Jump to content

Featured Replies

Posted

Untiftled.jpg

Oво негативно искуство је доживела моја ФБ пријатељица. Тако да треба водити рачуна на било ком граничном прелазу. Носите кеш и картицу, као и доказ о уплати. 

Kakva besmislica. Meni je jednom rumunski policajac na granici rekao isto to, pre nekoliko godina. Ja reko okej i krenuo da izađem iz voza, a on kaže, ma daj, nema veze, samo znaj za ubuduće. Imala je tu nesreću da naiđe na idiota.

Da, to nazalost jeste pravilo, pisalo se o tome ovde po forumu. Samo, carinik bas treba da bude idiot pa da insistira na tome. Zapravo, insistirace dok mu se ne udeli nesto ili dok ne budete tvrdoglaviji od njega :biggrin: 

Imao sam slicno iskustvo 2009., kad nam je jos trebala viza za Rumuniju i za EU. Imali smo italijansku vizu u pasosu i leteli iz Temisvara, dakle, zadrzavali se svega par sati u tranzitu. Slavno putesestvije je pocelo sinobusom Kikinda-Zombolj :biggrin: Carinik u Zombolju je prvo govorio da nam treba tranzitna viza, pa smo mi izmislili da smo pitali u ambasadi i rekli su nam da ne treba (stvarno nije trebala). Onda nas je pitao koliko para imamo, mi valjda rekosmo 300 evra po osobi, jer je tad za Italiju trebalo 30 evra po danu, a planirali smo put na 10 dana. On rece da nam za Rumuniju treba 500 evra da udjemo. Mislili smo da izmislja i samo trazi pare, pravili se ludi i insistirali da necemo ni ostajati u toj njegovoj Rumuniji. Onda je poceo da zavlaci, kao da zove nekog, svakih 15 minuta, pa nam donosio pasose, pa ih opet vracao i tako 45 minuta dok nije shvatio da ga necemo podmititi, pa je odustao i pusito nas. Inace, bili smo jedini putnici u tom sinobusu. Kasnije smo otkrili da to zaista jeste pravilo i da u teoriji imaju puno pravo da vas ne puste u zemlju. Ali, u teoriji, svaki  carinik ima pravo da vas ne pusti u zemlju i samo zato sto je tog jutra ustao na levu nogu, pa mu to dodje na isto. Treba bas biti baksuz pa da se tako nesto desi. 

Edited by Dragance

Vas dvojca ste jos dobro i prosli.

Meni se ta ista stvar desila prilikom ulaska u Hrvatsku,pre 10-ak godina (jos nije bila u EU).Nekom mongoloidu iz granicne policije se izgleda nisam svideo (ko zna zasto;mozda zato sto sam pio srpsko pivo u njihovom vozu) i isto - pitao me gde putujem,koliko ostajem i na kraju koliko para imam kod sebe.Zatim je rekao i da moram da imam kod sebe 100 evra po danu boravka (za vikend/3 dana mi je trebalo 300 evra - nisam imao toliko kod sebe).Zadrzao je moj pasos i kao "Kad budemo stali u Vinkovcima moracete napustit vlak".I ode.

Reko,zajebava se,mozda je pijan ili drogiranpijjj

Medjutim,u Vinkovcima dolazi sa jos jednim iz policije i kao "Podjite sa nama".Ja i dalje reko zajebavaju se :smile:

Podjem sa njima (jedan ispred mene,drugi iza mene,da ne bih pobegao valjda),izlazimo iz voza.Ja i dalje mislim da se zajebavaju.Ono,e ajde,iscimali smo te malo,evo ti tvoj pasos nazad,putuj.

Medjutim,kad je otpravnik dao znak da voz krene,a mi i dalje stojimo van voza i gledamo ga kako odlazi...tad sam vec prestao da mislim da se zajebavaju.

Pitam ih posle da li je moguce da od CELOG voza jedino ja nemam 100 evra po danu boravka,a svi ostali putnici imaju (posto su meni jedinom rekli da napustim voz).Ali,njih to ne zanima,ja nemam dovoljno novca kod sebe i kriv sam.

Da skratim pricu:udaren crveni pecat u pasosu (drugaciji od onog sto je slikano da Rumuni udaraju-taj je crni) i deportacija nazad u Srbiju.

Vratim se nazad u Sid,pitam nase pandure da li oni imaju prava na to,kazu mi kroz zube "Pa imaju,mamu im ^&%^#@$".

P.S. - Posle sam zvao druga da mi hitno posalje novac,kupio evre,prenocio u Sidu i sledecim vozom opet u Hrvatsku.Reko,sad imam dovoljno para,mogu da ga sisaju.Medjutim...kad je hrvatski granicar iz druge smene video da vec imam crveni pecat u pasosu od njegovog kolege,samo je rekao "E pa neces moci".I opet skidanje sa voza,jos jedan crveni pecat i deportacija u Srbiju (cak mislim i zabrana ponovnog ulaska).Razlog je sada bio:vec imam jedan crveni pecat u pasosu.Reko,ali sad imam dovoljno novca?NJih to ne zanima,ja ne smem da udjem u Hrvatsku.

P.S. 2 - Da potkrepim ono za "mongoloida" (po imenu bih rekao da je neki musliman u pitanju).Dok sam bio priveden u policijskoj stanici u Vinkovcima (hehe,uhapsen zato sto nisam imao 300 evra kod sebe :biggrin: Mozes misliti razlog za hapsenje),cujem razgovor par njih.I taj mongoloid kao "Vratio sam bio jednog kamiondziju iz Srbije juce,nije imao [neki-tamo-papir]".Ovi ostali panduri ga gledaju u blagoj neverici i kao "Pa nisi morao zbog toga da ga vracas,(lupam) Adile"."Ma gde ga necu vracati?Imam svakog takvog da vratim!".Mentol i degenerik :stupid:

Čitam i ne verujem. Još na Najdašu, gde verovatno svake prestupne godine prođe po jedno vozilo...

U Rumuniju sam ulazio na bezbroj graničnih prelaza, svim mogućim prevoznim sredstvima, iz svih njoj susednih zemalja, osim iz Mađarske. Samo su me jednom na Calafatu pitali da li imam pare, nisu pitali ni koliko, niti tražili da pokažem. Slična pravila skoro svuda postoje, samo je besmisleno zahtevati 500 EUR za ulazak, u zemlji u kojoj se sa tim parama može 3 meseca solidno živeti. Pitam se da li valjače svega i svačega iz Moldavije pitaju za 500 EUR... ::crazy:

• Author

Занимљиво је да су Лаза ГНР и моја другарица доживели исто непријатно искуство, али да су путовали друмским односно железничким саобраћајем.

Питам се да ли је то могуће да се деси и некоме ко путује авионом?

Мене су питали наши у Нишу, дакле они су могли да направе проблем, али да ли то могу да ураде и страни цариници, када слетиш у град, односно крајњу дестинацију за одмор ?

И шта онда ? Забране ти да изађеш са аеродрома ? Или кажеш немам ни ди један евро, не могу назад ?

• Author

Нисам успео да отворим тај линк, али ово ми је само избацила претрага

Imaj u vidu da se ovim pitanjem bave i naši graničari, pošto moraju da primenjuju propise Evropske unije koji se tiču ulaska u zonu Šengena. I tamo gde je iznos propisan, on je ... Francuska: 62 evra dnevno, odnosno 31 ako imaš zvaničnu potvrdu o obezbeđenom smeštaju. Nemačka: 45 evra dnevno. Estonija: 56 evra ..

3 hours ago, Miki_MM1 said:

Занимљиво је да су Лаза ГНР и моја другарица доживели исто непријатно искуство, али да су путовали друмским односно железничким саобраћајем.

Питам се да ли је то могуће да се деси и некоме ко путује авионом?

Мене су питали наши у Нишу, дакле они су могли да направе проблем, али да ли то могу да ураде и страни цариници, када слетиш у град, односно крајњу дестинацију за одмор ?

И шта онда ? Забране ти да изађеш са аеродрома ? Или кажеш немам ни ди један евро, не могу назад ?

Vrate te oni nazad prvim avionom, pri tom jos i kazne avio kompaniju koja te je dovela.

26 minutes ago, ThirstyTraveler said:

Mene je Poljakinja u Varsavi na aerodromu gnjavila prije 11 godina dok su jos trebale vize, trazila da vadim pare i brojim na pultu pred njom.
Dakle da, i stranci to rade.

Ovo je standardna priča na aerodromu u Malmeu takođe, i to ne tako davno (moje poslednje iskustvo je bilo prošle godine).

U principu to sto ti ne treba viza ili imas vizu u pasoshu ne znaci da ti je garantovan ulazak u bilo koju zemlju osim zemlje ciji si drzavljanin. To jest svaki granicar ima diskreciono pravo da ti zabrani ulazak u zemlju. 

To je teoretski. E sad u praksi se to desava po pravilu kada imas kombinaciju granicara koji voli da maltretira ljude i putnika koji po necemu 'daju povoda' za to maltretiranje. A taj povod moze biti i samo to sto dolaze iz manje razvijene zemlje, losi odnosi zemlje iz koje dolaze sa zemljom u koju ulaze itd. 

Moze biti i da u periodima talasa azilanata dobiju posebna naredjenja da budu strozi nego inace. Pa to primenjuju i na irelevantne slucaje.

Edited by noskich

Izgleda da Rumuni stvarno imaju pravo da zahtevaju ovaj iznos pošto na sajtu njihovog Ministarstva spoljnih poslova piše da stranci (koji nisu EU državljani) moraju kod sebe imati 50€ po danu boravka u Rumuniji ali nikako ne manje od 500€ u kešu. Sudeći po ovome izgleda da od svih EU zemalja najviše para treba poneti za Rumuniju. 

1 hour ago, Kornelije said:

Izgleda da Rumuni stvarno imaju pravo da zahtevaju ovaj iznos pošto na sajtu njihovog Ministarstva spoljnih poslova piše da stranci (koji nisu EU državljani) moraju kod sebe imati 50€ po danu boravka u Rumuniji ali nikako ne manje od 500€ u kešu. Sudeći po ovome izgleda da od svih EU zemalja najviše para treba poneti za Rumuniju. 

A sta ako im pokazes kreditnu karticu? 

Iako bi bankovni izvod, putnički čekovi kao i kreditne kartice mogli biti prihvaćeni, izgleda da Rumuni insistiraju na kešu, te za razliku od mnogih drugih zemalja ne prihvataju karticu kao dokaz posedovanja novčanih sredstava. Čitao sam na drugom forumu o iskustvu putnika koji je imao "samo" 450€ kod sebe te ga nisu hteli pustiti, pa je ponudio opciju da prilikom ulaska u zemlju, na aerodromu u Bukureštu, podigne na bankomatu nedostatak novca koji mu je nedostajao, međutim to mu nije prihvaćeno, te mu je ulazak odbijen. Pretpostavljam da nisu baš svaki put ovako strogi ali uvek se može desiti da naletiš na nekoga.

Mozda bi trebalo da se pise njihovom (rumunskom) ministarstvu spoljnih poslova,da smanji broj "mongoloida" u njihovim redovima :smile:

Mislim,jebote,dolazis im kao turista i nece da te puste ako nemas 500 evra "u kesu".Svasta.

OK,verujem da to nije redovna praksa,ali opet...

Hvala bogu nikad nisam naisla na takav slucaj, cak ni u Rumuniji, ali slazem se da bi mozda trebalo pisati njihovom MSP-u i nasoj ambasadi tamo u slucaju da se tako nesto desi, jer u vreme kartica i placanja preko mobilnog, traziti 500 evra u kesu je suludo, posebno ako se ide na dan-dva. Izvode, cekove...nikad nisam cula da to neko nosi, za putnicki cek sam samo cula a nikad ga nisam videla :biggrin: Znam ja da je to neki zakon koji je tu ko zna od kad, i koji se ne primenjuje osim ako se neki granicar ne probudi na levu nogu, ali stvarno nije u redu maltretirati ljude zbog takvih trivijalnosti. Jer sve i da ima 500 evra kod sebe, ko zna sta sledece ovom moze da padne na pamet, tipa povratna karta kolima ili neka slicna glupost :rolleyes:

Bio u Rumuniji juce, usli smo preko Srpske Crnje-Jimbolije niko nista nije pitao, bilo nas cetvoro u kolima. U Temisvaru smo
videli 5 srb autobusa sverc ture cim su oni tu ni oni nisu imali probleme. Posle izasli na Moravitu sve ok bilo.

• 3 weeks later...

Da se promeni naslov teme u "Rumuni MOGU da vracaju..."?

Posto to definitivno nije uvek slucaj,kao sto se iz naslova moze zakljuciti.A sto opet stvara bespotrebnu paniku.

I ja cu potvrditi ovu pricu msm vezano za temu. Granicni prelaz Moravita pre 3 godine isli drugovi i ja do Temisvara i Arada. Trazili su nam 500e a mi u soku. Pitali ih zar ne treba 50 po danu, a oni nam kazu kao treba 500 po osobi. Ubedjivali se malo i na kraju se prica zavrsila tako sto su trazili nesto za kafu na sta sam im ja izvadio 5e, a oni u soku kazu vrati to i ubaci u pasos pa nam daj :biggrin: 

Edit: Oktobra smo drugar i ja stopom isli do Budimpeste a zatim dalje do Minska bus/voz. Nasa granicarka je drugara smarala jer je imao malo para kod sebe ali nas je posle malo  ubedjivanja pustila.

Edited by Kazacok