Jump to content

"par"pitanja - transmongolska, rusija, kina + nesto malo vezano za indiju, nepal

Featured Replies

Posted

Znaci poslao sam pp Remulusu, ali se onda setih da je dosta vas islo istu/slicnu rutu, pa resih da copy/pasteujm isti ;)

Hvala i vama unapred na odgovorima ;)

...

Cao,

Citao sam put koji si isao letos po Rusiji, Mongoliji, Kini, Indiji, UAE I Turskoj

Ja imam slicne planove, ali podeljeno u 2 puta (pa bih ti bio jako zahvalan ako mozes da mi odgovoris na pitanja koje cu usput postavljati).

Na jedno krecem sad bas skoro, oko 20og februara, I do kraja marta sam – u pitanju je Indija. Razmisljao sam da ubacim I mozda Nepal ili Shri Lanku, ali zelim bas Indiji da se posvetim, pa cu skipovati za sada. Prvobitno sam nasao super karte za 550e povratna bg-via ist-mumbai I povratak na isti nacin iz delhia, ali se ispostavilo da sun a liniji delhi-ist skroz popunjena mesta I da je lista cekanja jaaako dugo. Ovo sam hteo da uradim, cisto iz razloga jer nema cimanja oko presedanja, brdo tranzitnih I ne tranzitnih viza, itd. – sve sto ide kad letis sa Air Arabia (a dosla bi me cena na skoro isto). Ipak, posto mi je sl. Opcija Austrian za 650, resio sma da letim Air Arabiom, preko 100e mogu da ushtedim, a vidim Dubai, vratim se Istanbulu, itd. :) Sad prvo pitanje oko tranzita, posto nemam nameru da se bakcem sa Bugarsom tranzitnom, I jos 5 hiljada viza koje cu pre toga morati da izvadim da bih istu dobio, resio sam da BG-Ist letim JATom, I onda hvatam Air Arabiu za Mumbai, sa povratkom iz Jaipura (posto koliko znam ne lete za Delhi). Tura inace po Indiji bi mi bila Mumbai, Goa, I onda sever, Delhi I ostatak, Jaipir, Angra, Pustinje, Himalaji, Gang, itd. Nego da ne duzim ja I krenem sa pitanjima :)

1. Kako stici najbrze I najjeftinije iz centra Istanbula (I tacno odakle) do tog drugog Istanbulskog aerodrome odakle leti Air Arabia (cini mi se da je neko, mozda ti, mozda neko drugi, na forumu pisao da kosta 8 evra, nisma siguran)?

2. Da li mislis da bi bilo potrebno uzimati neki hotel na par sati (realno izdrzavao sam I po 51+ sati bez spavanja, bez stimulanata :) ali ipak pitam za tvoj savet :)), kao I koliko je potrebno kasha (ako ne uzimas hotel :)) za Dubai za taj half/full day stopover (cisto da znam koliko para da menjam :)).

3. Sad, sto se tice transfera? Planiram relacija Goa-Delhi (znam da si ti isao u suprotnom smeru, sa severa na jug) pa me zanima kolika je cena sleeping 3d class u jednom smeru, kao I posto si rekao da si se smrzo (leti – opet u koms smislu I zasto), kako li ce meni biti sada (mart)?

E sad pitanja za ovo sl. Putovanje.. znaci prvobitan plan mi je bio avionom do Moskve,  pa od St.Petersburga transsibirskomongolskom (Moskva-Irkutsk-Ulanbator-Peking) rutom do Shanghaia, pa onda jos do Hong Konga, odakle bih hvatao let za Sinapur, pa nazad preko nekog EU grada za BG, ali promenio sam rutu citajuci neke postove ovde. Sadasnji plan mi je avionom do Moskve (mada ne bih se zalio ni vozom, ali ne preko Madjarske I Kijeva, nego bih vise voleo nesto preko Bukureshta I Odesse), onda ista ova tura od St.Petersburga do Shanghaia, pa onda vozom do Lhase, vec kako do Kathmandua I onda Air Arabiom do Istanbula, odakle je lako za BG :) znaci.. :)

1. Sto se tice viza, ok Nepal na granici, vidim ti si isao sa Ruskom I Mongolskom poslovnom, a Kineska znam isto da moze poslovna, ali kao preporucuju obicnu. Znam otprilike kako se te “poslovne” dobijaju, ali me interesuje par stvari.. 1a. na koliko dugo se te vize dobijaju I da li su mozda multi? 1b. Posto bi im nekako cudno bilo da ja idem “poslovno” u Rusiju I Mongoliju (imam 22god. :)), sta mislis koji je adekvatan izgovor? :) 1c. Za Mongoliju se ne brinem, ali da li znas mozda kada bih preko fiktivnog vauchera na aerodromu u Moksvi ili u ruskom konzulatu, kao I Kineske ambasade u Beogradu (gde bih opet morao da imam potvrde od hotela – kapiram da moze sa neta, posto to sad traze) dobio, odnosno na koliko bih dobio (dovoljno bi mi bilo za marshutu, gde je ruska 3 nedelje I kineska isto, iako bi moglo da se izvede mozda I sa onim na po 2 nedelje)?

2. Koliko si ti bio dana u Rusiji, sve zajedno sa gradovima, vozom, itd. Kao I u Kini, tj sta mislis koliko je optimalno po tebi? Pitam I zbog vize, a I ovako.

3. Sto se tice Bajkala I Mongolije, da li za obilaske uzimati lokalne turisticke agencije (ako nije skupo) ili sam akcijati (sto opet oduzima dosta vremena, a vrme je novac :))?

4. Pisao si da su potrebne posebne dozvole, posebno za Lhasu, a posebno za ostale delove Tibeta. Mene zanima gde se te dozvole mogu naci (planiram da idem vozom, ne avionom), kao I ti stranci koji su se “shvercovali”, koliko je to sigurno (ako je preko 95% odma’ pristajem na tu varijantu :))))? Put bih posle nastavio za Kathmandu, onom skupljom varijantom sa dzipom gde bi mi lokalne agencije sredile ostatak dozvola kao sto si napomenuo da je moguce.

5. Koliko kesha bi ovo moje, ili ako ti je lakes da se orijentises tvoje putovanje ispalo (onaj deo bez Indije, I bez vizi I avio karata)? Barem orijentaciono, iako kapiram da znas koliko te je izaslo :)

6. Znam otprilike za Kinu I Mongoliju, ali kakve su cene u Rusiji, I naravno, kapiram da su razlicite u Evropskom I Sibirskom delu, pa me I to zanima?

7. Koliko kasha menjati u mongoliji (u Evrima), za to malo sto bi se ostajalo, posto je tako jeftina zemlja?

8. Isto pitanje za Rusiju I Kinu, ili jos bolje, kako stoje sa menjacnicama u Irkutsku (kapiram da je ok), jer kapiram da ako promenim (izvadim sa kartice) vise, tamo bih mogao da vratim u Evre/Dolare? Kapiram da je ista situacija u Lhasi (tamo mi je jos teze za odrediti, jer ne znam koliko bi me izaslo to chudo od prelaza iz Lhase za Kathmandu. Sve inofrmacije dobrodosle.

9. Clan sam HC, ali nisam aktivan, 2. puta su me pitali, jednom jedan Nemac, kada nisma mogao da ga ugostim jer sam bio van zemlje I jednom jedan Makedonac, koji se nije pojavio I posle mi je javio da mu je nesto iskrslo, dok sam ja jednom odseo (samo 1. dan, posle je morala na put) kod jedne devojke u Berlinu, ali to nije bilo direktno preko HC, vec je ortak odseo kod nje pre, pa mi je dao mail. Znaci koliko je tesko naci domacina preko HC u pomenutim gradovima, Moskva, Peking, Irkutsk, St. Petersburg, Shanghai, kao I koliko ih tacno ranije kontaktirati I sve slicno.

PUNOOO ti unapred hvala na odgovorima ;)

Pozdrav,

Igor

• 2 years later...

1. Ideš sa Ataturka (aerodroma) do Taksima, odatle pitaš gde je Havaš stanica (to su ti autobusi koji voze do aerodroma) i traži kod konduktera koji je napolju ispred autobusa bus za Sabiha Gokcen Aerodrom (košta oko 13YTL).

2. Hotel nepotreban skroz! ;) (ja sam vozom išao u istanbul pa mi opet nije trebao)

3. Za Dubai prvo da znaš da ako imaš srpski pasoš da ti treba viza (za koju smo mi čekali dobrih 5 sati i platili 200dirhama). Ali imali smo 28h pauzu, pa se i isplati;).. Svuda ideš taksijem (praktičnije je)... Pa para bogme treba. :)

Ovo ostalo ne znam ;)

• 2 weeks later...

Ja se sve nesto ponadala da nije neka velika svota novca, s' obzirom da se ide vozom (Transmongolska sa Kinom i nazad), no, dodjoh do drugih saznanja. Izgleda da je vreme jeftine zeleznice proslo a i "zalogaj" mi preveliki beshe... U svakom sluchaju- hvala! :)