Jump to content

Featured Replies

Posted

Suprug i ja smo kupili karte za Guadeloupe i Dominica, krećemo 1. juna. Idemo preko Pariza, povratna karta za jednu osobu je oko 360 evra, zaista povoljno. To je naše prvo daleko i egzotično putovanje. Da li je neko već bio? Voleli bismo da čujemo iskustva i utiske... Na Dominicu idemo bez auta, tj. nećemo rentirati (vozi se levom stranom), koristićemo gradski prevoz. Više bismo voleli da saznamo o autobusima, da li je neko koristio, kako funkcinišu? I naravno, svaka druga informacija će dobro doći. :smile:

Na Dominici sam bio nekoliko puta po vise od nekoliko sati dok sam radio na kruzeru.

Glavni grad Roseau je jako mali i  moze da se prehoda, gradski prevoz nije potreban a mislim da ni ne postoji. Ka ostatku ostrva voze neki busevi a sigurno moze da se nadje lokalac koji bi vas vozio okolo, pretpostavljam da je to najkomfornija varijanta.

Predlazem da detaljnije informacije potrazis na Tripadvisor forumu, tesko da je mnogo ljudi sa ovih prostora ciljano islo tamo na odmor.

Inace meni je Dominica jedno od omiljenih karipskih ostrva, ljudi su opusteni i ljubazni i gledaju svoja posla, niko te ne gnjavi i ne vuce za rukav za razliku od mnogih drugih mjesta. Dobra stvar je sto idete van sezone kruzera pa sigurno nece biti guzva + bi sve trebalo da bude jeftinije. 

• 1 month later...

izabrali ste odlicna ostrva , koja nisu toliko turisticki okupirana....dominika je prelepo zeleno ostrvo, nema plaza, ali ima netaknutu dzunglu...bas se razlikuje od ostatka kariba gde je sve podredjeno turistima..vec je thirsty lepo rekao

guadalupe se sastoji iz 2 dela, basse terre i grande terre.. to su ti kao dva ostrva spojena jednom prevlakom...i dosta su razlicita..prvo je sumovito, i brdovito, malo nepristupacno, nema plaza, a drugo je mnogo vece, u smislu mnogo vise ljudi zivi tamo, ravnije je, i tu je glavni grad, pont-a-pitre, koji je mnogo sladak...ni na gvadalupama nesto nema dobrih plaza, ima jedna na severu grande terre koja mi se svidela, anse bertrand se zove..ovo ostalo, slabo, bar poredeci sa vecim delom kariba...ali je zato ostrvo prelepo ovako, i autenticno, i zene najlepse na svetu, al bez zezanja :)...ja debelu zenu nisam video nijednom, sve visoke dugonoge, graciozne :)...davno sam bio na gvadalupama, 2004, ne mogu bas svega da se setim heheh, ali znam da mi je ostavilo mozda i najlepsi utisak od svih kariba...

• Author

Hvala bam-bam! I mi verujemo da smo prava ostrva izabrali, ipak smo mi putnici a ne turisti. :wink:  Pisaću kada se budemo vratili, koristiće ljudima nove informacije. 

Pozdrav!

• 1 month later...

Sanja, jel može malo utisaka sa Dominike i Gvadelupea? :smile: Ja sam uspeo da nabasam na još povoljniju kartu, 199 evra povratna iz Pariza (tamo za Gvadelupe, a nazad sa Martinika), ali u novembru. Jeste bili na još nekom ostrvu (Grenada, T&T)? 

13 hours ago, Bocha said:

Sanja, jel može malo utisaka sa Dominike i Gvadelupea? :smile: Ja sam uspeo da nabasam na još povoljniju kartu, 199 evra povratna iz Pariza (tamo za Gvadelupe, a nazad sa Martinika), ali u novembru. Jeste bili na još nekom ostrvu (Grenada, T&T)? 

novembar je super vreme za juzne karibe

• 1 month later...
  • Author

Pozdrav svima kojima bi ovo moglo da koristi!! Izvinite što ste malo duže čekali na odgovor, došla nam je familija ubrzo posle puta, pa smo u avgustu išli na Maltu... Tek sam sad našla vremena.

Putovanje: 02.06-04.06 Guadeloupe, 04.06-11.06. Dominica, 11.06.-22.06 Guadeloupe

Leteli smo iz Pariza do Point-a-Pitre na Gwadi (Povratna karta 360 evra), stigli smo u subotu uveče. Uzeli smo smeštaj dve noći blizu aerodroma preko airbnb-a, jer smo već u ponedeljak ujutru imali let za Dominiku. Prvi utisak posle sletanja na Gwadu jeste prvi udah, vlaga, zapara... Ali to su Karibi, prilagodili smo se koliko-toliko posle neoliko dana. Glavni grad Gwade smo obišli u nedelju, prilično pusto, verovatno zbog samog dana nedelje. Utisak - kao da smo u crnačkog getu (naravno ne misleći ništa loše), samo je bilo neobično, sudar sa nečim drugačijim. Obično je sve zatvreno nedeljom, ali na našu sreću radila je jedna mesara-pekara u kojoj smo neznajući šta je, kupili pitu od nama nepoznate morske ribe. Vrlo sočno i ukusno. Ne znam kako se zove. Jedno kratko upoznavanje sa gradom, šetnja... 

IMG_20180603_122957.jpg

Pointe a Pitre - glavni grad Gwade

Ponedeljak - dolazak na Dominiku. Prevezao nas je mali avion za 30-ak putnika, za 25 minuta sve sa poletanjem i sletanjem. Sletanje je bilo pravi doživljaj jer je pilot manevrisao između brda, uh nije bilo prijatno.  Od aeroodroma do svih gradova voze mini busevi sa oznakom H. Možete ih sami unajmiti ili deliti troškove sa ostalim putnicima. Mi smo ostali jedini na aerodromu pa smo uzeli bus samo za nas. Vožnja je trajala oko 80 minuta i koštala je oko 70 evra. Postoji varijanta da se čeka normalni autobus iz sela koje je 3 km udaljeno od aerodroma. Međutim nismo ovog puta imali rančeve nego smo vukli kofere (što se više neće ponoviti) i to je presudilo da uzmemo mini bus. Magistrala oko ostrva je strma, uzbrdo-nizbrdo, i sa koferima to baš ne bi išlo. Vozač je bio veoma prijatan, gostoljubiv. Dok nas je vozio pričao nam je (svi govore engleski, mada imaju i neku svoju verziju engleskog koju nismo mogli da razumemo ) o uraganu Marija i kako se sve to neočekivano dogodilo, jer je trebalo na drugu stranu da ode. Posledice uragana su nezamislive. Prošli smo kroz srce tropske kišne šume, a jedva da smo imali utisak da smo u njoj, samo stabla sa mladicama koje daju nadu da će se šuma obnoviti.

IMG_20180607_114103.jpg

Ogoljena tropska kišna šuma nakon uragana

Naš smeštaj je bio u mestu Mero, u centralnom delu leve obale Dominike. Leva obala Dominike je i najnaseljenija, od juga gde se nalazi glavi grad Roseau do Portsmouth-a na severu se uglavnom nalaze apartmani za iznajmljivanje. Mero je malo mesto sa 2 neugledne i skoro prazne prodavnice (podsetile su me na naše prodavnice Jabuka). Uglavnom nekoliko vrsta testenina, konzerve, osnovne stvari ulje, brašno, šecer, po neki slatkiš, voda i piće. 200 m od nas je bila i velika peščana plaža sa dva kafića.

IMG_20180604_130947.jpg

Mero i pogled sa naše terase

IMG_20180604_175426.jpg

Plaža u Merou

TRANSPORT  

Nismo iznajmili auto jer voze levom stranom, rano pada mrak, već u 19 h, putevi su neosvetljeni, a ne poznajemo ih... Verovatno biste se vi i usudili ( bolje bi bilo da smo imali auto, uvek je ugodnije i štedite vreme) ali mi nismo hteli da se opterećujemo kad već nismo bili sigurni kako će ići. Koristili smo mini buseve, kao onaj kojim smo došlii sa aerodroma. Voze po svim glavnim putevima Dominice. Atmosfera u mini busevima je specifična, svi bi sa vama da popričaju, ali nenametljivo, zapeva se spontano... Važno je znati da ne postoji raspored polaska, nego vi izađete na magistralu, mahnete kada vidite bus i on stane, ako ima mesta. Pitate vozača da li ide tamo gde vi želite i tako vožnja kreće. 

IMG_20180606_090441.jpg

Putevi Dominike

IMG_20180606_145312.jpg

Radovi na oštećenim putevima još uvek traju.  

Dominika je sjajno mesto za pešačke i planinarske ture. Ako ste u formi i to vas interesuje eto dobre preporuke. Staze prožimaju celo ostrvo, od juga ka severu i od istoka ka zapadu. Ono što nismo uspeli to je da se popnemo na najviši vrh Dominike i vidimo The Boiling lake (drugo najveće 'vruće' jezero na svetu posle jezera Frying Pan na Novom Zelandu). Hiking tura traje oko 3-4 h u jednom pravcu, u uslovima vetra i kiše. Bez dobre obuće i odeće mislim da ne treba ići, a mi nismo bii dobro opremljeni. 

Plaže su lepe, ne baš kao na filmovima i iz priča o Karibima (postoje lepše kao što je bam-bam već napiso), ali su mirne, bez gužve.

IMG_20180606_100308.jpg

Plaža u Portsmouth-u

Ne znam kada je sezona na Karibima, imam utisak da smo mi bili jedini turisti u junu.  Dominika je ostrvo nacionalnih parkova (mi smo bili u Cabrits nacionalnom parku) i netaknute prirode (Emerald pool, izvori sumpora, jezera, reke (ima ih 365))... 

IMG_20180607_115116.jpg

Emerald pool u srcu prašume sa hladnom, osvežavajućom vodom

IMG_20180606_105233.jpg

Pogled sa nacionalnog parka Cabrits

Kafića nema mnogo, tek po neki. Na Dominici nema velikih hotela, a gradovi su autentični karibski. Hrana se uglavnom kupuje na pijaci u glavnom gradu i mogu vam reći da nije jeftina. Mi živimo u Nemačkoj pa poredim sa hranom ovde - skuplje je 30% sve. Što se novca tiče na Dominci se koristi ECD - East Carribean Dollar (1 evro je oko 3 ECD-a).

IMG_20180606_094827.jpg

Portsmouth, grad na severu zapadne obale.

IMG_20180605_104608.jpg

Glavni grad Roseau

IMG_20180605_100803.jpg

Roseau

Klima - veoma vlažno, temperatura uglavnom ne prelazi 30 stepeni, a uveče padne na prijatnih 23-24. Sivi oblaci su uvek prisutni u vrhovima planina, a svakog časa kiša može pasti. Teško je navići se na takve uslove pogotovu ako ste fizički aktivni.

Ljudi su divni, svako vam poželi prijatan dan, otpozdravi. Jako smo se prijatno osećali na ostrvu. 

O Gwadi ću pisati u narednom periodu. Pitajte sve što vas zanima rado ću odgovoriti. 

Pozdrav!!