Followers 0

schengen

69 posts in this topic

interesuje me sledece ... idem u privatnu posetu prijateljici u sloveniju. student sam. gda i kako naglasavam da sam student i da hocu vizu za DZ? s obzirom da smo olaksani, zar ne?

Pa, prilikom popunjavanja formulara ima "kucica" u koju se upisuje zanimanje, i tu stavljas student. Ali, tako neces dobiti vizu za DZ. Jer da bi je dobio besplatno moras ici na razmenu studenata ili slicno, u svim drugim slucajevima placas 35 eura. I ja sam bio u ubedjenju da ce studenti besplatno dobijati vize, ali sam se prevario i morao da platim 35 eura Slovacima.

Istovremeno bih zeleo da mi neko iskusniji potvrdi da li cu sa slovackim sengenom moci da idem i u Austriju, Poljsku i Nemacku!?

Ne znam sta je iskusniji :)

Salim se, znam na sta mislis, nisam vadio slovenacki shengen, ali ti ipak mogu reci da sa svakim shengenom mozes u "svaki shengen" - zato i postoji shengen ;)

Evo jednog pitanja na koje nikako ne mogu da smislim sam pametan odgovor. Naime, ovog leta planiram sa internacionalnom grupom motorista da vozim do North Cape-a i nazad. Prolazim kroz sve schengenske drzave. Pozivno pismo cu dobiti od poznanika mog poznanika iz Finske. Platicu putno osiguranje, privatni preduzetnik sam (barem na papiru), znaci imam potrebnu papirologiju bla bla bla... E sad jedna od stavki za Finski schengen (a i za dosta drugih zemalja) je da je potrebna rezervacija smestaja kroz ceo prolazak kroz schengen zonu.

Mislim, sta ako ja necu da stanem, sta ako cu kampovati u divljini, sto i hocu u skandinaviji posto je dozvoljeno... sta ako ni ne znam kuda cu tacno proci i u kom motelu/hostelu/kampu cu prespavati???

Nije meni frka da odradim online rezervacije za par hostela, nego ne znam kako da sracunam, na koliko kilometara ili ...??? Realnomi cemo u jednom pravcu voziti 10 dana, ali da recimo idemo kamp vozilom ili kombijem, mogli bismo na smenu voziti konstantno bez zaustavljanja, a oni u ambasadi ionako ne znaju kako cemo putovati. Uzasno mi je glupav zahtev u smislu nedefinisanosti!!!

Iskustva? Treba li ovakav dokument uopste? I ako treba da li je dovoljno da rezervisem jedan u odlasku i jedan u povratku? Ako gledamo grad iz kog mi stize pozivno pismo, od Novog Sada je udaljeno najkracim putem oko 2000km, pa ne vidim zasto ne bih mogao i da po nekim proracunima odem do tamo bez usputnih zaustavljanja.

Uzasno me zivcira ova stavka! Dajte ideje!!!

Pa ako cesh dobiti pozivno pismo onda to znaci da ces ostati kao gost u kuci tog nekoga ko ti je poslao pismo. Zar ne? Onda ti ne treba rezervacija hostela poshto na pozivnom pismu pishe da ce taj neko snositi troshkove hrane i smestaja za tebe.

To i ja kontam, samo je ta stavka tako lose definisana, da ispada da traze dokaz o smestaju tokom puta dok se ne stigne do krajnje destinacije.

Videcu kad budem dosao do toga, ako nadjem nesto ultra povoljno mzda i odradim rezervacije hostela po jedan u odlasku i povratku.

Meni te lose definisane stvari uvek deluju kao prostor za manevar. Da li tvoj ili njihov... ali oni ce biti ti koji donose odluku.

Jel ides na predvizni razgovor? Ako ides, moze da se desi da resenje problema bude u objasnjenju istog. To se valjda razlikuje od ambasade do ambasade...

:mrgreen:

Posto mi se nesto cini da ovaj prijatelj prijateljevog prijatelja, iz Finske nece ili zaboravlja da nam posalje pozivna pisma poceo sam da razmisljam o alternativnim resenjima. Imam neke rodjake u Nemackoj, ali su me oni vec jednom, pre par godina, poprilicno dobro za****li sto se ovoga tice, pa necu ni da pokusavam. Imam i prijatelja u Nemackoj kome bih se mogao obratiti, ali je trenutno problem sa Nmackom ambasadom u BG-u, koji ne znam do kada ce potrajati, a i tokom poslednjih 20 godina i ne gledaju na nas kao neke pozeljne osobe + stalne guzve koje dodatno iritiraju sluzbenike ambasade,....

Ostao mi je jos jedan izbor - Poljska, gde takodje imam neke prijatelje, koji bi nam, verujem, veoma rado pomogli. Problem je sto Poljska ambasada nema site na kome bih mogao da dodjem do korisnih informacija sto se tice konkretnih zahteva sa njihove strane u vidu potrebne dokumentacije. Na zvanicnoj prezentaciji Poljske sam nasao samo grube informacije i ugovor izmedju Poljske i Srbije koji se tice vise ovih povalscenih grupa.

Da li neko zna nesto vise o potrebnoj dokumentaciji i proceduri za Poljski schengen ili eventualno neki link sa svezijim informacijama.

Da malo olaksam posao eventualnom pomagacu, rec je o vizama za nas dvojicu, potpuno turisticka varijanta (putovanje u Norvesku), s'tim da bi se islo na varijantu posete prijateljima u Poljskoj.

Josephu treba redovna viza kao redovno zaposlenom, ameni takodje redovna viza ali kao preduzetniku posto imam na imenu naku firmicu i znam da to automatski povlaci dodatnu dokumentaciju tipa prikaz poslovanja firme, finansijski izvodi firme, bla bla

Ako neko ima bilo kakav info, bili bismo veoma zahvalni.

drugari,

da li ima neka tur.gencija (turisticka agencija) koja radi individulno viziranje u ns? tipa odu u ambasadu i srede ti turisticku vizu? kao sto se pre radilo sa suboticom i madjarskom vizom?

dobila sam madjarski schengen na godinu dana  ;D

(don't ask how.. veze..)

jedino shto pishe da mi je boravak odobren na 45 dana.. no osoba koja mi je pomogla da dobijem vizu tvrdi da to znachi da mogu da ostanem 90 dana u schengen zoni mada ja to chisto sumnjam.. ako pishe 45, to znachi 45.. ne?

Pa ovako... spremam se da zatrazim finski schengen. Ovih dana mi stize pozivno pismo. Na sajtu www.finska.co.yu  su navedene stavke koje su potrebna, a to su:

1 A completed and signed visa application form. The form may be printed out (Requires Acrobat reader) or you can get one at the embassy

2 One passport-sized photograph

3 A valid travel document

4 Proof establishing the purpose of the planned trip (for example an invitation)

5 Proof of sufficient funds (for example last bank statements, pay slips, credit card statements)

6 Travel insurance (not E111) to cover the whole period of the visa. Insurance must cover accidents, sickness and repatriation for minimum of €30.000,00

7 Reservation of travel tickets is required

E sad, stavke 1-4 nisu problem kao ni stavka 6. Predpostavljam da rezervacija karte iz stavke 7 isto moze da se izbegne. Mislim, ne putuje svako avionom, vozom,... Moze se u famoznu schengen zonu i sopstvenim vozilom pa se na tu tacku ne obazirem. Ponecu fotokopiju saobracajne od motocikla.

Ono sto me nervira je stavka 5 t.j. Proof of sufficient funds (for example last bank statements, pay slips, credit card statements)

Imam ja nekoliko tekucih, deviznih, stednih,... racuna (koji su uglavnom prazni kao i dzepovi). Da li neko ima iskustva koliko bi trebalo da bude to "sufficient funds"? Mislio sam da kintu koju skupim za putovanje bacim na jedan od racuna i da uzmem izvod iz banke. Moj planirani fond je max 1500 eura za 3 nedelje putovanja (2/3 su gorivo, mostarine, putarine,... samo mali deo je za hranu i pice, a smestaj je kampovanje u divljini... da neko ne pomisli da sam neki burzuj koji ce da odseda u hotelima  ;) . Jos nemam ni dinara za sve to, ali nekako cu se snaci). Mislio sam da ako to nije dovoljno, da pozajmim kintu na 2-3 dana cisto da mogu izvaditi izvod iz banke da imam kinte, pa da onda vratim pozajmljene pare.

Jedino sto ne znam koliko bi trebalo da se racuna novaca po danu. Ima neko ideju, info, iskustvo,...???

On 3/12/2008 at 9:47 PM, whiskas said:

dobila sam madjarski schengen na godinu dana  ;D

(don't ask how.. veze..)

jedino shto pishe da mi je boravak odobren na 45 dana.. no osoba koja mi je pomogla da dobijem vizu tvrdi da to znachi da mogu da ostanem 90 dana u schengen zoni mada ja to chisto sumnjam.. ako pishe 45, to znachi 45.. ne?

Kod madjarske vize ti pishe dozvoljen broj dana u toku polovine godine, znachi mozesh da provedesh 90 dana...

Da li je moguce dobiti cesku vizu bez pojavljivanja u ambasadi. Da poshaljem nekog drugog umesto mene a njima da kazem preko telefona da sam bolesna ili nesto slicno. Da li je nekom to poshlo za rukom?

@quasaar

Ja sam za 2 sengena nosio tu potvrdu o sredstvima izvod sa racuna gde sam imao oko 250 eur a trazio sam vizu na mesec dana tako da verujem da ne treba uopste da se opterecujes sa tim nesto posebno nego terajte te motore dok ne padnete sa planete tj kontinenta pa se vidimo kad se vratite da pricate kako je bilo.

U pozivnom pismu bi ionako trebalo da pise da onaj ko te poziva se slaze da pokrije troskove tvog boravka tamo tako da mi sve to pomalo suvisno...

E pazite ljudi sad ovo:

Hteo bih da idem 3-4 dana u Austriju turisticki. I onda gledam potrebna dokumenta za vizu i padnem u nesvest. Onda mi komsija (koji je inace vozac i vec godinama putuje po Evropi) kaze da je recimo nemacku vizu mnogo lakse dobiti, da nema ni zakazivanja termina, prevodjenja dokumenata na nemacki i te price...

Pa me interesuje sledece: ako uspem da izmuvam garantno pismo iz Nemacke, mogu li ja sa njihovim (nemackim) sengenom da budem ta 3-4 dana u Austriji? Oce mi neko praviti probleme ako mene Nemacka ne vidi? Posto na ovom sajtu pise sledece:

Ako nameravate da posetite samo jednu zemlju šengenskog sporazuma, vizu morate tražiti od ambasade te zemlje.

Nameravate li da posetite više zemalja šengenskog sporazuma, vizu tražite od ambasade zemlje koja je vaša glavna destinacija.

Ukoliko nameravate da posetite više zemalja šengenskog sporazuma, a nemate glavnu destinaciju, vizu tražite od ambasade zemlje koja predstavlja vaš prvi ulazak u šengen - zonu.

A da li je vadio neko austrijsku turisticku vizu u skorije vreme, a pri tom je student?

Sta treba od papira sa fakulteta, na sajtu ambasade ne pise nista?

I pise da sediste osiguravajuceg drustva u kom uzimas zdravstveno osiguranje mora biti u drzavi clanicu EU!!!??

Zna li ko takvo osiguravajuce drustvo u Novom Sadu???

HEEEEEEEELLPPP!!!

clap Hvala najlepse!

Samo bih jos molio ako neko ima skorija iskustva sa vadjenjem austrijske vize da ih podeli samnom, pocinjem vec polako da ludim.....

aplicirao sam za madjarski sengen za 10 dana, sa 1 ulaskom, da li se taj jedan ulazak odnosi na sengen zonu uopste? pitam zato sto nameravam sa HU sengenom uci u sloveniju i eventualno skoknuti do graza i vratiti se u slo, pa se pitam da li moze doci do  nekih problema? mislim, ja osim madjarskog sengena necu imati nikakav drugi pecat od strane madjara :) lako bih usao u slo, rekao bih da sam u tranzitu :) ali da li bi bilo pametno da se muvam okolo bez da udjem u HU? :) nisam pre imao iskustva sa sengenom, pa me je trema hihi

Mozes da ides u koju god zemlju sengena hoces ali se  ne mozes vratiti u zonu sengena kad iz nje izadjes.