Jump to content

Featured Replies

Posted

po evropi? aziji?

u keshu? (kako, koja vrsta shteka) na karticama?

za vas koji koristite kartice (ja imam debitnu visu electron kod madjarske otp banke), kakvo vam je iskustvo po stranim zemljama? da li ste naisli na neku stranu zemlju gde ste imali problema da nadjete ATM?

Obicno nosim pola u keshu pola na kartici mada sad kad sam bila na Bliskom Istoku imala sam nesto malo para u keshu, sve mi je bilo na kartici i sve je sljakalo. Mada, vec smo pricali u jednoj temi o tome koliko bankomati uzimaju provizije.

Носим слично као Марина. Нешто у кешу нешто на картици, с тим да то што је у кешу обично буде на пар места... картица виза електрон...

Имао сам ону танку торбицу за око врата у којој се може држати пасош и новац, али сам видео бољу варијанту са широким опасачем који има неколико џепова... То узимам за следећи пут...

Нису проблем земље, него места у земљама. Претпостављам да нема великог града у ком данас нема банкомата... али већ у мањим местима... па кад се заглавиш у некој бестрагији...

:mrgreen:

ja obichno kesh onoliko koliko mislim da mi je potrebno za ceo put. a karticu obavezno, za nedajboze situacije i slicno. a taj kesh na dva tri mesta ushtekam, i tako =]

mada bilo mi je lakse da podignem sa automata u nekoj turskoj bestragiji nego da menjam kesh kad nema nijedne menjachnice unaokolo.

tako da, kako god se vec ispostavi..

Veći deo je na kartici (visa elektron) a manji deo u džepu... i to baš u džepu, nikakvi pojasevi i specijalne torbice, nego tako, džep od pantalona :) Sad - koliki je taj manji deo, a koliki veći, zavisi od putovanja...

• 1 month later...

Sve je to lepo, treba imati uz sebe neku paricu ali ja ipak bez Master-a i American Express-a ne krecem nigde.  ;D

• 2 months later...

Evo jedne zanimljive informacije.

Ako dodjete u situaciju da vam neko na ulici slucajno pripreti i odvede vas do bankomata da podignete pare sa kartice treba samo da ukucate vas pin code obrnutim redom i to automatski alarmira bankomat koji zakljucava karticu i automatski alarmira policiju.

:banana:

Jel' to vazi za sve bankomate? Ako nije standard, onda svakako mozes 3 puta da pogresis sifru i bankomat ti sam uzme karticu.

:mrgreen:

Ako dodjete u situaciju da vam neko na ulici slucajno pripreti i odvede vas do bankomata da podignete pare sa kartice treba samo da ukucate vas pin code obrnutim redom i to automatski alarmira bankomat koji zakljucava karticu i automatski alarmira policiju.

Hmm.. Npr ja imam pin kod 3883.. Ali stvarno imam broj sa takvim redosledom i sada kako ja da pozovem organe reda? Nije da se pravim pametan nego ajd da pitam, mozda tako nesto i postoji, meni u mojoj banci nista nisu napomenuli, ustvari njih nije ni briga za to jer im je vazno da se trosi..

Poz!!

Isuviše dobro da bi bilo istinito (i pored problema sa kodom 3883). U pitanju je još jedna internet pošalica.  :ang:

http://www.snopes.com/business/bank/pinalert.asp

http://www.sophos.com/security/hoaxes/reverse_pin.html

• 2 weeks later...

Jeste da nije direktno vezano za temu a opet i jeste :D

Dakle, koju banku preporucujete. Zanima me placanje preko interneta, podizanje novca u inostranstvu, dakle ono sto putnicima treba.

Hvala

Rajfajzen, i čini mi se da je manje-više okej što se tiče podizanja para sa bankomata po inostranstvu... čak sam uspeo da dobijem pare i u Kirgiziji, u kojoj ne postoje bankomati ali može u bankama u prestonici :) E da, u Kirgiziji ne postoje ni evri, pa sam dobio u dolarima... a iako je off-topic, pomenuću i tu zanimljivost da ne postoje ni novčanice od 10 i 20 dolara, nego je najmanja koja se prima - pedeset :)

Uzgred, kada sam tamo podizao pare sa visa electron karticom, u pomenutoj banci, naplatili su mi proviziju od 1% - što je, čini mi se, prihvatljivo. Plaćanje preko interneta nije moguće sa tom karticom...