Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima!

Puno  sam iscitavao forum, o raznim dalekim destinacijama. Inace sam dosta zemalja posjetio...

Zelio bih da odem tipa negje u Juznoj americi ili indokini na 2 mjeseca (uz uslov da je blizu plaza)  , rentirao bih sobu *kao povoljnu opciju , i proveo 2 mjeseca (odmor i pisanje diplomskog)

Koja je po Vasem iskutvu najbolja opcija (destinacija) da je jeftina a fina za vidjeti?

hvala!!!

Pa...zavisi sta zelis da vidis.

More/prirodu?Neke lokalne znamenitosti?Bilo sta (druge ljude :smile:)?

Malo su ti siroki kriterijumi.Po tome sve sto je jeftino,a blizu je mora,dolazi u obzir.

(a takvih mesta je "milion")

P.S. - Takodje,i u kom periodu si mislio da ides?

Jer,nije isto ici u jugoistocnu Aziju u periodu monsuna i van sezone.Budi malo konkretniji,ako hoces bolje preporuke.

• Author

Praštaj

Period od sredine juna , do sredine avgusta.

Uvijek mi je bila zelja da posjetim Latino ameriku, vec sam posjetio kanadu, US i par gradova u Meksiku. 

Kolumbija, Brazil , Kuba ( odprilike gledam te 3 zemlje) 

Sto se tiče jugoistočne azije, sta znam.. Možda je 2 mjesca puno, jer citam da je malo "haotičan" zivot dolje , komentari su bas podeljni ( i pozitivnih i negativnih)

Edited by milos992

Kubu isključujem, Kolumbija i Brazil nisu baš jefitni, tj skuplja ti je opcija od SEA.

• Author

pa kontam da je Kolumbija najpovoljnija za zivot, hrana, smjestaj itd.. a karta avio ide od 620e

• Author
56 minutes ago, milos992 said:

pa kontam da je Kolumbija najpovoljnija za zivot, hrana, smjestaj itd.. a karta avio ide od 620e

I dominikansa repubilka ?

Avio kartu za Kolumbiju možeš naći i po ceni od 460€ s tim da je to akcijska cena kad im nisu neki udarni termini poput jula i avgusta, kao i decembra i januara. Ja idem u Kolumbiju na dva meseca u julu te sam kartu platio 630€ iz Londona sa AA, a do Londona sam uzeo BA za 175€ iz BUD tako da su me sveukupno dve karte izašle 805€ što je dobra cena za ovaj period.

Po mojim saznanjima  Kolumbija nije ni najpovoljnija a ni najskuplja zemlja Južne Amerike. Peru i Bolivija su jeftiniji a opet je povoljnija od Brazila, Argentine ili Čilea. Naravno, u poređenju sa SEA je definitivno skuplja. Hrana ne mora biti skupa, pogotovo ako uzimaš dnevni meni u restoranima i street food. Smeštaj može biti priuštiv u zavisnosti od dela grada kao i mesta gde bi živeo. Troškovi transporta (autobus, avion, taksi) su skuplji od SEA ali te ipak još sve može izaći relativno povoljno. 

Gde god da odes, ako je manje izvikano mesto, svakako ce biti povoljnije. I svakako da je bitno u kome periodu ces ici, zbog vremena. U Brazilu zivim i rekao bih da je sad ipak malo povoljniji za strance koji dodju sa evrima, dolarima, jer je kurs bolji. Posto je Brazil ogroman, naravno, ima milion opcija, samo je pitanje sta tacno zelis. Jul-avgust je zima ovde, pa moze da se desi da bude ponekad malo hladnije, u drzavama od Sao Paula, pa ka jugu, ali zato imas severoistok i sever gde ne bi imao sa tim problema. Mislim, to ako ti je cilj da budes na plazi. Meni, recimo, odgovara brazilska zima u drzavi Sao Paolo, gde zivim, danju oko 25 stepeni, suvo i suncano, nocu padne na 10-15. U ekstremnim situacijama, padne i na 5 stepeni, pa i ispod, sto je prilicno hladno, obzirom da nema nikakve izolacije u kucama, niti grejanja.

Bio sam nedavno u Meksiku i prijatno se iznenadio, izmedju ostalog i cenama, verujem da bi ti i tamo bilo dobro i da sigurno moze da se nadje nesto povoljno. Mozda negde na Jukatanu, ne nuzno na izvikanim plazama, recimo, cuo sam da je Merida lep grad, a plaze svakako nisu daleko. Ali, rece vec da si bio tamo, pa ti mozda i nije opcija. 

Moram priznati da sam se prošle godine baš smrzao u Sao Paolu sredinom avgusta, bilo je tako oko 5 stepeni i dosta kišovito i vetrovito.

Doduše u istoj toj turi sam bio i do Fortaleze na severoistoku Brazila, i oduševila me je klima. Temperatura je cele godine od 21 do 31, sa konstantnim vetri i podnošiljvom vlažnošću i pored toga je more toplo cele godine. Klima je identična po celom severoistoku, jedino što ovde mora da se dosta uradi domaći oko lokacije pošto bezbednost i kvalitet varira ekstremno od mesta do mesta, ali ako bih ja lično birao gde da provedem dva meseca gledao bih negde u tom komšiluku.

U vezi jugoistocne Azije...i hrane tamo...

Sad sam video neke slike.Sta se radi psima,mackama i pacovima...ono nije humano.Ja nisam bas gadljiv,ali ono je...horor.

Budi malo obazriviji,kakvo god meso da jedes tamo.

Ja bih ti od SEA preporucio na prvom mestu Da Nang - centralni deo Vijetnama, treci najveci grad tamo. Grad je velicine Beograda. Ima sve sto ti treba, a nije haos kao u azijskim megalopolisima. Cene su jako povoljne, imas odlicne plaze (grad je na obali). Medjunarodni aerodrom. Mozes da ides na jednodnevne izlete do Hoi An-a i Hue-a, ture do ostrva, a imas svasta da vidis u samom gradu (plaze, planine, ture brodom po reci, sela unaokolo, turisticke atrakcije...) i za 20-30 minuta na motorciklu stizes svuda.

Edited by noskich

6 hours ago, Laza GNR said:

U vezi jugoistocne Azije...i hrane tamo...

Sad sam video neke slike.Sta se radi psima,mackama i pacovima...ono nije humano.Ja nisam bas gadljiv,ali ono je...horor.

Budi malo obazriviji,kakvo god meso da jedes tamo.

A humano je to isto raditi kravama, ovcama, svinjama i ostalim? Stvarno ne vidim u cemu je razika, ali da ne trolujem temu...

Da. I mene je iznenadio. Nije mnogo poznat grad izvan Vijetnama. A i to je dobra stvar. Hoi An je poznatiji od Da Nanga pa je zato pregazen turistima, Da Nang nije.

Grad manje više kul (Hanoj je mnogo interesantniji), ali kul je jako šta ima u okolini grada.

Edited by golosina

Covek je napisao da mu je bitno da je plaza blizu i da nije previse haoticno. Znaci Hanoj otpada.

Za ta dva meseca bi mu idealno bilo da kupi motorcikl za nekih 250 dolara i moze u svojoj reziiji da ide svuda od gore pomenutih mesta. Na kraju boravka proda motorcikl. U Hanoju bi to teze islo jer je saobracaj mnogo nezgodniji a i okolne destinacije su dalje tipa Sape i Ha Long Bay-a. 

Hanoj jeste interesantniji za turiste jer ima svasta da se obidje, ali on zeli da boravi dva meseca, to je dosta drugacije. Biti turista i ziveti negde. Da Nang je daleko cistiji, manje zagadjen, neuporedivo manje buke i saobracajne guzve... A manje promenljiva i toplija, ali ne i vlaznija, klima nego u Hanoju.

Edited by noskich

Meni se Da Nang uopšte nije dopao te sam bio srećan da pobegnem iz njega posle jednog noćenja i pola dana provedenih tamo. Doživeo sam ga jedan veliki grad gde jednostavno nema šta da se vidi te ne bi mogao da zamislim ni kratkoročan a kamoli dugoročan boravak tamo. Sve preporučene glavne atrakcije Da Nanga su van grada a one se mogu obići i iz Hoi Ana. Hoi An jeste pretrpan turistima ali ne bez razloga. Jednostavno je puno lepše boraviti tamo. 

Baci pogled i na grad Cat Ba na istoimenom ostrvu. Ja sam se prijatno osećao tamo te sam upoznao i neke turiste koji su boravili dugoročno na ostrvu. Ja lično bi uvek pre odabrao neko mesto na Tajlandu za dugoročni boravak u jugoistočnoj Aziji umesto Vijetnama. Kod Vijetnama bi svakako Hanoj bio najinteresantniji za život ali pošto želiš biti na moru onda to otpada. 

Što se motorcikla tiče, u Vijetnamu vredi pokušati voziti jedino ako si iskusan vozač te znaš šta radiš pošto saobraćaj može biti itekako haotičan čak i u manjim mestima poput Hoi Ana.

Meni je to bas glavna prednost Dananga sto ima raznolike sadrzaje koji su pristupacni na do pola sata voznje motorciklom, ima sve prednosti velikog grada bez mana. Vise guzve i saobracajnog haosa ima u Hoianu nego u Danangu sa jedinim izuzetkom od dva glavna mosta u Danangu. Hoian je lep gradic ali klasican 'tourist trap'. Horde turista na sve strane sve vreme i napucane cene svega. Vredi videti, ali ziveti tamo dugorocno ne vidim zbog cega. U Danangu se iz centra do prelepe plaze na cijim delovima nema zive duse moze stici za 15 minuta. Do vrha planine Monkey mountain pola sata. Do sela i pirincanih polja 20-ak minuta. Low cost letovi i domaci i medjunarodni sa aerodroma na 10 minuta od centra. Novi grad, stari grad, reka kao Dunav, ogromna luka sa brodovima i zalivom. I strateska pozicija do svih atrakcija. Iz Hoiana mozes isto ici ali dodaj sat I po u jednom pravcu I jos toliko nazad. I sve to uz duplirane cene za turiste.

Edited by noskich

Izvini, promaklo mi je ovo za Tajland. To bi mogla da bude cela tema za sebe, Tajland ima toliko opcija. Jedino sto bi za Tajland imao zezanja oko vize, slanje pasosa na viziranje, pa visa run. Za Vijetnam bi bilo mnogo jednostavnije. Prijava online I na aerodromu viza na tri meseca.

Iako mi se Hoi An kao grad više dopada, slažem se da je "tourist trap". Tako je na svim mestima gde imaš puno turista. Veće cene ćeš svakako plaćati bilo gde je turizam više prisutan. Ista je situacija i na Tajlandu. Logično je da su turistički manje interesantna mesta jeftinija za život. Svako mora za sebe da odluči koliko je spreman da potroši zbog lokacije gde živi i šta mu je bitnije. 

Za Tajland možda i ne bi bila tolika zezancija sa vizom, ako bi išao samo na dva meseca kao što je naveo. Tu bi morao napraviti samo jednu vizu unapred, što i nije toliko teško uraditi a visa run verovatno ne bi ni trebao raditi. U najgorem slučaju bi jedan re-entry permit rešio stvari ako bi uopšte napuštao državu.

Online viza za Vijetnam je praktična stvar ali može biti povezana i sa dužim čekanjem na aerodromu. Ja sam čekao sat vremena da mi zalepe vizu kad sam sleteo u Sajgonu a imao sam unapred popunjen formular sa fotografijom.

Tajland definitivno zaslužuje posebnu temu, a ako se prisetimo da je prvo pitao za Kolumbiju, to je zemlja za koju ja lično najviše lobiram pošto ću je posetiti prvi put ove godine a tu ni ne treba viza. Jedino treba uloviti povoljnu avio kartu a to i nije baš uvek jednostavno naći.