Jump to content

Featured Replies

Jedna plastična kesa se proizvede za manje od sekunde, koristi se 15 minuta, a onda kada se baci treba joj 1 000 godina da se razgradi prirodnim putem.

United Nations definicija

:bag:

• Author

Eno Maxi poceo da ima biorazgradive kese kojima je potrebno 4 godine da se razgrade.

Ili bar tako pričaju. Pokušao sam da izguglam nešto više o tim njihovim kesama (odnosno o materijalu), ali sam našao samo njihovo trorečenično saopštenje za javnost u zilion primeraka na zilion "informativnih" sajtova  :psuje:. Bavi li se u ovoj zemlji iko osim Brankice istraživačkim novinarstvom ?

• Author

Ja mislim niko.

U Americi je lanac prodavnica zdrave i organske hrane imao samo biorazgradive kese na kojima je pisalo da se razgradjuju za godinu dana.

Sad koliko je to istina i da li postoji nesto sto bi ih kaznilo u slucaju da lazu, ne znam....

U Britaniji takodje u svakoj boljoj radnji cete dobiti plasticnu kesu na kojoj pise 100% degradable. Doduse na ovoj koju imam ne pise za koliko godina ce se razgraditi.

odem malopre do kineza da kupim ceger, u sklopu borbe protiv plastičnih kesa, nađem super, crveni na cvetiće, 50 kinti (iskreno se nadam da je njemu trajnost duža od 15 minuta...), sva srećna plaćam, kad onaj kinez cap, presavi onaj ceger na 4 dela i strpa ga u plastičnu kesu!  ::crazy: reko' dobro, sa kinezom ne vredi raspravljati, uzeh to tako, ali mislim, zaista  kiklop

meni kada neko stavi orbit u kesu ili krompir koji je vec u kesi vratim je prdavcu ili mu kazem dok jos pakuje da mi ne treba. Prosto  :bag:

• 4 months later...

Такве кесе су направљене од полиетилентерефталата тј ПЕТ.

Е драги моји, ја сам вас малко слагала што се ове информације тиче. Није упитању ПЕТ већ ПВЦ (поливинил-хлорид). Све остаје исто сем тога да је у питању ПЕТ.

Драго ми је да вам је информација коју сам претходно дала користила.

Приметила сам да у Максију деле кесе које су биоразградљиве и да се распадну за 4 године. То још морам проучити.

Потрудићу се и да нађем једну моју омиљену кесу коју стално вукљам са собом кад идем у позамашан пазар (велика је). На њој има иштампан сајт, предпостављам фирме која прави такве кесе па ћу вам послати линк да видите шта све имају. Кеса је феноменална, зелене боје је и има нацртане неке симпатичне лубенице.

Поздрав!  :D

• 2 weeks later...
  • 9 months later...

Svi pricate o tome da plasticne kese treba zameniti cegerima,ali sestra moje devojke je to shvatila bukvalno i ona plete cegere od plasticnih kesa,tako sto od kesa napravi niti,i to radi veoma uspesno...Em sto su izdrzljivi,em su ustvari proizvod reciklaze,a isti takvi samo markirani u buticima u novom sadu idu i do 4 000...Ona ih jos ne prodaje,ali neko hoce mogu da sredim za nizu cenu...;-)

Svi pricate o tome da plasticne kese treba zameniti cegerima,ali sestra moje devojke je to shvatila bukvalno i ona plete cegere od plasticnih kesa,tako sto od kesa napravi niti,i to radi veoma uspesno...Em sto su izdrzljivi,em su ustvari proizvod reciklaze,a isti takvi samo markirani u buticima u novom sadu idu i do 4 000...Ona ih jos ne prodaje,ali neko hoce mogu da sredim za nizu cenu...;-)

moze neka slika?

Trudim se da sto manje uzimam kese i vracam ih kad mi ih daju. Kad kupujem povrce u supermarketu uzmem jednu kesu i sve stavim tu i onda mi nalepe vise onih cena, ali ne lezi vraze pojavile su se tik-tak-tuk... sta vec kase u merkatru i navodno zbog toga mora sve da se stavi u odvojenu kesu.

Skontao sam da svih tih problema oko smeca, kesa i ambalaze pre nije bilo i da je sve to posledica nekog debilnog tehnoloskog napretka. Evo npr, kad sam ja bio klinac, svo pivo i kisela voda su se kupovalo u povratnim staklenim bocama, sto je u sustini bila prava reciklaza ovih boca. Sad ljude valda mrzi da nose boce u radnju, pa su izmisljene plasticne koje se posle upotrebe bace. Isto tako za kese, pre ih nije bilo, a ako ih je bilo placale su se i retko ko osim dece koja duvaju lepak ih je kupovao u onoj krizi. Svi su imali cegere, a za povrce i voce su se koristile one papirne kese.

Tako mi tamo gde nema problema napravimo problem zbog nase lenjosti i nekih glupih kompleksa kao npr: "sta ce ljudi pricati o meni ako me vide da setam okolo sa flasom zidarskog piva, bolje da uzmem limenku...",  pa onda razmisljamo i mudrujemo kako da taj problem resimo. U sta se spuca gomila love, vremena...

Da ne govorim koliko je pivo, koka kola, sok, voda bolje iz staklene flase nego iz plasticne.

Ja se borim svom snagom da ne koristim plastične kese, mada za ove što sada daju u maxiju kažu da su biorazgradive... U svim okolnim prodavnicama u komšiluku, svi znaju da ne uzimam kese, tako da me više i ne nude. A imam super ceger na kojem piše NISAM BRE ĐUBRE :)) Ostao mi je iz akcije reciklaže MISa od pre par godina :)

Inače, sad mi pade na pamet priča prijateljice koja radi u školi kao učiteljica. Na zadatu temu, u okviru pismenog zadatka, "šta donosi jesen?" jedan mališan je napisao čitav tekst o plastičnim kesama. KAže mali, kad pogleda kroz prozor uvek vidi kako vetar nosi kese :))))

• Author

Mene skoro u Rodicu najstrasnije izhejtovao zaposleni na merenju voca i povrca. Uzmem ja jednu malu dinju i stavim na vagu, on kaze stavite je u kesu, ja kazem ma ne treba, nalepite cenu na nju, kaze ne moze, mora u zasebnu kesu. Ja stanem na dve sekunde, reko dal da odustanem od dinje zbog protesta, proleti mi misao kako mu razbijam tu dinju o glavu i onda ipak uzmem kesu.

:bag:

Bas pre koji dan situacija:

hleb u kesi, ja na kasi, kasirka stavlja hleb u kesi u jednu veliku kesu...

-Ne treba kesa.

-Ma ajde...

-A sta cemo sa ocuvanjem prirode i tako to?

-Ma dzaba da je ja cuvam kada je drugi ne cuvaju!

nasmejem se, platim joj i izadjem napolje.

osecao sam se tako ponosnim  :angel:

E da, uvek kad kupujem hleb uzmem kesu navucem je na ruku i onda biram. To radim da se ne bi svrstao u pipace. Tako da uvek uzmem kesu kad kupujem hleb. Ona mi jos i sluzi da zapakujem u nju hleb kad ga ne jedem da se ne bi osusio. A, inace cuvam sve kese i koristim ih za djubre, tako da ih maksimalno iskoristim.

Secam se da mi je tetka pricala kako je pre sankcija poslala par sivenih cegera nekoj robnoj kuci. Rekli su joj da sasije koliko god moze! Tako eto kad neko nesto kupi oni su ljudima stavljali stvari u cegere.

A ti cegeri mogu bas jeftino da se prodaju. Ako se pravi na veliko nema sanse da cena predje 40-50 dinara. Problem je sto i kad prodaju cegere uvek stave cenu od 200-300 dinara, kao tako pomazes toj organizacija koja je napravila ceger. Meni jednostavno treba najobicniji, najjeftini ceger!

• 2 weeks later...

moze neka slika?

Mislis slika cegera?

Bio bih zahvalan ako bi neko hteo da mi pokloni plasticne kese,kolicina i dimenzije neogranicene,sto vise,to bolje,a uslov da nisu masne,boja nebitna...Novi Sad i Beograd moguce licno preuzimanje...

danas sam bas obratila paznju na to kakve su kese ovde u portugalu u najvecem supermarketu - auchan. pise da je 100% razgradiva, mada nema detalja, tako da to mozda znaci i 100% - za hiljadu godina?

uglavnom u nabavku idem jednom u nedelju, dve, sa dzinovskim cegerima koji mi stalno stoje u kolima kako ih ne bih zaboravila, a kesice od voca i povrca rado ponesem kuci jer mi sluze da svakodnevno pakujem "organsko djubre" moje macke.

inace, osim u pomenutom supermarketu, plasticne kese kostaju 0,02 evra i vidim da mnogo ljudi ide sa cegerima. mislim i zbog para i mozda malo zbog ekologije.

inace, osim u pomenutom supermarketu, plasticne kese kostaju 0,02 evra i vidim da mnogo ljudi ide sa cegerima. mislim i zbog para i mozda malo zbog ekologije.

Ovo sam i ja primetio u Sloveniji,svi nose cegere,zembilje i ostalu "kucnu radinost",plasticnih kesa nema na kasi kao kod nas pa da se pri kupovini jedne vekne hleba uzme 6-7 do 10 kesa. Kada sam zamolio kasirku za kesu,ona mi je dala (onu najobicniju) ali je i naplatila.

• 1 month later...