Jump to content

Featured Replies

San Marino. Kao da ta zemlja postoji samo zbog turista koji eto masovno dolaze da vide tu drzavicu u srcu Italije. Grad ni po cemu ne zasluzuje toliki priliv turista, jedino pogled na Apenine vredi nesto. Ta zemlja je u celosti nashminkana da se dopadne turistima i ne znam zasto ljudi odu u Italiju da vide Rim, Firencu i San Marino, kao da nema drugih italijanskih gradova koji vrede vise od ove drzavice.

Marsej. Mesto ne toliko dosadno i sumorno, ali ruzno. Drugi po velicini grad u Francuskoj, a nema covek gde fotku da napravi. I strashno prljavo, sve zgrade isharane grafitima...

• 1 month later...

Veoma sam se smorila u Rijeci prosle godine.Doduse bila sam samo dva dana ,ali uvece su lokali u gradu bili  mrtvi ili zatvoreni oko 11 uvece.(bio je neki cetvrtak i petak)Poznati klub Palah u Rijeci gde je sviralo dosta nasih bendova zatvara u 22h po nalogu grada....mrtvo.Medjutim danju Korzo je preplavljeno besposlenim i poslovnim ljudima.

Lucki grad Rijeka preplavljen je ali automobilima....slobodan parking ni za leka,saobracaj skoro blokiran.Na kraju smo se popeli prema jednom od prvih predgradja Kozala i tu parkirali.

15-stak minuta od centra.I tako bas sam se smorila u Rijeci a nekad sam volela taj grad....pa i sad naravno... :stupid:

• 1 month later...

makar i da je najveca beda, raspad, trulez. u neku ruku to je dozivljaj. neka vrsta realnosti.

lepo recheno, g. Petrovicu, potpuno se slazhem.

ipak, moram podeliti sa ljudima svezhi utisak u vezi Los Angelesa.

socijala, znash da su tu neki selebritizi i hepeninzi svuda, a sve shto vidish je drag-junk-klosharijada.

a u Compton naravno nisam ni krochio, mogu misliti shta ima u takvim delovima grada.

putevi kao nashi, ako ne i gori.

sve mirishe na asfalt.

a delovi kao shto su Beverly Hills i Santa Monica nekako zeleno-sivo-monotoni.

ali, ipak, 4 dana i nekih 50-ak prepeshachenih kilometara svakako nije dovoljno da mi se 100% veruje.

mozhda neko zna bolje...

• 1 year later...

Evo da i ja dam svoj doprinos.

Meni, en general, ne odgovaraju gradovi austrougarskog tipa. Dakle, Bec i Budimpesta su u potpunosti ispunili moja ocekivanja- bili su mi strasno dosadni. O Segedinu ni ne vredi trositi reci...

Pored toga, Venecija mi je bila prilicno razocarenje. Stvarno, jednom bio i nemam vise potrebu u zivotu.

Najvece razocarenje: Firenca. Ne mogu da opisem konkretno sta je to bilo, ali toliki nemir i odvratnost osetim samo kad se setim tog grada. Da napomenem, nista mi se lose nije desilo. Naprotiv! Bio sam smesten u prelepom apartmanu u centru grada s pogledom na katedralu. Sto se usluge tice, sve je bilo savrseno. Ali toliko isprazan, duhovno pust i prodan grad u zivotu nisam sreo. Tuzno sta od tako mocnog grada ostade!

Neko pomenu Nicu. To ne dam za pravo! :psuje: Ne znam koliko ste proveli vremena u Nici, ali to je jedan vrlo lep i zanimljiv grad. Prelepe setnje po gradu, fantasticna ruska crkva, super ljudi, odlicne zurke na plazi.... Mene je Nica potpuno kupila. Da napomenem pri tom da sam bio smesten u arapskoj cetvrti blizu z.s. i da sam se osecao nikad sigurnije i bezbednije! Nica nikako ne spada u gradove koji se traze u ovom topicu!

Po meni, ni Bec ni Ankara ne spadaju ovde. Mene je Bec odusevio i jedino mogu da zamerim radno vreme (sve se zatvara u 19.00). Ankara je potpuni kontrast Istanbulu, nema puno zanimljivih spomenika da ponudi (mada je muzej ispod trvrdjave super) ali je stvarno cool grad. Bila sam tamo dva puta po mesec dana i nije mi bilo dosadno.

U svakom slucaju, dobra tema a i zanimljivo je koliko se misljenja ljudi o istoj stvari razlikuju. Ja se inace u potpunosti slazem s Markom i Ivanom, za mene ne postoji dosadno mesto, svuda se nadje nesto zanimljivo. Jedino su mi smorna 100% turisticka mesta kao npr. Port el Kantaui u Tunisu jer tamo bas nista ne moze da se nauci o zemlji i lokalnom nacinu zivota.

Mesta koja su me apsolutno smorila, cisto gubljenje vremena:

Napulj, Nikozija, Limasol, Keln, Kolombo

Mesta koja ne zalim sto sam posetio, ali se ne bih vracao:

Milano, Pisa, Verona, Katanija, Porto, Brisel, Amsterdam, Frankfurt, Minhen, Cirih, Toronto

Ja se isto ne slazem za Bec, ali se zato za Marselj apsolutno slazem. Bio sam planirao da ostanem duze, ali nakon 3 sata hoda kada sam video atmosferu tog grada i koliko deluje opasno vratio sam se na voz i produzio dalje ka Nici sto se ispostavilo kao dobra odluka jer mi se Nica dopala iako je klasicno turisticko mesto.

Mesto koje me je najtrasnije smorilo i u kojem ama bas niceg interesantnog za mene nije bilo je Hurgada (El Ghuarda) u Egiptu na Crvenom moru. Vestacki grad koji je sagradjen u pustinji i cine ga 15 kilometara hotela i jedna ulica u zaledju u kojoj su stambene zgrade(uglavnom apartmani za rentiranje) i nebrojene prodavnice suvenira , koze i pokoji restoran. Nikada tamo ne bih ni otisla ali mi je sadasnji muz tamo radio tri i po meseca pa sam kao isla da ga posetim. Tada i nadam se nikad vise

Mesta koja su me apsolutno smorila, cisto gubljenje vremena:

Keln

uh, ne bih se slozio nikako.. bio sam oko 15. puta u kelnu (doduse uvek kratko dan-dva, nekad i cisto par sati), i uvek mi je full za prijatnu atmosferu oko katedrale, liberalne ljude, dobar nightlife i sve ostalo sto moze da pruzi najbolji deo northrine-westvalie ;)

uh, ne bih se slozio nikako.. bio sam oko 15. puta u kelnu (doduse uvek kratko dan-dva, nekad i cisto par sati), i uvek mi je full za prijatnu atmosferu oko katedrale, liberalne ljude, dobar nightlife i sve ostalo sto moze da pruzi najbolji deo northrine-westvalie ;)

Mozda je prijatan grad, ali ima manjak "znamenitosti". Osim katedrala (koja je interesantna samo spolja) nema nista, moderan bezlican grad, isto vazi i za Dizeldorf i Dortmund. Turisticki najinteresantniji deo NRW je Aachen i okolina (Monschau).

a ti si jedan od onih sto juri monumente? :P:D

aachen je super, bio sam 10ak puta po par meseci, a u monchau sam srecom ili bolje receno nesrecom bio 2x po 3 nedelje i ULTRA dosadan je grad, bez obzira na sve "lepe slatke kucie"..

Ono sto cini Keln zanimljivim i drugacijim za razliku od Dusseldorfa, Dortmunda, itd. su ljudi, atmosfera, pa cak i arhitektura ;)

Pa da, ja pricam sa stanovista klasicnog turiste, koji dodje na 2-3 dana (ili na par sati ako je malo mestasce kao Monschau) i zeli da vidi nesto interesantno, drugacije. U tom smislu, meni je Monschau bio interesantan, a Keln dosadan. Da li je neko mesto dobro za duzi ostanak je nesto sasvim drugo i nema bas veze sa turizmom.

Два најсуморнија града које сам посетио су Глазгов и Лесковац, био више пута и у једном и у другом и утисак "суморности" се није смањивао. Мада ни Брисел не заостаје много за њима.

Piza... apsolutno smoreno... mada je taj utisak smorenosti nekako i izbledeo posto je bio lep dan ali poprilicno razocaravajuce...

Два најсуморнија града које сам посетио су Глазгов и Лесковац, био више пута и у једном и у другом и утисак "суморности" се није смањивао. Мада ни Брисел не заостаје много за њима.

Meni je Glazgov super grad. Istina je da je vreme sumorno, ali tako je u celoj UK. Svidja mi se arhitektura-sve vuce na 19 vek u centru, dosta zelenila u predgradjima, odlicna infrastruktura, velicina grada je potaman - ni premali ni preveliki, kosmopolitizam me je iznenadio - ljudi iz celog sveta ima, dopadaju mi se lanes - ulicice, pabovi, stanovi u podrumu ka kojima vode stepenice sa ulice po pravilu pune cveca, ima i desavanja za grad te velicine puna kapa. A za turistu ima i znamenitosti, univerzitet, manufakture viskija, nekropolis, najlepsi park u UK - dobio titulu sa galerijom koju je kao javno dobro ostavio u amanet neki bogatas, pristojan muzej gde je kao svuda u UK besplatan ulaz...

Za 2-3 dana odlicno mesto za obici, a i Edinburg je na manje od sata pa se moze kombinovati.

Kanda ne mogu da iscedim iz sećanja nijedno zaista dosadno i sumorno mesto. Čini mi se da to više zavisi od mog konkretnog raspoloženja u datom trenutku (u nekim mestima sam bio premoren, ili potpuno sam kad sam želeo društvo, ili je padala kiša a ja sam hteo sunce) pa su mi ostala u sećanju kao najsumornija mesta na planeti. U nekim sasvim dosadnim i bezveznim mestima sam možda upoznao neke sjajne ljude i odlično se proveo, pa mi i mesta deluju vrlo veselo.

Ubedljivo najtužnije mesto na svetu, za život, jeste gradić Irkeštam, na granici između Kirgizije i Kine. Par fotki Irkeštama (Irkeč-Tam) možete videti u blogu koji smo Iva i ja pisali 2007. godine - tačnije tri fotke (podnaslov "Irkeshtam"). Celo mesto je manje-više sastavljeno od pokvarenih zarđalih kamiona, a deca sa igračkama od žice su me dodatno deprimirala, pored sve te rđe, prašine i vazduha koji je bukvalno sivkasto-beo.

Najdosadnije mesto koje sam u zivotu posetio je Canj u Crnoj Gori. Potpuno turisticko mesto. Sve je nabacano, mislim da ima dve ili tri ulice koje idu duzinom obale. Postoji valjda par starih hotela, sve ostalo su kuce koje izdaju sobe. Ali sve su gradjene planski. Malo vece kuce sa ravnim krovom, i kako prodje sezona i skupe se pare dozida se sprat. ,,Hotel'' u kojem sam ja bio imao je cetiri sprata, mislim da konstrukcija ne bi izdrzala vise. I sve je skuceno, hodnici uski da ne mozes da se mimoidjes. Toliko o smestaju.

Mesto je samo po sebi odvratno. Oronuli putevi, sljunkovita plaza, sve je nekako nabacano, nabudzeno. Jako malo zelenisa, ustvari ne secam se da ga je bilo sem kod onih hotela. Najvise sto me nervira jesu domacini. Svi se ponasaju kao da meni treba da bude cast sto si usao u njihov lokal. Ni malo ljubaznosti, uvek neraspolozeni, mrzi ih da zive... Takvi su uvek bili crnogorci kada sam letovao kod njih. Svaki put kazem sebi ,,Sad sam dosao u Crnu Goru i nikad vise''. 

Ne bih zeleo da se iko naljuti ali moja iskustva su takva. Mozda su samo takvi primorski crnogorci, ne znam...

Meni je Glazgov super grad. Istina je da je vreme sumorno, ali tako je u celoj UK. Svidja mi se arhitektura-sve vuce na 19 vek u centru, dosta zelenila u predgradjima, odlicna infrastruktura, velicina grada je potaman - ni premali ni preveliki, kosmopolitizam me je iznenadio - ljudi iz celog sveta ima, dopadaju mi se lanes - ulicice, pabovi, stanovi u podrumu ka kojima vode stepenice sa ulice po pravilu pune cveca, ima i desavanja za grad te velicine puna kapa. A za turistu ima i znamenitosti, univerzitet, manufakture viskija, nekropolis, najlepsi park u UK - dobio titulu sa galerijom koju je kao javno dobro ostavio u amanet neki bogatas, pristojan muzej gde je kao svuda u UK besplatan ulaz...

Za 2-3 dana odlicno mesto za obici, a i Edinburg je na manje od sata pa se moze kombinovati.

Различитим људима различито одговарају различита места :)

Архитектура ми је преслична свим осталим британским градовима, превише је странаца за мој укус, људи су ми деловали превише сморено, ноћни живот смор (иако га третирају како један од бољих градова у УК што се тога тиче!)...просто мој лични утисак од четири боравка тамо

Mislim da je ogromna razlika izmedju boravka negde na kratko 2-4 dana, nesto duzeg boravka od do mesec-dva dana i na kraju zivljenja negde.

Mnogo ima mesta koje bih jako zeleo da posetim, pa cak negde i ostanem duze, ali sam siguran da ne bih pokusavao da u njima zivim.

Kada sam tek dosao u Sidnej bio sam planirao da otvorim posebnu temu sa malim putopisom, ali vremenom sam shvatio da kad zivis negde ne mozes da pises putopis o mestu. Makar tako meni izgleda. Mogu da izrazim impresije samo ako sam negde bio ili kratko ili nesto duze, ali ako negde zivim previse je utisaka da bih mogao da to koncentrovano napisem i formiram neki konacan stav o mestu.

Samo da dodam da se ne slazem za Brisel. Mislim da je centar prelep, a zanimljive su mi i ultra-moderne oblasti na obroncima centra. Koliko se secam infrastruktura je odlicna, ljudi sa svih strana (najvise Afrikanci i muslimani posto su imali pre kolonije u Africi). Istina je da Brisel nije ogroman centar niti da ima preterano mnogo desavanja, mada je meni delovalo da je kulturna ponuda za uze slojeve (visoka kultura) prilicno dobra. Sta reci, cokolada, uredjenost, kosmopolitizam (trojezicnost)... Ne bih se bunio da zivim tamo neko vreme.

• 2 weeks later...

Ubjedljivo(po meni) najdosadnije mesto u kome sam bio jeste grad Skadar...Narod je jako neljubazan,a kad cuju da dolazis sa prostora bivse Jugoslavije,bolje idi od njih jer mozes naici na probleme...Grad je jako prljav i razbacan,nema nista da se vidi,putevi su ocajni,malo asfalta pa onda makadam..nocnog zivota i nema..stil gradnje je ocajan...Sarene komunisticke zgrade dominiraju,jedan sprat zuta boja,drugi sprat crvena,treci sprat ljubicasta,i sl tome,i to je nesto najruznije sto se moze videti u tom gradu,naravno,ako izuzmemo obrnute kontejnere,oko kojih setaju uhranjeni pacovi...

Jako je zanimljivo koliko ukusi mogu biti dijametralno suprotni.

Meni je Istanbul grad u kome se najlepse osecam i definitivno grad broj 1 od svih koje sam video. Bio sam 4 puta i svaki put mi je bio lepsi i blizi srcu.

Toskcana i Firenza su bozanstveno mesto za uzivanje, voznju motorom kroz predivan krajolik, uz to sa neverovantom kulturnim i umetnickim bogatstvom u tako malom gradu.

Brisel mi se dopao i tamo sam doziveo najlepsu bozicnu atmosferu ikada.

Nista dosadno i sumorno nisam video u pomenutim gradovima, moj dozivljak ovih gradova je bio apsolutno suprotan. To mislim i za jos neka druga pomenuta mesta, ali ova sam morao da spomenem jer na mene su ostavila fenomenalan utisak.

mene je Bukuresht ubio u pojam

ogroman i ekstremno ruzan grad, pun neraspolozenih i ne mnogo estetski prihvatljivih ljudi, isprepletan masnim crnim kablovima... ljudi koliko tu kablova ima mogao bi se obmotati mesec i jos bi ostalo za shibanje djaka po shkolama. saobracaj je personifikacija dezorganizacije. svaki dan masa ljudi koji su uvrteli sebi u glavu da je odsustvo kretanja sasvim legitiman nachin da stignete na posao, sedi u svojim automobilima i zabavlja se trubeci na sav glas. za njihov metro trebalo bi izmisliti novi termin jer mi je srushio svaku predhodno stechenu predstavu o metroima i njihovoj upotrebi.

hrana je u skladu valjda sa izrazom lica prosechnog bukureshtanca - kisela i bljutava. dva dana mi je bio pokvaren stomak. savetujem da preskochite tradicionalne rumunske specijalitete tipa kisele bele chorbe sa kravljim iznutricama.

mladi su skroz ok, i osim par mesta i dva prelepa parka u koja moze da se pobegne, svakodnevni zivot i komucija (da se tako izrazim) su nocna mora sa efektom naglog budjenja uz trzaj...

Meni je Bukurešt bio OK. Valjda zato što sam neposredno pre odlaska čitao neke pričice od Mirče Elijadea, pa mi se onda to sve nekako sklopilo, oronule kuće, kaldrmisane ulice prepune drveća, skriveni trgići, zapušteni parkovi itd. Ima ogroman broj ulica koje izgledaju slično kao, recimo, Kosančićev venac u Beogradu. Šta znam, bilo je neke atmosfere melanholije :) A što se tiče zvučnog zagađenja, saobraćaja itd, to sve itekako stoji. Nije varoš u koju bih se rado vratio, al' bilo je i mnogo gorih.