Jump to content

Featured Replies

Posted

Imam 17 godina. U planu mi je da idem u neka od ova dva grada. Sam, ne preko agencije... Išao bih WizzAir-om od Budimpešte, prvo vozom od Beograda. Pa bih iz Budimpešte za Sankt Peterburg. Ili iz Beograda do Ajndhoven pa iz Ajndhovena vozom do Amsterdama ili Delfta, Haga, sve zavisi od gužve. Išao bih krajem avgusta tj. kada napunim 18 i ostao bih negde oko 5-6 dana. Da li je pametno uopšte ovo izvoditi a do sada nisam išao sam u inostranstvo. Ako ima neko ko bi bio saputnik, ne bih se bunio. Ali bih išao preko couch-surfing-a da nađem nekoga ko bi me vodio kroz grad/ove.

Šta mislite? Imam veliku želju da putujem a tokom ovog leta bi mi se ukazala prilika zbog priliva novca, što zbog sezonskog rada, što zbog 18.-og(ne slavim ga). 

Bravo, samo napred.

Razmisli o turi Bud-Moskva, Wizz

Moskva -St Piter voz

St Piter-Bud Wizz.

Za Amsterdam iz Beograda imaš i Transaviu takođe. Malo je skuplja id Wizz-a za Ajndhoven ali pošto sleće na Schipol ispadne isto na kraju samo sa pristojnom uštedom vremena (prevoz u Holandiji nikako nije jeftin). Ppred toga, moje iskustvo sa couchsurfingom u Holandiji je malo problematično, posebno u Amsterdamu. Pošto je smeštaj izuzetno skup, a ima značajno više ljudi koji traže hosta nego oni koji hostuju. Zbog toga ti nije loše da pogledaš i obližnje gradove (tipa Utreht) pa da se vozaš do Amsterdama.

• Author

To mi je bio jedan od planova. Ali bih želeo da posetim što više za ovo kratko vreme(5-6 dana). Zato sam odlučio da ostanem na jednom gradu tj. Petrogradu. A i plašim se da se ne izgubim što zbog pronalaska saobraćaja, što snalaženja na velikom prostoru kao što je Moskva.

To mi je bilo u planu, da odem u neki od okolnih gradova( u odnosu na Amst.). Hag, Delft, Ajndhoven. A što se tiče couch-surfing-a, tu bih samo našao neku osobu koja bi me vodila kroz grad. Smeštaj ću sam naći.

1 minute ago, ZliDemijurg said:

To mi je bio jedan od planova. Ali bih želeo da posetim što više za ovo kratko vreme(5-6 dana). Zato sam odlučio da ostanem na jednom gradu tj. Petrogradu. A i plašim se da se ne izgubim što zbog pronalaska saobraćaja, što snalaženja na velikom prostoru kao što je Moskva.

To mi je bilo u planu, da odem u neki od okolnih gradova( u odnosu na Amst.). Hag, Delft, Ajndhoven. A što se tiče couch-surfing-a, tu bih samo našao neku osobu koja bi me vodila kroz grad. Smeštaj ću sam naći.

24 minutes ago, pedjalon said:

Bravo, samo napred.

Moskva -St Piter voz

St Piter-Bud Wizz.

25 minutes ago, pedjalon said:

Bravo, samo napred.

Moskva -St Piter voz

St Piter-Bud Wizz.

Verovatno imate viš iskustva. Koliko bi mi novca trebalo, za hranu i obilaske o Petrogradu? Za 5-6 dana mi je u planu 350-450€?

Nije moguće se izgubiti u Moskvi. :smile: Javni saobraćaj je izvanredan.

Ta suma je više nego dovoljna za boravak od 5-6 dana.

prosle nedelje sam se vratila iz Amsterdama a pretprosle godine sam bila u Moskvi i SPB.

Svuda sam isla preko CS

CS da nadjes u AMS je ravno naucnoj fantastici, osim ako nemas bas dobar profil, sa puno preporuka..i tada ce ti trebati dosta truda, plus, to je uvek u pitanju sever grada, dakle zaboravi na centar, skoro niko ne zivi u centru grada. CS u SPB sam izuzetno lako nasla, na 10min od centra, i ljudi su se sami nudili da me hostuju.

Gradovi dosta slicni u pogledu baznog izgleda, Petar Veliki je bio na obuci u Amsterdamu i nako toga je napravio od SPB ono sto je danas, grad prepun kanala. S druge strane, energije ova dva draga su totalno razlicite  ne mogu se porediti. Kao sto SPB ne moze da se poredi sa Moskvom, kao da je druga drzava u pitanju. U Amsterdamu se spremi na duplo skuplje cene nego u BG, npr. espresso u pekari je oko 2.80EUR, sendvic najobicniji oko EUR6.

U AMS sam isla AirSerbia, karta je bila oko RSD 5000 a vratila sam se iz Eindhovena jer Transavia nije imala dobru ponudu za dane koji su mi trebali a i isla sam turu po Belgiji. Karta BG-Moska je bila oko 230EUR, isla sam Sapsanom, brzi voz do SPB i od krucijalne vaznosti je da se karta uzme sto pre, jer moze da varira od 20-100EUR.

5 dana je ok za SPB i da ubacis posetu carskom selu, takodje, u 5 dana moze da se vidi dosta od amsterdama ali da se ubacuju jos neki gradovi za taj period, nisam sigurna, max 1

Edited by Andja

Dosao prosle nedelje sa ture Budimpesta - Tampere - Helsinki - St Peterburg - Moskva - Budimpesta i evo nekih mojih zapazanja za sve one koje interesuje bilo sta od ovoga. Supruga i ja smo leteli Ryanom za Tampere, to nam je bio neki plan da vidimo Finsku i odatle produzimo za St Petersburg sto nam je bio highlight putovanja. Tampere i Helsinki onako zbirno, nista posebno. Ko moze da umetne u neko putesestvije svaka preporuka ali zapucati samo u Finsku je po meni gubljenje vremena. Ono sto mogu da kazem odmah vezano za Tampere, Helsinki i St Peterburg ici tamo oko prvog maja kao sto smo mi isli je SUVISE RANO. Ipak je to sever i prolece koje kod nas uveliko traje tamo jos nije ni zamirisalo, lici na nas mart, nista jos uvek nije izlistalo, procvetalo grane su gole, cesto pada kisa i duva vetar. St Peterburg kao grad je sjajan, sa gomilom istorije i znamenitosti ali u odnosu na Moskvu izgleda kao "zanemarivano dete", videcete i losih fasada i nesredjenih trotoara i pordjalih krovova... sto je u Moskvi nemoguce. Metro sistem je dosta manji i nije tako lep kao u Moskvi ali je vrlo efikasan. E sad problem :smile: Ako ne znas ruski na gadnoj si muci, Rusi generalno ne znaju (ne zele da pricaju) engleski. Bili u manjem hotelu i samo jedna radnica od 4 na recepciji je znala engleski. Ako ne pogodis njenu smenu pecen si, ja srecom znam neki tarzanski ruski koji je ispostavice se bio dovoljan ali ko ne zna nista bolje neka proba srpski jer od engleskog slaba vajda :smile: Prevoz je dzabaleska jeftin i u Moskvi i u Piteru. Karte za metro su oko 40 Rub (rublja se menjala po 75 za e). Ako hoces u casrsko selo ili Petergof najbolje i najjeftinije je Marshutkom, to je kombi/minibus koji kosta 50-100 rub po osobi.