Jump to content

Featured Replies

Posted

E, aj pocnemo jos jednu temu.

Sad smo videli da je dosta ljudi imalo negativna iskustva sa Milanom, neki sa Napuljem...

Izgleda da postoje mesta koja su dosadna, ili sumorna, depresivna ili teska, mesta na kojima ste kada ste putovali pomislili ili da gubite vreme ili ste se zapitali zasto ste uopste dosli tu, pa cak i zasto ste posli na put... 

Ja sam imao srecu da mi se to recimo nikad ne desi, da li zato sto me zanimaju svakakve gluposti, da li zato sto u svemu posle nekog vremena vidim nesto dobro ili pozitivno ili mi se prosto jos nije desilo, ne znam.

Sve u svemu, interesuje me koja su to mesta i zasto su bila takva za vas?

:mrgreen:

1. Zenica-apokalipticno mesto, jedino mesto iz kojeg sam pozeleo da pobegnem nakon dva sata, beskrajno sivilo, zardjali dimnjaci zelezara, depresivni ljudi...Bez konkurencije

2. Alba Iulia (Ruminija)-jako lepo zvuci ime grada, pa me je to povelo tamo, a tamo-skoro nista...osim toga, priveden sam u stanicu policije jer sam se setao sa rancem na ledjima

3. Hannover- delovao mi je nekako bezlicno (verovatno je to samo moj dozivljaj...)

Zanimljivo mi je koja mesta su za vas bila prijatna iznenadjeja, mesta na koja ste dosli bez ocekivanja, a ispostavilo se da su sjajna...Mnogi gosti su mi rekli da je to za njih bila Subotica...Za mene...mozda Skoplje...

Marselj, sumorno mesto, nocu utone u neki polumrak. Potpuno bezivotan i opasan grad.

Verona, iamo sam osecaj da se nalazim u nekom hermeticki zatvorenom muzeju gde sve funkcionise po tacno odredjenim pravilima, svi jure ka julijinom balkonu da bi lepili neke porukice na zidovima (grobari do tokija, zvezda je moja ljubav, i ostale da ne nabrajam besmislene poruke srbijanskih turista).

Podgorica, iako sam nekoliko samo prosao kroz ovaj grad na putu ka moru, prosle godine sam imao priliku da boravim nekoliko dana. Potpuno me je razocarao, prljavstina, nemar, pustos, bezlicna arhitektura

Pozarevac  :bag: . Ja sam taj grad zamisljao drugacije. Siv, rusevan, nesredjen, moguce je da je sumornoj atmosferi doprineo i hladan novembarski dan, ali nije mogao puno...

Kad sam procitao topik ... i Acketin post ... rekoh sebi "pa da,  :mrgreen: je opet u pravu" ali onda videh Magelanov post PODGORICA! Nisam  je se odmah setio jer sam taj deo svoje proslosti zaboravio. Brate jedino mesto koje bih spalio! To je najgori grad od svih gradova! Ni prelepe devojke ne mogu da poboljsaju utisak! To je mesto koje ima naselje Zabjelo ... naselje sa jednom zgradom i tri kuce a ziteljih tih "dvospratnica" pevaju pesmu "sve splamcelo al zivelo nam Zabjelo"!!!! Navijaci kluba iz tog dela grada ... cije je ime "Zabjelo" imaju jednu navijacku pesmu za prvo poluvreme i jednu za drugo! Navijacka pesma za prvo poluvreme je "Iz keca u kec, iz keca u kec" a za drugo ima dve verzije ... ako je nereseno na poluvremenu onda je "Iz iksa u kec, iz iksa u kec" a ako gube na poluvremenu onda je "Iz dvojke u kec, iz dvojke u kec"!!! Ja sam u tom sivilu od grada ziveo 3 godine ... i nisam se osecao kao da je to moj grad! U Rimu sam se posle 3 dana secao kao Rimljanin, u Barseloni isti trenutak kao Katalona ... a u PG posle 3 godine ... stranac! Upoznam coveka koji mi kaze "Prijatelju ja sam ovde 26 godina i jedva cekam da odem odavde"!!?? Ipak ... nedaleko od PG ... par km ... postoji jedno selo koje se zove Golubovci, a blizu njega protice cudna reka Cjevna ... najcudnija reka od svih reka ... meni jako draga ... bas zbog toga jer je drugacija ... bas zbog toga jer leti ne postoji a zimi ... zimi nosi sve pred sobom! I jos jedna pesma jedne podgoricke grupe ... grupa se zove "The books of knjige" ... pesma ide ovako "Ako si posla znam da sam te tuka"!!! Ko ce ga znati ... mozda nije do grada, mozda nije do ljudi u njemu ... mozda je do mene! Da se ne naljute zitelji CG ... ta drzava je meni jako draga, i mislim da je jedna od najlepsih na svetu ... Lovcen i Jadransko More su za mene super ... al Podgorica brate ... uzas!

Od ovih malo većih/popularnijih gradova na mene je najgori utisak ostavio BEČ. Provela sam tamo nekoliko dana sad oko Nove godine, i imala šta da vidim. Naravno, ima divne arhitekture, ali sve oko toga preti da se pretvori u veeeeeliki buvljak! Mada, mogu vam reći da ono što Beč čini prljavim, ružnim i prostačkim su između ostalog, Srpkinje koje glasno psuju i cerekaju se u metrou u svojim četrdesetim, Turci koji bacaju smeće gde stignu i slične pojave. Naravno da sve vrvi od restorana koji se zovu "Ćevapi", i sl i gde trešti naš turbo folk po kom ćemo uskoro postati nadaleko čuveni, ali sem toga, najjezivije od svega je bilo kada sam u izlogu jednog restorana videla "obaveštenje" markerom napisano na papiru kao iz mesare na kom piše, na srpskom, dakako: "Živa muzika, doček nove godine! Švecki sto". ŠVECKI... Austrijanci sa kojima sam se upoznala su mi se izvinjavali što su o Srbima imali loše mišljenje, kao sad im je žao, ja sam ok. Posebne priče su prevoznici koji za 35 evra povratna karta voze NS-BEČ, a gde se, ako se nečije dete krsti ili napuni 18.godina na DVDju pušta taj snimak pa gleda ceo autobus. A na krštenju peva recimo Šaban Šaulić. Ujedno, to su prvi autobusi koje sam videla u životu u kojima je dozvoljeno pušenje... Eto. Možda se samo meni sve tako sklopilo, ali ne znam baš kada će me Beč ponovo videti. 

Utisak zavisi od spoljasnjih faktora (vremenske prilike, okruzenje, drustvo...) kao i od vasih ocekivanja. Od gradova koji su  ispod mojih ocekivanja izdvajam: Hamburg, Bordo, Nica, San Marino, Sintra. No, to ne znaci da su oni nesto narocito dosadni i sumorni. Prosto, kad ocekujes ocharanje a do toga ne dodje, onda je to razocharanje  :) Za Ankaru sam unapred znao da je krsh, pa i za Marsej.

Kazablanka grad koji samo ima cuveno ime... posle jednog dana provedenog tamo imate utisak da ste izgubili i vishe vremena nego sto je potrebno

Aman mozda sam bila umorna i nezainteresovana ali u tom gradu nema nista

Ouarzazate najdosadnije mesto na svetu gde sam igrom slucaja provela 3 dana gde leti duva vreo pustinjski vetar koji reze kozu i oci gde se kao u onim starim kaubojskim filmovima kotrljaju oni zbunici po ulicama.

Mombasa-poznato letovaliste u Keniji je neizbrisivo u mom secanju na zlonamerne poglede lokalnog stanovnistva potkrepljene bedom i siromastvom,skoro je nemoguce setati ulicama toga grada,osecas se ko glinen golub.A grad kao grad sumor sveta po lepom suncanom danu,sem dve dzinovske kljove na ulazu u grad nema ama bas nijedno lepo arhiktetonsko delo.Inace Kenija je medju vodecim turistickim zemljama Afrike,pa me bas zanima kako li je tamo gde nema turistickih nogu da marsiraju u manje poznatim Africkim zemljama?

Bec ... kako ga zaboravi! Bluju od kompleksa velicine ... sve zgrade su ogromne i ruzne ... a onaj Ernest Hapoel (bivsi Prater) ... jes ruzan stadin!

Marince ... Aman ... slazem se! Da nema Nura i ekipe ... uso bi u moj izbor najgorih gradova!

Ankara - moja noga nece vise krociti ni blizu tog dosadnog, sivog i odvratnog grada! Pa ... od onlke zemljem, prelepe, oni stavise glavni grad u sred nicega!!!?? E moji Turci ... nista vas nismo naucili! Grad bez reke nije grad!

Cini se da Ankara i Bec pokupise najvise glasova  :roll: (mada je meni Bec u top 10 gradova). Ankara ne samo da je ruzna vec i jako prljava i razuzdana, u sred grada ogroman vojni kompleks, najveci toga tipa na Bl. istoku. Inace, Ankara je prestonica  iz geografskog razloga jer je u unutrashnjosti zemlje dok je Istanbul prilicno po strani, blizu granice. Ko zna, mozda se Turci plase da Dusan Silni ili Vizantinci ne udare na Carigrad?  :eat:

Calgary - Kanada (iako 3 puta bio, i ziveo u blizini)

Minhen - Nemacka (iako sma 5 puta bio tamo, prvi put zanimljiv, ostala 4 sam se propisno smorio)

Erlangen - Nemacka

Bon - Nemacka

Krakow - Poljska (mozda i nije toliko los, mozda sma samo bio predugo - 10 dana, u mestu za koje je dovoljno 2 dana)

Ios - Grcka - ULTRA OVERRATED DOSADNO MESTO, da nisam zaradio oko 600e i imao sve placeno, mislim da bih se ubio

Zemlje - Bugarska i Crna Gora (jedine 2 gore od Srbije, u Bosni nisam nikad bio)

ALI UBEDLJIVO NAJDOSADNIJI GRAD NA SVETU - BRISEL, TO MESTO UBIJA U POJAM U SVAKOM MOGUCEM SMISLU...

Sofija - najruzniji grad koji sam posetio (i to vise od 30 puta): nezanimljiva arhitektura, sa objektima u ocajnom stanju, bez prave reke u sofijskoj kotlini, nedefinisani trgovi... Cinimi se da je skoro svaki grad u Bugarskoj lepsi od Sofije (Varna, Plovdiv, Veliko Trnovo...)

1. Sve mi diraj al mi otadzbinu ne diraj! Ja mislim da je Srbija jedna od lepsih zemalja! Imamo predivnu prirdodu, manastire, lepe devojke, prijatne ljude ...

2. Brisel - lep je centar grada ... nije los grad ... al ne mogu da im oprostim sto su Hejselskom stadionu promenili ime u Kralj Boduen ... tek da se zaboravi najveca nesreca u istriji fudbala!

Odična tema clap, kao i njen pandan, tj. iznenađujuće interesantna mesta. Što se moje liste tiče, ona bi izgledala ovako:

- SOFIJA, svakako prva na listi. Složio bih se sa Duletovim opisom, iz njegovog posta. Ništa ne dodajem, niti oduzimam.

- ŠIOFOK, katastrofalno soc. komercijalizovano mesto, na Balatonu. Sa ženom sam hteo da napravim lep izlet iz Budimpešte, na mađarsko more, ali sam definitivno promašio mesto.

- KUMANOVO, samo par sati boravka u ovom apokaliptičnom mestu bilo mi je dovoljno da u budućnosti zaobilazim, u širokom luku, i vozila sa auto oznakama ovog grada.

- PREDGRAĐA ATINE, uh, ubedljivo najružnija predgrađa, nekog velegrada, koja sam video do sada...(nastaviće se)

Ja bih dodao jos i Cacak, grad o kome svi pricaju kao o nekom cuda, a mene je potpuno razocarao, prljavstina, centar podseca na neku manju varosicu, neuskladjene ulice, malo zelenila. Drugim recima tamo nista nisam video sto bi ostavilo na mene neki pozitivan utisak

Dodji sad,rado cu ti popraviti pogresan utisak o Cacku.Ja sam sem Majdanpeka bio u svim gradovima sirom Srbije,pa ti mogu reci da ti ili nisi video bas  puno gradovai mesta po Srbiji kad ti je Cacak rupa,il je to splet raznoraznih okolnosti.Centar grada je skoro novoizgradjeni spoj moderne arhitekture sa sveze poplacanom pesackom zonom.Licno mislim da ovakvim izjavama ova tema gubi sjaj i draz ,cemu uopste pisati o gradovima Srbije kad su teme o inostranstvu?Ja licno uzivam i primam ka znanju kad mi neko kaze da je Aman rupa od grada,jer tamo nikad nisam bio i onda mi tema ima smisla al ovakvo iskazivanje smatram greskom na nama omiljenom sajtu .pMagelan,ovo neshvacaj licno,i moja ponuda za razgledanje Cacka ti je otvorena.

Krakow - Poljska (mozda i nije toliko los, mozda sma samo bio predugo - 10 dana, u mestu za koje je dovoljno 2 dana)

:shockkk:

Za Krakow se nikako ne moze reci da je dosadan i sumoran!

A i ovi sto kude Bec, mozda jeste umisljen ili nesto drugo, ali sumoran i dosadan ?!    :maddd:

znam da o ukusima ne vredi raspravljati, ali opet....

:mrgreen: svaka cast za temu!

Morao sam i ja da se ukljucim u diskusiju i razmenu iskustava kao neko ko zivi vec par godina u tom "odvratnom" Becu, a uz zo je i Srbin  clap.gif' alt=':clap:'>. Da ne duzim...Grad kao grad je lep, ali je dosadno da Bog sacuva! Ima gomila interesantnih stvari, ali su sve one nekako napravljene za ljude preko 40, sa dvoje dece i vec ustaljenim nacinom zivljenj posao - kuca.

Lokalne Srbe i Turke necu da komentarisem, jer mi se od njih zeludac okrece i kada ih vidim kako sede dignutih nogu u metrou i slusaju grozni turbo - folk na mobilnom telefonu, naravno na glas, sablaznjavam se! Ne daj Boze da mi zvoni telefon u tom trenutku, odmah pricam na nemackom  :D ne bih li izbegao mrke poglede beckih baka i deka.  :death:

Apsolutno se slazem da Austrijanci imaju totalno iskrivljenu sliku o nama, a kako i ne imali, ali shvataju sami da nismo svi isti...Kada im kazem da sam iz Srbije, desava se isto sto se desilo i Golosini tj. ne mogu da veruju da neko iz Srbije moze biti normalna osoba.

Izvinjavam se svima unapred na duzini price o Becu. Samo sam zeleo da potkrepim Golosinim komentar.

Od drugih gradova na mestu br.1 je svakako Tatabanya u Madjarskoj, katastrofalni soc-realisticki grad. Imao sam zelju posle 3 dana da odem u Etiopiju da zivim  :banana:

Br.2 Trinidad, Cuba - koliko god da je UNESCO-va kulturna bastina, taj grad je jedno sivilo, puno sirotinje i rusevina i kao sto je Cejlon rekao za Mombasu, imao sam osecaj kad da sam glineni golub usled pogleda i nasrtaja domaceg stanovnistva.

Ako se setim jos necega u medjuvremenu, obavesticu vas  ::artist:

meni bash nijedno mesto nije sumorno i dosadno

makar i da je najveca beda, raspad, trulez. u neku ruku to je dozivljaj. neka vrsta realnosti. tako da mi je i to ekstra.

bas ne mogu da se setim ni jednog mesta koje bih opisao kao sumorno i dosadno i gde ne bih da se vratim. valjda sto tako nekako razmisljam.

npr. Sofija je bas bez premca za neke apokaliptichne post-nuklearni-rat scene, betonske zgrade bez lica, trulez, trava, rdja..

i sve to ima neki sharm, super mi je bilo kad sam onomad sedeo na nekom betonskom bloku i cekao bus (iste proizvodnje kao oni stari narandzasti iz Nisha, ako ih se iko seca, ukinuli su ih oko 1995te). a stanica se naravno zvala Druzhba II, blok 511-523 :) ima li sta jache?

tako da nemam odgovor

hmmm.. mozda, Istanbul mi je bio dosadan zadnji put. Prevelik, prekomplikovan, preskup. Jeste da ima svasta da se vidi, ali se i sve namece na neki neprirodan nacin, guzva i galama svuda, ljudi ljudi ljudi.. haos, cene.. mada to zavisi i kako se oseca covek u momentu, a meni bas nije bilo milo da cekam vizu u Istanbulu i gubim vreme bez razloga.

sta ga znam..

mislim da nije fer da se mesta na svetu dele na kategorije, pa i u ovu kategoriju. to je bas subjektivna stvar i zavisi vise od situacije/raspolozenja nego od samog mesta.

Prvi put kad sam bio u Svrljigu, secam se da prvo sto sam reko sebi bilo je , li, ovo mesto je prvo mesto koje sam video u Srbiji a da podseca na one jadne gradice po Ukrajini..

a sad volim Svrljig, jer sam bio tamo jos nekoliko puta, i sve ima svoje.. a i Svrljizani su ljudi ipo, itd.

Sofija - najruzniji grad koji sam posetio (i to vise od 30 puta): nezanimljiva arhitektura, sa objektima u ocajnom stanju, bez prave reke u sofijskoj kotlini, nedefinisani trgovi... Cinimi se da je skoro svaki grad u Bugarskoj lepsi od Sofije (Varna, Plovdiv, Veliko Trnovo...)

Ni meni se Sofija nish. spec. nije svidela, ali da li si bio u umetnickoj cetvrti? Tamo je haos, anarhija i ludilo...

Grad Kan...

Bezveze...

Bio sam tamo ukupno 12 sati!!!

Od razgledanja grada se preslo na kolektivno spavanje na travici u parku...

Ukoliko vas zanima kako zivi Dzet-set, i da se divite cenama skrojenim po njihovom dzepu onda je to grad za vas...

A za ostale,... neka beze od njega!!!