Jump to content

Featured Replies

Hm, mislim da bi ti sa srpskim pasosem u tom slucaju trebala viza. Dva su problema u pitanju, prvi da letis sa 2 razlicite lowcost kompanije, dakle, morao bi da udjes na teritoriju UK, tj, napustis tranzitnu zonu, pa se ponovo cekiras za let Ryanaira. Cak i da je to nekim cudom moguce i u redu, drugi problem bi bio sto je presedanje u 2 kalendarska dana, sto, koliko znam, ne bi moglo da prodje bez vize. Nemoj ovo uzeti kao apsolutno tacno, vec proveri na zvanicnom sajtu o UK vizama, tamo sve pise.

Ako imas i hrvatski pasos, tu bas ne poznajem najbolje stvari, ali mislim da Hrvatima ne treba uopste viza za ulazak u UK.

Edited by Dragance

Pre par godina sam se našao u sličnoj situaciju sa srpskim pasošem, doduše na Hitrou. Razlika je bila oko osam sati i morao sam da uđem u VB, preuzmem prtljag i ponovo se čekinujem za drugi let. Vizu nisam imao i nakon kratkog ubeđivanja sa službenikom dobio sam na licu mesta vizu na 24 časa. Samo da napomenem da mi ovo nije bila namera, bio je službeni put gde sam dobio kartu i za ovaj problem saznao tek kada sam video svoj prtljak iza službenika (tako da nisam ni morao da glumim iznenađenje :)).

• Author

Izlazim sa Srb pasos  iz US (moram, tu mi viza; a i da znaju da sam izisao), ulazim u UK, vadim Hr putovnicu da pokazem ako ne ide crveni.. Mislis ne postoji sansa za popreki pogled carinika..

3 hours ago, vladons said:

Izlazim sa Srb pasos  iz US (moram, tu mi viza; a i da znaju da sam izisao), ulazim u UK, vadim Hr putovnicu da pokazem ako ne ide crveni.. Mislis ne postoji sansa za popreki pogled carinika..

Nije problem da izađeš sa SRB pasošem iz SAD i uđeš u UK sa HRV, čak ti je to jedini praktični način. Granični policajac u UK neće ni komunicirati preterano sa tobom (imaš pravo ulaska u UK kao državljanin EU... za sada).

Još jedna informacija, ni SAD ni UK nemaju standardnu kontrolu izlaska iz države (tj. nećeš videti graničnog policajca), tako da obrati pažnju da avio kompanija upiše APIS informacije iz SRB pasoša da evidentiraju tvoj izlazak, ovo kažem zato što ćeš MORATI da pokažeš i HRV pasoš na check-inu da te puste na avion (ili to ili neku vizu za UK).

Što se tiče ulaska u UK bez vize u toku tranzitiranja, to je moguće pod sledećim uslovim (Visitor in transit visa excemption documents)

The exemption applies where travellers:

arrive and depart by air, and

the onward flight must be confirmed, and must depart by 23:59 the following day, and

have proper documentation for their destination (including a visa for the destination country if necessary), and

fulfil any one of the below conditions:

- have a valid entry visa for Australia, Canada, New Zealand or the US, and a valid airline ticket for travel via the UK, as part of a reasonable journey to or from one of those countries, or

- have a valid airline ticket for travel via the UK as part of a reasonable journey from Australia, Canada, New Zealand or the US, if they are transiting the UK no more than 6 months after the date when they last entered Australia, Canada, New Zealand or the US with a valid entry visa for that country; or

- have a valid Australian or New Zealand residence visa; or

- have a valid Canadian permanent resident card issued on or after 28 June 2002; or

- have a valid uniform format residence permit issued by an EEA state under Council Regulation (EC) number 1030/2002; or

- have a valid Irish biometric visa endorsed BC or BC BIVS; or

- have a valid uniform format category D visa for entry to a state in the European Economic Area (EEA); or

- have a valid US I-551 permanent resident card issued on or after 21 April 1998; or

- have an expired I-551 permanent resident card issued on or after 21 April 1998, accompanied by an I-797 extension letter; or

- have a standalone US Immigration Form 155A/155B attached to an envelope;

E-visas such as those regularly issued by Australia or e-residence permits are not acceptable for landside transit

Što znači da bi u ovom slučaju mogao čak i sa Srpskim pasošem da tranzitiraš (pod uslovom da nisi bio SAD-u duže od 6 meseci).

• Author
8 hours ago, deleter said:

Nije problem da izađeš sa SRB pasošem iz SAD i uđeš u UK sa HRV, čak ti je to jedini praktični način. Granični policajac u UK neće ni komunicirati preterano sa tobom (imaš pravo ulaska u UK kao državljanin EU... za sada).

Još jedna informacija, ni SAD ni UK nemaju standardnu kontrolu izlaska iz države (tj. nećeš videti graničnog policajca), tako da obrati pažnju da avio kompanija upiše APIS informacije iz SRB pasoša da evidentiraju tvoj izlazak, ovo kažem zato što ćeš MORATI da pokažeš i HRV pasoš na check-inu da te puste na avion (ili to ili neku vizu za UK).

Što se tiče ulaska u UK bez vize u toku tranzitiranja, to je moguće pod sledećim uslovim (Visitor in transit visa excemption documents)

Što znači da bi u ovom slučaju mogao čak i sa Srpskim pasošem da tranzitiraš (pod uslovom da nisi bio SAD-u duže od 6 meseci).

Nisam :-  )

• 3 weeks later...
  • Author

Javljam se iz Ns. Ide Srb pasos, samo mi je dao tranzitni ulazak na dan. Na kraju price rekoh imam Hrv pass, on odgovori brze bi bili gotovi, nema pitanja, pecata. Tako da Srb pass ide.

Nisam se pohvalio, video sam London i to u petak, platio sam 14 gbp do Liverpool street, vesele pijane engleskinje se vuku po gradu, atmosfera odlicna..

Mogao si da prodjes sa HR pasosem kroz automated border control, imaju masine na aerodromu. Zasto si sam sebi komplikovao stvari? Uopste ne razumem :)))

29 minutes ago, markoristic said:

Mogao si da prodjes sa HR pasosem kroz automated border control, imaju masine na aerodromu. Zasto si sam sebi komplikovao stvari? Uopste ne razumem :)))

Da nije zakomplikovao stvari ne bi imali informaciju da je moguće sa Srpskim pasošem bez vize isto to uraditi :biggrin:

25 minutes ago, deleter said:

Da nije zakomplikovao stvari ne bi imali informaciju da je moguće sa Srpskim pasošem bez vize isto to uraditi :biggrin:

Mislim da je pominjano vise puta da je moguce sa kombinacijom srpski pasos + US viza.

3 minutes ago, jms_uk said:

Mislim da je pominjano vise puta da je moguce sa kombinacijom srpski pasos + US viza.

Jeste, ali ovo je prvi put da ja čujem za karte koje nisu na istoj rezervaciji (u teoriji jesu, ali u praksi su neko frankeštajnsko čudovište rezervisano od strane Kiwi-ja).

2 minutes ago, deleter said:

Jeste, ali ovo je prvi put da ja čujem za karte koje nisu na istoj rezervaciji (u teoriji jesu, ali u praksi su neko frankeštajnsko čudovište rezervisano od strane Kiwi-ja).

Mislim da to nije obavezno.

17 minutes ago, jms_uk said:

Mislim da to nije obavezno.

Nikad nisam ni rekao da jesu (niti igde piše), međutim ja do je neko ovo radio sa odvojenim rezervacijama i drago mi je da funkcioniše u praksi.

Ne samo sa odvojenim rezervacijama, vec i u 2 razlicita dana. Koliko se secam, neko je ranije pisao da je imao problem sa tim. Takodje, taj jednodnevni tranzit koji omogucava i da se ode do samog grada je takodje iznenadjujuca novost, barem za mene.

34 minutes ago, Dragance said:

Ne samo sa odvojenim rezervacijama, vec i u 2 razlicita dana. Koliko se secam, neko je ranije pisao da je imao problem sa tim. Takodje, taj jednodnevni tranzit koji omogucava i da se ode do samog grada je takodje iznenadjujuca novost, barem za mene.

Različiti dani su problem samo kod aerodromskog tranzita (ako se ne izlazi iz aerodroma) i ako se ne leti za/iz SAD, Kanada, AUS ili NZ.

Što se tiče izlaska, ta opcija postoji već neko vreme (bar 5 godina, a mislim da je i duže) i dobija se ulazak na dva dana (nekada na 48h). Imao sam zadovoljstvo da isprobam pre par meseci.

Mislim da sam kacio fotku ovde iz sestrinog pasosa kao izgleda to kad lupe i moze da se izadje sa aerodroma u grad normalno.