Jump to content

Featured Replies

Manje vise sve je receno o ovom putovanju al uvek se nadje neko pitanje),kao na primer koliko se putuje od Amana do Akabe,i kako je najbolje doci do Petre,direktno iz Amana il iz Akabe?Interesuje me i koliko kostaju srednji hoteli,a ne hosteli,u tim mestima(Damask,Aman,Akaba,Alepo,Bejrut)?Zaboravih da pitam kolko vremena se putuje i izmedju Damaska i Bejruta,a za ostalo je vec receno.Inace upravo ovih dana temperature se penju i do 28 u Damasku pa do 38 u A kabi ,te je mozda sad prava prilika da se poseti bliski istok  ,ko vec nije bio :)

Upravo sam se vratio iz Sirije i Jordana, tako da evo par svezih informacija.

Aman-Akaba 4,5 sata, mi smo isli Jettom za 7 JD. Inace pre 20ak dana je doslo do poskupljenje benzina za skoro 50%, tako da je malo poskupeo prevoz po Siriji i Jordanu. Za Petru ti je svejedno. Mi smo isli Aman-Petra, a onda Petra-Akaba. Malo je duze iz Amana, ali neznatno. U oba pravca smo platili 4 JD, naravno u pocetku ce ti ponuditi mnogo visu cenu. Mid-range hoteli su izmedju 10 i 20 $ zavisno od grada, skuplji su u Jordanu nego u Siriji. Za temperature ne znam da li su se promenile u poslednja 2 dana, ali nisu bile bas toliko visoke. U Akabi je oko 30 stepeni, a uvece se spusta i do 15, a u ostalim gradovima je bila oko 20.

Dal sigurno želis ici sama?

Ja bih htela putovati po Africi i Aziji a nemam sa kim. Dal neko zeli da se udruzimo?

Do sada sam putovala sa agencijama. Ovo leto planiram nesto novo, ali ne sama, ipak je to strana destinacija.

Ja sam sama bila na Blistoku pa mi nista ne fali... ali to sam ja jel da... sa Arapima morash znati kako inace cete pojesti zivu.  ;D

ja sam uvek raspolozena za Afriku...  :banana:

Ann26,ako si mislila na mene,ja sam muskog roda :)Ako zelis ici u drustvu pozivam te na veliku turu po Aziji transibirskom prugom u jednom pravcu a u drugom preko Kazahstana i Kirgizije,bice nas par avanturista  koji se sprema krajem jula da krene.Na bliski istok se krece u aprilu i tu si dobrodosla,a ako ti ni to neodgovara onda u Afriku gde ce Crnac biti vodja :)

Hvala na pozivu.  Planiram otici na dva putovanja.

Za pocetak bih htela otici  do Sirije,

Jordana i Egipta( u Egiptu sam vec bila sa agencijom).

Slobodna sam u julu i avgustu.  Možeš li mi reći kolko bi to putovanje trajalo? I malo pobliže opisati.

Mislim na putovanje po bliskom istoku, gde sve idete i kolko će putovanje trajat?

• 2 weeks later...

ehej

pazte, meni se ide na put (u kljuću turska, sirija, iran) no ne znam nikog sa ovog foruma. e sad, kako vi to primate likove u ekipu sa kojom se putuje? random bi bilo besmisleno.  rado bih se upoznao sa nekim(a) koji planiraju put. možda ste već imali neka okupljanja no ne pratim aktivno rad foruma, priznajem...

za ljude zainteresovane z kontakt:

couchsurfing nick: sdugonic

chat: [email protected]

ajte, Z

Konacno i ja da vidim Siriju sa Jordanom i Libanom ;),krecem za par dana pa pitam treba li vam nesto,jeste li zaboravili suvenire,il nesto slicno,samo da nije tesko ;).Koju bus kompaniju bi mi preporucili da iz Istanbula krenem put Hatay tj Aleppa?Jel u povratku mogu direktno iz Damaska krenuti za Istanbul,videh da postoji i ta linija,mada nevidim da je neko putovao ?

Znash kako, Turska je majka autostopa tako da tamo retko ko ide busom. Samo vicesh 'para jok' i kad predjes u Siriju vicesh 'mafi fulus' i stizesh gde god ti treba za nista para.

Meni treba zataz, jedno pola kile

:D

Slazem se sa Marinom ... samo auto stop! Kad smo prelazili iz Turske u Siriju ja sam sebi reko "nikad vise pesaka ili stopom ne prelazim ovu spuki granicu"! I tako nateram ekipu da se vracamo BUSom ... i onda na granici kazemo "ovu granicu je teze preci BUSom ... ajmo mi stopom"! Stop je majka! Meni treba da pozdravis nase drugare iz Sirije i Jordana, da ih ne imenujem sad ... upoznaces ih ... njih jos niko nije promasio ... tolko su dobri i zrace pozitivnu energiju da ih je nemogu promasiti! I da .. treba mi jedna slika .. slika Alepske reke! Ljudi su ladno napravili vestacku reku!

Niko konkretno da mi odgovori a meni se bas zuri jer cu na raspolaganju imati samo 12 dana,zato stop nedolazi u obzir,al bice za to prilike kad krenemo na olimpijadu ;).Za sliku nema greske,slikam,a Marina moze da dobije 100 grama zataza,ako mi kaze sta je to? ;)

Pa sta da radim sa 100 grama?

To je začin, videćeš ga na svakom ćošku i zove se zataž (ili zatar) kako ga ko izgovara.

ima zeleni i braon.

Pa upravo zbog toga što nemaš mnogo vremena kao što Kika kaže preporučujemo stop.

i treba mi kašikica za mete.

Imala sam dve pa sam jednu izgubila

;D

kako god okreneš moramo se čuti telefonom da ti kažem kako se te stvari izgovaraju.

A što se tiče stopa ja sam sama stopirala kroz celu Tursku i nisam imala nikakvih problema.

ehej

pazte, meni se ide na put (u kljuću turska, sirija, iran) no ne znam nikog sa ovog foruma. e sad, kako vi to primate likove u ekipu sa kojom se putuje? random bi bilo besmisleno.  rado bih se upoznao sa nekim(a) koji planiraju put. možda ste već imali neka okupljanja no ne pratim aktivno rad foruma, priznajem...

ajte, Z

imamo okupljanja tu i tamo ali uglavnom ljudi koji žele zajedno da putuju će se pronaći preko foruma a da bi popili zajedno kafu i dogovorili sve detalje svog puta i da vide da li se uopšte uklapaju za to im ne treba okupljanje KPS-a

Tako... samo oglasi kuda bi ti putovao... naći će se gomila iz koje ćeš ti odabrati za tebe najpodobnije ljude. Ne možeš uvek sa svima da se složiš zar ne?

;D

Tako... samo oglasi kuda bi ti putovao... naći će se gomila iz koje ćeš ti odabrati za tebe najpodobnije ljude.

Ma da, raspišeš konkurs, tj kasting... ljudi dolaze, ti biraš - ovaj može, ovaj ne može, ovaj može  lol::

I ja sam u vase doba stopirao,stizao i do Firence sa grisinama u djepu ,al kad ostaris nije ti vise do stopa nit do spavanja po podrumima,klupama,hocu reci sve u svoje vreme.Al slazem se da se i mi veterani moramo nekad aktivirati ;).Ok,sad znamo da je to zacin,dobice Maki 200 g,nemogu vise zbog tereta na ledja :).Proverio sam letove u raznoraznim avio agencijama i nista ispod 60 e i to Adana i tek sutradan kad vec busom stizem u Aleppo.

Konacno i ja da vidim Siriju sa Jordanom i Libanom ;),krecem za par dana pa pitam treba li vam nesto,jeste li zaboravili suvenire,il nesto slicno,samo da nije tesko ;).Koju bus kompaniju bi mi preporucili da iz Istanbula krenem put Hatay tj Aleppa?Jel u povratku mogu direktno iz Damaska krenuti za Istanbul,videh da postoji i ta linija,mada nevidim da je neko putovao ?

ja sam tako putovao, traje tridesetak sati, zapamtio sam. kartu mozes da kupis u jednoj agenciji u blizini Al Rabie hotela, autobusi su dosta dobri, ali je put vrlo naporan, veruj mi

sto se suvenira tice ne znam sta ces pre da kupis, obavezno kupi sapun u Alepu, ne zaboravi marame kako svilene i kasmirske za zenu, tako i muske arafatke i hamasovke. Ja sam kupio dzepni kuran i to preporucujem kao suvenir.

Ideja za suvenire ti je genijalna,nikad tako nesto nisam doneo kuci ;).Znaci mogiu iz Damaska direkt ka Istanbulu,hvala.

Da li je bolje menjati evre u dolare pre puta u Siriju, ili ici sa evrima !? Ja idem oko 1.V :dance::spot:

Ja sam uglavnom sve nosila na kartici i uvek sam nalazila bankomate i cak kad sam se vratila u Srbiju otkrila sam da je procenat koji su mi bankomati uzimali pri svakoj transakciji bio otprilike 20-tak dinara. Tako da definitivno glasam za kartice u Siriji i Jordanu.

Ako nikako nemoj koristiti kreditne kartice na bankomatima. 10eura je provizija po transakciji.

Ne moras menjati evre u dolare. Primaju sve... samo da je papirno i da susti!

;D

Znam da primaju sve, nego sam mislio zbog provizije, sta je isplativije? Ok, vidim da je svejedno, nego koje kartice su najbolje za poneti, da funkcionisu, a da skidaju malo "provisionen" clap.gif' alt=':clap:'>

Za kleine provisionen ... pa mislim da i to zavisi od banke. Ja imam visa electron Continental banke... nikad me nije izneverila... sem onaj jedan put kad sam zaboravila shifru  :bang:  :hihi: