Jump to content

Featured Replies

Posted

Pregledao sam forum i čini mi se da ne postoji tema o ovoj državi. Da li je iko posjetio i kakva su Vam iskustva i utisci? Šta vrijedi vidjeti u ovoj zemlji i kako putovati?

• 6 months later...

@Tales je bio pre jedno 5 godina, pa mozda moze on da napise.

'Podizem' ovu temu da podelim svoje iskustvo za dobijanje vize [ne bih otvarao novu temu, jer sam aplicirao u Londonu gde se mozda pravila dosta razlikuju od ambasade u Beogradu].

Prosle subote otisao u konzulat u Londonu [odvojen od ambasade] i predao u dva primerka sledece papire:

- formular za vizu

- fotografiju

- rezervacije hotela

- avionske karte

- pismo od poslodavca [koje samo potvrdjuje da tu radim] - ovo je bilo obavezno [izvodi od plate ili iz banke gde se vidi ko mi uplacuje platu nisu bili odgovarajuci]

- kopije svake stranice pasosa [i onih praznih]

- putno osiguranje [nije obavezno za sve nacionalnosti, ali posto imam godisnje ja sam ga prilozio]

- kopija UK pasosa [samo strana sa podacima] - mada se prilikom predaje ispostavilo da to nije dokaz da zivim ovde :huh: pa sam poslao mejlom [dok sam stajao na salteru] kopiju prethodnog srpskog pasosa i stalne boravisne vize [jer su to trazili]

Viza ovde kosta 25 funti [razlikuje se po zemljama: za Britance kosta £85, za Amerikance $160 itd].

Rekli su mi da se dobija viza za nedelju dana, i stvarno juce je poslata posiljka [predao i adresirani/pretplaceni koverat] koja je danas stigla.

Vazi 3 meseca od dana predaje, za jedan ulaz i dozvoljeno je 30 dana boravka. Ima napomenu da 'rad nije dozvoljen'.

Pozivno pismo se trazi samo ako se ide negde privatno, za turisticke posete je dovoljna rezervacija hotela.

• 2 weeks later...

Sasvim slučajno sam naleteo na ovaj topic. Tek sad vidim da sam tagovan, ali mi nikakvo obaveštenje nije izašlo. Treba li nešto da se podesi da bih dobijao obaveštenja?

Lazar47, pitaj šta te interesuje slobodno. Kostan je isto bio pre 5-6 godina.

PS Sad gledam u mailboxu na sajtu ovom, tu ima obaveštenja. Ali mi na mail ništa nije stiglo... Čudno.

Edited by Tales

• 3 months later...

Ja cu ici mozda za koji mesec kada budem dosla do severa. Ali meni bi trebala viza iz Afrike, ne Evrope. Ima li nekog ko je skoro bio, cisto da vidim bezbednosnu situaciju.

• 5 years later...

Alžir je jaka država i prebogata. Sa svojim rezervama gasa i nafte ne zavise ni od koga. Sa francuskim se može proći svuda, sa engleskim skoro nigde. Ima dosta liberalnog, sekularnog sveta, ali ima i hardkor fanatika koje treba izbegavati. Doduše, takvi i ne prilaze kad vas vide.

I da, nije onaj tipični fazon da vuku za rukav i žickaju pare ili uvaljuju neko smeće, čak ni u unutrašnjosti. Nisu dosadni, čak naprotiv, više su radoznali i druželjubivi. Imaju i neki čudan ponos, vrlo sličan Srbima... Verovali ili ne.

Sreća za belce je što mnogi mogu proći kao Kabili (Kabyle, iliti Berberi), koji često uopšte ne govore arapski. Tako, uz dobar francuski, možete se sasvim lepo infiltrirati a bogami i putovati kud vas volja. Infrastruktura je dobra, mada verujem da je danas otišlo mnogo dalje. Što se posla tiče, belci su tražena roba i dobro su plaćeni. 

I pored priča o terorizmu, zemlja je bezbedna. Neki kažu da je opasno istraživati po pustinji bez plana. Bilo je kidnapovanja i ubistava, tako da oprez nije na odmet ali valjda nisi ni toliko lud da ideš ko muva bez glave... :D

Pošlo mi je za rukom da vidim tamošnje pustinje Tamanrasset, Hassi - Messaoud, Tindouf, Bechar i "Vrata Sahare" - Ghardaiu.  Prošao sam, što kolima što leteo, i skoro celu obalu. Definitivno ne moraju da brinu što se tiče budućnosti ako im nestane fosilnih goriva. Za razliku od zemalja Zaliva, koje od peska moraju da prave turizam misleći na presušivanje petrodolara, alžirska obala je tipični Mediteran u celosti, dugačak preko 1000km. Dušu dalo, ali, Alžir i dalje nije turistička zemlja.

Zato je sve ostalo. :)

Edited by NadzakDeda