Jump to content

Featured Replies

Posted

Zdravo svima,

Ovoga leta sam se odlučio za jednu lepu destinaciju a to je Palermo,bio sam nekoliko puta na severu Italije i u Rimu ali ne znam sta mogu da ocekujem od Sicilije.Interesuje me prvenstveno kakve su plaze u ovoj oblasti,posto sam cuo da su mahom javne.Ako neko ima neku informaciju o ovoj destinaciji bio bih mu veoma zahvalan :wink:

Pozdrav

Ja sam bio u Palermu u martu prošle godine, ali ne mogu ti reći ništa korisno o plažama jer se nisam ni kupao. Boravio sam u starom gradu, a centar grada je većinom prekriven ogromnom lukom i nema plaža. Najbolje plaže u Palermu su pretežno izvan grada i moraš ići autobusom do njih. Grad mi se inače izuzetno svidio i rado bih ga ponovo posjetio. Ima svoju dušu i neopisivi šmek i definitivno ga ne treba posjećivati isključivo zbog plaža. Ići na plaže pored grada kao što je Palermo bilo bi gubljenje vremena. :wink:

Uzgred, slobodno pitaj sve što te zanima jer mi je grad u još uvijek relativno svježem sjećanju i rado ću ti pomoći u bilo čemu što te zanima.

Sa vojim društvom sam proveo 14 dana po Siciliji u leto prošle godine. Prvi deo puta je bio vezan za Palermo i okolinu, kasnije smo se prebacili na Cataniju i okolinu a završili sa jugom Sicilije. 

Palermo nema svoju plažu, odnosno plaža Palerma je u Mondelu. može se posmatrati i kao deo Palerma jer vozi gradski prevoz. Dosta je velika o peskovita. Najvećim delom je zauzeta nekakvim kabinama. To si kabine koje se verovatno zakupljuju godišnje u kome ljudi drže svoje stvari za plažu: stolice, ležaljke, peškire....kada dođu familijarno borave ispred svojih kabina, , tu se sunčaju i druže....

Manjim delom je slobodna, odnosno bez kabina gde se može postaviti suncobran i peškir. U vreme u koje smo mi bili bilo je sasvim dovoljno mesta i nije bila prevelika gužva. Posle podosta iskustva sakupljenog na plažama po grčkim ostrvima ovoj plaži bi dao ocenu 3 -. Palermo me takođe nije oduševio, osim po prljavštini. Retko gde u Evropi se mogu naći toliko prljave ulice i gooomile pored kontejnera. Negde sam načuo da to ima veze sa mafijom, odnosno da je odnošenje smeća u Palermu u rukama mafije i da je to neka vrsta pritiska na vlast. Ko bi ga znao, alo prljština je nešto po čemu ću zapamtiti Palermo.

Kratko smo se zadržali u Ćefalu, i to je mesto koje možda najviše podseća na mesta u Grčkoj koja srbi vole. Simpatični gradić od koga se pruža velika peščana plaža sa suncobranima i ležaljkama, ali je na primer manje kafića na plaži nego u Grčkoj. Ocena 4. Oba mesta su na Tirenskom moru koje je osetno toplije od Jonskog koje ćemo obiću u nastavku.

Đardini Naksos je mesto u koje turiste uoz Srbije najčešće vode turističke agencije. Mene lično nije oduševilo a koncipirano je tako da su uz plažu načičkani veći i manji hoteli. Tui se nismo kupali tako da izostaje ocena. Kupali smo se na plažama koje se 15km južnije, koje su me u stvari najviše oduševile je su sa sitnim kamenčićima (lično volim takve plaže), voda je kristalno čista a talasi za neplivače opasni. Zbog većih talasa obala je dosta strma i nema plićaka već posle nekoliko metara nastaje dubina. Ocena 5!!!

Sledeća baza je bila u Avoli, obišli smo nekoliko plaža u okolini, gde je opet pesak, palže su manje i intimnije, ali nipočemu posebne. Dakle 4.

Da sam ih ocenjivao prošle godine, posle letovanja, verovatno bi ocene bile niže nego sada. Sada je malo proradila nostagija, pa su ocene malo skočile. 

Dakle,ne bi Italijani okupirali Hrvatsku i Grčku obalu da imaju taj kvalitet plaža, kakve se tamo mogu naći, nego bi u većoj meri ostajali "kod kuće".

Palermo je mene upravo oduševio zbog te nonšalantnosti i opuštenosti. Kada sam ja bio smeća nije bilo previše (možda mafija tada nije vršila pritisak :wink: ), ali grad definitivno ne djeluje kao evropski. Svidio mi se taj miks mediteranske i arapske arhitekture i tradicije, njihov dinamičan ulični život (obavezno poslušaj sicilijanske ulične prodavače kako svojim tradicionalnim pjesmama pokušavaju privući mušterije) i neposrednost. Ulice su prepune lokalnih ljudi koji prodaju bukvalno sve zamislive (i nezamislive) stvari, sa njima možeš fino popričati i čak i naći neke dobre ponude odjeće i obuće. Na tržnici u starom gradu nude svježe voće i povrće sa lokalnih imanja, hrana je jeftina ( na primjer, u jednom kafiću možeš dobiti kafu i sladoled za 1.5 e), a sicilijanske pice i specijaliteti su fantastični. Od svih gradova u Evropi Palermo me je najviše očarao svojom atmosferom.