije neizvodljivo. Samo je jako ograničen izbor destinacija, i zahteva mnogo više planiranja i cimanja nego ranije. Što se tiče prognoza, mislim da ljudi uglavnom reaguju emocionalno: jedni uživaju u mračnim predskazanjima kako nikad više neće biti kao pre, drugi govore kako će već sutra sve proći kao da ništa nije bilo, ali činjenica je da niko zapravo nema pojma. Osim ako neko ima pristup nekim posebnim informacijama koje ostali ne znaju, ili poseduje nekakav proročki dar... 

Nema nikakvih posebnih informacija, samo treba procitati prognoze strucnjaka koliko ce trajati proizvodnja i distribucija vakcina. Najoptimisticnije procene su 12-18 meseci. Na osnovu toga cenim da nece biti znacajnih promena ni naredne godine.

mveurovic, ja osecam odgovornost da ne zarazim sebe, svoju porodicu i ostale sa kojima stupam u dodir, a i sve ostale. Licno mislim da je potpuno neodgovorno u ovakvoj situaciji putovati bez preke potrebe, a narocito zarad zadovoljstva. To smatram sebicnim jer ovo nije samo licno pitanje, svojim ponasanjem mozemo bukvalno da ubijemo druge, a da nama recimo nista ne bude, prenosom zaraze. Zato mislim da je stvar licne odgovornosti da treba minimizovati kretanje, biti na udaljenosti od drugih, svuda nositi masku i sanitizovati ruke.

Edited by noskich

Super, ti si odlican primer kako su ti usadili u glavu strah. Prvo za te tvoje strucnjake sto kazes, te ne treba maska, treba, ipak ne, u stvari da. Maska ne moze da te zastiti nikako sem ako ne nosis respirator n95.
U Americi dnevno umre oko 9000 ljudi. Dnevno umre oko 1900 ljudi od srca, od raka negde oko 1700 dnevno. U najcrnjim danima navodno umre 1500 ljudi od korone. Kazem navodno jer su testovi toliko nepouzdani da je pre neki dan guverner Ohaja bio pozitivan pa posle isto vece negativan. Koliko je ljudi umrlo koje je "pozitivno" i tako zavedeno... Nisam nikakav antvakser, teoreticar zavere i slicno, virus postoji normalno i utice na ljude i umiru ljudi od njega. Vakcina za obican grip jedva da je 50% uspesna. Da li mislis da ce cudotvorna vakcina koju ce da zbrckaju za manje od godinu dana da bude uspesnija?
Vakcina ce u Srb da prodje "slavno" kao i 2009/2010.

Imam N95 ali i 3M P100. Za neke vakcine je do sada trebalo 5-10 godina. Dao sam prognozu da sledeca godina nece biti znacajno razlicita od trenutne, kvalitet vakcina je sasvim druga prica.

Ja sam maske nosio od samog pocetka, cak i pre COVIDa sam nosio masku na drugom poslu jer je lokacija pored aerodroma pa ima dosta prasine. Informisati se moramo sami.

Inace bilo kakva maska je bolja nego nista. U najmanju ruku smanjuje mogucnost zaraze i sirenja iste. Ne garantuje potpuno, ali smanjuje.

Edited by noskich

sto se turistickih putovanja tice, zeznuto je bas za sad...EU drzavljani mogu da putuju uglavnom samo unutar EU, i manje vise nigde vise ( Srbija, Ukrajina i jos par drzava, u SAD npr. ne mogu), u jugoistocnu Aziju se ne moze nigde, i Kinu takodje, bar ne turisticki, i Indiju takodje ne moze, kao ni u celu Juznu Ameriku, sem Meksika, i Ekvadora mislim ....Vecina Afrike ne prima nikog....Srbi mogu u USA, Evropljani i Rusi ne mogu...Mislim, toliko je sve limitirano, da tu nema sta mnogo da se prica..Moj drug se ozenio za Portugalku, ne moze da ode tamo u svoju kucu koju je jos pre braka kupio....mislim, ambasada kaze kao moze, al portugalsko ministarstvo to ne potvrdjuje, takodje , pitanje kako stici do Portugala, vecina EU ne dozvoljava cak ni tranzit srpskim drzavljanima, a kamoli ako jos nije sigurno da ce te primiti u krajnju zemlju odredista...Mislim, o cemu mi ovde pricamo? Jednostavno, ljudi obicne zivote ne mogu da vode, a kamoli turisticke posete....

Kruzeri nema sanse da pocnu skorije, pa to su najveca legla  bilo koje zaraze koja se unese od spolja, tamo se sve rasiri u roku od pola dana....Koliko sam puta imao prilike da budem u tzv. code red, kad cistimo i sanitaziramo brod po 20 dana bez prestanka, i u radno i u neradno vreme, maltene sta radimo, samo cistimo brod po ceo dan.....da bi izbacili glupavi noro virus, od koga ne moze da ti bude nista, sem malo proliva i bolova u stomaku.....pri tom se tad svi porazboljevaju od respiratornih infekcija, jer su te hemikalije za sanitaciju izuzetno jake i ostecuju epitel disajnih organa toliko da masa ljudi koji ga koriste pljuju krv konstantno...mogu misliti kakva ce sad da bude prica oko korone....ko je putovao u martu, otputovao je heheh

Mozemo samo da se nadamo da ce uskoro neko da izadje i da kaze da je ovo bila jedna velika zajebancija, i aj sad svi nazad na svoje radne zadatke hahahah..ili da je sve smisljeno da Tramp ne bi osvojio drugi mandat....ali izgleda da je ovde neka mnogo veca kinta u pitanju- pogledajte samo koliko su najbogatiji ljudi bogatiji u odnosu na pre 6 meseci, pa je sve jasno....ali stoji i cinjenica da ljudski rod na Zemlji na svakih stotinak godina pogodi neka posast....i priroda ima svoje metode depopulacije....kad bi samo znali gde je istina, bar bi nam bilo lakse :) 

Kruzeri bi trebalo da pocnu od kraja oktobra u US, mozda odloze do kraja novembra. U Evropi je pre dve nedelje TUI prvi kruz odradio, bez luka, na nekoliko dana, i sad je u toku. Sledece nedelje bi trebalo MSC I Kosta da pocnu Italija, Malta, Grcka sa lukama kruzeve. Bice ograniceno ali verujem da ce u narednih 2-3 meseca najkasnije poceti da rade po Karibima.  

Edited by mveruovic