Followers 0

Šengen - novo pravilo za dužinu boravka (90/180)

1,145 posts in this topic

Ja sam bio u biro za strance u Nemackoj, jer ja dolazim kod supruge ovde, ona ima vizu i procesu smo spajanja, predao sam dokumenta, rekli su u junu ce mi dati odluku o spajanju, i tamo su mi rekli da sam legalno ovde i da smem ostati do 1.juna. Imam i napismeno zvanican email od biroa za strance. Zabranu valjda daju nemci ako sam u Nemackoj bio. Jel mogu ja madjarima na granici da pokazem mail od biroa za strance ili da jos nesto napismeno trazim od nemaca? Jer kada brojim dane u oba pravca do 1.juna ako ostanem ne prelazim 90 dana. 

Nemoj lupati glavu, vec unesi datume u kalkulator i videces da li si u prekrsaju ili ne. I dobro procitaj prethodne postove, 100 puta sam vec racunao koliko ko sme da ostane i objasnio postupak.

Shvatio sam sve, i kada u kalkulator ubacim da sam bio u Nemackoj od 10.09.2017 do 05.12.2017, pa u Srbiji, pa sam ponovo u Nemacku stigao 07.03.2018 pise da mogu ostati 90 dana . Ali kad sam na granici ulazio sada 07.03. meni je rekao granicar da imam samo tri dana, kao da nije znao novo pravilo racunanja, ali mi je samo lupio pecat i pustio me, nista mi nije dao napismeno. Ja sam iz Nemacke iz biroa za strance  dobio potvrdu da smem ostati do 01.06.2018 i ostacu. Samo imam bojazan da u povratku nemam problema sa madjarima na granici kad se budem vracao, jer ne zelim da placam kaznu, a i u junu treba da dobijem vizu preko spajanja. Ja sam shvatio u potpunosti kako funkcionise novo pravilo ostanka i kalkulator , nego izgleda nisu svi granicari shvatili.  Hvala Vam unapred na odgovoru. 

E, pa super onda ako si sve shvatio! Tim pre nemas razloga za brigu. Ovako, odoka, bez racunanja, cini mi se da ne bi trebalo da si prekoracio. Ako si proverio i u kalkulatoru, to je to. Na izlazu ce te svakako docekati neki drugi granicar. Za svaki slucaj, mozes odstampati taj izlaz iz kalkulatora ili tu potvrdu iz biroa, bas ako bude doslo do nekih problema. Nadam se da ih nece biti. 

Ako si već u procesu dobijanja vize, imaš pravo da ostaneš dok god je ne dobiješ. Bar u Francuskoj može.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Cao svima. Imam situaciju da sam u Francuskoj vec tri godine, ovde nisam imao problema kada god me zaustavi policija u saobracaju traze mi samo dozvolu, i papire od kola, zaustavljali su me i granicna policija po naplatnim rampama, nikada mi niko nije trazio pasos... E sada imam problem da moram da idem u Srbiju, pasos mi je svakako ostecen pa razmisljam da li bi mi bilo najbolje da ga odmah prijavim ovde u policijskoj stanici da je ostecen pa da idem za Srbiju za tim putnim papirom. I zanima me najvise da li neko ima iskustva sa tim ??? Hvala unapred.

Pa...mozes.

Kazes da si ostetio pasos u nasoj ambasadi,platis neku taksu i dobijes putni list.

Samo...kad se budes vratio ovde...kako ces nazad?Trebas da pravis novi pasos (sa putnim listom neces moci vise da putujes),a onda...ce isplivati gde si bio svo to vreme?

Smisli nesto.Ubedljivo.

Imao si ti sreću sa policijom jer obavezno traže pasoš ili boravišne papire ukoliko je vozačka dozvola izdata van EU.

Pozdrav ljudi, imam jednu nedoumicu u vezi pecata koji se lupaju u pasosu.

Moja jucerasnja situacija : Uhvatila sam let od Manchestera-Amsterdama (21.mart, jer moram da izadjem iz Engleske pre 24.marta kad mi istice turisticka viza). E sad u Manchesteru mi nisu lupili izlazni pecat, u Amsterdamu nisam dobila pecat ulaska jer sam cekala connect flight za Beograd. Kad sam uhvatila let Amsterdam-Beograd, dosla u Beograd, nisam dobila pecat ulaska u Srbiju (znam da nasi ne lupaju takve stvari kad vide srpski pasos).

Brinem se samo zbog te vize, da ne bude sledeci put kad budem predavala, da kazu kako nisam izasla na vreme i kako sam prekoracila dozvoljeni ostanak tamo. 

Ovo je prvi put da sam letela za Beograd, jer sam uvek pre toga kad se vracam letela do Budimpeste pa sam uvek dobijala pecate na madjarsko-srpskoj granici.

Bila bih vrlo zahvalna kad bi mi neko resio ovu nedoumicu. Hvala unapred :smile:

Sačuvaj boarding passove od letova.

Moj savet za ubuduće ako te to toliko brine je da tražiš od srpskih graničara da ti lupe pečat prilikom ulaska pored ulaznog pečata u UK (tražio sam od njih ovo u par navrata i nije im problem).

Hvala puno! Kasno sam ja to videla,tek dan posle (danas).Da sam videla pre,svakako bih im trazila.Mislila sam cak da odem do aerodroma da ih zamolim da mi lupe nakadno ali ne znam da li bi hteli to da rade.

Na UK aerodromima nema kontrole na islasku, za razliku od železničke stanice ali mi je čudno da na ulasku u šengen nisu stavili pečat iako je tranzit. To im je obaveza kad su državljani trećih zemalja u pitanju.

On 3/22/2018 at 11:20 AM, Voyageur said:

čudno da na ulasku u šengen nisu stavili pečat iako je tranzit. To im je obaveza kad su državljani trećih zemalja u pitanju.

Expand  

Ako je aerodrom napravljen za airside transfer [kao sto Schiphol jeste], tu nije ni bilo ulaska u Schengen [jer su i UK i Srbija van istog].

On 3/22/2018 at 9:43 AM, Anny88 said:

Brinem se samo zbog te vize, da ne bude sledeci put kad budem predavala, da kazu kako nisam izasla na vreme i kako sam prekoracila dozvoljeni ostanak tamo. 

Expand  

Izlazna pasoska kontrola je ovde ukinuta pre skoro 20 godina. Podatke o tvom izlasku iz UK ce Home Office-u dostaviti avio kompanija. Ako hoces da budes bas sigurna, sacuvaj boarding pass od leta kojim si izasla iz UK.

On 3/22/2018 at 11:20 AM, Voyageur said:

za razliku od železničke stanice 

Expand  

Zar nije to Schengen ulazna kontrola [u Londonu]?

Tačno. U tom slučahu se let vodi kao "direktan" između UK i Srbije.

Ukoliko avio kompanije dostavljaju podatke Home Office-u onda nema frke. Ja avionom nisam nikad putovao u UK ali vozom jesam često i uvek mi obe strane skeniraju ličnu kartu.

Svakako moram da vadim novi pasos da bi se vratio u Francusku. Kako mislis onda ce sve isplivati gde sam bio svo to vreme ? 

On 3/22/2018 at 1:44 PM, jms_uk said:

Izlazna pasoska kontrola je ovde ukinuta pre skoro 20 godina. Podatke o tvom izlasku iz UK ce Home Office-u dostaviti avio kompanija. Ako hoces da budes bas sigurna, sacuvaj boarding pass od leta kojim si izasla iz UK.

Expand  

Cuvam boarding pass sa letova tog dana. Cula sam se sa nekim inspektorom ovde u Srbiji (porodicni prijatelj), on kaze da sam ''skenirana'' i da je sve to tamo negde u kompu zabelezeno. Tako da ne mogu da mi prave problem, tacnije da tvrde kako sam prekoracila vizu. Ukoliko budu ipak pravili neki problem, mogu da izvadim izvestaj crno na belo, kao dokaz da sam taj i taj dan dosla u Srbiju.

Mada drzim fige da nece praviti problem oko toga :smile:

Pozdrav,imam jedno pitanje.Da li se dani provedeni u Hrvatskoj racunaju u onih 90/180 dana koje mozemo provesti u Sengen zoni? Unapred zahvalan

Edited by Milos993
Greska

Da,zato sto su te zemlje (kao i Hrvatska) van Sengen zone.

On 3/14/2018 at 7:18 PM, Dragance said:

E, pa super onda ako si sve shvatio! Tim pre nemas razloga za brigu. Ovako, odoka, bez racunanja, cini mi se da ne bi trebalo da si prekoracio. Ako si proverio i u kalkulatoru, to je to. Na izlazu ce te svakako docekati neki drugi granicar. Za svaki slucaj, mozes odstampati taj izlaz iz kalkulatora ili tu potvrdu iz biroa, bas ako bude doslo do nekih problema. Nadam se da ih nece biti. 

Expand  
  On 1/18/2018 at 11:04 PM, Dragance said:

Potrudi se jos jednom da dobro razumes pravila, iscitaj moj prethodni post i vise puta ako treba.

Ovako, ugrubo i odoka, nakon sto izadje tog 8. februara, pod pretpostavkom da si mu dobro izracunala svaki dan boravka i da je to tacno 90-ti dan, on nema pravo da udje do nekog otprilike 14. aprila (odoka 6 meseci nakon 14. oktobra), sto bi trebalo da predstavlja 181. dan od njegovog prvog ulaska. Ne znam kako si ti izracunala da je to 9. maj:blink: Tad kad udje, moze da ostane 58 dana, otprilike, do recimo 12. juna. Jer, vec narednog dana, 13. juna bi mu bio 59. dan i jos plus ova 32 dana iz januara, koja mu i dalje ulaze u racun, to bi bilo 91, dakle, prekrsaj. 

Ti sad dobro sracunaj koji je tacno 181. dan nakon 14. oktobra 2017. i unesi u kalkulator taj dan kao dan ulaska, pa ce ti on tacno pokazati dokle sme da ostane. A to je sigurno 58 dana. Uneces naravno i datume njegovog prethodnog boravka u Sengenu u kalkulator.

Ukratko, nisi dobro izracunala 180 dana pocev od 14. oktobra, to sigurno nije 9. maj, tu je kljucna greska. 

Expand  

Ljudi pomozite. Prvi put sam ušao u šengen 24.10.2017, boravio u Norveškoj do 16.12.2017, taj dan sam se vratio kuci, tad sam napravio pauzu od neka tri i po mjeseca u BiH, i ponovo stigao u Norvešku 6 Aprila 2018. E sad, šengen kalkulator mi pokazuje da mogu biti u Norveskoj do 4 jula, znači tri mjeseca u kompletu, dok mi granična policija BiH koju sam zvao, kaže, da smijem biti do 20 aprila, kad mi ističe 180 dana od ulaska u sengen, pa da budem kuci 2 dana, i onda ponovo imam ciklus od 180 dana.

Nešto mi ne štima ta tvoja računica.

Kalkulator je merodavan.

Granična policija zemlje koja nije u Šengenu može i da pogreši.

Ulazak: 24.10.2017   

Izlazak: 16.12.2017                                 Ponovni ulazak:  06.04. 2017                                                                                                    Kalkulator mi pokazuje da mogu boraviti do 04.07.2018, znači tri mjeseca. Možda i ja ne znam koristiti ovaj kalkulator, al fino podesim u kalkulatoru, na control, ne na planing, i upisem datume. Jedni kažu od datuma ulaska, da se računaju dani, drugi opet, zadnjih 180 dana. Ima li iko da mi sa sigurnošću može potvrditi, šta je tačno, a šta ne. Jer se bojim te zabrane i kazni