Jump to content

Featured Replies

Да је толико безбедно, и бајно, а да се сњви одушеве кад чују српски, мене само занима зашто доле више не живе Срби?

Слажем се са мверуовићем и са Рељом.

Ја у просеку доле идем једном месечно већ дуги низ година, хтео-не хтео не можеш да се осећаш безбедно (донекле да изузмем Призрен, ипак је другачији град од осталих), увек треба да се буде на опрезу, а има градова где апсолутно није препоручљиво да се проговори српски или да провале да си из централне Србије.

Али, као што сам већ раније у овој теми  написао "Уз здраворазумско резоновање и понашање може се путовати без проблема".

С друге стране није у реду људе саветовати да иду опуштено кад ситуација није нимало опуштена.

@ belacevic

Nisam bio skoro tamo, a u Prizrenu nikada. Zanima me kako se to Prizren razlikuje od ostalih? Hvala.

Pretpostavljam da su ostali manje bezbedni gradovi u Drenici.

Призрен је одувек имао неки мулти-култи :) шмек - стари град, стара царска престоница, са битним споменицима како за СПЦ тако и за Исламску заједницу па и за католике (у центру, неких 100 м изнад Цркве Светог Ђорђа налази се и нека битна катедрала). Постоји урбана легенда да до последњег дана бомбардовања није било никаквих проблема међу грађанством и да се седело најнормалније у кафићима (поједини локалци с којима сам причао кажу да се све променило приливом разноразних људи са стране од 1999. па наовамо). Чак и после 17.марта није било чудно чути неког да прича српски с обзиром да у Призрену и околини живи доста Муслимана Бошњака.

Пре одређеног времена обновљен је део грађевина девастираних 17.марта, отворена је Богословија тако да данас тамо у школу иду клинци који причају српски, седиште Рашко-Призренске епархије је тамо, људи су опет почели да се тамо венчају...све у свему уобичајена је ствар видети Србина на улици. Такође, постоји доста културних манифестација- фестивал документарног филма, џез фестивал... Углавном, моје искуство говори да је популација прилично урбанија и модернија, ајде да кажем и либералнија - иако сва три наведена израза не волим :) него што је у осталим градовима на Космету.

На страну што је, мени лично, Призрен један од најлепших наших градова.

Наравно, опет наглашавам да је потребно бити опрезан као и свуда.

Дреница јесте небезбедна и тамо су остала само три села у којима живе Срби а централно место Србицу односно Скендерај сам посетио само у пропутовању за манастир Девич. Пријатељу се десила незгодна ситуација на најобичнијој бензинској пумпи и то у релативно скорије време.

Најнебезбедније и најнапетије, по мом искуству, је у Ђаковици.

Pozdrav iz Prištine,

ovdje sam već drugu sedmicu a čini mi se da mi je osmi put na Kosmetu ili slično. U gradu normalno na ulici pričate srpski, tu i tamo naleti se na neku provokaciju ali sve se završi na tome u svakom slučaju ništa veliko da bih sad se sjebao. Sa starijima uvijek pokušam srpski, u 70 odsto slučajeva odgovaraju, mlađi slabo hoće a i ne znaju. Koristio sam normalno buseve iz Prištine za Južnu Mitrovicu i za Gračanicu ( to je tačnije bus za Gnjilane koji staje u Gračanici ali prvo pitajte vozača). Na sjeveru Kosova je malo napetije u posljednje vrijeme ako uporedim sa recimo 2008 godinom ali opet ništa strašno. Prizren: šetate se, pričate, nikakav problem, barem iz mog jednodnevnog iskustva. Bio sam i na Šar planini ali organizovano, i tamo sam se fino osjećao. Mislim da samo treba biti malo obazriviji na Kosmetu i ne bi trebalo da bude problema. Rado se uvijek vraćam i sretan put svima koji ga planiraju obići.

Od septembra bi trebalo da krene jedan voz put severne Kosovske Mitrovice tj onaj sto ide do Zvecana da se produzi. Stajaliste ce biti izgradjeno u neposrednoj blizini mosta na Ibru. Eto za ljude koji zive u Kosovskoj Mitrovici i one koji zele ici moci ce sad za 1500 da odu i da se vrate sa Kosova a da ne setaju Zvecani-Mitrovica :)

• 5 months later...

Pozdrav :)

Treba mi informacija o prevozu iz Prištine ili Gračanice za Niš, ali regularni busevi? Pod tim mislim da dobijem regularnu kartu na kojoj će pisati naziv autobuske firme (a da ne bude taxi) ... Možda mi više znači i Priština / Gračanica - Merdare pa da kombinujem sa vozom?

Hvala unaprijed.

Aj budi pristojan, kakav je to način :psuje: Ne zna svako, zato sam i stavio. Više puta sam koristio taj sajt i pokazao se ok. Uostalom zovi neku od kompanija pa pitaj.

Aj budi pristojan, kakav je to način :psuje: Ne zna svako, zato sam i stavio. Više puta sam koristio taj sajt i pokazao se ok. Uostalom zovi neku od kompanija pa pitaj.

Pa samo rekoh da sam i ja ovo našao na google i da sam čekao ovaj bus iz Mitrovice za Gračanicu koji se nigdje nije pojavio ... :)

• 4 months later...

Pozdrav svima od stanovnice Prištine.

Pitanje prevoza: Adio nije loš, ali iskreno bolje ih izbegavajte osim ako vam ne odgovara njihova satnica polazaka. Ako se dobro sećam svakoga dana oko 22h- neki put kasne po sat vremena :) Naime sa Adiom se često dešava da se bus pokvari usred neke nedođije, obično u Kuršumliji.

Takođe, Adio ili Fjollu ne možete da zaobiđete ukoliko vam je početna stanica ispod Gračanice, npr. ako ste u Prizrenu i vraćate se u Srbiju, ili još dalje ako ste obilazili brod i generalno Goru.

Ja najtoplije preporučujem KIMco agenciju tzv. BOGI TURS. Oni kreću iz Gračanice i kupe putnike prekoputa stanice u Prištini i gde god treba usput do Beograda :) Uvek zovu čak i čekaju ako kasniš.

Nadam se da će lista koja sledi pomoći onima koji samostalno dolaze na Kosovo, makar ono južno od Ibra :)

Inače smešno mi je kako ove agencije organizuju vojsku za posete... Haos, no ja razumem, ipak ti ljudi ne žive ovde. Dakle, sledi post sa kontakt informacijama i maršutama prevoznika iz Srbije za Kosovo i obratno.

PREVOZNICI, KONTAKTI, MARŠUTE:

1. KIMco (Bogi turs)

Gračanica-Priština-Merdare-staju na glavnome putu za celu Kuršumliju-Prokuplje-Niš-autoput-Beograd

POLASCI: BG-GR u 6h i 16h; GR-BG 5.45h i 15h

Telefoni: 038-64 533, 0652345024

NAPOMENA: ukoliko vam treba izdata karta pitajte za nju kada rezervišete i pripremiće vam je. U suprotnom neće.

CENA KARTE: samo jednosmerne, 12 ekija ili malo više ako je u dinarima

2. ŠURLA (Zoran turs)

Gračanica-Priština-Mitrovica severna-Kraljevo- Mrčajevci ako treba- Kragujevac

POLASCI: GR-KG znam za onaj u 4h ujutru, ostalo pitajte

Telefoni: 064-523803, imaju i kosovski, dodam kada ga pronadjem :)

Isto, ukoliko trebate kartu najavite

CENA KARTE: samo jednosmerne, 1200 dinara ili 10 ekija

3. FJOLLA

Brod (znači Gora)- Prizren-Suva Reka-sve što ima usput- Priština-Merdare-Kuršumlija glavni put ako treba- Kruševac-autobut-Beograd

POLASCI: BG-KS u 22h, KS-BG nisam sigurna

CENA KARTE: povratna 20 ekija- informacija iz 2013.

Telefoni: ove koje imam ne rade, nadjem ako nekome treba

4. ADIO

Dragaš (znači Gora)- Prizren-Suva Reka-sve što ima usput- Priština-Merdare-Kuršumlija glavni put ako treba- Kruševac-autobut-Beograd- nekada su išli do Novog Sada, proveriti

POLASCI: BG-KS 12h i 21:30h; KS-BG- pitajte jer ja znam iz Prištine.

Telefoni: +38649344200, +37744344200, 0648553315, vozac telefoni: 0648553305 i 0648553306

CENA KARTE: povratna 20 ekija, informacija iz 2013. važi 2 meseca

Na Kosovu vam nista sem severa nije bezbedno.

Ne preporucujem nikako odlazak na juzni deo Kosova u turisticke svrhe.Osim sto ste Srbi,ovde cvetaju i trgovina ljudima,drogom i sve vrste mafijaskih aktivnosti.

Radim u severnom delu i ovde niko sa srpskim registarskim tablicama ne sme da se uputi put juznog Kosova,a zivela sam i u centru Pristine ali to je bilo daleko od normalnog zivota.Najbezbedniji ste u Pristini,i to naravno da ne pricate bas sta ste i odakle ste,dakle indentitet obavezno krijete a kakvo je to onda putovanje iliti bitisanje? I naravno da vas nece dirati u Pristini jer ne poznaju vas i to je ipak glavni grad prepun stranaca i vojske pa i ne smeju bas da vas diraju,ali situacija je daleko od normalne,da nije tako ne bi bilo ovoliko vojske jos uvek posle 15 god,koja mahom cuva i manastire od napada,nepristojnih grafita,paljenja itd.

Mene licno,pre par godina,u Urosevcu je taksista krenuo da vozi prema Makedoniji iako sam ja trazila da odem do nekog trznog centra koji se nalazio u suprotnom pravcu,dok nisam pocela da vicem i histerisem na engleskom pa je samo stao kod neke pumpe i ja sam posle peske isla nazad.

Takodje,u internet centru je jedan poludeo kada je cuo srpski (inace svi zure u vas kad pricate srpski u tim manjim gradovima i sredinama).Mislim putovanje do bola nema sta. :)

Kad ukapiraju da ste Srbin,Srpkinja,neki znaju cak i da kazu "Skin" sto znaci svinja na albanskom,tako oni nas nazivaju a nedavno sam cula od jednog "kolege" Albanca,da kaze da ne razume skinski :)

Ovo je ipak postkonfliktni period,i postoji velika nacionalna netrpeljivost od strane Albanaca.

Na kraju krajeva,sta to ima da se vidi tamo,sem divlje gradnje bez ikakvog reda i smisla,prljavstine,nekulture?Srba u geto-ima?Onog hrama crkve Svetog Spasa u centru Pristine gde vrse nuzdu i snimaju polugoli spotove?

Mislim,nije ovo samo moja percepcija vec i svih stranaca sa kojima sam do sada radila.Nista meni dole nije smesno (tu sam 10 god,pre toga i studirala).

pozdrav i siguran put ipak,vam zelim  flowers::

Озбиљно питаш, поткрепљења мишљењем својих сарадника странаца, шта то на Косову има да се види?

Na kraju krajeva,sta to ima da se vidi tamo,sem divlje gradnje bez ikakvog reda i smisla,prljavstine,nekulture?Srba u geto-ima?Onog hrama crkve Svetog Spasa u centru Pristine gde vrse nuzdu i snimaju polugoli spotove?

Mislim,nije ovo samo moja percepcija vec i svih stranaca sa kojima sam do sada radila.Nista meni dole nije smesno (tu sam 10 god,pre toga i studirala).

Ko je rekao da je Kosovo smešno? I kakav je to bes da na Kosovu nema ništa da se vidi?

Ili troluješ, Mitra, ili pišeš neartikulisane laprdarije.

Naravno Relja da se podrazumeva vrednost srpskih manastira,za koje btw oni sada tvrde da nisu srpski nego njihovi iz vremena kada su oni bili ortodoksni,pre Turaka :)Takodje i vrednost Gazimestana,tvrdjave u Novom Brdu...

Dakle nisam tako mislila,vec u smislu da je Kosovo sada albansko pa da u tom alabanskom delu nema sta da se vidi.Hajde ti nesto preporuci,ako mislis drugacije,i molim te samo ako je cisto,posto ja sto videh ovde u albanskom delu Kosova ,to su reke zatrpane smecem usred grada i slicne stvari ;) A potkrepljenost nicijim misljenjem mi ne treba,tu sam pa znam.

Ovaj drugi clan koji ima neke sopstvene asocijacije na laprdanje kiklop najbolje da sam ipak krene u putesestvije po Kosovu,pa neka donese zakljucke.Nije me briga. ::crazy:

Devojka u nekom postu iznad je napisala da su joj smesne vojne pratnje za organizovane ture posete Kosovu,(mada ja mislim da su ipak policijske),zato sam napisala da mi nista tamo nije smesno,jer vojna i policijska pratnja postoji s razlogom,ali to ocito nije svima najjasnije. 

Toliko od mene sto se tice ove teme.

Edited by Mitra

Sudeći po fotkama koje sam video, Prizren deluje zanimljivo. Takođe i Šar-planina, i to bih voleo da vidim. Kosovo je maleni komadić Balkana, prostora na kome se nikad nije mnogo gradilo a uvek se mnogo rušilo. Ne znam šta ljudi uopšte očekuju da će tamo videti. Svakako ne Ermitaž ili Samarkand ili piramide (sem ako ih nisu podigli oni famozni Egipćani). 

Svako putuje tražeći ono što ga privlači. Recimo, ja često idem u pustinjske zemlje, u kojima nema skoro ničega osim pustinje i jezive vrućine. Neko bi svakako mogao reći da tamo nema ničega zanimljivog u poređenju sa, recimo, Španijom ili Italijom, ali sve je to stvar ličnih interesovanja, fascinacija i opsesija. Na primer, u Italiji sam bio svega jednom, i to kratko, u prolazu, i uopšte nemam nikakvu želju da idem tamo. Neko voli renesansu, neko voli pesak i žeđ, svaka ptica svome jatu   flowers::

Prizren je zaista lijep i toplo ga preporucujem, bio je bezbjedan proslog ljeta. Sar planina da ne pominjem, ono poznato izletiste Prevale ili slican naziv je zaista za preskociti jer ima puno smeca ali zato su planine okolo strava i moze se samostalno krenuti u jednodnevni hiking zaista je super.

Кад сам био у Призрену били смо оним организованим бусем, под полицијском пратњом, и док су неки возачи пред црквом Богородице Љевишке добацивали пандурима зашто чувају Србе (па их ови легитимисали и скроз професионално се понели, ништа типа да се стиде што раде свој посао), у призренској чаршији су нас рецимо из локала нудили да седнемо, да изволимо шта хоћемо, на српском... али не могу да гарантујем шта би било појединцима. Али Призрен је прелеп.

У градовима са албанском већином нисам био нигде, осим код цркве у Косову Пољу, обишао сам углавном манастире, и док су неки Боже ме опрости прилично обични, често и тек нешто мало обновљени после недавног спаљивања, Грачаница је прелепа а Високи Дечани и Пећка патријаршија нешто где ми је стварно застајао дах. Ту је и Девич у Дреници који је исто јако леп, усред шума, а чували су га војници из Марока (сиц!). 

Такође сам био и у српском делу Ораховца, Липљана, Великој Хочи, и треба видети како тај народ живи доле, у тим гетима... 

Е сад јебига, то што неко на фејс качи слике само под условом да су из Париза, то је нешто друго.