Posted May 7, 2010 Nisam nasao na search-u, pa reko da priupitam da li neko moze da mi sastavi malu listu, sta videti u Kpoenhagenu. Zanimaju me znamenitosti, ali bogme i kafici i klubovi? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2010 Slobodni grad Kristijaniju, i u blizini crkvu na koju mozesh da se popnesh na toranj, odlichan je pogled. Nyhavn na kome imash i gomilu kafica i klubova, obidjesh novo pozorishte i operu, a u blizini ti je i Stroget peshachka zona, neshto kao beogradska knez mihajlova. Zooloshki vrt je odlichan, obavezno idi na jednu canal tour voznju (na nyhavn-u krecu, 30-60 dkk). Ako ti je to zanimljivo imash gomilu svega u Tivoli zabavnom parku, odlichan javni akvarijum ti je malo severno od Kopenahgena, oko 8 zona prevozom udaljen. Takodje botanichka bashta je odlichna, kao i ogroman broj ogromnih parkova sa jezerima i pratecim sadrzajima. Mala sirena je trenutno izlozena u Kini tako da nju necesh videti Toliko se setih nabrzaka, pa pitaj ako te josh neshto interesuje. Kad idesh? Mozda i ja budem tamo... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2010 Koliko jos prosle nedelje u ovo vreme bio sam upravo u Kopenhagenu, pa evo i mojih predloga: - Nyhavn - mali kanalic, oivicen kaficima i zgradama ofarbanim u raznorazne boje. Sjajno mesto za fotografisanje i kaficu ako je suncan dan. - Amalienborg Palace - trg na kome se nalaze 4 palate koje sluze kao rezidencija kraljevske porodice - Slotsholmen - ostrvce na kome je sve pocelo. Tu su ostaci prvobitne tvrdjave iz koje je Kopenhagen nastao i razvijao se, a danas se tu nalazi Parlament i brojne vladine institucije. Takodje i imponzantna zgrada Berze... - Tivoli - zabavni park sa obiljem razoraznih voznji i slicnih zezalica i odlicnih restorana. Na jezeru koje se nalazi u Tivoliju postavljena je replika Male sirene, identicna originalu. Ta replika vlasnistvo je naslednika autora originalne Sirene i oni su dozvolili da ta statua bude izlozena u Tivoliju dok je original na izlozbi u Sangaju. U Tivoliju bez problema mozes da provedes ceo jedan dan ako volis ovakvu vrstu zabave, ali to ce prilicno da te kosta jer se posebno placa ulaz u sam park a zatim i posebno svaka od voznji (ako planiras da se vozis na svim tim zezalicama obavezno kupi multi ride ticket). - Stroget - pesacka i shopping zona, sastavljena od nekoliko povezanih ulica - Rosenborg Castle - dvorac izgradjen u renesansnom stilu sa jako lepim parkom, u samom centru grada - Izlet u Malme - nekih 35 minuta voznje vozom, jako simpatican i prijatan grad - Frederiksborg Castle - prelep dvorac i vrt u mestu Hillerod, nekih 40-ak minuta voznje vozom od Kopenhagena - Kronborg Castle - Hamletov dvorac u mestu Helsingor, takodje nekih 40-ak minuta voznje vozom .... Eto to je na brzinu lista znamenitosti koje su na mene ostavile najveci utisak. Ima tamo stvarno puno toga da se vidi, mada je meni najjaci utisak sama atmosfera koja vlada tamo, maksimalno opusteni ljudi, ambijent... I da...ponesi puuuunoooo para, papreno je sve skupo! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2010 Ajd i ja da pridodam ponesto: - Louisiana muzej savremene umetnosti, 30 min vozom severno od Kph. Ako nista drugo, vredi otici jer je na odlicnoj lokaciji, na samoj obali Oresund zaliva, pa se vidi i Svedska prekoputa - Arken muzej savremene umetnosti je oko 30 min juzno od Kph i takodje se stize regionalnim vozom. U neposrednoj blizini muzeja je dugacka divlja pescana plaza, sunce bije u more a vetrenjace su u daljini - Mramorna crkva je preko puta Amalienborg palate, neces je promasiti, treba je videti, nesvakidasnja je za Kph arhitekturu. - Kraljevska biblioteka "Black Diamond" - Carlsberg Glyptotek - muzej skulptura, cim se udje, upada se u zimsku bastu sa najrazlicitijim tropskim drvecem, izgleda super, nije mi se islo odatle. - Frederiksberg dvorac je u gradu, blizu Zooloskog vrta, ima divan veliki park oko dvorca. Ako se setas kroz park mozes da vidis i slonove u Zoo vrtu i novu staklenu kupolu "Elephant house" (dizajn Norman Foster). - Carlsberg pivara - Christianshavn deo grada mi se ceo dopao, kafici na kanalima - Istedgade ulica i Vesterbro - kafici i klubovi - Latinski kvart - lepe male ulice i skriveni trgovi - Voznja brodom po kanalima Skupo jeste, ali najvise blizu ultra turistickih zona (Tivoli, Nyhavn, Stroget). Ako planiras da ulazis u muzeje, dvorce, zoo i ostalo - Copenhagen Card se isplati (ima ona od 24h i od 72 h) a sa njom je besplatan i prevoz busom, metroom i vozovima. Ali i da ne ulazis u sve te znamenitosti - mozes sasvim lepo da se provedes. Super je Kph, u isto vreme je i opusten ali i otmen, sa puno vode i zelenila i biciklima na sve strane Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2010 Ako te zanima zašto je mala sirena sada u Kini, pogledaj priču čoveka koji ju je tamo poslao.... http://www.ted.com/talks/lang/eng/bjarke_ingels_3_warp_speed_architecture_tales.html tj, ako imaš 20min vremena, i ne smeta ti što priča kao da je pojeo Švarcenegera mnogo je zabavan, a i čućeš ponešto o modernom Kopenhagenu..... Ili ove likove koji su radili sa njim - ali nisu arhitekte nego se bave parkurom Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2010 Kopenhagen! Zelim otici tamo ovo leto na 5-6 dana. Najvise zbog Kristijanije. Prvi put sam cuo za nju u emisiji tvwww http://tvwww.tv/node/32 . Zatim sam pogledao dokumentarni film http://video.google.com/videoplay?docid=-8887317701829510625# . Njena istorija je vrlo zanimljiva. Sve je krenulo krajem sezdesetih godina hipi pokretom. Nezadovoljni stanjem u svetu, i pokrenuti celom novom filozofijom i nacinom zivota mala grupa hipika je krenula da naseljava napustene vojne objekte blizu centra Kopenhagena i taj deo ,,svog" grada prozvala drzavom Kristijanija. Vremenom se sve prosirilo i pocelo da smeta vlastima. Posto je hipi pokret bio u svemu slobodan i droga se lako nalazila u novostvorenoj samoprozvanoj drzavi Kristijanija. Svo vreme su imali problema sa vlastima, cak je i vojska i policija razorila mnogo domova i zabranila prisustvo hipika. Za divno cudo hipici su se pobunili, opet osvojili Kristijaniju i stvorili nove domove. Sada izgleda kao raj na zemlji. Koga zanima vise neka pogleda video klipove iz linkova gore. Zanima me kako ste je doziveli vi koji ste vec bili tamo? Sve se bojim da postala turisticka atrakcija i da je izgubila onu notu buntovnosti. Da li zna neko ima li mogucnosti da se tamo kauc surfuje ili bilo kako odsedne nekoliko dana? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 Koliko znam, tamo nema kaučsurfera, ali se gradskim prevozom lako stiže (prevoz je - da li treba reći - odličan), pa gde god da nađeš, lako ćeš stići). Možeš i da ubaciš paru i uzmeš bajs, pa eto sjajnog načina za obilazak celog Kopenhagena. I, u Kristijani nema fotografisanja! A da je skupo, skupo je. Pre mesec dana veliko pivo u Kristijani me je koštalo u našim parama 1.100 dinara!!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 Ceo Kopenhagen cesh najlakshe obici bajkom, pa gledaj da se nekako snadjesh, mozda da od nekog pozajmish ili chak iznajmish, em shto je sve prilagodjeno tom nachinu kretanja em shto cesh ushtedeti. U Kristijaniji zivi oko 900 ljudi na ogromnom prostoru i jako je teshko da se tamo uselish ili zivish neko vreme, znam za primer ljudi koji su chekali da neko ode na par meseci u neku drugu zemlju da zivi da bi mogli to vreme da provedu na njegovom mestu, chak se sastaju i odluchuju da li da dozvole odredjenoj osobi da se useli. Inache mozesh da slikash po Kristijaniji, samo ne u onom delu na ulazu koji je i "najturistichkiji", gde se prodaju dzidza bidze i THC derivati Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 Ima besplatnih bajkova u centru Kopenhagena. Ubaciš novčić, skineš bajk sa lanca. Dobiješ novčić nazad kada vratiš bajs. Jednostavno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 Ima besplatnih CIty Bike-ova, ali ja nisam nijednom video nijedan slobodan.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 On 5/10/2010 at 6:55 AM, wayloh said: Koliko znam, tamo nema kaučsurfera, ali se gradskim prevozom lako stiže (prevoz je - da li treba reći - odličan), pa gde god da nađeš, lako ćeš stići). Gradski prevoz jeste odlican ali je za nas standard preskupo. Karta za deset voznji kosta 20 eura tj. oko 150 dk, to je npr karta zona2. Ima naravno i zona1 ali je samo za uzi centar grada. A naravno ima jos zona i svaka je skuplja i skuplja sto si dalje od centra. Jedina prednost je sto sa jednim kucanjem mozes da se vozis sat vremena i bilo kojim prevoznim sredstvom (busom, metroom, vozom). Po gradu se vrlo lako covek moze snaci ali je grad bas bas veliki, odnosno nije veliki koliko toga ima da se vidi. Besplatnu kartu grada, onu osnovnu sa prevoznim linijama mozes naci u Info centru -preko puta Civolija. Na taxi ni ne pomisljaj. A moram reci i ovaj ,za mene uzasan podatak, prelaz kolima preko mosta koji spaja Kopenhagen sa Malme-om u oba pravca kosta 80eura. Imas i plovidbu kanalima po Kopenhagenu koja kosta 60 dk, traje oko sat i po a mozes i izlaziti da prosetas na svakoj toj luckoj stanici i sacekati sledeci brodic i nastaviti svoju voznju u okviru iste cene. Bicikla je definiticno tamo izasla iz raja. Ja sam se vratila pre mesec dana i stvarno sam puna utisaka. Predivan grad ali i okolina. Ako ko ima vremena treba obici gradove u okolini koji imaju predivne dvorce i vrtove kao npr Helsingor, Fredensborg, Hilerod... Meni se akvarijum licno nije dopao....skroman u odnosu na onaj koji sam videla u Barseloni, ali Zoo vrt jeste lep ali i skup (20Eura ulaznica). Parkovi su im takodje prelepi....ma generalno prelep grad. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 On 5/10/2010 at 12:31 PM, Behemot said: Ima besplatnih bajkova u centru Kopenhagena. Ubaciš novčić, skineš bajk sa lanca. Dobiješ novčić nazad kada vratiš bajs. Navodno u gradu ima oko 1000 besplatnih bicikala koji bi trebalo na taj nacin da se koriste (ubacis 20 kruna i vozis). Za 6 dana kolko sam spartala po Kph, ne videh ni jedan jedini slobodan bicikl Dopale su mi se zene koje voze bajs u stiklama i kaputima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 On 5/10/2010 at 12:47 PM, duda said: Imas i plovidbu kanalima po Kopenhagenu koja kosta 60 dk, traje oko sat i po a mozes i izlaziti da prosetas na svakoj toj luckoj stanici i sacekati sledeci brodic i nastaviti svoju voznju u okviru iste cene. Odesh samo malo dalje niz Nihavn i imash kanal tur za 30 kruna... Inache zanimljiv blog o bajkovanju kopenagenom http://www.copenhagencyclechic.com/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 11, 2010 uu super info, hvala A je l` proveo neko malo vise vremena u Kopenhagenu (ziveo, radio, studirao...), interesuju me price i iz te perspektive? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 11, 2010 Moja devojka tamo studira pa slobodno pitaj shta te interesuje Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 11, 2010 U Kopenhagenu je skup Metro, ali se moze voziti bez karte jer nema nikakve direktne kontrole a metro ide bez vozaca. Sad ima ponekad kontrola ali se to vidi sa kilometra! Kontrolanti imaju crne uniforme i vidi se da imaju i kao neki toki-voki. Ali je retko kontrola koliko sam ja zapazio. Meni se desilo samo jedanput. Metro ima samo dve linije i dosta je nov. Inace ide i do aerodroma. Ko voli moze da ide i vozom do Malmea. Kad je guzva (kad ljudi idu sa posla) onda se moze i bez karte do Malmea. Vidis gde je kondukter (kad izadje na stanici) i ti onda udjes u neki vagon koji je daleko od konduktera. Obicno pocinju na kraju kompozicije, pa se onda menjaju kad voz predje mozt i u Svedskoj je. Tako da od Kopenhagena (najbolje ici sa aerodromske stanice a do aerodroma sa metroom) do Malmea se moze dzabe sa lokalnim vozovima. Srecno! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 12, 2010 On 6/11/2010 at 10:13 PM, spavac said: Moja devojka tamo studira pa slobodno pitaj shta te interesuje ha pridruzujem joj se od septembra, i imacu gomilu pitanja, nek se spremi Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 18, 2011 Pozz ljudi Idem na par dana u aprilu u Kopenhagen (i Malme) pa me zanima kako naci najpovoljniji smestaj.Gledao sam cene hostela krecu se od 25 evra za vece pa navise ali komentari ljudi nisu bas najpovoljniji ...skoro u svakom hostelu se svaka sitnica dodatno naplacuje sto na kraju ispadne dosta skupo.Da li je mozda jeftiniji iznajmiti neku sobu u privatnom smestaju ili neku garsonjeru ? Ako neko ima iskustva molim vas neka pomogne:) Interesuju me i cene hrane i pica po prodavnicama...cuo sam da je skupo ali ne znam koliko? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 19, 2011 Pogledaj ovde opciju B&B http://www.visitcopenhagen.com/tourist/plan_and_book. Ja sam u aprilu 2010 bila ovde www.wakeupcopenhagen.com. Još uvek nije bila sezona pa je dvokrevetna soba (sa privatnim kupatilom) bila 60 eur što je odlična cena za Kph. Konkretne cene hrane i pića sam zaboravila (od muke ), samo se sećam da mi je dnevno odlazilo 50-60 eur ko od šale, uz sav trud. Cene kao da počinju od 40 dkk (5 eur), ispod toga ništa nema. :-\ Sećam se "all you can eat" restorancica (RizRaz, Sultan's Palace) gde je "buffet" bio oko 12-14 eur po osobi, što je OK u odnosu na ostalu ponudu. Čini mi se da prosečne cene jesu u rangu Pariza i Londona, jedino što je tamo mnogo veći izbor pa na kraju možeš da prođeš i jeftino. A Kph je manji i nema toliko izbora. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 19, 2011 Hvala na informacijama.Na zalost malo smo preracunali koliko bi nas kostalo to pa smo shvatili da nemamo para za Kopenhagen i uplatili smo Rim Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 21, 2012 Smestaj u Kopenhagenu je katastrofa skup Da barem imam tamo neku tetku ) Htedoh da vas pitam kakva su vam iskustva sa CS.. Ja sam se nesto dvoumila da li da trazim CS jer zapravo idem 3 od 5 dana na neku konferenciju, pa da ne bude da uopste necu videti hosta... No, kako stoje stvari izgleda da cu morati. Jel surfovao neko u Kopenhagenu? Imate li nekog hosta za preporuciti? Nesto mi deluje da ima jako malo aktivnih clanova-- najvise je onih sa 0 referenci i koji 10% odgovorenih requestova otprilike... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 21, 2012 Mi smo bili smesteni u hostelu Bed&bath,ali to nije klasican hostel,nego u njihovom stilu kucica,u mirnom delu grada,soba sa kupatilom,9 dana smo platili oko 450e nas dvoje u sred leta.Vidim da neko pominje svegcovanje metroom,ne bih preporucio,mi smo 2 konrole imali u jednom vozu,otprilike na 2 i 6 stanici,metro jeste skup.Preporuka je ovaj smestaj jer je dosta neobica,tj.kucica o ciglica,sa prelepom bastom,biljaka i zive ograde ima u izobilju,svaka preporuka,a nalazi se 5 min.pesaka od poslednje metro stanice Vanlose,a odatle direktno u centar stizete za 10-ak min. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 21, 2012 Da, upravu si da je smestaj u Kopenhagenu skup, kao i sve ostalo... Mi smo bili smesteni u hotelu Rosini koji je imao parking sto nam je odgovaralo jer smo isli autom. Hotel je tada bio najpoljonjiji. Udaljen nekih 45min normalnim hodom do centra grada. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 21, 2012 koliko je zapravo potrebno novca po danu, u sirotinjskoj varijanti? (supermarket, couchsurfing, itd) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 21, 2012 Mi smo za trosak 9 dana imali 500e,jeli smo po marketima,seven-eleven radnjicama,ulici,kineska klopa na ulici je sjajna,dobijete 3 razlicita jela,sami birate sta zelite,stavite razne prelive,i najedete se i to dobro. Jednom smo seli u centru u ulicu Stroget,pesacka zona na paste,i Tuborg pivo.Obratiti paznju kada se menja novac iz eura u krune,uzimaju proviziju na 50e ooko 8e .Na periferiji grada je manja,ali u centru tako,izgleda da treba za kraljicu deo .Mozda bi bilo pametnije ovde promeniti ako nase banke poseduju krune-danske. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites