Britanske vize

2,304 posts in this topic

Dragi svetskiputnici, da li je neko skoro leteo preko Londona, da li znate da li je jos uvek potrebna tranzitna viza. (PS. Na aerodromu sam oko tri sata, bez izlaska)? Hvala unapred:)

kad cu vise da otvorim ovu temu i da procitam NE TREBAJU NAM VISE VIZE ZA UK...

On 5/10/2012 at 5:31 PM, golosina said:

kad cu vise da otvorim ovu temu i da procitam NE TREBAJU NAM VISE VIZE ZA UK...

o daaa.... taj dan ako ikada dodje ima da se proslavi lepo  :pivoooo:

nego jel ima nekih novosti u vezi toga uopste?

Pa da, zvala sam +44 2072359049 britansku ambasadu i rekli da NE TREBA ako se ne izlazi sa aerodroma i ako je naredni let za manje od 24 h. Tako da Fijuuu! Tako pise i na site-u UK BOrder Agency

'Transit without visa' concession - DATV exemptions (mi spadamo u DATV)

If you are a national of a country covered by the DATV system, you may be able to transit the UK airside without a visa. To qualify for this exemption:

you must arrive and depart by air; and

your onward flight must be confirmed, and must depart within 24 hours; and

you have proper documentation for your destination, including a visa if necessary.

Pa ko prelece Heathrow cisto da zna....

Jasna

Da pitam, nova sam ovde.

Planiram London u julu, ja i jos 6 prijatelja, ima nekoliko dece.Dobili smo pozivno pismo od zene koja je Britanska drzavljanka, koja je navela da nas poziva,ali da mi sami snosimo troskove.Da li je to u redu?Pismo je zavereno kod notara.

Da li ona treba jos nesto da posalje, svoju izvod iz banke, stanje na racunu ili tako nesto....?

Takodje, da li je sada promenjeno, da se viza ne placa na licu mesta vec online?

Hvala vam.

Imam bukiran povratni let i hostel za period od 21 do 28 avgusta, tako da uskoro bi trebalo da podnesem zahtev za vizu. Inace idemo ja i sestra..

ja sam student na trecoj godini i kapiram da kod mene nece biti problema. Sestri je doduse ostao jedan ispit, koji je vrlo moguce dati pre odlaska, sto kapiiram da ce i oni da pretpostave. Da li bi to bio problem eventualni? Da li se na potvrdi sa fakulteta vidi koliko joj je ispita ostalo, ili samo da je student?

Da li je potrebno da na fakulteta navedu i cinjenicu da u tom periodu nema predavanja?

Druga stvar, prevodi. jednostavno uzmem blanko papir i prevedem i dopisem svoje podatke?

Roditelji nas iydrzavaju, pa za njih planiram dam prosecne plate, potvrde da su zaposleni, i sestomesecni istorijat uplata isplata na racun, a za devizni racun koji je na ime moje saestre cu jednostavno odneti trenutno stanje, a to ce biti od prilike 1000, 1200 eura. Jel je sve to oke?

hvala

Duncan,

da te pitam. Koji si let bukirao i hostel? Jel mora hostel preko agencije ili moze i individualno?

Jesi dobio potvrdu od hostela na mail, pretpostavljam da nisi placao jos, pa ces to da odstampas?

Letim lufthansom preko minhena do hitrou-a, a kartu sam kupio pre par meseci. Hostel preko hostelbookers.com  platis 10 posto karticom i oni ti posalju potvrdu na mail a ostatak kad stignes. U tom mailu su i sve kontakt informacije hostela tako da to planiram da odstampam i odnesem za vizu.

Nemoj agencije, najbolje sama isplaniraj put. CAk ce te i jeftinije izaci.

ja sam Wizzair, zar on nije jeftiniji od Lufthanse?

Ja sam isto rezervisala hostel neki, ali ne traze novac unapred nista, preko booking.com.

Letim u Buenos Aires, nemam SAD vizu, ostajem 3 sata na Hitrou i idem dalje, jel mi u tom slucaju treba viza. Juce sam zvala britansku ambasadu i rekose da ne treba.

Ako si od zvanične institucije dobila odgovor, zašto pitaš na forumu?

On 5/11/2012 at 1:57 PM, anita978 said:

ja sam Wizzair, zar on nije jeftiniji od Lufthanse?

Ja sam isto rezervisala hostel neki, ali ne traze novac unapred nista, preko booking.com.

jeftiniji jeste ali samo van sezone da tako kazem... za avgust ja sam povratnu kartu lufthansom platio 180 evra... bila je neko vreme i 160, a wizz ispada negde oko 200... plus leti do lutona. Doduse sad su cene otisle za ove nelowcost tako da je sad sigurno isplativiji wizz.....

ako nisi vec rezervisala hostel pregledaj lsevacations.com ili st christophers inn, the village. Ja sam u ovom drugom.. nocenje je isaplo oko 17 eur za cetvorokrevetnu na nekoj promociji. Na southbank-u je, 15ak min pesaka do tower bridge-a i oko sat do westmininstera.

otiso sam off.. iyvinjavam se

jel treba dokumenti za vizu da budu prevedeni od strane tumaca, ili mozemo mi sami?

Po ovome nesto sto sada pise kao tumaci.....

Update 2:

ponovo sam podneo za vizu u utorak 8. maja i vec u petak 11. maja smo podigli pasose i dobili vizu.

Informacije koje mogu biti od koristi...poslo sam mail sa nekim pitanjima info servisu odeljenja za vize:

-u sustini bi trebalo prevesti dokumente, ali ne mora da se prevodi radna knjizice i sl. dokumenti. Prevod ne mora da bude od reci do reci, vec samo da se vidi o cemu se radi (ja sam za pojednine dokumente pisao bukvalno po jednu recenicu tipa: ovaj dokument je to i to i potvrdjuje to i to). Ne mora biti od sudskog tumaca. Naravno, gomila ljudi podnosi neprevedena dokumenta i nemaju problema, ali ja sam imao.

-garantno pismo ne mora biti original, moze biti poslato preko maila i odstampano (moje nije bilo ni potpisano vec samo otkucano i sa podacima posiljaoca, kopije njihovih pasosa)

On 5/11/2012 at 1:57 PM, yassna said:

Letim u Buenos Aires, nemam SAD vizu, ostajem 3 sata na Hitrou i idem dalje, jel mi u tom slucaju treba viza. Juce sam zvala britansku ambasadu i rekose da ne treba.

Za Argentinu ti nije potrebna viza, ali ti je potrebna viza za tranzit kroz Englesku.

Do you need a visa to transit airside?

You transit the UK airside if you arrive here on a flight, remain in the arrival lounge of the airport without passing through UK immigration control, and then depart on another flight from the same airport.

The UK government operates a DATV system for some countries. These countries are listed under 'More information' below.

Srbija je na spisku tih zemalja (zajedno sa nizom drugih zemalja, uključujući Crnu Goru i Makedoniju.  Detaljnije na: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/visas-immigration/transitthroughtheuk/visa-transit-airside/

buduci da vecina vas, da ne kazem svi prevodite sami dokumenta,da li moze mala pomoc oko toga kako ste preveli izraz - resenje o godisnjem odmoru?

hvalaa

Pitanje na koje bi mi veoma koristio odgovor.

Posto putujemo ja i sestra, zajedno i apliciramo za vizu. Ona ima devizni racun sa cije stanje cemo dostaviti pri aplikaciji. Iz world bridge-a su mi odgovorili da bi ona trebalo da napise supporting letter. Da li bi to trebalo da se overavo nesto?

Sta mislite: da li su sluzbenici u VAC-u samo "administrativci", koji primaju dokumenta ili i oni imaju neku ulogu u odlucivanju o davanju viza ?

Rekla bi da su samo "administrativci", sumnjam da mogu bilo kako da uticu na ishod dobijanja vize. U svakom slucaju izuzetno su korektni i ljubazni, ja sam bila prosle nedelje opet i svaki put uspeju da ostave odlican utisak na mene.

On 5/20/2012 at 6:27 PM, Gagili5 said:

Rekla bi da su samo "administrativci", sumnjam da mogu bilo kako da uticu na ishod dobijanja vize. U svakom slucaju izuzetno su korektni i ljubazni, ja sam bila prosle nedelje opet i svaki put uspeju da ostave odlican utisak na mene.

Oni su jedini, koji razgovaraju sa "kandidatom", ostali vide samo papire !

Ipak mislim da makar malu + ili - "recku" daju !

Inace, slazem se sa ocenom koju si im ti dala !

Pozdrav svima.

Pročitala sam nekoliko postova i dosta su mi pomogli oko nekih pitanja ali ostalo mi je nejasno sledeće...

Naime, planiram da otputujem u London kod tetke kako bih usavršila jezik. Upisala sam i uplatila školu za jezike. Kurs traje 4 nedelje. Poslaće mi potvrdu, dobiću i garantno pismo od tetke. Zaposlena sam, prikupila dokumentaciju. Išla bih sa sestrom koja ide iz istog razloga. Nema primanja, radi u porodičnoj firmi. Nadam se da joj neće praviti problem za vizu.

Pošto sam negde proočitala da traže 100 funti po danu provedenog  Londonu, pitanje je: Da li to znači da nas dve zajedno treba da imamo 6.000 funti na računima?  :yok:  :bang:

A drugo pitanje je, mora li online da se plati viza i hoće li razmatrati moj zahtev pre nego što uplatim vizu?

Hvala unapred na pomoći