Posted June 6, 2011 Прво да се оградим - неш се претерано не разумем у тематику с стране физике, механике итд. Дакле, сведоци смо појаве електричних аутомобила као алтернативи аутомобилима које покрећу мотори с унутрашњим сагоревањем. Њихова аутономија (радијус кретања) је премала да бих лично размислио о куповини. Еколошки аспект типа глобално загревање подстакнуто људским деловањем за мене не пије воду, дакле гледам однос исплативост на спрам уложеног. Друга алтернатива су тренутни хибриди, мало ово, мало оно... за сада ми то делује као неко прелазно решење. Трећа варијанта, о којој се до пре коју годину највише причало, а сада је скоро пала у заборав је водоник. Мерцедесов караван на водоник. Шта је по вама најлогичнија и најјефтинија алтернатива, тј. шта бисте ви возили или би сте се возили у томе? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 6, 2011 Sve to sto je jos uvek u eksperimentalnoj fazi ili u proizvodnoj fazi a moze da predje 100 km sa jednim punjenjem je bacanje para i vremena. Ne mogu i ne zelim da razmisljam o tim vidovima prevoza, jer su preskupi i totalno neekonomicni. A kao alternativu svemu tome preporucujem Renault Megan, znaci svojim ocima sam gledao i nisam verovao. Na otvorenom putu potrosnja mu je 3.5l na 100km !!!. Motor je 1.5 dci sa 100 ks. Cudo jedno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 6, 2011 Trenutno je kada su u pitanju elektricni automobili cena najveci problem, imajuci u vidu da osnovni gradski modeli kostaju po 35-40 000 e. Autonomija od stotinak i kusur km po gradu u sustini i vrsi posao. Ali kao i svaka druga nova tehnologija, u startu mora da bude skupa i neekonomicna. Za par godina to ce biti sasvim realna alternativa. Sto se vodonika tice, ja sam slusao svasta o tome ali izgleda nikako da se pojavi nesto konrektno na trzistu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2011 sto se novih tehnologija tice...fosilna goriva nece biti skoro zamenjena definitivno... ...kupovina elektricnog vozila je krajnje ne-ekonomican i nepraktican poduhvat...ako uzmete odnos cene i dobijenog...baterije zauzimaju prilicno prostora u automobilu a samim tim i prave automobil mnogo tezim cime se umanjuju ubrzanje i brzina vozila...sto se ekologije tice...pa trosite struju koja je u danasnje vreme uglavnom proizvedena spaljivanjem uglja, dakle sva ekologija tu pada u vodu... ...vozila na vodonik...ovo je malo zapetljano...prodavac(proizvodjac) definise cijenu na osnovu mnogo faktora a jedan jako bitan je plan o broju prodanih vozila da bi se projekat isplatio...da bi se prodao veliki broj vozila treba biti dobro razvijena mreza snadbevanja gorivom(vodonikom)...sto iziskuje izgradnju infrastrukture po celom svetu, sto bas i nije mala stvar...onda servisi, obuka osoblja za serisiranje...s druge strane sama proizvodnja vodonika iziskuje potrosnju el energije sto opet baca sve teorije o ekologiji u vodu... ...neke zemlje forsiraju proizvodnju bio dizela i etanola...za isplativost etanola ne znam al za bio dizel...to iziskuje mnogo zemljista za proizvodnju... ...mislim da deponija u San francisku(mozda je neki drugi grad u pitanju) koristi gasove iz otpada za pokretanje svojih vozila...mnoge deponije i farme hvataju gas i koriste isti za grejanje al nisam siguran koliko njih koristi isti za vozila... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2011 Проблем са електричним аутомобилима је пре свега: Где их пунити? Батерији треба 8-12 сати да се напуни, што је з абило какве услове превише. При том, не живе сви у кућама, а да ауто пуним на струју на паркингу код мене испред зграде ми делује комично. Што се етанола тиче, претпостављам да сваки мотор с унутрашњим сагоревањем уз минималне преправке може да иде на све што је течно и запаљиво, мада сам опет овде потпуни лаик. Прича са водоником ми је ОК, с тим што ми није јасно зашто се не пуца на ту страну. Тј. јасно ми је, ал нећемо у политичке воде Са аспекта екологије, водоник је најеколошкије гориво с обзиром да иза њега остане само пара. Прављење струје, ако није из "обновљивих извора" је горе него фосилно гориво, с једином разликом што је загађење концентрисано на једну тачку (електрану), а не шири се даље по граду као што је сада ствар са издувом. Опет, електрични аутомобили не испуштају никакав звук, што поред тога што обиај осећај вожње, веома је небезбедно. Возач у удобнин колима не би имао никакав осећај брзине и лакше би се гинуло, а пешаци не би чули ауто на улици па је прича слична. Хм. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2011 On 6/7/2011 at 7:03 AM, beauty said: Што се етанола тиче, претпостављам да сваки мотор с унутрашњим сагоревањем уз минималне преправке може да иде на све што је течно и запаљиво kod nas jos uvek dobar deo kamiondzija i poljoprivrednika sipa loz ulje umjesto dizela...filter se malo brze zaprlja i masina malo vise dimi al ide za skoro duplo manje para sto se obnovljivih izvora struje tice...to je generalno gledano jako mali do proizvedene struje...opet ovaj deo vodi u to koliko su ti izvori uposte ekoloski ako se uzme u obzir ceo proces proizvodnje komponenti za iste... ...zagadjenje kod TE jeste lokalno al to lokalno se svodi na ceo grad pored iste...a u slucaju nezgode na nuklearki i prilicno sire od grada pored iste... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2011 Ima mnogo alternativa. Električni auti meni trenutno deluju najmanje ekonomični i najmanje praktični. Glavni razlog su baterije, ne samo što se dugo pune i što je moguće preći malo kilometara već i to što na svakih 7-8 godina morate da ih menjate a poprilično su skupe. Kada sračunate vidite da je skuplje voziti se na struju (zbog menjanja baterija). Verujem da će kroz neko vreme pronaći mnogo bolje baterije i da će automobili na struju biti prihvatljiviji. Bjuti nemoj da se plašiš neće te zgaziti tihi električni auto. Počeli su da ugrađuju zvučnike koji simuliraju rad motora, najviše zbog pešaka. Interesantno je da možeš birati zvuk motora, tako da možeš da se čuješ kao neki opasan auto, fića, a možeš da staviš i zvuk svemirske letelice. Jedna dobra stvar vezana za električne aute je što postoji već u svakoj kuči postoji mreža za distribuciju goriva (odnosno struje). Automobile na vodonik vidim kao neko prelazno rešenje, jer je moguće prepraviti svaki motor na unutrašnje sagorevanje da ide na vodonik. Vodinik je relativno lako napraviti, jednostavnom elektrolizom vode se dobija vodonik. Za to je moguće napraviti aparaturi i kod kuće ili bilo gde u svetu (jer lakše je praviti vodonik neko praviti bušotine i tražiti naftu). Ali opet za porizvodnju vodonika vam je potrebna struja, koja se dobija uglavnom iz uglja, pa cela stvar nije mnogo produktivna. Tako da vodonik vidim kao neko prelazno rešenje. Postoji i godinima se već praktikuje motor na kompresovani vazduh. U nemačkoj u nekom gradu taksisti voze samo automobile na kompresovani vazduh. Jedan auto košta oko 15000 evra čini mi se, sa punim rezervoarom je moguće proći oko 150 km, i razviti brzinu od 100-120km/h. http://www.youtube.com/watch?v=OJeMnZuOOJU Meni ovo deluje jako interesantno, čak je i punjenje mnogo jednostavno - potreban vam je samo kompresor. Na skoro svakoj benziskoj imate i besplatnu uslugu pupanja gume. Da bi napunili rezervoar treba 3-4 minuta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2011 Prvi auti su bili na biodizel http://www.firstcarnow.com/first-biofuel-car.htm dalje je svaka rasprava suvišna Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2011 On 6/7/2011 at 12:39 PM, Nikolar91 said: Električni auti meni trenutno deluju najmanje ekonomični i najmanje praktični. Glavni razlog su baterije, ne samo što se dugo pune i što je moguće preći malo kilometara već i to što na svakih 7-8 godina morate da ih menjate a poprilično su skupe. Kada sračunate vidite da je skuplje voziti se na struju (zbog menjanja baterija). Verujem da će kroz neko vreme pronaći mnogo bolje baterije i da će automobili na struju biti prihvatljiviji. S ovim se apsolutno ne bih slozio, vreme elektricnih automobila je vec doslo. Gotovo svaki veci proizvodjac namerava da u naredne 2 godine izbaci barem po jedan model na trziste. I to ne govorim o egzoticnim, skupim automobilime nego o mainstream porodicnim autima. Npr. Renault Fluence kosta oko 26kEUR i ovde u Svajcarskoj je u predprodaju vec prodat u nekoliko desetina hiljada primeraka. Plus u mnogim drzavama ce ovakvi automobili biti subvencionisani od strane drzave, tako da ce biti jos jeftiniji. Baterije mogu da se pune, ali mogu i da se menjaju na stanicama za zamenu baterija (Quickdrop), cela procedura traje manje od 3 minuta, a stanice su vec pocele da se postavljaju po Danskoj, Izraelu, Francuskoj a uskro ce i u drugim zemljama. Baterije se ne kupuju nego se dobijaju na lizing uz mesecnu naknadu od nekih 80 eur. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2011 Свеједно, некако ми не делује исплатива вожња на струју. И да кошта као садашњи ауто, цена струје је све већа + 80еур месечно + мали радијус с пуњењем. Не знам, мени то делује за сада више као мода него као будућност. Знам да ће све бити боље како технологија буде напредовала и производња се омасови, али одакле толико струје за толика пуњења? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2011 On 6/7/2011 at 1:35 PM, vukad said: Quote Električni auti meni trenutno deluju najmanje ekonomični i najmanje praktični. Glavni razlog su baterije, ne samo što se dugo pune i što je moguće preći malo kilometara već i to što na svakih 7-8 godina morate da ih menjate a poprilično su skupe. Kada sračunate vidite da je skuplje voziti se na struju (zbog menjanja baterija). Verujem da će kroz neko vreme pronaći mnogo bolje baterije i da će automobili na struju biti prihvatljiviji. S ovim se apsolutno ne bih slozio, vreme elektricnih automobila je vec doslo. Gotovo svaki veci proizvodjac namerava da u naredne 2 godine izbaci barem po jedan model na trziste. I to ne govorim o egzoticnim, skupim automobilime nego o mainstream porodicnim autima. Npr. Renault Fluence kosta oko 26kEUR i ovde u Svajcarskoj je u predprodaju vec prodat u nekoliko desetina hiljada primeraka. Plus u mnogim drzavama ce ovakvi automobili biti subvencionisani od strane drzave, tako da ce biti jos jeftiniji. Baterije mogu da se pune, ali mogu i da se menjaju na stanicama za zamenu baterija (Quickdrop), cela procedura traje manje od 3 minuta, a stanice su vec pocele da se postavljaju po Danskoj, Izraelu, Francuskoj a uskro ce i u drugim zemljama. Baterije se ne kupuju nego se dobijaju na lizing uz mesecnu naknadu od nekih 80 eur. Lepo je to što grade pumpe, imaš da menjaš baterije i šta ja znam. Mislim da ta tehnilogija treba još da napreduje pre nego što može postati mosovno korišćena. Ali ako i sad postoje električne pumpe to je super, malim korakom započinje veliko putovanje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 7, 2011 On 6/7/2011 at 6:54 PM, Nikolar91 said: Ali ako i sad postoje električne pumpe to je super, malim korakom započinje veliko putovanje. Postoje vec duze vreme, samo u Stockholmu ima 66 elektricnih pumpi, u Oslu su na svakom cosku (http://www.ladestasjoner.no), u Svajcarskoj oko 700, u Nemackoj preko 1000, u Cikagu ce ih biti 280 do kraja godine i da ne nabrajam vise. Problem nisu pumpe ni tehnologije, stvar je u tome da su sve do sada veliki prozvodjaci nisu imali ekonomskog interesa da ulaze u masovnu proizvodnju elektricnih automobila, tako da su svi modeli bili concept cars, mali skupi automobili za gradsku voznju. Medjutim to se promenilio, Focus Electric, Renault Fluence, Hyundai BlueOn ulaze u masovnu proizvodnju ove godine, sve su to tzv. "highway capable" automobili sa radijusom >150 km i brzinom >130 km/h. Tu ne racunam Chevy Volt i slicne hibride. Ne razumem odakle toliki skepticizam, elektricni automobili nisu vise nikakve egzotika. Ljudi na zapadu ce ih masovno kupovati, ne zbog svesti o ocuvanj okoline nego zato sto vlade daju masivne subvencije za kupovinu i nize takse/premije osiguranja na takve automobile. Pored toga cene el. automobila ce padati veoma brzo kako se konkurencija zaostrava, a cene benzina i dizela ce verovatno rasti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 8, 2011 Quote Vodinik je relativno lako napraviti, jednostavnom elektrolizom vode se dobija vodonik. Aman nije valjda da se i ovo radi ? Spališ ugalj da dobiješ struju, struju konvertuješ u hemijsku energiju vodonika, a onda nju u mehanički rad. Tri konverzije umesto jedne, i - fala bogu - gubitak energije u svakoj od njih. Tolka zajebancija samo da bi imao vozilo koje pokreće ugalj. Čemu to ? Nisu mi uopšte jasna ni električna vozila, al ovo je još luđe. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 8, 2011 Zato treba graditi sto vise ovih nuklearnih i hidroelektrana, da ne moramo spaljivati ugalj za proizvodnju struje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 8, 2011 Za mene je prihvatljiv sledeci niz: sunce, vetar, oseka-plima, geotermalna energija, hidrocentrale... Na Siciliji je izgrađena ogledna elekrana na sunčev "pogon". Planira se izgradnja na hiljade takvih i večih kapaciteta elektrana u severnoj Africi. Tako da ne čudi prekompovanja uticaja moći na tom prostoru. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 8, 2011 Takođe se eksperimentiše u Danskoj i još nekim zemljama sa iskorišćavanjem morskih talasa: Realno, celo čovečanstvo ide u pogrešnom smeru, koristeći naftu, ugalj i ostale resurse koji se ne mogu obnavljati, a potpuno zapostavlja one koje je pedjalon naveo, sunce, vetar, talase... Problem je u postojećem sistemu i položaju energetskih kompanija. Najveći profit se stvara upravo na trgovini fosilnim gorivima tako da se te kompanije trude svim legalnim i nelegalnim načinima da tako i ostane. Jedini način da se ovo promeni je da se polako menja svest kod ljudi o tome a znamo svi kojom brzinom to ide. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 10, 2011 Mislim da ce u vrlo bliskoj buducnosti doci do velikog napretka kod elektricnih automobila u smislu vece kilometraze i brzeg punjenja baterija. Elektricni automobili su najekonomicniji i iz sledeceg razloga - imaju manje delova, manje se kvare, lakse i jeftinije odrzavaju. Mislim da je ovo jedan od bitnijih razloga, pored nafte, zasto je do sada u svetu sabotirana proizvodnja elektricnih automobila. Sa elektricnim automobilima bilo bi mnogo manje potrebe za gomilom auto delova, majstorima i slicno. Jos pocetkom 20. veka, vecina taksija u Njujorku su bila elektricna vozila! http://www.todayifoundout.com/index.php/2011/04/in-1899-ninety-percent-of-new-york-citys-taxi-cabs-were-electric-vehicles/ http://inventors.about.com/od/estartinventions/a/History-Of-Electric-Vehicles.htm Neki mozda ne veruju u pricu o globalnom otopljavanju i slicno, ali realno mislim da mozemo da se slozimo da sagorevanje fosilnih goriva u elektranama i vozilima, ako nista drugo, a ono bar proizvodi smrad i zagadjuje vazduh! Svest o neophodnosti koriscenja obnovljivih izvora energije je cini mi se u Evropi u velikom porastu i mnoge drzave ulazu u vetroelektrane ili iskoriscavanje sunceve energije, ali zemlje u razvoju ne razmisljaju tako i to moze biti problem u buducnosti, jer realno, svi delimo isti vazduh Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 10, 2011 On 6/10/2011 at 7:28 AM, Sloba said: Mislim da ce u vrlo bliskoj buducnosti doci do velikog napretka kod elektricnih automobila u smislu vece kilometraze i brzeg punjenja baterija. Elektricni automobili su najekonomicniji i iz sledeceg razloga - imaju manje delova, manje se kvare, lakse i jeftinije odrzavaju. Mislim da je ovo jedan od bitnijih razloga, pored nafte, zasto je do sada u svetu sabotirana proizvodnja elektricnih automobila. Sa elektricnim automobilima bilo bi mnogo manje potrebe za gomilom auto delova, majstorima i slicno. E baš zbog toga još uvek električni automobili nisu opšte prihvaćeni, jer ako napraviš auto koji je jeftin, jako malo se kvari, ima malo delova, jeftin za vožnju, kompanija koja to proizvodi je na gubitku jer sem prodaje ne ostaje joj mnogo prostora za zaradu. To jednostavno logika i realnost kapitalizma. Verujem da će kroz 40-50 godina 90% automobila biti električni, ali napraviće ih tako da ih moraš servisirati, da će se kvariti i da ćeš trošiti na njih para koliko i sada trošiš za održavanje automobila. Verujem da sve stvari mogu da se naprave da traju mnogo duže nego sada. Ukoliko kupiš neki kućni uređaj, posle njegove garancije u roku od pola godine uređaj se kvari. Sa time sam se susrećao baš mnogo puta, novi televizor je riknuo posle 4 godine, mikser posle 2, mp3 posle 2, pegla posle 2, veš mašina posle 3. I sve su riknule neposredno posle isteka garancije. Toliko su komponente uštimovane i toliko je napravljeno proračuna da mašina izdrži vreme garancije a posle toga rikne i moraš da kupiš novu. Nije istina da tako mora biti. Uređaji koji su pravljeni u komunizmu su pravljeni da traju, pa tako crno beli televizor EI Niš koji je stariji od mog starijeg brata (25) i dan danas besprekorno radi. Pegla koju baba koristi je isto tako stara oko 20 godina. (ovim ne veličam komunizam već samo navodim kao primer) Dakle ne verujem u buduće besprekorne elektronske automobile (niti na vodonik, sunčeve zrake...) koji će biti jeftiniji za kupovinu, jeftiniji za održavanja, i koji će manje trošiti para za vožnju. Sve će se to lepo srediti da kompanije i dalje zarađuju, sigurno ne manje nego kao sa automobilima na fosilna goriva. Naravno vazduh će nam biti čistiji (ukoliko se pređe na elektrane sa obnovljivim izvorima energije) mada mislim da velike kompanije boli uvo za ekologiju i da je osnovna motivacija profit. Mislim da je jedina nada da nađem mašinu koja će biti kvalitetna, pouzdana i dugotraja ona mašina koja se napravi u ne konvencionalnim radionicama/fabrikama ili ako ih sam napravim. Pričam o opensource hardver i softver projektima tipa: kako sve što ti je potrebno za život od mašina za život na selu 3D štampač (cilj projekta je da se napravi 3D štampač koji će moći sam da ,,ištampa`` svog klona) http://reprap.org/wiki/Main_Page Ima još puno stvari koje se razvijaju, ali da ne razglabam... Ukoliko ovi projekti uspeju u svojim zamislima i samo stanje na tržištu će se promeniti, a samim tim i društvo. Zamisli da sve što ti treba možeš da napraviš u svojoj kući, ili bar 90% stvari. Koliko bi to ljude učinilo više nezavisnim od velikih kompanija, i kako bi se to odrazilo na društvo. Eto ja od automobila na alternativna goriva došao do DIY društva. Nemojte mi zameriti na povećem skretanju sa teme, i nadam se da je moja sluda teorija nekog zainteresovala. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 10, 2011 I što se tiče automobila, treba da vlastodršci smisle kako će namaknuti "svoj" deo, koji sad uzimaju od akciza i poreza. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 30, 2011 Eh, da bar oće da namaknu svoj deo. Evo mogu da počnu da ozbiljno naplaćuju parking umesto što ga poklanjaju naveliko. Pa da vidiš kako bi se lakše disalo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 4, 2011 Zanimljiva tema, nisam ranije primetio. Pre svega, pitanje pokretaca je bilo "Шта је по вама најлогичнија и најјефтинија алтернатива, тј. шта бисте ви возили или би сте се возили у томе?". Mnogi su otisli u pricu oko toga sta je zaista ekolosko za proizvodnju, a ne sta je najbolje za korisnike. Ekolosko nije nista, a najmanje elektricni automobili, jer se u njihovoj proizvodnji koriste jos gore materije nego za klasicne. Osim toga, sta se desava kad milioni tih baterija ispuste dusu i treba negde da se bace? To me nekako podseca na nuklearno gorivo. Da ne ulazim u nebulozu da stojis na 'pumpi' 12 sati da ti se napuni baterija kad krenes na letovanje. Jos kad se setim one ideje, valjda iz Renoa, da se na pumpama ne pune baterije, nego se sve kompletno zamene... tandara-broc. U svakom slucaju, sama proizvodnja bilo cega zavisi od elektricne energije, a ona se dobija iz vode, uglja i nuklearke. Ne verujem da cemo ikad imati tehnologiju za dobijanje dovoljno struje od sunca, vetra ili talasa da pokrece tesku industriju. I komprimovani vazduh se komprimuje na struju, inace ne znam koliko bi trajalo. Elem, gledajuci pre koju godinu emisiju o automobilima na vodonik, mislim da je to pravo resenje. Kako je naglaseno, vodonika ima prakticno u neogranicenim kolicinama, a jedini problem u njegovoj proizvodnji jeste sto je neophodan tecni oblik, pa bi cena bila priblizna benzinu (tako su bar rekli). No, njega definitivno ne moze da nestane, sipa se kao i benzin, dakle nema cekanja na punjenje baterija, a jedini izduvni gas je voda. Sto se tice uvodjenja na pumpe, ne vidim u cemu je problem, pa do pre par godina je ista situacija bila sa gasom, pa ga sad vecina pumpi ima (jer je Gazprom to izgurao ). Potrebno je samo da neki proizvodjac benzina prepozna biznis u tecnom vodoniku kao pogonskom gorivu. Verujem da motor, sam po sebi, i nije problem. A mozda Kijanu Rivs stvarno napravi tu hladnu fuziju. (film Chain Reaction, ko nije shvatio) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 4, 2011 On 9/4/2011 at 9:07 PM, cane-bg said: Zanimljiva tema, nisam ranije primetio. Pre svega, pitanje pokretaca je bilo "Шта је по вама најлогичнија и најјефтинија алтернатива, тј. шта бисте ви возили или би сте се возили у томе?". Mnogi su otisli u pricu oko toga sta je zaista ekolosko za proizvodnju, a ne sta je najbolje za korisnike. Ekolosko nije nista, a najmanje elektricni automobili, jer se u njihovoj proizvodnji koriste jos gore materije nego za klasicne. Osim toga, sta se desava kad milioni tih baterija ispuste dusu i treba negde da se bace? To me nekako podseca na nuklearno gorivo. Da ne ulazim u nebulozu da stojis na 'pumpi' 12 sati da ti se napuni baterija kad krenes na letovanje. Jos kad se setim one ideje, valjda iz Renoa, da se na pumpama ne pune baterije, nego se sve kompletno zamene... tandara-broc. U svakom slucaju, sama proizvodnja bilo cega zavisi od elektricne energije, a ona se dobija iz vode, uglja i nuklearke. Ne verujem da cemo ikad imati tehnologiju za dobijanje dovoljno struje od sunca, vetra ili talasa da pokrece tesku industriju. I komprimovani vazduh se komprimuje na struju, inace ne znam koliko bi trajalo. Elem, gledajuci pre koju godinu emisiju o automobilima na vodonik, mislim da je to pravo resenje. Kako je naglaseno, vodonika ima prakticno u neogranicenim kolicinama, a jedini problem u njegovoj proizvodnji jeste sto je neophodan tecni oblik, pa bi cena bila priblizna benzinu (tako su bar rekli). No, njega definitivno ne moze da nestane, sipa se kao i benzin, dakle nema cekanja na punjenje baterija, a jedini izduvni gas je voda. Sto se tice uvodjenja na pumpe, ne vidim u cemu je problem, pa do pre par godina je ista situacija bila sa gasom, pa ga sad vecina pumpi ima (jer je Gazprom to izgurao ). Potrebno je samo da neki proizvodjac benzina prepozna biznis u tecnom vodoniku kao pogonskom gorivu. Verujem da motor, sam po sebi, i nije problem. A mozda Kijanu Rivs stvarno napravi tu hladnu fuziju. (film Chain Reaction, ko nije shvatio) Sve je to super ali da bi dobio tečni vodonik potrebno je da elektrolizom molekule vode razdvojiš na vodonik i kiseonik, a za to ti je potrebna elktrična energija koju danas dobijamo uglavnom uništavajući našu životnu sredinu. Mada tečni vodonik je interesantan jer ako recimo sunčevu energiju pretvorimo u električnu i onda njome sprovedemo elektrolizu dobijamo čisto gorivo koje nema tolike probleme sa skladištenjem kao što imaju baterije, još bi po nekoj logici trebalo da bude jeftinije. Još jedna jako dobra stvar je što današnji automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem uz malo izmena mogu da rade na vodonik. Jedan hrvat je kod kuće to sam napravio, gledao sam na netu. Još jedna jako dobra stvar je što je tečni vodonik mnogo lakše napraviti nego benzin i moguća je kućna proizvodnja. E ovo je krucijalan problem! Ukoliko je nešto lako napraviti i to u kućnoj varijanti, značilo bi da bi bilo puno manjih firmi koje bi proizvodile vodonik samim tim i cena bi bila manja i postojala bi zdrava konkurencija. Ovo gura prst u oko velikim korporacijskim monopolistima, koji trenutno drže sve u svojim rukama. Dobro ja sad otišo u teorije zavere... Još jedna stvar, mislim da će se vremenom još više razviti alternativni vidovi energije i da će imati sve viši stepen iskorišćenja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 5, 2011 Горива никад доста. Најбоље је не трошити гориво ако то није потребно. Потребно је изградити систем у коме ће се смањити потреба за личним присуством приликом обављања одређених послова. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 5, 2011 On 9/5/2011 at 9:32 AM, Vilenjak said: Горива никад доста. Најбоље је не трошити гориво ако то није потребно. Потребно је изградити систем у коме ће се смањити потреба за личним присуством приликом обављања одређених послова. Sa generalnim principom ne trosenja onoga sto nije neophodno potpuno se slazem. I decu u skolama bi trebalo tome uciti odmalena, mislim da bi svima bilo bolje. S druge strane, kada je u pitanju sama ekologija, kod vodonika to nije bitno, jer ga stvarno ima u neogranicenim kolicinama, pa se nista ne "arci". Sto se tice licnog prisustva, to je nekako potpuno druga tema, odnosno pitanje organizacije svakodnevice u cilju sto bolje optimizacije koja bi dalje dovela do boljitka. Po meni, licni automobil apsolutno i nije za koriscenje u gradovima, nego samo izmedju, da svako ima slobodu da bira kad mu odgovara da putuje izmedju dva mesta i kojim putem da ide. Unutar gradova trebalo bi zabraniti licni prevoz i ostaviti samo gradski (koji treba da bude ekoloski i tih). Naravno, ne na ovom nivou svesti ljudi (taksi voznja u BG bi kostala 1000 evra minut) i ovom nivou gradskog prevoza. Ipak, ako bi gradski prevoz na svakoj liniiji imao konstantno polaske na 3-5 minuta, sa uvek dovoljno mesta za sve putnike na stanici, niko ne bi ni imao razloga da koristi automobil. Da trosi gorivo (bilo koje vrste ), da razmislja o mogucoj steti i da trazi parking. Cemu? Kada bi na ulicama postojali samo autobusi (dostavna vozila do 6-7 ujutru i onda cvrc), plus tramvaji i ostali vidovi javnog prevoza, mislim da bi prevoz bio toliko efikasan da bi i za trenutno najduze relacije po BG, sa sve presedanjima, bilo dovoljno pola sata. Manje nego sada automobilom, kroz guzve. Holandski model deljenog prevoza, sa biciklima koji mogu da se koriste i posle voznje ostave za druge, takodje je interesantna ideja. Tesko prenosiva na sadasnje automobile, ali interesantna kao koncept za neki buduci prevoz. Secam se i emisija u kojima su predstavljane ideje malo licnijeg javnog prevoza. Nesto slicno Minority Report, gde ne bi bili korisceni veliki autobusi, nego male "kapsule" kojima automatski upravlja centralni sistem. Putnik odredi do koje stanice ide i sistem ga vozi. Na svakoj stanici putnik napolju pritisne dugme za zeljeno odrediste. I kapsula stane samo tamo gde putnici ulaze/izlaze i idu u istom smeru i pravcu. Onda niko ne bi ni isao do Zelenog venca, nego samo do najblize stanice, jer bi svaka kapsula mogla da ga vozi gde god hoce, bez presedanja, direktno. A mozda i ne bi bilo bas direktno, jer bi sistem mogao da pravi optimizaciju i da skrece ulicu-dve zarad drugih putnika. Ali definitivno mislim da u gradovima treba zabraniti danasnji oblik licnog prevoza kolima, gde samo jedan putnik zauzme 20 kvadratnih metara ulice i blokira ceo grad. A za ekologiju cemo se nacekati, jer i da kompletan javni prevoz u BG (npr) predje na struju, mogli bi da je dobijaju samo iz Obrenovca, od uglja. Inace bih najvise voleo da tehnologija omoguci pokretanje svakog prevoza direktno na sunacnu energiju, samo ne vidim tako nesto u narednih 100 godina. Btw, kada pricamo o alternativi postojecim gorivima (naslov teme ), sta biste radili da tehnologija sada omoguci pogon iz filma Povratak u buducnost? Dakle, "kucni" reaktor koji radi na otpatke i ne kosta mnogo, ali je nuklearni? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 5, 2011 On 9/5/2011 at 8:48 PM, cane-bg said: Unutar gradova trebalo bi zabraniti licni prevoz i ostaviti samo gradski (koji treba da bude ekoloski i tih). Naravno, ne na Ali definitivno mislim da u gradovima treba zabraniti danasnji oblik licnog prevoza kolima, gde samo jedan putnik Ti si bre prijatelju mnogo nešto sklon ZABRANAMA? Čemu represija, čemu diktatura? Bilo koga nad bilo kim. Zašto bi neko ko misli da je mnogo pametan i da njegova treba da bude poslednja bilo kome nametao tu svoju pamet? Ja mnogo više verujem u SLOBODU, u to da čovek ima mozak i da čovek ima suvereno pravo da odlučuje šta je u njegovom interesu. Umesto da bilo kome bilo šta zabranjuješ, ponudi mu nešto bolje, kvalitetnije, komfornije, i ako to zaista jeste to što tvrdiš da jeste, on će to sam izabrati. Nema potrebe da se bilo kome bilo šta nameće. Nemoj da nastupaš sa pozicija frustriranog pešaka koji ne može da finansira komforniji prevoz, pa onda to pretvara u nekakvu ličnu filozofiju kako bi se osećao bolje. Quote Ipak, ako bi gradski prevoz na svakoj liniiji imao konstantno polaske na 3-5 minuta, sa uvek dovoljno mesta za sve putnike na stanici, niko ne bi ni imao razloga da koristi automobil. Da, i kada bi taj prevoz bio klimatizovan (stvarno, ne fiktivno) i kada ne bi brujao, tresao se i ječao kao da će da se raspadne svakog momenta, kada bi u njemu mogao da razgovaraš mobilnim telefonom bez dranja (i kada ne bi stalno bio u paranoji da će neko taj isti telefon, sa sve novčanikom, da ti izvuče iz džepa), kada ga ne bi vozili napaljenici za čije "umeće" ti trebaju atletske sposobnosti da ostaneš na nogama, kada ne bi pola tvojih saputnika bili od onih što se kupaju samo o praznicima... Srbija je svetlosne godine daleko od javnog prevoza dostojnog čoveka. Drugo, mislim da je jedno od osnovnih ljudskih prava i pravo na privatnost i ne možeš nekome da uskratiš to pravo dok se transportuje sa tačke A na tačku B. Quote Holandski model deljenog prevoza, sa biciklima koji mogu da se koriste i posle voznje ostave za druge, takodje je interesantna ideja. E, ovo je pametan koncept! Ako nešto ima šanse da zaista bicikl u Beogradu odomaći kao prevozno sredstvo, onda je to to. Dokle god si u strahu da će (tvoj lični) bicikl nestati par sekundi nakon što ga parkiraš negde bez nadzora (bez obzira na količinu i debljinu katanaca), nema ništa od toga. Doduše, holandski model ima otežavajuću okolnost u vidu brdovitosti Beograda (neke relacije zahtevale bi dobrano preznojavanje) i neprilagođenosti gradskih ulica solidnijim izgledima bicikliste da doživi starost. Quote Inace bih najvise voleo da tehnologija omoguci pokretanje svakog prevoza direktno na sunacnu energiju, samo ne vidim tako nesto u narednih 100 godina. Podržavam! Samo što verujem da se energetska industrija neće tako lako odreći svog "kolača", tj. harača koji nam uzima. Smisliće oni već blagovremeno način da nam naplaćuju i sunčevu svetlost, a onda će postojati realne šanse da se pogon na sunčevu energiju omasovi Quote Btw, kada pricamo o alternativi postojecim gorivima (naslov teme ), sta biste radili da tehnologija sada omoguci pogon iz filma Povratak u buducnost? Dakle, "kucni" reaktor koji radi na otpatke i ne kosta mnogo, ali je nuklearni? Previše gledaš SF filmove prijatelju. Spusti se malo na zemlju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites