Jump to content

Featured Replies

Posted

Pokušavam da pronađem primere spomenika, koji su podignuti iz nečije potrebe da se seća nečega, što država nije našla za shodno da obeleži 'pravim' spomenikom. Ako znate primere iz naših krajeva, spomenika koji postoje (ili su postojali pa su uništeni) molim podelite. :smile:

Evo nekoliko primera iz Beograda:
Na Voždovcu, na ogradi ispred koje je devedesetih ubijen krimos koji je imao nadimak Beli, stoji ploča s njegovim imenom i opisom kako je poginuo.
Na Savskom keju je pre par godina postojao bizarni mali oltar posvećen drugu Titu, sa sve klasom kukuruza, brojanicom i svetom Petkom. 
Na spomenik francuskim borcima na Kalemegdanu nakalemljen je mali spomenik žrtvama '99.

Uglavnom - krimosi, ratovi i drug Tito kao mogući smer

Edited by Jovanka

Jel to samo krimosi imaju ta nezvanicna spomen-obelezja? :smile:

Jos jedan u nizu takvih likova (zvali su ga po prezimenu - Petrovic) ima spomen plocu na njihovoj porodicnoj kuci,u Sindjelicevoj ulici,ovde u ZR-u.Ubila ga je policija upadom u kucu (roknuo je prvo jednog pandura kad su upali,posle su oni njega),a spomen plocu je postavila njegova majka,sa emotivnim tekstom (bez obzira sto je ubijao/robijao,ona ga ocigledno nece prezaliti).

P.S. - OK,evo i jednog,ko nije bio kriminalac.

Kad je umro Lemmy (pevac Motorhead-a),neki likovi su postavili spomen plocu u BG-u:

http://rs.n1info.com/a352844/Showbiz/Showbiz-vesti/Beogradjani-postavili-spomen-plocu-Lemiju-iz-Motorheada.html

Ali ad kazem i to da je drugar iz ZR-a hteo,posle nekog vremena,da obidje i vidi licno to.Medjutim,kada je otisao tamo,kaze da te spomen ploce vise nema.

Da li je to za Lemmy-ja bilo samo "za vesti" (dosli,slikali se "za novine" i odneli tu plocu) ili sta li je (?) ne znam...

• Author

Sjajno! :smile:

A je l' ima šanse, da uslikate sve to? :smile:

16 hours ago, Duya said:

Novi Sad:
https://goo.gl/maps/ZvhQ9vjJqCy

Voda navijača (tj. krimos). Moguće da je tu i ubijen. Na atomcu je njegova slika i mala spomen ploča. 

Duya, možeš li molim te da mi napišeš kako se zvao vođa navijača, da ga provučem kroz google? :smile:

10 hours ago, Laza GNR said:

Jel to samo krimosi imaju ta nezvanicna spomen-obelezja? :smile:

Krimosi, pretpostavljam da se to može objasniti time, da njima nije etički dizati spomenike, a ljudi imaju potrebu da obeleže. Možda ima nešto interesantno oko Padinske skele npr, sad si mi dao ideju da proverim tu. :smile: 

Imaju spomenike i deca - ima pločica jednom romskom dečaku koji je pretučen u Beogradskoj i posle toga je umro.

Ima na stepenicama na Zelenom vencu pločica Merlinki, koji/a je pretučen na tom mestu. E, sad - malopre sam pronašla da je Merlinka ubijen u Krnjači, tako da mi sad ustvari nije jasno zašto na Zelenjaku stoji ta pločica. :/ 

Ko bi još mogao da zasluži obeležje? Vođe verskih zajednica, sekti? Na sekte, na primer, nikako da naletim, srela sam se s tim samo jednom i odavno, nema tu mnogo nekih obeležja u prostoru, a bilo bi zanimljivo i tako nešto sakupiti.

Edited by Jovanka

U Beogradu, u onom parkiću kod autobuske stanice, jedna šestougaona "kocka" iz kaldrme je zamenjena metalnom na kojoj piše ime, prezime i godina. Uvek sam pretpostavljao da je u pitanju neko ko je tamo ubijen. Nalazi se na glavnoj stazi kroz park, nemoguće promašiti.

22 hours ago, Jovanka said:

Ima na stepenicama na Zelenom vencu pločica Merlinki, koji/a je pretučen na tom mestu. E, sad - malopre sam pronašla da je Merlinka ubijen u Krnjači, tako da mi sad ustvari nije jasno zašto na Zelenjaku stoji ta pločica. :/ 

Na Zelenjaku na stepenicama (ako mislimo na iste) je ploča glumcu Draganu Maksimoviću, on je pretučen na tom mestu, kasnije je podlegao povredama.

• Author

11 hours ago, Kokosanceros said:

Na Zelenjaku na stepenicama (ako mislimo na iste) je ploča glumcu Draganu Maksimoviću, on je pretučen na tom mestu, kasnije je podlegao povredama.

Da :smile:

On 5/9/2018 at 11:26 PM, Jovanka said:

Sjajno! :smile:

A je l' ima šanse, da uslikate sve to? :smile:

Duya, možeš li molim te da mi napišeš kako se zvao vođa navijača, da ga provučem kroz google? :smile:

Nije vođa navijača, nego bokser i radnik obezbeđenja... Zvao se Stanko Popov, ubijen je 2010.

To je atomsko sklonište, i na njemu je bio mural koji se još nazire na Google StreetView (2014). Kad se pre par godina pojavio novi zakupac skloništa (sad je neki noćni klub, šta li), čuo sam da se dogovorio s ekipom da se mural prekreči ali da postave spomen ploču, koja i sada tu stoji. Slikao sam je jutros, samo mi treba malo vremena da je okačim... evo je

2whkwo5.jpg

Edited by Duya

Branislav Matić Beli nije bio krimos nego Godfather.

Krimos je sinonim za sitne ribe, jajare, revolveraše na ulicama.  Ima ih u Farmi!

Beli je bio prebogat čovek tog vremena, baš baš. Bio je osnivač Srpske garde i finansijer opozicije 9. marta 1991 godine preteče 5. oktobra 2000 godine. Zadatak Srpske garde je bio da obezbedi povratak NJ. K. V. Princa Aleksandra Karađorđevića II u zemlju i zastita Srba izvan Srbije. 9. marta 1991  godine izbile su prve velike demonstracije Srba protiv Slobodana Miloševića i veštice se Dedinja, protiv diktature i komunista. Videćete i Beloga u prvim redovima na protestima!

Pucanj u Belog je prvo političko ubistvo u Srbiji 90 tih. Ubice su iza sebe imali srpsku drzavu. Brutalno ubistvo! Pucanj u Belog je pucanj u demokrtiju, EU sve što smo mogli da postanemo početkom 90-tih.

Veliki čovek. Koliko se samo dece sa Voždovca odškolovalo zahvaljujući Belom, mnogi fakultete završili, dobri ljudi postali.

Nije bilo čoveka koji su se Belom obratili za pomoć a da im on nije pomogao ili da se pravdao da su mu ruke vezale više sile ovog sveta! Baš dobar čovek! Gospodin, duša od čoveka! Suze mi idu dok ovo pišem!

Molim moderatora da mi oprosti sto sam skrenuo sa teme, a ucesnike diskusija  nesto sto je licno da prime tako. Nista prema vama licno. Po neka suza i istorja to je to!

Nema vecih krimosa i bandita od likova sto decenijama gledamo na TV, imaju kravate i lepa odela a ne piju pivo sa ekipom u kraju i zovu se politicari!

Edited by easy rider

On 5/9/2018 at 1:01 AM, Jovanka said:

Pokušavam da pronađem primere spomenika, koji su podignuti iz nečije potrebe da se seća nečega, što država nije našla za shodno da obeleži 'pravim' spomenikom.

Znaci,i (sve) spomen ploce "ulaze" u to?

• Author

Recimo. :smile:

Mislim, morala bih da istražim ko je šta podigao, te koje nije država postavila, nego ih je samo dopustila/nije dopustila, ali nije ni uklonila, bi došle u obzir.

On 11/05/2018 at 10:31 PM, easy rider said:

Branislav Matić Beli nije bio krimos nego Godfather.

Krimos je sinonim za sitne ribe, jajare, revolveraše na ulicama.  Ima ih u Farmi!

Veliki čovek. Koliko se samo dece sa Voždovca odškolovalo zahvaljujući Belom, mnogi fakultete završili, dobri ljudi postali.

Nije bilo čoveka koji su se Belom obratili za pomoć a da im on nije pomogao ili da se pravdao da su mu ruke vezale više sile ovog sveta! Baš dobar čovek! Gospodin, duša od čoveka! Suze mi idu dok ovo pišem!

easy rider, teoretski, ako bih ja htela da se sretnem s nekim kog je Beli odškolovao ili mu pomogao, je l' imaš ideju s kim bi me povezao?

On 11/05/2018 at 4:56 PM, Duya said:

Slikao sam je jutros, samo mi treba malo vremena da je okačim... evo je

Duya, mnogo ti hvala, i za istraživanje i za slikanje. <3

Edited by Jovanka