Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav putnici! Ima li neko iskustvo sa pozivanjem Ganijca u Srbiju, ne mogu da pronađem informacije o našoj ambasadi u Gani, niti šta je potrebno.. Ako neko ima bilo kakvu informaciju, molim za pomoć.

Edited by Yassona

Nisam znao da su nadlezni ti nasi u Nigeriji,ali AKO SU ONI...nek ti se drugar spremi na milost i nemilost (vise na ovo drugo).

Da znas da ce ti biti potrebno u startu dosta ubedjivanja,cak i da mu posaljes overeno pozivno (garantno) pismo.Nisu bas popustljivi.Trazice svaku mogucu stavku da se ispuni.Zajedno sa tim da zovu nas SUP (policiju) iz mesta iz kojeg si,da oni dodju licno kod tebe i provere tvoje imovinsko stanje.Policija je inace ta koja daje misljenje nasoj ambasadi o "realnoj mogucnost" da neko iz Afrike poseti tebe.Odnosno,oni procenjuju da li ti bas zelis da ti ta osoba dodje (i da li imas uslova za to) ili bas i ne.

Kad ti policija bude dosla u inspekciju moraces bas,BAS da im predocis da ti je BAS stalo da taj neki iz Gane dodje kod tebe u posetu.Ako u razgovoru - sa tobom i sa tvojim roditeljima/ukucanima - primete bilo kakvu "nesigurnost" (tipa "Pa dobro,ako moze da dodje u Srbiju neka dodje,ako ne moze nema veze"),racunaj da ti taj iz Gane nece dobiti vizu.Isto mozes da racunas i ako na pitanje "Odakle se vi to znate?" kazes nesto u stilu "Pa eto,drugari smo preko interneta".Treba ti maltene da ti je u krvnom srodstvu da bi ubedio policiju da ga pusti da ti on dodje.

Pored provere imovinskog stanja i usputnog razgovora da li ste spremni da ugostite stranca i odgovarate za njega,predoci ce ti sve moguce (negativne) strane njegove posete.Od toga da ce preneti neke najgore bolestine ovde u Srbiju,do toga da je muslimanski dzihadista i da ce dici tebe i tvoju porodicu u vazduh.

Sve u svemu,kazem,dosta su nepopustljivi kad neko iz Afrike treba da ti dodje u privatnu posetu.Drugo je npr. ako dolazi u poslovnu posetu - da ga poziva neka firma ili organizacija.

Ovo je inace licno iskustvo sa jednim Nigerijcem (i nasom ambasadom u Nigeriji) od pre 10-ak godina,ali verujem da se situacija nije mnogo promenila od tad.Pogotovo sto smo u medjuvremenu dospeli na "belu" Sengen listu,pa su jos rigorozniji.

Inace,od dokumenata ti je potrebno overeno (garantno) pismo (to radis u gradskoj upravi,kod notara - raspitaj se;placa se neka taksa za to),koje ces da posaljes njemu (skenirano/fotokopirano),a on ce to,uz zahtev za vizu,da preda u nasoj ambasadi.

A onda pocinje teror (vise tebe,nego njega).

Ne zaboravi da ambasada moze "po slobodnom nahodjenju" da - i pored pozivnog pisma - nekom odbije izdavanje vize (sto se najcesce na kraju i desava,kad su u pitanju privatne posete - bez "jakog" dokaza).

EDIT:
Takodje - ovo je nezvanicna informacija - posle toga ostajes u policiji zaveden oko pozivanja "drugih" osoba u Srbiju.Mislim da imaju dosijee,koje prate takve stvari.

Edited by Laza GNR

• Author

Puno hvala na ovom iskustvu... Da znam na šta da se spremim. Ali, jel oni ne predvidjaju mogućnost da iznajmimo nešto za njegov boravak, zašto moram da ga primim u svoju kuću gde mi je porodica??

Rekao bih da ta ideja vise ide u pravcu "ako ga pustite da dodje-OK,ako ne nema veze",nego "bas,BAS bih voleo da mi on dodje".

Oni (policija) ce pokusati da utvrde koliko ste vi bliski (ti i taj lik iz Gane).Ako ga ti pozivas logicno je da odsedne kod tebe.Sve drugo ("iznajmicemo mu smestaj","bice kod mojih prijatelja/rodjaka" i slicno) navodi na jos vecu sumnju.Sumnja je u startu sto ti pozivas "nekog tamo" iz Afrike,a ovo "nece odsesti kod nas" mislim da je samo jos povecava.

Ne znam,probaj tako,mada...sumnjam da ce on tako dobiti zeleno svetlo za vizu.

P.S. - Ovo sve sto govorim je za individualnu vizu (privatne posete).Ako su poslovne posete u pitanju (zoves copor njih),onda je logicno da budu negde drugde smesteni,ne u tvojoj kuci.

4 hours ago, Yassona said:

Puno hvala na ovom iskustvu... Da znam na šta da se spremim. Ali, jel oni ne predvidjaju mogućnost da iznajmimo nešto za njegov boravak, zašto moram da ga primim u svoju kuću gde mi je porodica??

To bi onda bila turisticka viza a ne ovo o cemu Laza pise.
Niko ne moze da ti kaze kakve su sanse da dobije vizu, ima sigurno spisak potrebne dokumentacije pa vidi sta vam je lakse.

• Author

To i jeste za turističku vizu. Najduže do 90 dana boravka. Ostale vize se izdaju za školovanje, rad (uz prethodni ugovor) ili ukoliko su u pitanju supružnici, za bračnog druga.. Ja ne znam za drugu varijantu..

To sto ti ne znas za drugu varijantu ne znaci da ne postoji.
Sa sajta MSP, boldovane 2 opcije o kojima pricamo:

Opšti uslovi za izdavanje vize:

važeći pasoš (pacoš mora biti važeći najmanje 90 dana od dana izdavanja vize);

pozivno pismo:

za privatnu posetu – pozivno pismo overeno od nadležnog organa Republike Srbije;

za poslovnu posetu – pozivno pismo kompanije u Srbiji;

za turističku posetu - potvrda turističke organizacije o plaćenom aranžmanu (vaučer ili druga potvrda o uplati);

popunjen obrazac zahteva za vizu - (PDF);

fotografija (dimenzija 3.5 h 4.5 cm);

rezervacija povratne karte ili itinirer (kopija vozačke dozvole i osiguranje ukoliko se putuje automobilom);

dokaz o posedovanju finansijskih sredstava za boravak u Srbiji;

zdravstveno osiguranje;

taksa za izdavanje vize.

ILI umesto sve ove muke sa našim "divnim" konzularnim osobljem, može čovek da uzme vizu neke od država iz Šengena (ili UK, Irska i SAD) i da sa istom uđe u Srbiju.

Ne mora da bude multi-entry viza, ali mora biti validna (tj. ako je sa jednim ulaskom onda mora biti neiskorišćena).

Info sa TIMATIC-a:

...

Passengers with a multiple entry or an unused one-entry visa issued by Switzerland, USA or an EEA Member State for a maximum stay of 90 days. The visa must be valid for the period of intended stay.

...

Info sa stranice Ministarstva spoljnih poslova:

...

At its meeting of 30 October 2014, the Government of the Republic of Serbia adopted the Decision on visa free entry to the Republic of Serbia for holders of foreign passports having a valid Schengen, UK and other Member States' visa, or visa of the United States of America, and for holders of foreign passports having residence permit in the countries of the Schengen area, EU or the United States of America, which was published in the "Official Gazette of RS", No. 119 of 31 October 2014 and which will enter into force on 8 November 2014.

...

Mislim da mu je ovo bolja opcija iz bar dva razloga, prvi sigurno postoji ambasada bar jedne od ovih država u Gani, što znači da neće morati da se lomi da dostavlja svoj pasoš u Nigeriju (ili ne d'o bog da mora da ide na intervju u istu) što znači da će troškovi za nabavku te vize biti značajno manji. Drugi razlog je moj utisak da je dobijanje Šengen vize malo uređenije i da ako nije problematičan i ima uredne finansije verovatno će biti mnogo lakše za dobiti. Iz iskustava nekih drugih ljudi ne mogu reći da su zaposleni u srpskom ministarstvu spoljnih poslova najčitaviji i ima dosta priča koje kao da su iz horor filmova o birokratama koje odlučuju o sudbinama viza (posebno u Africi) sa ekstremnim predrasudama. E sad, ne mislim da su države u EU operisane od sličnih problema, ali nekako mi je globalni utisak da je manje kaubojštvo kod njih nego kod nas...

Još jedna stvar na koju obavezno da obrati pažnju (i zbog čega bi bilo dobro da uzme šengen vizu) je da je državljanima Gane potrebna tranzitna viza ako lete preko aerodroma u EU (ČAK I AKO OSTAJU U BESCARINSKOJ ZONI I NE ULAZE U DRŽAVU - AIRSIDE TRANSIT)

Edited by deleter

13 minutes ago, deleter said:

Drugi razlog je moj utisak da je dobijanje Šengen vize malo uređenije i da ako nije problematičan i ima uredne finansije verovatno će biti mnogo lakše za dobiti. Iz iskustava nekih drugih ljudi ne mogu reći da su zaposleni u srpskom ministarstvu spoljnih poslova najčitaviji i ima dosta priča koje kao da su iz horor filmova o birokratama koje odlučuju o sudbinama viza (posebno u Africi) sa ekstremnim predrasudama. E sad, ne mislim da su države u EU operisane od sličnih problema, ali nekako mi je globalni utisak da je manje kaubojštvo kod njih nego kod nas...

Nije samo tvoj utisak, cak bih se usudio da kazem da su to cinjenice i da su zaposleni u nasim ambasadama u Africi najbezobraznija stoka na kugli zemaljskoj sto sam nazalost i sam iskusio (kao i jos nekoliko ljudi koje poznajem).

Nesto sam sumnjicav da bi taj lik iz Gane "prosao" i da kupi aranzman u nekoj od nasih turistickih agencija,pa npr. da sa tim vaucerom ode u nasu ambasadu i trazi vizu.Skoro sam siguran da bi smislili da mu fali jos "nesto" i/ili da bi ga odbili za tu vizu.

Znaci,ostaje mu opcija da ga neko iz Srbije pozove.Za sta treba to pozivno pismo.A svakako ce na kraju dobiti turisticku vizu (ako dobije vizu uopste).

Ili,ono sto je deleter predlozio,da izvadi prvo Sengen vizu,pa sa njom da dodje.

Samo...Sengen vizu je em teze/komplikovanije,em skuplje dobiti (ne znam da li bi je platio 35 ili verovatnije 60 evra).Sa finansijske strane bolje i da plati 60 evra,nego da se cima u drugu drzavu,do nase ambasade.Ali i za Sengen vizu ce mu sigurno biti potrebno pozivno pismo nekog iz Sengena.

@Yassona: jel ti rekao taj iz Gane zasto bi dosao u Srbiju?

Moj drugar je tako hteo da dovede verenicu Filipinku u Srbiju samo da je upozna sa roditeljima pre braka. Ona je u tom momentu imala stalni boravak u Australji u kojoj je radila na neodredjeno puno radno vreme vec nekoliko godina i solidna finansijska sredstva. Sve im to nije bilo dovoljno i odbili su je. Tako da cisto sumnjam da bi odobrili vizu tom tvom prijatelju.

Bolje ti je da pokusa sa vizom neke EU zemlje i sa tom vizom udje u Srbiju. Kosmar je imati posla sa srpskim diplomatsko konzularnim predstavnistvima. Rasulo po ambasadama i konzulatima gde su uhlebljeni stranacki botovi bez iskustva i kulture. Vicekonzulka u Frankfurtu uhvacena u kradji garderobe u butiku i po dolasku policije se poziva na diplomatski imunitet. Kazna joj je bila premestaj u drugu ambasadu na jos bolju poziciju. Ambasador u Africi svercuje slonove kosti za Srbiju. Brukaju nas gde god stignu i posle se pitamo zasto nas niko u normalnom svetu ne voli jer kakvi su ostali kada vicekonzulka krade po buticima.

pa Yassona , koliko sam shvatio, ne zivi u EU nego Srbiji, a ona treba da mu posalje pozivno pismo...Da moze, lik bi verovatno vec nasao nekog u EU...zaboravili ste kako je bilo kad su nama trebale te iste shengen vize, i kakvo je drkanje to bilo....nista manje nego ovo sto rade nasi iz ambasada....ako nista drugo, moze da pokusa...ako ima sve papire i  ona je legitiman pozivar, moze da dobije, why not.....uostalom, nikad niko nece skapirati kakvi su to kriterijumi kod dobijanja ili odbijanja za vizu, verovatno i nema nekih odredjenih, nego kako im kad dune...ali ipak je verovatnoca i da moze da dobije...

sto se filipinaca tice, oni su poznati da se uvale i ostanu i u najdaljoj  tundri u sibiru, tako da je vecina zemalja jako oprezna sa njima, pa ih ne treba uzimati kao neki primer...vise su izuzetak, nego pravilo...

zaboravi spomenuti bitnu informaciju ko sponzoriše njegov put,ti ili on....ako to on sponzoriše znači da ima i neki posao i prihode koje olakšavaju vize a ako ti sponzorišeš ne znam što se uopšte smaraš s tim

zna se ko ide i ko dovodi ljude iz gane ili gambije,matore zene kojima treba neko mlad da ih razvaljuje,tako da bilo ko dodje u evropu iz tih zemalja je naravno sumnjiv jer je uglavnom došao da se uvali i po mogućstvu oženi s svojom matorkom a ako ne uspe onda pokušava raznorazna finansiranja u svoju korist

tako da ako si ti sponzor najbolje je da ga otkaćiš da ti se ne uvali,što oni jako dobro znaju pa ako ti zatreba neki mladjani crnac ili crnčica možeš kad hoces skoknuti do bilo koje zemlje afrike,prošetati se par minuta centrom i odabrati nekog od mase koja te je tu zaskočila..pa eto nemaš nikakve obaveze kasnije