Jump to content

Featured Replies

• 4 weeks later...

Hajde da ne otvaram novu temu, vidim da ima vas dosta koji putujete na razne načine, a neki i rade-troše-putuju, moje pitanje za vas je da li je moguće igde otići tipa sa par hiljada € za trosak u džepu, dok ne nađes posao da imaš da preživiš, odeš samo negde i od vrata do vrata traziš posao. Mislim ne sa EU pasošem i sređenom situacijom, nego uzmeš lepo kartu za bus/avion, nađes smeštaj u hotelu/hostelu i kreneš da tražiš, da li je naučna fantastika da te iko primi da radi i posle sredi papire za boravak sa srpskim pasošem ili je to moguće, konkretno imam završen dizajn, radim pripremu za štampu već nekih 7 godina, radim na mašinama za štampanje, sečenje itd. da probam da obilazim štamparije i sl. da li ima neko iskustva sa tim u inostranstvu i ako ima sličnu situaciju koja je to zemlja u kojoj to može da prodje?

• Author

Pa,sigurno je moguce...iz jedno 5-10 hiljaditog pokusaja bi valjda uspeo :biggrin:

Samo sto je po meni to,bez uvrede,manje pametan (a i tezi) put.

Zar ti nije bolje da prvo negde konkurises (ili sta vec),pa onda kada te prime da odes?Nego da im se tako nenajavljen pojavis na vratima :smile:

U toj varijanti "od vrata do vrata" ti uspeh zavisi koliko uspes da animiras ljude (tj. onog ko odlucuje o primanju novih radnika).Vec te vidim kao trgovackog putnika kako kucas,otvara ti neko vrata i ti vec kreces sa spremljenim tekstom "Dobar dan,imam samo 10 sekundi da vam kazem da sam zavrsio dizajn i da trazim posao i da..." i tu vec cujes TRAS - kako ti zatvaraju vrata do vrata pred nosom...

...a mozda i naletis na nekog ko ce reci "E,pa bas mi treba jedan graficki dizajner...udji".

...ili cak,iako nekome ne treba dizajner,ali ga animiras dovoljno,mozda ti ponudi neki posao (?).Nikad se ne zna...

Fantazije na stranu,znas da u danasnje vreme ako nekom treba dizajner taj to objavi na internetu,pa od kuce uzmes i pretrazis sta se sve trazi...umesto "starinskom" varijantom - od vrata do vrata.

Sem ako si pustolov,pa ti to deluje izazovno (bas te briga da li ces naci posao ili neces,vise ides da ti dupe vidi put) - onda,put pod noge,sta da ti kazem :wink:

• Lazar unpinned this topic
  • 1 month later...

Kad smo konačno došli do pravog pitanja: Kako naći posao u inostranstvu preko interneta, imam neke nedoumice. Naime, završio sam biblioteksarstvo i informtiku i uslov za polaganje stručnog ispita (koji je neophodan za rad u biblioteci) je godinu dana volontiranja. Nisam sada u prilici da volontiram godinu dana. Video sam na internetu na stotine oglasa za posao za nekvalifikovane radnike sa ogromnom platom. Koliko je to pouzdano? Jedan prijatelj mi je rekao da oni posle mogu tražiti pare za radnu dozvolu, onda za druge poreze, npr, čuo sam da postoje neke varijante prevare u ugovorima... Prijatelj mi je savetovao da šaljem CV, recimo po bibliotekama u Beču, i da odem na kraće vreme kad dobijem više poziva za razgovor. Možda je bolje preko agencije, npr Fortune. Ako je neko već našao posao preko oglasa na internetu, molim da se javi.

Edited by Rastislav

Pozdrav svima! :smile: Imam 26 godina i krajem ove godine zavrsavam MA - engleski jezik i knjizevnost. Imam EU (hrvatski) pasos i solidan portfolio sto se tice copywriting-a i editovanja. Da li postoji mogucnost da nadjem posao u nekoj firmi u ino, konkretno me interesuje Irska, a posto sam cula da od jula ove god. UK odobrava hrvatskim drzavljanima radnu dozvolu, razmisljam i o celoj UK.

Da li neko ima iskustva sa ovakvom strukom, da li postoji sansa da nadjem nesto preko neta ili da idem prvo tamo pa iz nekog hostela da saljem aplikacije za poslove? Da li bi uopste zaposlili nekoga na ovoj poziciji a da nije native?

Inace, isla bih sama, ako to nesto znaci. Ne interesuju me veliki gradovi, ali ne znam koliko je moguce naci ove poslove u manjim mestima.

Hvala unapred

Sa dobrim znanjem engleskog možda bolje prođeš u nekoj zemlji gde engleski nije službeni jezik koji svi govore ali se dosta koristi. Recimo u Norveškoj kao nastavnik engleskog jezika.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

2 hours ago, Voyageur said:

Sa dobrim znanjem engleskog možda bolje prođeš u nekoj zemlji gde engleski nije službeni jezik koji svi govore ali se dosta koristi. Recimo u Norveškoj kao nastavnik engleskog jezika.

Samo sto ne zelim da radim u prosveti, plus nemam ni iskustva kao predavac :blush: Vise bih zelela posao u firmi a u Norveskoj bi mi za tu poziciji verovatno trazili norveski.

Ja bih u tom slučaju gledao Irsku. Mnogo neizvesnosti je oko bregzita pa bih zato zaobišao UK.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Od prvog Jula Hrvati imaju ista prava kao i ostale clanice EU, a sto se tice Bregzita tu je svasta moguce ali ne verujem da ce se desiti nesto drasticno. Sad sto se tice posla uvek je bolje ako si na licu mesta.

Da, izgleda da od jula Hrvati mogu bez problema da rade u UK, a sto se tice Bregzita, pa nadam se da nece uskoro... :smile: Uzimam u razmatranje i Skotsku, cini mi se da je malo jeftinije od R. Irske pa cemo da vidimo. Ima jos nekih stvari koje mi nisu jasne ali mislim da nisu ovu za temu, pitacu u drugoj.