Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima!

Vidio sam da postoji tema gdje se spominje i Bjelorusija, ali sam odlučio da otvorim posebnu temu za ovu zemlju.

Elem, razmišljao sam da u drugoj polovini avgusta odem u Bjelorusiju, iskoristim (trenutni) bezvizni režim. Ako neko ima iskustva, bio bih zahvalan na informacijama, nekim predlozima, savjetima, i to u pravcu:

- koja mi je povoljnija varijanta odlaska do tamo (ja sam u CG, ali znači da jeftini let do Budimpešte ili Poljske dolazi u obzir... ako bude "jeftin" tada)
- osim Minska, koje gradove i eventualno sela bi bilo zanimljivo posjetiti (imam ukupno na raspolaganju 15 do eventualno 20 dana, a opcija da ostanem koji dan u Litvaniji ili Latviji mi je takođe prihvatljiva... zapravo, to mi se više dopada nego ostanak npr. u Poljskoj)
- neka šuma, jezero, močvara (to bi valjda trebalo da je dominantno u prirodnom okolišu)?
- imao bih solidan (šta god to zapravo bilo) putnički budžet, ali bih volio da bude jeftinija opcija, pa stopiranje, stariji vozovi i eventualno "cimanje" takođe dolaze u obzir
- pošto je ideja da ostanem barem 2 nedjelje, volio bih da u nekom mjestu/nekim mjestima, prosto, ostanem više dana i upoznajem lokalni kontekstu, bez turističke trke i presije :smile:
- da li je potrebno da prije odlaska kupim putno osiguranje, a u Bjelorusiji izvršim prijavu?
- kakav je Couchsurfing u Bjelorusiji, a situacija sa jeftinim hostelima?

Bilo kakva informacija u vezi sa temom je dobrodošla! Hvala!

Edited by Lazar

Nisam bio u Bjelorusiji, ali sam se interesovao za odlazak tamo, pa sam malo istraživao gradove. Koliko se meni čini, pored Minska su najinteresantniji Grodno, Brest i Gomel, ali su raštrkani na potpuno drugim krajevima države. U relativnoj blizini Minska postoji i Mirski zamak, zanimljiv dvorac. Latviju svakako preporučujem jer je Riga prelijepa, a ako se zaželiš plaža i mora, u blizini je Jurmala.

Pozdrav

I ja sam takođe iz Crne Gore, a zanimljiva koincidencija je da ću krajem avgusta putovati za Harkov. Pored toga, namjeravam da posjetim Bjelorusiju, pa možemo zajedno da putujemo, ako tražiš društvo i ako nam se termini poklope.

Imam nekoliko dobrih prijatelja u Bjelorusiji, tako da sam donekle upoznat sa znamenitostima zemlje. Većinom su u pitanju dvorci i tvrđave iz XVII ili XVIII vijeka, kao i ostaci starih gradova koji su preživjeli drugi svjetski rat. Zemlja je uvijek bila na periferiji velikih događaja, pa kulturna baština možda i nije toliko bogata kao u okolnim državama.

U vezi budžeta, transport u Bjelorusiji je jako jeftin, naročito kada su u pitanju vozovi. Putovanje u bilo koji dio zemlje sa željeznicom neće iznositi više od nekoliko eura u jednom pravcu, a i cijene smještaja nisu velike. To su neka moja zapažanja kada sam istraživao državu.

• Author

Drugari,

hvala na informacijama! 

A kakva je situacija sa putnim osiguranjem? Negdje pročitah kako mogu da ne prihvate putno osiguranje kupljeno van Bjelorusije, kako se može kupiti na njihovom aerodormu... mada ja ne bih išao u Bjeorusiju avionom, već avionom do Poljske ili Mađarske, pa kopnom...

Lazare, šaljem ti privatnu poruku!

У Белорусији сам сам био 2 пута. Путовао сам возом (Београд – Будимпешта – Варшава – Тереспол – Брест). До Бреста ме је пут коштао око 60 евра. Железнички превоз у Белорусији је заиста јефтин (као и све остало). Рецимо, карта Брест – Витепск (око 600 километара) кошта од 6-8 евра. Возне карте се без проблема могу купити онлајн на сајту белоруске железнице https://rasp.rw.by/ru/

Што се тиче градова, био сам у Бресту, Витепску и Орши.

У Бресту је главна знаменитост, наравно, Брестовска тврђава. Од центра града до ње има око 2.5 километра. Пешачка зона се налази у Совјетској улици (кафићи, продавнице). 

Витепск је такође леп град. Пешака зона је улица Суворова.

Од природних лепота интересантна је Бјаловешка шума.

Кроз Белорусију сам пролазио када сам путовао за Русију. Имао сам код себе путно осигурање за Русију. При пасошкој контроли у Бресту на железничкој станици нису ми тражили никакво путно осигурање.

Zdravo pancho mozes li napisati,koliko te iznela cena pesta varsava,isao sam samo autobusem vozom nisam,i jos jedno pitanje.Mora se ranije kupiti karta wr brest ili moze na dan polaska?

Cena vozne karte Budimpešta - Varšava iznosila je 29 evra. Od Varšave sam zatim išao vozom do Terespola. Granicu Poljske i Belorusije sam prešao vozom Terespol - Brest (ide samo jednu stanicu). Nisam siguran, ali mislim da postoji samo jedan direktan voz Varšava - Brest, to je u stvari međunarodni voz Pariz - Moskva. Karta za njega je znatno skuplja u odnosu na kombinaciju sa presedanjem u Brestu. 

Ja sam bial u Belorusiji dva puta, u Minsku i Gomelju. Smestaj sam nasla preko Booking-a, i nije bilo skupo uopste, hostel je bio veoma pristojan i vlasnik vrlo korektan. Minsk je svakako najzanimljiviji, posebno po tome sto je cesto pust i nekako mnogo drugaciji od ostalih evropskih gradova. Gomelj po meni kao da se zaglavio u vremenu Sovjetskog saveza, takodje egzotika u odnosu na Parize, Rimove, Cirihe, itd. Cene su jeftinjie nego ovde, prevoz posebno. Doduse, ja sam uvek putovala ili iz Poljske, ili iz Sankt Peterburga, jednom busom, drugi put vozom. Oba vida transporta ce biti posebno zanimljiva, ali moja preporuka je voz, jer sve bivse SSSR republike imaju tu zanimljivu kulturu koriscenja voza, pa ih je interesantno posmatrati kako npr na rasirenoj novini seku paradajz i piju kvas. :smile: Naravno, voz je svakako komotniji. Sto se okolnih gradova za obilazak tice - i Riga i Vilnus su moja topla preporuka, ima sta da se vidi u oba grada, cene su u Litvaniji slicne ili malo jeftinije nego ovde, Riga je malo skuplja, ali vrlo podnosljiva. Ako odes u Gomelj, moja najtoplija preporuka bi bila - Kijev. Savrsenstvo od lepote i predvnih ljudi. Ima bas svasta da se vidi, a cene su medju najjeftinijima u Evropi, tako da ja u sali kazem da mi je jeftinije da provedem mesec dana u Kijevu nego u Beogradu. :smile:

E sad, osiguranje. Kada uzimas osiguranje, trazi internacionalno osiguranje koje ukljucuje Rusiju (Belorusija i Rusija su u nekoj vrsti unije, tako da osiguranje za Rusiju, vazi i za Belorusiju). Tako su meni izdali u Dunav osiguranju i niko zivi mi nista nije trazio ni u jednoj od tih drzava na uvid. 

Prirodne lepote - znatno oskudnije nego ovde, uglavnom proplanci, sume, neka jezerca. Nisam bas previse prirode ispratila. U Minsku obavezno obici ostrvo suza i placa, ima zanimljivu pricu i lepo je. 

Pozdrav i srecan put..

Fala druze tako sam i mislio da su cene,sto se predloga,pridruzujem se preporuci za Rigu i Vilnus Tallin iz Warsave,idu cesto lux autobusi udobni wifi kafa tv topla preporuka a cene jeftine.

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Zar nije ostalo da je nama (iz CG) potreban neki turistički vaučer kako bismo ušli u Bjelorusiju? Piše da ne treba viza, ali treba to, i nije običan papir tipa sa booking.com. Je li imao neko iskustva sa tim?

• 2 weeks later...

Jedna preporuka je da provjerite uslove vize i ulaska u BR.
Ja sam još uvijek BiH državljanin i pisalo je da se može boraviti do 5dana, ALI
Na vozu Varšava-Minsk lagano su nas poskidali s voza mene i jednog amerikanca. Razlog , dozvoljen je ulazak u zemlju samo NE kopnenim putem . Nakon 9 romantičnih sati provedenih u pol stanici, deportovali su nas nazad.
Ipak nisam se dao omesti i sjeo sam na avion i doletio u Minsk.
Grad je cool, ima dosta airbnb smještaja za unajmiti.
Sretno!

Sent from my EML-L29 using Tapatalk

• 1 month later...

Sto se osiguranja tice ako te jos interesuje, treba da zatrazis na njihovoj granici da ga kupis. Meni to nije niko proveravao medjutim znam da neki hosteli / hoteli te ne prihvataju u svoj smestaj bez osiguranja. Ako ne uspes na granici da kupis mozes da ga kupis u posebnim osiguravajucim kucama tamo koje se zovu Belgosstrah, cena je 1 euro po danu. Najbolje da ga uzmes istog dana kada udjes posto bi trebalo da budes osiguran svakog dana boravka tamo. Srecno :)