Jump to content

Featured Replies

• 2 months later...

Odgovor na pitanje iz naslova - hoce.

Ali se nema:

1. ili para

2. ili vremena

3. ili i jednog i drugog

Kad stranci saznaju da sam iz Srbije i da uglavnom putujem sam,pitaju me obicno to "Sta,niko iz Srbije nece da dodje ovamo?".Onda im kazem to - hoce,ali ljudi ili nemaju para ili nemaju vremena (rade non-stop) ili nemaju ni jedno ni drugo.

vecina nema para ,a ovi sto ih imaju uglavnom idu na neke izvikane destinacije (cast izuzecima)

• 3 weeks later...

Cao zajedno,

mi idemo u martu 2019 za jednu godina na naš put preko cjelog svjeta. Primjetila sam da nije lako putovati sa bosanskim pasošom. Informacije od bosanskog konsulata u njemačkoj je vrlo loše( zapravo ne postoje).

bilo bi mi vrlo drago ako bi se javio neko, ko je vec putovao sa istim problemima. Jako mi je drago da sam našla forum da balkana koji se bavi sa putovanjem :smile: Na YouTube nisam do sad pronašla ko putuje i ima vlog na našem jeziku ili najmanje na englezki.

puno pozdrava ☺️

• 7 months later...

Stvar je u tome da neki ljudi imaju mnogo vise predispozicija za ovo od drugih.

U razvijenim zemljama ti kao mlad covek od 18-22 godine mozes da se zaposlis, radis i ustedis sumu novca koja ti omogucuje da jeftino putujes svetom na duze staze. Zato i ima toliko mnogo bekpekera iz tih zemalja, a daleko manje iz nerazvijenih ukljucujuci i ex-YU. 

A najbolje vreme za vecinu ljudi je upravo tada, kada se jos nisi zaposlio, kada nemas decu i nisi u braku, kada ti roditelji nisu toliko stari da moras da vodis racuna o njima, nemas kredit za stan, nemas znacajne dugove pa da moras da radis da otplatis...

Kada propustis taj voz onda je sve teze i komplikovanije. Nije nemoguce, ali nije isto kada bezbrizno putujes sa 20 godina i moras da vodis racuna samo o sebi i kada putujes sa decom o kojima moras da vodis racuna 24/7. To su potpuno drugacije kategorije. 

Drugo zivotno doba koje je u razvijenim zemljama ciljna grupa za putovanja oko sveta je penzija. Onda imas i vremena i novaca, ali nemas energije da ides sam, pa su to uglavnom ture preko agencija. Mi smo i ovde corak jer nasi penzioneri jedva prezivljavaju, o putovanjima nema ni govora, eventualno neka banja.

To onako uopsteno, u praksi dosta ima individualnih faktora koliko neko ima porodicnih/profesionalnih/finansijskih... obaveza koje ga sprecavaju/otezavaju putovanja.

Istina je negde na sredini, za nekoga su ti individualni faktori ili opste okruzenje nepremostiva prepreka, dok drugi realno mogu da ih prevazidju ali nemaju motivacije, volje, hrabrosti itd. Ne mislim da bukvalno svako moze da putuje svetom samo ako to zeli, ali ni ne mislim da moras biti neophodno bogat/mlad/XXX (ovakav ili onakav) da bi to radio.

Edited by noskich