Jump to content

Featured Replies

Posted

Poz svima:)

Ja sam nova na ovom forumu, ali sam dugogodisnji CS/HC clan.

Planirala sam da ovog leta idem na Bliski Istok, ali nisam jos tacno smislila ni gde ni kako, pa mi treba vasa pomoc. Naime, zanimaju me Izrael, Bejrut i Sirija. Zbog svih tih peripetija sa vizama ne znam kako da to bas najbolje iskombinujem, pogotovo sto cu verovatno putovati sama, a cula sam da i to moze da bude problem, npr za Liban. Ono sto me pretezno zanima je kako da se najjeftinije prevezem do onde? Videla sam da je najjeftinija avio karta iz BG 400 evra Alitalija, sa presedanjem u Rimu. Ja sam low budget turista i to mi je stvarno mnogo. Postoje li neke low cost kompanije npr iz Turske ili tako nesto? Svaka ideja je dobro dosla.

Hvala unapred,

Nata

Bliski istok je bio destinacija koju je posetila velika vecina ljudi sa ovog foruma u 2007. godini. Vizu za siriju mozes dobiti u ambasadi u Beogradu ... besplatna je i dobija se za 2 dana! Jordanska se kupuje na granici i kosta nekih 12 evra a za Liban je problem jer, ako je verovati njihvm sajtu, ne pustaju devjke iz istocne evrope koje nisu udate. S nama je bila Nina letos, neudata je (valjda) ali je usla! :-) Nama ne treba viza za Liban! Najjeftiniji ... i mozda i najzanimljiviji prevoz je stop!

• Author

stop, kazes. :-\

pa ne znam. sama ne bih stopirala, to je sigurno u muskom i/ili mesovitom drustvu vrlo rado. ali, ako ne budem mogla, kontam da cu odustati ako budem morala da platim 400 evra ..beni avion :maddd:! uh. ma sigurno ima nekih low costova.. javite se ljudi ...

Najjeftinija varijanta, ukoliko si mlađa od 26 godina, je vozna karta Balkan Flexipass. Za nekih 45 evra stižeš vozom do Sirije i nazad, ukoliko se uklopiš u 30ak dana. Za matorije je, čini mi se, 85 evra.

Druga varijanta je direktan autobus od Sofije do Alepa, što takođe nije skupo. Nedavno je o tome ovde pisano:

https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=1124.0 - oko 30ak evra u jednom pravcu.

Kombinacija koju si izabrala je dosta nezgodna. Ne znam da li će te pustiti u Liban bez muške pratnje (a ako si mlađa od, čini mi se, 28, i neudata, neće te pustiti ni sa pratnjom, ni sa vizom, nikako - sem, možda, ako ideš avionom). Ako odeš u Izrael, više ne možeš da uđeš u Siriju. Ako ti se već ide u taj deo sveta, možda je bolja kombinacija Sirija-Jordan-Egipat ili tako nešto. Svakako nije manje interesantno :)

Sem toga, Liban je nešto skuplji od Sirije, kažu da je Izrael još skuplji, a Egipat je najjeftiniji od svih :)

• Author

thanx lazar!

definitivno nisam znala da balkan flexipass vazi i za siriju!! super informacija, mada sam sad napunila 27  :bag: ali i dalje nije skupo.

hmm.. mozda za liban moze da mi pomogne to sto sam novinar? ako njih uopste boli uvo za to. egipat mi je suvise nesto komercijalan, mozda nisam u pravu, ali takav imam utisak.

predstoji mi cesljanje foruma i citanje starih postova, danas mi je tek prvi dan  :-[

Balkan Flexipass ne vazi U Siriji.. nego DO granice sa Sirijom.. shto je ipak neshto..

definitivno nisam znala da balkan flexipass vazi i za siriju!!

To je zato što ne važi :) Sa njom možeš da stigneš do Sirije, dakle nedaleko od tursko-sirijske granice. Ali odatle je već lako. Voz ide do mesta po imenu Iskenderun - ili, za istoričare i ljubitelje Indijane Džonsa, Aleksandreta. Odatle imaš bus za Antakiju (Hataj) i dalje za Alepo.

Neko mi nedavno reče da turske železnice daju popuste novinarima, samo je potrebno pokazati novinarsku legitimaciju i malo se ubeđivati... u Siriji garantovano najbolje prolazi studentska kartica, popusti su i do 70-80%. U Egiptu sa studentskom karticom imaš 50% popusta na sve vozove.

Egipat može i ne mora biti komercijalan, zavisi kuda ideš i šta tamo radiš.

Ja definitivno nameravam da juli i avgust provedem na Bliskom istoku. Posle Sirije (+Bejrut), Jordana i Egipta nameravam da odem u Izrael (vizu vadim u Kairu) a onda letim nazad u Istanbul, eventualno Minhen. To je jedina (relativno) lako izvodljiva varijanta da posetis Izrael kopnom i zaokruzis ceo taj region. Ima letova Tel Aviv - Istanbul za 200 evra a do Minhena je i dosta manje. Vrucina ce biti mali problem no sta je - tu je.

Slumpy, da li možda znaš ima li letova iz Egipta/Jordana za Istanbul, za neku sličnu sumu? Problem kod kopnenog putovanja u Egipat je uvek taj povratak, što moraš da se vraćaš istim putem, a to je gnjavaža  :shockkk: Ili u obratnom smeru - odletiš u Kairo ili Aman, pa se lagano vraćaš kopnom kroz Siriju i Tursku... to bi zapravo bilo najbolje :)

Pa ne bi mogla da se vratish kopnom ako idesh u Izrael. Ne bi mogla da prodjes kroz Siriju. Znaci morash avionom ili nekim brodom.

Probaj www.airarabia.com

Ranije nisam trazio, sad na blic pretragu naidjoh na CAI - IST za oko 200 evra sa Egyptair-om, sa Turkish-om je nesto vise: 240. Letovi IST - CAI su skuplji za 60 evra. Opet, moj savet je da, kad je neko vec tamo, da obuhvati i Izrael (na kraju). Inace, za one koji ne znaju, jednom kada posetite Izrael, necete moci sa istim pasosem da idete u odredjene arapske/muslimanske zemlje. Na netu sam pronasao celu listu zemalja:

Arab and Muslim countries not accepting Israeli passports or Passports with Israeli stamps allegedly are :

Afghanistan, Algeria, Bangladesh, Comoros, Djibouti, Indonesia, Iran, Iraq, Kuwait, Lebanon, Libya, Malaysia (except with written permission from the Malaysian government), Maldives, Oman, Pakistan, Qatar, Saudi Arabia (Jewish persons are not allowed entry, regardless of nationality), Somalia, Sudan, Syria, Tunisia, United Arab Emirates (sources conflict over whether or not passports with Israeli stamps are accepted), and Yemen.

Muslim countries that do accept Israeli passports and stamps include:

Bahrain, Egypt, Jordan, Mauritania, Morocco, Turkey, and former Soviet republics with Muslim majority: Azerbaijan, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan and Uzbekistan.

• Author

juuu kakav spisak!!! mada na ovom forumu sam nasla da izraelci daju vizu/pecat na nekom papircetu i posle to izvadis iz pasosa i sve ok ;)

Samo, nemojte da izgubite iz vida da je za Izrael potrebna viza, sa svim onim stvarima koje su potrebne i za neku vrstu lakšeg Shengena. Dakle, ili pozivno pismo, ili rezervacija smeštaja za svaki dan, potvrda o zaposlenju ili školovanju, osiguranja i slične stvari. I, nisam baš 100% siguran da će i tu vizu dati na obrascu koji nije pasoš. Takođe, Golosina, povedi računa da nije samo viza ili pečat Izraela jedina "opasnost" ako dalje nastaviš ka nekim arapskim zemljama. Pošto Sirija i Liban znaju za "jadac" sa izraelskim pečatima van pasoša, oni gledaju i da li imaš izlazne pečate Jordana ili Egipta, ka Izraelu. I, ako to pronađu, to je za njih isto kao i da imaš nešto izraelsko u pasošu. Jednostavno, najlakša kombinacija je obići Izrael samo sa Jordanom ili Egiptom, ili putovati samo u Izrael. Nego, ako si "nova" i sveža putnica ka tom delu sveta, za prvi put su ti sasvim dovoljni Sirija, Liban, Jordan i nekomercijani Egipat. Čak i previše za jednu turu :)

na ovom forumu sam nasla da izraelci daju vizu/pecat na nekom papircetu i posle to izvadis iz pasosa i sve ok

Fora je u tome da se prilepiš za carinike i na uvce im gudiš "no stamp no stamp" i ne ispuštaš svoj pasoš iz vida. Upoznao sam ljude koji su uspeli. Upoznao sam i ljude koji nisu, pa su zaglavili u Izraelu i posle morali da zajme pare da se vrate skupim avionom (carinik im je jednostavno uzeo pasoše, rekao "wait here" uprkos njihovim molbama, i vratio im ih sat vremena kasnije, sa izraelskim pečatom). Ako si hardcore putnica pa želiš da se okušaš u pregovorima na granicama, samo napred...

• Author

pa ili to, ili je fora da se obidju prvo sirija i liban pa onda toliko zeljeni izrael :) i onda.... kuci plivajuci :) ili da se plati taj avion u jednom pravcu kad vec na vozu moze da se toliko ustedi. drugo, ako niko ne proverava i uporedjuje podatke iz balkan flexipassa zasto mi ga ne bi izvadilo neko dete od -26 a ova tetka od 27 putovala sa njim :)?

zato shto ipak postoji shansa da ti provere podatke u pasoshu sa podacima na flexipass-u.. iako to nije chest sluchaj.. nekima se na primer to nikada nije dogodilo, a meni se eto u Makedoniji zadesilo da je kondukter zatrazhio i pasosh da uporedi podatke.. ne znam shta se deshava ako se podaci ne podudaraju.. moguce je da ti oduzmu kartu i naplate redovnu.. ne bih se ja igrala sa time

meni se eto u Makedoniji zadesilo da je kondukter zatrazhio i pasosh da uporedi podatke..

Hm, prvi put čujem za takav slučaj.... dobro je to znati. Ja sam do sada potrošio jedno 5-6 flexipasa, i niko me ništa nije pitao... al eto, ako postoji mogućnost da traže pasoš, i ja bih rekao da se ne treba igrati.

moguce je da se to deshava samo u Makedoniji jer kad smo im mi dali te Flexipass-e, chudno su nas gledali, kao da bash retko imaju posla sa tim kartama, moguce je da retko ko ide kroz Makedoniju sa istim.. morali smo da im naglashavamo da upisuju sutrashnje datume (posle.. beshe li ono 19?).. ali zato kroz nas kroz Grchku niko nije nishta pitao..

• 2 weeks later...

"na  ovom forumu sam nasla da izraelci daju vizu/pecat na nekom papircetu i posle to izvadis iz pasosa i sve ok"

"Fora je u tome da se prilepiš za carinike i na uvce im gudiš "no stamp no stamp" i ne ispuštaš svoj pasoš iz vida. Upoznao sam ljude koji su uspeli"

Malo ovo zvuci potpuno nerealno? Ok,ajd ubedices mozda nekakoIzrelce da ti ne lupe pecat u pasos,ali kako ces da ubedis Jordance da ti ne lupe pecat na izlazu iz Jordana?  :? A kad ti posle Sirijci/Libanci/svi ostali Arapi koji bas ne ljube Izrael vide pecat sa granicnog prelaza King Hussein,znace o'ma di si bio....cak i kad bi prvo doleteo u Izrael pa presao u Jordan-opet bi tu bio King Hussein pecat(sada na ulazu u Jordan)...znam za foru kako moze sve ovo da se izvede,ali moras imati i Hrvatski pasos(njima ne treba viza za Izrael),pa je moguce napraviti kombinaciju odgovarajucom kombinacijom pasosa i prelazaka granica... Ne bi se ja igrao sa tim.Ja sam zato i izabrao kombinaciju Sirija-Jordan -Egipat sada vec davne 2004 i extra se proveo.Mislim jes' mi zelja da vidim Jerusalim i pustinju Negev...ali kad uporedis jednu zemlju sa jedne strane i gooomilu interesantnih zemalja sa druge ...sorry Jerusalem,next time maybe...

Malo ovo zvuci potpuno nerealno? Ok,ajd ubedices mozda nekakoIzrelce da ti ne lupe pecat u pasos,ali kako ces da ubedis Jordance da ti ne lupe pecat na izlazu iz Jordana?  huh A kad ti posle Sirijci/Libanci/svi ostali Arapi koji bas ne ljube Izrael vide pecat sa granicnog prelaza King Hussein,znace o'ma di si bio....

Verovatno si u pravu. Ja sam te priče čuo u Damasku, od stranaca kojima najverovatnije ne treba nikakva viza za Izrael. Što se tiče Jordana - nemam pojma. I meni cela stvar deluje prilično neizvodljivo, sem možda uz mnoooogo sreće da svuda naiđeš na carinike koji pričaju engleski toliko da mogu da shvate šta hoćeš, i koji su toliko ljubazni da ti izađu u susret... što nije baš standardni profil carinika :)

• 1 month later...

Manje vise sve je receno o ovom putovanju al uvek se nadje neko pitanje),kao na primer koliko se putuje od Amana do Akabe,i kako je najbolje doci do Petre,direktno iz Amana il iz Akabe?Interesuje me i koliko kostaju srednji hoteli,a ne hosteli,u tim mestima(Damask,Aman,Akaba,Alepo,Bejrut)?Zaboravih da pitam kolko vremena se putuje i izmedju Damaska i Bejruta,a za ostalo je vec receno.Inace upravo ovih dana temperature se penju i do 28 u Damasku pa do 38 u A kabi ,te je mozda sad prava prilika da se poseti bliski istok  ,ko vec nije bio :)

Od Amana do Akabe imas ~350km autoputa, ne znam koliko dugo putuje bus, ali stop po mraku svakako dobro radi :)

Do Petre ti je blize iz Akabe, mada ne bas toliko blize koliko je meni izgledalo na mapi. Trebalo bi da i iz Amana i Akabe ima sasvim dovoljan broj buseva/kombija ka Petri dnevno, pa ne moras mnogo da razmisljas oko toga.

Cene hotela nemam pojma.

Od Damaska do Bejruta ima ~6 sati busom. Iako deluje mnogo blize na mapi, autobusi im slabo vuku uzbrdo :)