Jump to content

Featured Replies

Posted

Pregledao sam 10 strana ovog pod-foruma,ali ne mogu da nadjem tu temu gde se pricalo o uvodjenju takse za Sengen zonu.

Kako agencija Beta kaze https://beta.rs/vesti/politika-vesti-svet/88598-eu-za-ulazak-sa-balkana-u-sengen-prethodna-dozvola-i-sedam-evra-takse

Državljani zemalja Zapadnog Balkana će morati da preko interneta ubuduće od Evropske unije zatraže dozvolu za ulazak u prostor Šengena iako im nije potrebna viza i da plate taksu od sedam evra ... i od januara 2021. će stupiti na snagu ove nove mere u sklopu sistema ETIAS.

Dozvola za putovanje će važiti tri godine...

Jel sam ja lepo razumeo da platis 7e i miran si 3 godine? Covece, koliko se pise o ovome, mislio sam da moras da platis 7e svaki put kad ides u sengen zemlje

On 4/28/2018 at 11:37 AM, Shumey said:

Jel sam ja lepo razumeo da platis 7e i miran si 3 godine? Covece, koliko se pise o ovome, mislio sam da moras da platis 7e svaki put kad ides u sengen zemlje

Dobro si razumeo, sistem je po sličnom principu koji imaju SAD, Kanada i Australija za ulazak u te države bez vize.

• Author

Offtopic:

Ja jos od 2000. godine slusam price kako cemo uci u EU (tad je bila prognoza da cemo uci 2006.-2007.).

Ontopic:

Ne znam zasto im treba (cak) 3 godine da bi uveli tu meru...ali dobro.Valjda ce doprineti boljoj kontroli:pivoooo:

Zato što u EU postoji komplikovan sistem donošenja odluka. Svi bitniji zakoni trebaju da prođu ratifikaciju u parlamentima svih zemalja članica.

Inače svrha sistema je isto kao i u Americi, profilisanje putnika koji se kreću po EU. Verovatno će u sistemu postajati označavanje pravih turista, potencijalnih migranata (npr. oni koji imaju familiju u EU, putuju često i uvek ostanu max period u istoj zemlji) i lica opasnih po javni red i mir.

Znači oni koji bi u Grčku na more, nema razloga da se brinu.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

On 5/1/2018 at 11:25 AM, Voyageur said:

Zato što u EU postoji komplikovan sistem donošenja odluka. Svi bitniji zakoni trebaju da prođu ratifikaciju u parlamentima svih zemalja članica.

Takodje, implementirati ovo u 26 zemalja nije nesto sto moze da se odradi preko noci [aerodromi, luke, kopneni prelazi].

Ne treba da se popunjava online ali se ista procedura završava na granici. Tako je nekada bilo za US, ne znam kako je sad kad su i Kanađani uveli isti sistem.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

• 7 months later...
  • Author

Ne znam gde da stavim ovu danasnju vest,pa ajde ovde.

Uglavnom,kako Tanjug javlja:

Velika većina članova Evropskog parlamenta danas je podržala poziv Rumunije i Bugarske da pristupe šengen zoni Evropske unije,

Ali takodje i:

Ovo je peti poziv od 2011. da Rumunija i Bugarska postanu deo šengen zone.

Neizvesno,neizvesno :)