Jump to content

Featured Replies

Postrojenje za reciklažu plastike postoji recimo na Limu, između Prijepolja i Priboja čini mi se, kod jedne od onih brana.

I to je odlična lokacija. Ja bih preporučio nekome ko bi da se bavi preduzetništvom da porazmisli o zidanju nečeg sličnog u Perućcu. Tamo Drina donosi plastiku sa prilično velikog sliva tako da sirovina ne bi falilo. Bilo bi moguće napraviti dil sa državom (naci park, opština, ko je tu već nadležan), da oni finansiraju prikupljanje plastike (kao što već rade) i da je donose u fabriku. I verovatno bi mogla pasti još po neka subvencija.

Zar nije poenta koriscenja papirnih kesa upravo to sto se one prave od recikliranog papira  :? naravno od onih koji koriste te iste papirne kese se ocekuje da iste i vrate u proces reciklaze....

A sto se tice postrojenja za reciklazu, konkretno plastike, ja sam pronasla najmanje desetak preduzeca kojima u opisu delatnosti stoji da recikliraju plastiku. A postoje slicna i za reciklazu gomile razlicitog otpada sirom Srbije. Jedino ne znam da li je to nekim slucajem samo paravan, mada sumnjam da se od toliko njih koji se javno oglasavaju, samo jedno zaista bavi reciklazom. Znaci takva mesta postoje, nije problem u finansijama za izvoz otpada, problem je samo u neorganizovanosti drzave u prikupljanju sirovina, a i poprilicnoj nezainteresovanosti ljudi da se pozabave time.

Tri puta ura za Vranje!!!  klanj::

• 4 months later...

Možda je neko zainteresovan:

Eksperimentalna radionica RECIKLAŽE PLASTIČNIH KESA

Od 24.januara do 15.februara

Blatobran

Molerova 88

Beograd

info tel: 063 380 002

[email protected]

• 1 month later...

Колико сам успела да прочитам текста на ову тему, видим да је већина вас против пластичних кеса, или како то произвођечи кажу пластична врећица са ручкама, што је оправдано. Али нико није споменуо да постоје различите врсте кеса које могу да се рециклирају и једна једина врста која не може. Та једна једина врста кеса је она коју ми добијемо у продавници (провидна, одвратне боје и лошег наменског квалитета). Такве кесе су направљене од полиетилентерефталата тј ПЕТ. Знамо да се ПЕТ амбалаже могу рециклирати али то није случај и овде. Овакве кесе се праве тако што се овај полимер извлачи у танак слој и посебним апаратурама прави облик који она добије као готов производ. Цео технолошки поступак је доста скуп. Проблем настаје у тренутку кад се тај полимер извуче у танак слој јер такав полимер НЕ МОЖЕ да се рециклира. Сви остали могући полимери могу да се рециклирају. Постоје кесе које нису направљене од ПЕТ већ од полиетилена, полипропилена, полиетилена ниске густине, комбинованих итд.

Што се папирних кеса тиче, неко је рекао на почетку да ће тад требати шуме да се секу, то је нетачно јер такав папир јесте рециклиран као и салвете и тоалет папир (белу боју имају због хемикалија које се у поступку рециклирања додају ради избељивања). Суштина је да је целулаза 100% рециклажна материја.

Надам се да сам вам мало помогла са овим информацијама :)

Ovo je vrlo zanimljivo. Npr.otkud to da za proizvodnju takve potrosne robe, koja se pritom proizvodi u velikoj kolicini koristimo skup metod?ili je to u nasoj zemlji bila jedina opcija, bez znanja i interesovanja o nekom drugom metodu?

I te hemikalije u procesu beljenja, nadam se da su 100% prirodne, da ne bude da i o toalet papiru moram razmisljati  :)...ili jednostavno da svi koristimo sive listice  :)

Pre par godina se secam da su stanovnici Krnjace sa svoje strane Pancevackog mosta okitili jelku sa djubretom.

A inace se i danas sa suprotne strane od njih vide drveca okicena kesama i plasticnim flasama.(Beogradska strana mosta)

Neznam da li neko time pokusava da skrene paznju.

Svidele su mi se razglednice od pre par godina Pozdrav iz Srbije, na kojima su umesto turistickih bile slike zagadjenih reka i zemljista.

Али нико није споменуо да постоје различите врсте кеса које могу да се рециклирају и једна једина врста која не може...

...Постоје кесе које нису направљене од ПЕТ већ од полиетилена, полипропилена, полиетилена ниске густине, комбинованих итд.

Ovo nisam znala do sad... A koje su to 'druge' plasticne kese koje se recikliraju? Sta ih razlikuje od ovih svakodnevnih iz radnji?

Samo kratko skretanje sa teme, da li iko zna gde da nađem kontejnere za recikliranje plastičnih flaša na Novom Beogradu? Bio je jedan u Džona Kenedija, i još jedan na uglu 22. oktobra i Aleksandra Dubčeka, ali su u međuvremenu nestali, što sam shvatio tek kad sam poneo tonu flaša da bacim, koje su nažalost onda završile u običnom kontejneru. Pošto sam u međuvremenu napravio solidnu zalihu, da li neko zna ima li neki blizu Starog merkatora ili gde već?

Али нико није споменуо да постоје различите врсте кеса које могу да се рециклирају и једна једина врста која не може...

...Постоје кесе које нису направљене од ПЕТ већ од полиетилена, полипропилена, полиетилена ниске густине, комбинованих итд.

Ovo nisam znala do sad... A koje su to 'druge' plasticne kese koje se recikliraju? Sta ih razlikuje od ovih svakodnevnih iz radnji?

Такве кесе добијаш кад одеш да купиш патике, ципеле и неки мало већи одевни предмет. То су велике јаке кесе са неком штампом на себи.Оне су направљене од тих осталих полимера јер само на њима може лепо да се види нешто што се штампа. Разлика је у томе што су јаче и прављене од материјала који може да се рециклира.

@chivitli

Ja o tim kontejnerima odavno samo slusam, a nigde ih po bg-u ne vidim  :psuje: Ono sto znam da postoji, to su one kucice Gradske cistoce gde otkupljuju plastiku, papir i limenke. Nazalost i njih ima samo par u gradu. Ja nosim materijal u kucicu kod Cvetkove pijace, iako mi bas  i nije blizu (i uvek imam problem da objasnim ciki da necu da uzmem pare, da zelim samo da to dospe na reciklazu  :roll: ) A sto se tice NBg-a izgleda da je takva najbliza kod Zelenog venca. Na sajtu Gradske cistoce kaze da su im lokacije sledece: Banovo brdo, Cvetkova pijaca, Slavujev venac, Zeleni venac, Bajlonijeva pijaca. Pa ako ne nadjes nista drugo, i ako te mnooooogo ne mrzi, ti probaj da nadjes taj na Zelenom vencu  ;D

@vevazoka

Hvala na korisnim informacijama!

Ima nekoliko kontejnera pored pmfa, ali tamo ljudi bacaju sve i svasta, iako je predvidjen samo za PET ambalazu.

@chivitli

Ja o tim kontejnerima odavno samo slusam, a nigde ih po bg-u ne vidim  :psuje: Ono sto znam da postoji, to su one kucice Gradske cistoce gde otkupljuju plastiku, papir i limenke. Nazalost i njih ima samo par u gradu. Ja nosim materijal u kucicu kod Cvetkove pijace, iako mi bas  i nije blizu (i uvek imam problem da objasnim ciki da necu da uzmem pare, da zelim samo da to dospe na reciklazu  :roll: ) A sto se tice NBg-a izgleda da je takva najbliza kod Zelenog venca. Na sajtu Gradske cistoce kaze da su im lokacije sledece: Banovo brdo, Cvetkova pijaca, Slavujev venac, Zeleni venac, Bajlonijeva pijaca. Pa ako ne nadjes nista drugo, i ako te mnooooogo ne mrzi, ti probaj da nadjes taj na Zelenom vencu  ;D

@vevazoka

Hvala na korisnim informacijama!

Zna li neko da li postoje takve kucice u Novom Sadu, ja hocu da uzmem pare.

U Hvatskoj dobijete pola kune po : boci,limenci...to je  po meni mnogo dobra stvar,em ljudi uzmu koji dinar, em svi recikliraju.

gosn.shofershajbna, ne znam za Novi Sad , ali uvek mozes da nadjes kontakt NS Gradske cistoce i pitas ih za te kucice... Ovde u Bg, ako se ne varam, papir i plastiku placaju 8 dinara po kg, a limenke valjda 45, cini mi se...

Pre par godina se secam da su stanovnici Krnjace sa svoje strane Pancevackog mosta okitili jelku sa djubretom.

A inace se i danas sa suprotne strane od njih vide drveca okicena kesama i plasticnim flasama.(Beogradska strana mosta)

Neznam da li neko time pokusava da skrene paznju.

Svidele su mi se razglednice od pre par godina Pozdrav iz Srbije, na kojima su umesto turistickih bile slike zagadjenih reka i zemljista.

Te kese i flaše na silasku s mosta već postaju legendarne. Sve što smo drugari i ja uspeli da saznamo je da ih kači jedan od beskućnika koji živi u blizini. Ne znam kakva mu je ideja na pameti, ali znam da ponekad napravi vrlo zanimljivu postavku kad se čovek malo bolje zagleda.

Kontejneri za PET ambalažu po BGu su deo pilot-projekta koji treba da im da sliku o tome koliko su ljudi zainteresovani za reciklažu i zbog toga posle izvesnog vremena menjaju lokaciju kako bi obišli veći deo grada. Kako reče Old School postoje neki u koje ljudi bacaju sve i svašta, ali koliko sam primetio većina njih je ispunjena PETom i dosta se brzo pune, tako da se nadam da će uskoro krenuti malo agresivnije sa tom kampanjom.

• Author

Samo kratko skretanje sa teme, da li iko zna gde da nađem kontejnere za recikliranje plastičnih flaša na Novom Beogradu?

Ima iza moje zgrade, nekoliko obicnih i jedan samo za plasticne flase.

I Srbija sledi primere mnogih zemalja u zaštiti okoline

Zabrana za plastične kese

U Srbiji će uskoro biti zabranjena proizvodnja i korišćenje plastičnih kesa saznaje „Blic nedelje“ u Ministarstvu za životnu sredinu. Istovremeno sa ukidanjem plastičnih kesa, radiće se na podsticanju proizvodnje biorazgradive papirne ambalaže.

clap.gif' alt=':clap:'>

Izvor:Blic.

Људи, не мош'те да верујете каквих ја проблема имам са кесама.  ;D

Дакле, имам три продавнице у којима сваки дан купујем. Приде и трафика за пљуге.

Дакле, прво одем у једну где купујем јогурт и млеко. Њихова организација је оваква: Једна стоји на каси и куца, а друга стоји ту само да би трпала у кесе. Дакле, она узме моје млеко и јогурт и одма трпа у кесу, док ја плаћам. Зато сам провалио фору: Пошто купујем само два артикла, оба држим у руци и само покажем на каси. док ова куца, а друга се спрема за кесу, ја их брзо ставим у торбу (цегер). У почетку им је било чудно што неко неће да узме ЏАБА кесу, ал' су се навикли. Мада, сада им није чудно, али и даље морам да се служим истом методом да бих избегао кесу. :)

Друга продавница: месара. Ту купујем 'леба и штошта приде, јер је више од месаре у ужем смислу. Такође фрка за кесу, али бар ми на силу не уваљују.

Онда одем да купим на трафику пљуге и новине. Мртва ладна риба ми три пакле пљуга стави у кесу! А новине у другу! :)

Наравно, све то повадим и оставим јој кесе на оном рафу, те одем у трећу продавницу где купујем сокове итд. Срећом, то је мини маркет, са дугогодишњим искуством и нико никог не приморава на кесу, мада оће да завале и они.

Све ове продавнице су једне поред других. Да се не бијем са њима свако јутро, вратио бих се са 4-5 кеса, које ми не требају. :)

Дакле, скоро па "бију ако нећеш".  ;D

Дакле, скоро па "бију ако нећеш".  ;D

Da nije  :psuje: bilo bi  ;D

Danasnji blic na naslovnoj strani kaze "Zabrana za plasticne kese" Proizvodnja i uvoz svih polietilenskih kesa debljine ispod 14mikrona bice zabranjena, a istovremeno cemo pomoci da sto pre pocne proizvodnja biorazgradivih kesa, kaze ministar Oliver Dulic.

Nadamo se da ovo nece biti jos jedna prazna prica kao i mnoge do sad.

A mi mozemo poceti da se mozda ponasamo kao nas drugar beauty i da mozda ubrzamo taj proces usvajanja zakona bar kod ljudi.

Ja se tako ponašam već godinama, i nisam ni jednom primetio da je nekakva poruka o nearčenju najlon kesa iz mog ponašanja doprla do mozga nekog trgovca. Zato se u poslednje vreme i ne trudim da ikom išta objasnim, samo povadim bakaluk iz njihove kese i stavim u svoju kesu/džep/ranac i nastavim svojim poslom.

Koristi ceger!

Kaži ti meni drugar, je l ti stvarno odeš u dućan sa tri cegera, u jedan napakuješ banane, u drugi jabuke, a u treći krompir, izmeriš, polepiš na njih one nalepnice sa cenom i tako se pojaviš na kasi ? I na kakvu reakciju naiđeš ?

Mislim da su lake i providne kese nezamenjive. Samo ih treba višestruko koristiti.

Ja vec duze vreme kad idem u kupovinu nosim ranac,posto kupujem u vecim marketima tam mi nesto i nenutkaju kese sto je odlicno.Jedini put kad moram da uzmem kesu je kad uzimam povrce, kad uzimim vise vrsta nagovorim ih da sve stave u jednu i polepe po njoj one markice.

Sve je to ok, dok ne dadjem na pijacu.Tamo cim zastanes kod neke tezge trgovac/trgovkinja vec siri kesu.Kad im kazes da ti ne treba kesa slidi pitanje: "P,kako ces?...".Onda ja krenem da trpam povrce u ranac i za slucaj da je nesto od povrca mokro npr zelena salata ili rotkvice obavezno ce reci:"Nemoj upropastices ranac"...Na sta ja uglavnom kazem "Ne br5inte nista, on je vodootporan."    ;D

Летос купујем ја лубеницу. Дођем до неког лика у камиону што седи, куцнем пар комада, изаберем која ми се свиђа, он премери и ја је узмем.

Не лези шејтане! Он мртав 'ладан вади кесу и 'оће да ми стави лубеницу у кесу!

Ја  :? не верујем и кажем: "Па добро, бре, шта ће ми лубеница у кеси?!"

- Па како ћеш да је носиш?!, рече он запрешаћено.

Одговорих да ћу да је носим у рукама или испод руке као и протеклих 28. година што сам, те је узех и прошетах се тих 10м до кола.

Другом приликом сам ишао пешке и носио лубеницу неких километар од пијаце до мене и нисам приметио да ми је кеса недостајала. ;D

Mrzelo me da citam svih 5 strana pa ne znam ko je sta pisao, mozda cu nesto ponoviti ali evo i moje misljenje.....Da nam je ekoloska svest mizerna ( skoro pa ne postoji ) nije tajna. Medjutim, kako imam priliku da stalno vozikam biciklu po predgradjima i selima (Kg i okolina) prosto se uzasavam do kog smo nivoa dosli. To su bukvalno jedna do druge, divlje deponije, onako pored svake kuce jedna da se ne bi mnogo pesacilo!!! Potrudicu se da napravim reportazu ovog vikenda, tipa sta sam na kom km voznje video pa da sve ovo potkrepim dokazima.... Mislim da je potpuno na mestu tvrdnja s pocetka da nam kese rastu na drvetu....Ako zanemarimo kvazi razloge poput niskog standarda bla bla bla vracamo se na sustinu da smo neodgovorni i lenji da napravimo i najmanji napor a napor koji pojedinac treba da ucini da bi se  globalna slika promenila je zaista mali....Srz problema je shvatanje da ce sve biti kako treba kada budemo imali normalnu drzavu, bolji standard...jer nece biti kako treba. Za pocetak, kada bi svako od nas imao malo humaniji odnos prema svojoj okolini imala bi ga i drzava u globalu...... sa ekonomske strane gledano i vrapci na grani odavno znaju koliko novca gubimo zato sto ne recikliramo otpad........No nije sve bas tako crno...koliko sam cuo u Vranju su zabranili plasticne kese (mozda dezinformacija) a suska se da ce to ovih dana biti uradjeno i na drzavnom nivou...

P.S. mozda je neko skoro video kako izgleda buvljak sa okolinom na Novom Bg-u po zavrsetku radnog vremena  :bag:  nono

• 2 weeks later...

Lepa vest!  klanj:: Maxi je zamenio obicne plasticne kese onim biorazgradivim, bar na njima tako pise  clap  clap Mozda ipak nisu sve samo prazne price... Jos da to potraje, pa jos ako prihvate i drugi ducani...  :spot: