Jump to content

Featured Replies

Posted

Zdravo,

Imam povratni let iz NYC-Amsterdam-Beograd. Odlucio sam se ipak da ostanem u Amsterdamu par dana pre nego sto se vratim u BG. Gledacu da sav prtljag strpam u rucni, tako da nemam problema sa prtljagom. Da li je ovo izvodljivo i mogu li da nastanu problemi, tipa da mi avio kompanija naplati jos nesto zbog 'no show'?

Hvala

2 hours ago, stefantenis2 said:

Zdravo,

Imam povratni let iz NYC-Amsterdam-Beograd. Odlucio sam se ipak da ostanem u Amsterdamu par dana pre nego sto se vratim u BG. Gledacu da sav prtljag strpam u rucni, tako da nemam problema sa prtljagom. Da li je ovo izvodljivo i mogu li da nastanu problemi, tipa da mi avio kompanija naplati jos nesto zbog 'no show'?

Hvala

Teorijski da, mogu da ti preracunaju kartu na NYC-AMS i naplate razliku. U praksi, very unlikely.

Naravno, postoji i mogucnost da ako ti let NYC-AMS kasni ili bude otkazan, budes prebacen na neku drugu vezu za Beograd, tipa Pariz/Frankfurt ili na direktan let.

• 10 months later...

Да ти је краћи лет скупљи :)

Ма ништа битно, не обазири се.

2 hours ago, Relja said:

Да ти је краћи лет скупљи :)

Zato sto cene ne zavise [samo] od duzine/daljine putovanja, vec mnogo drugih faktora.

Na zalost.

4 hours ago, jms_uk said:

Na zalost.

Zavisi koliko daleko ides ?
Nije lose ako se kupi prekookeanski let za 200-300EUR povratna. :)

55 minutes ago, klanfa said:

Zavisi koliko daleko ides ?
Nije lose ako se kupi prekookeanski let za 200-300EUR povratna. :)

Naravno da nije [jos je bolje kad se uzme i za manje] - ali to upravo pokazuje kako trenutni sistem nema veze sa proputovanim razdaljinama, posto ima mnogo kracih letova koji kostaju mnogo vise od toga.

2 hours ago, noskich said:

Jel moze da se pojasni od kojih faktora sve zavisi i kako se formira cena leta?

To je toliko komplikovana priča, da najbolje da krenemo sa osnovama

Ovde je opisano sve u vezi sa cenom (sem povezanih letova i hidden-city ticketing): https://www.youtube.com/watch?v=72hlr-E7KA0

Ovde su u prvoj polovini videa objašnjenji povezani letovi i hidden-city ticketing: https://www.youtube.com/watch?v=yAGyYGPsSZw

Još jednu stvar koju bih dodao (koju nisam sigran da sam čuo ni na jednom od ovih videa), je da je glavni razlog zašto više koštaju direktni letovi od letova sa konekcijom, je komfor koji prvi pružaju (manje muke, i kraći put).

Naravno, cela ova priča pada u vodu sa čistim Low Costerima (LCC) pošto oni koriste kompletno drugi sistem za formiranje cena (obično je bliže čistom supply-demand sistemu i često nemaju minimum purchase requirement). A onda ima još i kompanija koje su hibridi... tu se priča još komplikuje...

Ali ukratko, ova dva klipa bi trebala da odgovore na 90% tvojih pitanja, a ako bude ih bilo još posle gledanja možemo pričati o njima onda ?

Blagodarim.

PS Gledao sam ovo kada se tek bilo pojavilo. Mislim da ne objasnjava bas u potpunosti sve, a uopste ne zasto su kraci letovi skuplji...

Edited by noskich

Jednostavno nema normalnog objasnjenja, ako karta do Tivta kosta 150 evra i ima stalno ljudi koji putuju zasto bi stavljali da kosta 50 evra iako i na tom iznosu brdo para mogu da zarade.