Jump to content

Featured Replies

Posted

Lagano (!?) planiram visemjesecno putovanje po Amerikama od novembra, slucajno nalijecem na ovu stranicu i evo vec satima sve redom iscitavam:smile:

Za pocetak moram da kazem da je milina vidjeti da i ljudi s nasih prostora nalaze nacina da zive 'Travel Channel' i da su mi vase price super korisne (i zabavne:biggrin:)

Iako sam proputovala veci dio Evrope i nesto malo S.A.D., to su sve bila zasebna/najvise jednomjesecna putovanja, nakon kojih se kuci pere ves i iskihava prehlada. Ovo je prvi put da idem u 'bloku'. Sto ce reci - imam milion pitanja!

Ali za pocetak:smile: Ako bih pratila preporuke Ministarstva vanjskih poslova zavrsila bih sa primanjem preko 10 vakcina a slutim da bi me to prije ubilo nego pretvorilo u kiborga:blink: Pored one protiv zute groznice koja mi je za Kolumbiju obavezna, da li je po vasem misljenju (bas bas) neophodno da primam jos nesto i sta? 

Takodjer, nalijecem (doduse sporadicno) na podatke da ste ponegdje imali problema sa koristenjem nasih kreditnih/debitnih kartica. Sta mi je tu najbolja opcija? Apsolutno ne bih voljela nositi gotovinu za cijeli taj period, a zelim rezervisati/unaprijed platiti sto manje toga kako bih ipak imala dovoljno prostora da mijenjam planove zavisno od toga sta me gdje zainteresuje.

I zadnje (za sada:smile:), kao BiH drzavljanki za gotovo sve zemlje mi treba viza. Prijatelj Google me informise da u Gvatemali vizu mogu dobiti na ulasku a da je na osnovu sporazuma (CA-4) izmedju njih, Hondurasa, Salvadora i Nikaragve moguce u ostale tri preci s istom tom vizom. Jel' imao neko iskustava s ovim? Ne kazem da svejedno necu probati, ali da znam vrijedi li se bar nadati:tongue:

I sve drugo sto mi mozete reci...:stop:

27 minutes ago, Olchessa said:

Takodjer, nalijecem (doduse sporadicno) na podatke da ste ponegdje imali problema sa koristenjem nasih kreditnih/debitnih kartica. Sta mi je tu najbolja opcija? Apsolutno ne bih voljela nositi gotovinu za cijeli taj period, a zelim rezervisati/unaprijed platiti sto manje toga kako bih ipak imala dovoljno prostora da mijenjam planove zavisno od toga sta me gdje zainteresuje.

Nisam imao priliku da putujem do sada po centralnoj americi, ali u južnoj nisam imao probleba sa korišćenjem srpske debitne kartice (osim sitnih problema u Argentini zbog PIN-a na POS terminalima, ali je radila na bankomatu), tako da mislim da ćeš u najgorem slučaju naći neki bankomat koji će ti dati pare ako ne možeš da platiš karticom.

29 minutes ago, Olchessa said:

I zadnje (za sada:smile:), kao BiH drzavljanki za gotovo sve zemlje mi treba viza. Prijatelj Google me informise da u Gvatemali vizu mogu dobiti na ulasku a da je na osnovu sporazuma (CA-4) izmedju njih, Hondurasa, Salvadora i Nikaragve moguce u ostale tri preci s istom tom vizom. Jel' imao neko iskustava s ovim? Ne kazem da svejedno necu probati, ali da znam vrijedi li se bar nadati:tongue:

Ako imaš i dalje važeću vizu za SAD, onda neće biti problema sa vizama u Centralnoj Americi, pošto se može koristiti za ulazak u SVAKU od država (od Meksika do Paname). https://en.wikipedia.org/wiki/B_visa#Use_for_other_countries

35 minutes ago, Olchessa said:

Ali za pocetak:smile: Ako bih pratila preporuke Ministarstva vanjskih poslova zavrsila bih sa primanjem preko 10 vakcina a slutim da bi me to prije ubilo nego pretvorilo u kiborga:blink: Pored one protiv zute groznice koja mi je za Kolumbiju obavezna, da li je po vasem misljenju (bas bas) neophodno da primam jos nesto i sta? 

Moram pitati kojih to 10 vakcina se preporučuje (iako verujem da je hiperbola u pitanju :biggrin: ). Pored vakcine protiv žute groznice, ona koja se još savetuje za te krajeve su protiv hepatitisa A i B. Ja sam lično samo vakcinisao protiv žute groznice, i planiram i protiv hepatitisa, samo nikako ne stižem da budem dovoljno dugo kući da to rešim. Sve u svemu vakcinacija protiv hepatitisa A ne bi bila na odmet pošto se prenosi dosta lagano (hrana/voda + neoprane ruke) i ima ga dosta u Centralnoj Americi.

• Author

Velika hvala na ekspresnim odgovorima A SPECIJALNO za info za US vizu, to mi rjesava gomilu problema (i stvara par lijepih novih jer znacajno povecava listu zemalja u koje mogu ici bez daljih admin petljavina:smile:)

Nije hiperbola (smrc), ali jesam sabrala po tri protiv Hep A i Hep B u to (iako postoji opcija kombinovanja protiv oba, ovdje je ne nude) + zuta groznica, trbusni tifus, tetanus i bjesnilo (a, blago meni, u posebnom 'odjeljenju za vakcinisanje putnika' u Sarajevu dovode u pitanje i dugorocnost vakcina koje smo primili kao klinci; zasto i ne bi kad naplacuju 35 eura po vakcini). Dogovoricemo se valjda:tongue:

Jos jednom hvala i nadam se da cu dogodine moci uzvratiti uslugu nekom buducem clanu:smile:

Pozdrav

Isao bih solo turisticki u USA krajem Avgusta pocetak Septembra,imam turisticku vizu na 10 godina koju sam dobio 2015 godine. 

Nisam nikada isao za USA,ovo bi mi bio privi put.

Ne bih nosio mnogo stvari imam osprey farpoint 40l backpack koji bi trebao da zbog dimenzija moze da se unese u kabinu u avion.

Uzeo bi kartu do Las Vegasa i tu bi mi bila pocetna stanica. 

CIlj bi mi bio da obidjem sve vece gradove,da napravim neki krug tipa:

Austin - San Diego - Las Vegas - Los Angeles - Honolulu - San Francisco - Seattle - Chicago - New York - Miami

Isao bih avionom izmedju gradova,negde bi uzimao rentacar mozda od San Diega do Seattle-a kolima ima oko 2000 km.

Jedino sto sam koristio je booking.com AirBnb nisam do sad koristio,smestaj mi treba totalno obicno samo koliko da prespavam.

Sve sugestije i predlozi kako i sta su dobrodosli,mozete mi i pisati ovde - privatnu poruku ili [email protected]

Hvala

17 hours ago, AlexMarko said:

Pozdrav

Isao bih solo turisticki u USA krajem Avgusta pocetak Septembra,imam turisticku vizu na 10 godina koju sam dobio 2015 godine. 

Nisam nikada isao za USA,ovo bi mi bio privi put.

Ne bih nosio mnogo stvari imam osprey farpoint 40l backpack koji bi trebao da zbog dimenzija moze da se unese u kabinu u avion.

Uzeo bi kartu do Las Vegasa i tu bi mi bila pocetna stanica. 

CIlj bi mi bio da obidjem sve vece gradove,da napravim neki krug tipa:

Austin - San Diego - Las Vegas - Los Angeles - Honolulu - San Francisco - Seattle - Chicago - New York - Miami

Isao bih avionom izmedju gradova,negde bi uzimao rentacar mozda od San Diega do Seattle-a kolima ima oko 2000 km.

Jedino sto sam koristio je booking.com AirBnb nisam do sad koristio,smestaj mi treba totalno obicno samo koliko da prespavam.

Sve sugestije i predlozi kako i sta su dobrodosli,mozete mi i pisati ovde - privatnu poruku ili [email protected]

Hvala

moja sugestija ti je da ako ikako mozes las vegasa do san dijega, ali sa malim deturom preko feniksa i tusona, jer je ta juzna arizona prelepa, nestvarna...pogotovu za voznju kolima....tu ima puno onih kanjona, kao iz filmova...ili ako bas oces za ostin, onda leti nazad za el paso, pa odatle uzimaj rentacar do san dijega....a kad si vec u tim krajevima, greota bi bilo da se ne spustis i u meksiko malo, ako imas dovoljno vremena i kinte....moj favorit je cabo san lucas, najlepsa klima na svetu po meni, a i sam taj ceo prostor na vrhu poluostrva kalifornija je fascinantan..

ako ides i do honolulua, ne bih savetovao previse zadrzavanja u njemu, jer je klasican americki grad, slican je npr. majamiju, pogotovu taj deo waikiki- south beach uz more....tako da bolje da lutas malo po prirodi, jer su havaji isto fenomenalni- najlepse je big island, a sto se plaza tice maui...

mislim, plan ti je zaista ambiciozan, najvaznije pitanje je koliko u stvari imas vremena za sve to? pa bi i saveti lakse mogli da se daju :smile:

19 hours ago, Olchessa said:

Velika hvala na ekspresnim odgovorima A SPECIJALNO za info za US vizu, to mi rjesava gomilu problema (i stvara par lijepih novih jer znacajno povecava listu zemalja u koje mogu ici bez daljih admin petljavina:smile:)

Nije hiperbola (smrc), ali jesam sabrala po tri protiv Hep A i Hep B u to (iako postoji opcija kombinovanja protiv oba, ovdje je ne nude) + zuta groznica, trbusni tifus, tetanus i bjesnilo (a, blago meni, u posebnom 'odjeljenju za vakcinisanje putnika' u Sarajevu dovode u pitanje i dugorocnost vakcina koje smo primili kao klinci; zasto i ne bi kad naplacuju 35 eura po vakcini). Dogovoricemo se valjda:tongue:

Jos jednom hvala i nadam se da cu dogodine moci uzvratiti uslugu nekom buducem clanu:smile:

mislim da ti ne treba vise od zute groznice i tetanusa..sto se kartica tice, ukoliko neki bankomat i ne primi, uvek ima neki koji prima, tako da nemoj da brines....put niz centralnu ameriku je dozivljaj, od gvatemale nanize je bolje putovati uz zapadnu obalu, nego istocnu, tzv. obalu komaraca :)....a sto se tice meksika, i istocna i zapadna obala su prelepe, tako da idi na obe ..

kostarika je skupa, ovo sve ostalo je ok....od gradova moj favorit u tom delu je panama siti :smile:

licno bi ti savetovao da preskocis el salvador, a ni belize nema nista zanimljivo.....ako se spustas i do juzne amerike, pazi se u peruu mnooogo...ovo ostalo je manje vise ok...

• Author

Jutros primila 'zuju', cekam neku strasnu reakciju da me odgovori od ostalih:smile: a u razmatranje uopste jos i uzimam samo tetanus i hep A (bar jednu, k'o fol, jer stvarno ne zelim previse paziti na hranu u zemljama gdje su morski plodovi i voce... cevapi:biggrin:)

Lista mi je vec prestrasna (vi 'klubasi' uopste niste pomogli sa suzavanjem izbora!:tongue:) pa se stice utisak da vise nista u zivotu necu raditi osim putovanja a, jelte, mora se:unsure: al' mi je lakse kako sam si priznala da nesto moram 'odvaditi' (i onda se odmah ubijedila da cu ostalo odmah sljedece jeseni:smile:) Pocinjem od zemalja za koje mi ne treba viza, da si ne dodajem te neprijatne obaveze kad vec imam dovoljno prijatnih, pa je Peru ispao iz kombo. Nekako sto vise citam vise naginjem varijanti da u nekim mjestima ostanem duze i gustam, umjesto da nastojim vidjeti sve na frku. Pogotovo jer ima zanimljivih Workaway i sl. opcija (vidi pod 'raditi u zivotu'), ali uglavnom iziskuju nesto duze boravke.  

Vidjecemo! Bitno je samo da se sarajevska zima izbjegne, a cileanski snijeg cu vec nekako istolerisati:biggrin:Javnem se iz Panama Citija (onog juznijeg:smile:)

• Author

Samo na brzinu jer sam bila u svega par gradova gdje zelis ici, drugi ce te vec zatrpati sugestijama:smile: Dopusteni prtljag zavisi i od dimenzija i od tezine, a pravila svake avio kompanije su drugacija, pa to provjeri unaprijed. Mozda je suvisan savjet, ali cisto da ti se ne bi desilo da u zadnji cas prebacujes osnovne stvari u kesu jer je jedini ruksak koji imas uz sebe pretezak za ukus AirFrance (grrr). Vozikala sam se samo po jugo/istoku (blues, moralo se:biggrin:), pa nemam pojma za CA i WA, ali da znas da u nekim zemljama (states) treba medjunarodna vozacka. A inace bih te kao i bam-bam nagovarala da probas uklopiti sto vise dionica autom jer je (bar meni) stvarno zanimljiva Amerika ona izmedju velikih gradova (prijatelji kazu da volim 'selendre i ciganluk' pa neka ti i to bude mjerilo:smile:) I toplo preporucujem Airbnb! Sretan put:smile:

Vodi racuna kad budes ulazila u Cile da ne unosis nista biljnog ili zivotinjskog porekla (ako nije u industrijskom pakovanju), prilicno je stroga kontrola, pa jedna zaboravljena jabuka u rancu moze papreno da te kosta. Moguce da i za neke druge zemlje ima slicnih ogranicenja, ali za Cile znam iz licnog iskustva.

On 7/23/2018 at 2:24 PM, bam-bam said:

moja sugestija ti je da ako ikako mozes las vegasa do san dijega, ali sa malim deturom preko feniksa i tusona, jer je ta juzna arizona prelepa, nestvarna...pogotovu za voznju kolima....tu ima puno onih kanjona, kao iz filmova...ili ako bas oces za ostin, onda leti nazad za el paso, pa odatle uzimaj rentacar do san dijega....a kad si vec u tim krajevima, greota bi bilo da se ne spustis i u meksiko malo, ako imas dovoljno vremena i kinte....moj favorit je cabo san lucas, najlepsa klima na svetu po meni, a i sam taj ceo prostor na vrhu poluostrva kalifornija je fascinantan..

ako ides i do honolulua, ne bih savetovao previse zadrzavanja u njemu, jer je klasican americki grad, slican je npr. majamiju, pogotovu taj deo waikiki- south beach uz more....tako da bolje da lutas malo po prirodi, jer su havaji isto fenomenalni- najlepse je big island, a sto se plaza tice maui...

mislim, plan ti je zaista ambiciozan, najvaznije pitanje je koliko u stvari imas vremena za sve to? pa bi i saveti lakse mogli da se daju :smile:

Hvala puno na odgovoru. 

Imam vremena,posao mi je vezan za racunar,radim online tako da nezurim,uostalom nadam se da ce mi dati na 6 meseci boravak.

Moze li neke informacije,koliko para je ok nositi sa sobom ako budu pitali koliko imam kod sebe ako me sluzbenik pita na ulasku u zemlju? Takodje imam kartice od bankomata i racune na kojima imam para. (da li je ok visa kartica od intese? to sve tamo funkcionise jel da? )

Uglavnom ja sam na intervju kada sam vadio vizu rekao da idem u Las Vegas na 16 dana,tako cu i sad uzecu povratnu kartu i povratak da bude posle 16 dana,samo sto cu ja ostati duze. 

Imate li neki predlog za rentacar koja firma je ok,recimo da uzmem auto u jednoj drzavi a vratim u drugoj, imate li iskustva,da li imaju neke skrivene troskove pa posle da ispadne dosta vise? Navigaciju bih poneo sa sobom i ubacio sve najnovije mape. Medjunarodnu dozvolu imam za auto,nadam se da je to dovoljno?

Koje zdravstveno osiguranje uzeti,bilo bi dobro da mogu da ga produzujem online sa obzirom jer ne znam koliko cu tano ostati.

Ja bih recimo rezervisao hotel u Las Vegasu i kad bi sleteo,mogao bi tad da uzmem rentacar ili da obidjem Las Vegas Pa da letim za Austin pa odatle rentacar. Nisam jos sve seo da detaljno proucim.

Ne znam dal smem u Meksiko,znam da sa ovom vizom mogu ali da me nezezaju posle na vracanju,bolje ne bi.

Plan mi je takav da zelim da obidjem sto vise mogu,ali ne samo da prodjem kroz ta mesta,zelim obici i videti kako to izgleda,da dozivim to mesto,da upijem iz tih mesta sto vise mogu da mi da inspiraciju i ideje,slusanje iskustva ljudi drugih nacionalnosti,nikad necu razumeti ljude koji odu na more provedu u hotelu kupajuci se u bazenu ili odu negde i vrate se niti znaju gde su bili niti ih interesuje niti su ista izvukli iz tog putovanja sto se kaze magarac u Solun magarac iz Soluna.

On 7/23/2018 at 8:48 PM, Olchessa said:

Samo na brzinu jer sam bila u svega par gradova gdje zelis ici, drugi ce te vec zatrpati sugestijama:smile: Dopusteni prtljag zavisi i od dimenzija i od tezine, a pravila svake avio kompanije su drugacija, pa to provjeri unaprijed. Mozda je suvisan savjet, ali cisto da ti se ne bi desilo da u zadnji cas prebacujes osnovne stvari u kesu jer je jedini ruksak koji imas uz sebe pretezak za ukus AirFrance (grrr). Vozikala sam se samo po jugo/istoku (blues, moralo se:biggrin:), pa nemam pojma za CA i WA, ali da znas da u nekim zemljama (states) treba medjunarodna vozacka. A inace bih te kao i bam-bam nagovarala da probas uklopiti sto vise dionica autom jer je (bar meni) stvarno zanimljiva Amerika ona izmedju velikih gradova (prijatelji kazu da volim 'selendre i ciganluk' pa neka ti i to bude mjerilo:smile:) I toplo preporucujem Airbnb! Sretan put:smile:

Hvala na odgovoru,mozes videti sta sam odgovorio bam - bam-u 

Planiram da ne bude ranac tezi od 8 kg

Imam medjunarodnu dozvolu.

Nemam iskutva sa Airbnb,imas li neke smernice na sta bi trebalo da pazim,inace informisacu se,google je tu kao i forumi.

3 hours ago, AlexMarko said:

Takodje imam kartice od bankomata i racune na kojima imam para. (da li je ok visa kartica od intese? to sve tamo funkcionise jel da? )

Intesina kartica hoce ponekad da zabaguje na nekim masinama za placanje u SAD. Tamo je uobicajeno da se da kartica konobaru koji je odnese, sam provuce i donese racun, bez da ukucavas sifru, pa to nekad ne prolazi. Ponekad i u nekim radnjama nije htelo, pa nije lose imati alternativu. Na bankomatima Bank of America je radila bez problema.

Medjunarodnu dozvolu imam za auto,nadam se da je to dovoljno?

Treba ti i kreditna kartica, sa solidnim limitom da pokrije depozit.

Koje zdravstveno osiguranje uzeti,bilo bi dobro da mogu da ga produzujem online sa obzirom jer ne znam koliko cu tano ostati.

Razmisli okvirno koliko ces ostati u SAD, pa za tamo uzmi jedno osiguranje, ono je dosta skuplje, a za ostale zemlje uzmi interkontinentalno sa polisom od 15000 evra, dovoljno je za zemlje Juzne i Centralne Amerike. Mozes ga uzeti online kod Uniqe, iskljucivo dok si jos u Srbiji. Ako ces bas dugo ostajati tamo, najpovoljnije je uzeti na 181 dan, kosta mozda oko 9000din, pa ako zelis duze da ostajes i ukoliko nisi imao osiguran slucaj, javis se mejlom 2 nedelje pred istek i trazis obnkvu na jos 181 dan, poslace ti formular, popunis to i cekas da ti odobre. Onda neko ovlascen u Srbiji to mora da ti uplati i posalju ti polisu mejlom. Ako uzmes odmah na 1 god, izadje mnogo skuplje. Ima nekih "domacih" osiguranja za SAD koja su povoljnija, pisano je negde po forumu. A ok je i Tokio Marine hccmis osiguranje, simuliraj online, pa vidi cenu za SAD, kao i van. Ono je dobro jer mozes da ga uzmes online i kad si vec u inostranstvu, valjda za datum minimum 48h unapred. Ako ti zafali pokrice za neki period, kad si van zemlje, to je dobra opcija.

Ne znam dal smem u Meksiko,znam da sa ovom vizom mogu ali da me nezezaju posle na vracanju,bolje ne bi.

Ja sam usao u Meksiko sa US vizom bez ikakvih problema. Doduse, nisam isao, niti se vracao preko SAD, ali ne znam zasto bi to bio problem. Meksiko je super zemlja i dosta jeftina, osim mozda po nekim rizortovima, nemoj da propustis priliku. I cuvaj se dzeparosa po metrou u Meksiko sitiju?

Edited by Dragance

• Author

Sa tim ruksakom mozes vjerovatno i s pilotom u kabinu:smile: 

Nikad nisam imala nikakvih problema sa Airbnb (ako iskljucis to da ti vlasnica u Palermu ne moze doci otkljucati jer je nedjelja a ona mora u crkvu, pa na posjelo, pa... i u manjim mjestima prestrasno lose madrace, ali sigurno si nekad bio u privatnim smjestajima na Hr/CG primorju, nista gore od tog:rolleyes:). Uglavnom su uvijek pravo lijepi stancici i super vlasnici. U US su mi cak i hranu ostavljali u frizideru i nudili da me kupe s aerodroma:smile: 

Sa karticama je tamo isto sve islo glatko (osim tih situacija kad konobari skidaju bez PIN-a na sta ih moja Raifaissen Visa samo izignorise:smile:), ali sam zato u Kazahstanu ostala bez pristupa lovi. Srecom, kako je Sarajevo malo, od tada su me u call centru zapamtili (vjerovatno im u bazi uz moje ime stoji 'ona boratova':tongue:) i sad im se uvijek javim kad krecem na put da ne blokiraju kod 'sumnjivih kupovina' (citaj svaka kupovina u, recimo, White Bluff, TN:smile:), pa nije na odmet da najavis 'svojima' u Intesi. Za ovaj visemjesecni put planiram cak otvoriti racun i u nekoj drugoj banci, doce me mozda 10-ak eura za onu taksu za odrzavanje racuna a imacu back-up. Iz BiH imam pravo ponjeti gotovine/cekova u protuvrijednosti 10.000 eura, za vise od toga se samo ispunjava neki formular na carini i oni tu odlucuju da li odobriti molbu. Ako niko od raje ovdje ne bude znao, provjeri po stranicama Carinske uprave, prilicno sam sigurna da je isti iznos i u Srbiji. 

Eh, sad, rentanje:smile: Nemam ti neku posebnu firmu za preporuciti, to je tamo uhodan biznis i svaka drzava/veci grad ima svoje. Nisam se susretala sa ogranicenjima u smislu prelaska iz jedne u drugu drzavu (recimo, isla sam iz Tenesija do Luizijane s istim autom), ali je to ostavljanje auta (drop-off) prava zeza u smislu da svi nude i tu opciju, ali placas baaas veliku naknadu za nju (skoro k'o naknadu izvorne usluge). Generalno, samo sve dogovori unaprijed i cijena koju ti odrede je cijena koju placas, nece biti neocekivanih troskova.

Nisam isla u Meksiko iz US, to tek sad planiram:smile: ali mi konzulica prilikom vadjenja US vize uvjeravala da nema veze odakle ulazim a pitala sam konkretno za te juznije krajeve.

Isto koristim Uniqa osiguranje i meni nije trebalo, ali je prijatelj imao tesku nesrecu na skijanju u Italiji i operaciju su oni direktno platili, a sitne troskove (lijekove i sl.) on, ali su mu i za to vratili lovu kad je podnio racune po povratku.

On 7/25/2018 at 1:25 AM, AlexMarko said:

Hvala puno na odgovoru. 

Imam vremena,posao mi je vezan za racunar,radim online tako da nezurim,uostalom nadam se da ce mi dati na 6 meseci boravak.

Moze li neke informacije,koliko para je ok nositi sa sobom ako budu pitali koliko imam kod sebe ako me sluzbenik pita na ulasku u zemlju? Takodje imam kartice od bankomata i racune na kojima imam para. (da li je ok visa kartica od intese? to sve tamo funkcionise jel da? )

Uglavnom ja sam na intervju kada sam vadio vizu rekao da idem u Las Vegas na 16 dana,tako cu i sad uzecu povratnu kartu i povratak da bude posle 16 dana,samo sto cu ja ostati duze. 

Imate li neki predlog za rentacar koja firma je ok,recimo da uzmem auto u jednoj drzavi a vratim u drugoj, imate li iskustva,da li imaju neke skrivene troskove pa posle da ispadne dosta vise? Navigaciju bih poneo sa sobom i ubacio sve najnovije mape. Medjunarodnu dozvolu imam za auto,nadam se da je to dovoljno?

Ja bih recimo rezervisao hotel u Las Vegasu i kad bi sleteo,mogao bi tad da uzmem rentacar ili da obidjem Las Vegas Pa da letim za Austin pa odatle rentacar. Nisam jos sve seo da detaljno proucim.

Plan mi je takav da zelim da obidjem sto vise mogu,ali ne samo da prodjem kroz ta mesta,zelim obici i videti kako to izgleda,da dozivim to mesto,da upijem iz tih mesta sto vise mogu da mi da inspiraciju i ideje,slusanje iskustva ljudi drugih nacionalnosti,nikad necu razumeti ljude koji odu na more provedu u hotelu kupajuci se u bazenu ili odu negde i vrate se niti znaju gde su bili niti ih interesuje niti su ista izvukli iz tog putovanja sto se kaze magarac u Solun magarac iz Soluna.

vec ti je dosta odgovorio dragance, ali evo samo da pridodam, ne moras da toliko postujes ono sto si rekao na intervjuu za vizu, jer, naravno, planovi se ljudima stalno menjaju, toga su svi svesni, pa niko to i ne gleda zdravo za gotovo...takodje, sto se meksika tice, greota bi bilo propustiti ga,ako vec imas rentakar i vozis se tu po arizoni i kaliforniji :),  iz imaginarnog razloga da mogu da te cimaju za povratak..zasto bi, ti si legalno dobio americku vizu na 10 god, nista nisi prekrsio, ostao ilegalno, niti ces, prema tome, cemu takvi strahovi? opusteno izadji i vrati se....licno sam to dosta puta radio, isao iz usa za juznu ameriku i vracao se, niko mi nista ne rece...a i sta bi rekli ....evo, bas za meksiko sam otisao prosle godine u januaru, i vratio se u usa..ponovo su mi na grani prilikom povratka dali 6 meseci i to je to...

za rent a car vidi na licu mesta, negde lokalne imaju bolje uslove, nego ove ``globalne``, a negde je obrnuto...za teksas licno ne znam...

a para ponesi sto vise heheh...ali da prijavis bar 2000-3000$ sto u kesu sto na kartici, ako te pitaju uopste..

i nemoj da propustis priliku, ako uzimas rentakar u ostinu, da se provozas kroz nju meksiko, i juznu arizonu- el paso, tuson , feniks i okolina, i da se spustis u meksiko, bar do kabo san lukasa

On 7/23/2018 at 8:14 PM, Olchessa said:

Jutros primila 'zuju', cekam neku strasnu reakciju da me odgovori od ostalih:smile: a u razmatranje uopste jos i uzimam samo tetanus i hep A (bar jednu, k'o fol, jer stvarno ne zelim previse paziti na hranu u zemljama gdje su morski plodovi i voce... cevapi:biggrin:)

Lista mi je vec prestrasna (vi 'klubasi' uopste niste pomogli sa suzavanjem izbora!:tongue:) pa se stice utisak da vise nista u zivotu necu raditi osim putovanja a, jelte, mora se:unsure: al' mi je lakse kako sam si priznala da nesto moram 'odvaditi' (i onda se odmah ubijedila da cu ostalo odmah sljedece jeseni:smile:) Pocinjem od zemalja za koje mi ne treba viza, da si ne dodajem te neprijatne obaveze kad vec imam dovoljno prijatnih, pa je Peru ispao iz kombo. Nekako sto vise citam vise naginjem varijanti da u nekim mjestima ostanem duze i gustam, umjesto da nastojim vidjeti sve na frku. Pogotovo jer ima zanimljivih Workaway i sl. opcija (vidi pod 'raditi u zivotu'), ali uglavnom iziskuju nesto duze boravke.  

Vidjecemo! Bitno je samo da se sarajevska zima izbjegne, a cileanski snijeg cu vec nekako istolerisati:biggrin:Javnem se iz Panama Citija (onog juznijeg:smile:)

nemoj tako lako da preskocis peru, jer je machu picchu i valle sagrado stvarno jedinstven dozivljaj u zivotu, najlepse mesto na planeti na kojem sam ikad bio...a bio sam na dosta lepih....

a ako ides u chile, ooobavezno iquique, i i okolina ( regeion tarapaca), kao i valparaiso i vinja del mar ( oni su spojeni ko bg i zemun :smile: ).....jug je lep al trebace ti puno para, da stignes do glecera i prirodnih rezervata...zanimljiv je punta arenas, ako vec ides tako daleko, ali licno se ne bi cimao toliko, jer imas skoro isti krajolik i u bosni :smile:

• Author

Ma ja nista ne bih preskakala:rolleyes: ali se pokusavam (citaj, tjeram) ovaj put ograniciti na sjever (US, Meksiko, Srednja Amerika, ukljucujuci par ostrvskih zemalja). Ostalo 'prepakujem' za sljedecu jesen/zimu, ako me uopste uspiju natjerati nazad u Evropu:mah: To ne znaci ako negdje budem boravila blizu peruanske ambasade da necu uci da pitam s'a ima:biggrin:

1 hour ago, bam-bam said:

jug je lep al trebace ti puno para, da stignes do glecera i prirodnih rezervata...zanimljiv je punta arenas, ako vec ides tako daleko, ali licno se ne bi cimao toliko, jer imas skoro isti krajolik i u bosni :smile:

Nije da bas treba puno para za stici, u Cileu ima par lowcost aviokompanija gde su cene vrlo povoljne u odnosu na razdaljine koje se prelaze. Vazna napomena je da treba kupovati na cileanskim verzijama sajtova tih aviokompanija, cene su znatno povoljnije i nema ogranicenja da te cene vaze samo za Cileance, kao npr u Peruu, Boliviji, Argentini i sl. Od Punta Arenasa se busom ide za Torres del Paine, jedno od top 5 svetskih mesta za hiking, po normalnoj ceni. Doduse, sam smestaj tamo jeste dosta skup, ali cene za kampovanje sa sopstvenom opremom su prihvatljive. Tu blizu je i Argentina, glecer Perito Moreno, pa El Chalten, argentinska "hajkerska Meka". Tamo jos nisam bio, ali cini mi se da je autobuski prevoz skup po Argentini. Cile, generalno, jeste skup za pojmove Juzne Amerike ali je i drugaciji, uredjeniji. Inace, u te krajeve ima smisla ici samo tokom leta na juznoj hemisferi, a i tad je prilicno hladno i uvek vetrovito.

Jeste Bosna lepa, ali reci da su u Patagoniji isti prizori kao i u Bosni, to je ipak malo previse :LOLLL: Uostalom, u Bosni nema pingvina, ili ih mozda jos nisu otkrili negde u piramidama :biggrin:

Edited by Dragance

11 hours ago, Dragance said:

Nije da bas treba puno para za stici, u Cileu ima par lowcost aviokompanija gde su cene vrlo povoljne u odnosu na razdaljine koje se prelaze. Vazna napomena je da treba kupovati na cileanskim verzijama sajtova tih aviokompanija, cene su znatno povoljnije i nema ogranicenja da te cene vaze samo za Cileance, kao npr u Peruu, Boliviji, Argentini i sl. Od Punta Arenasa se busom ide za Torres del Paine, jedno od top 5 svetskih mesta za hiking, po normalnoj ceni. Doduse, sam smestaj tamo jeste dosta skup, ali cene za kampovanje sa sopstvenom opremom su prihvatljive. Tu blizu je i Argentina, glecer Perito Moreno, pa El Chalten, argentinska "hajkerska Meka". Tamo jos nisam bio, ali cini mi se da je autobuski prevoz skup po Argentini. Cile, generalno, jeste skup za pojmove Juzne Amerike ali je i drugaciji, uredjeniji. Inace, u te krajeve ima smisla ici samo tokom leta na juznoj hemisferi, a i tad je prilicno hladno i uvek vetrovito.

Jeste Bosna lepa, ali reci da su u Patagoniji isti prizori kao i u Bosni, to je ipak malo previse :LOLLL: Uostalom, u Bosni nema pingvina, ili ih mozda jos nisu otkrili negde u piramidama :biggrin:

hahahha u pravu si...mislio sam vise na cetinarski planinski krajolik....ali pingvina i glecera svakako nema...mada, moram da priznam da sam se osecao kao negde po nasim planinama ili nemackim alpima, kad sam se tu muvao, oko puerto mont-a

Puerto Montt je druga prica, to je u tzv. "oblasti jezera" i ti krajevi sa cetinarima i okolnim planinama jesu uporedivi sa evropskim. Ako izuzmemo vulkane :biggrin: Punta Arenas je preko 1000 km juznije i tamo su znatno surovije vremenske prilike, skroz druga prica. Zanimljivo za nase prilike, Punta Arenas je grad gde je polovina populacije hrvatskog porekla, a to je negde oko 60.000 ljudi! To su mahom potomci doseljenika iz Dalmacije s kraja XIX i pocetka XX veka i jedino po cemu se prepoznaju su im prezimena koja se zavrsavaju uglavnom na "ić". Jezik ne govore, potpuno su asimilovani u cileansko drustvo, obzirom da su vec 4.-5. generacija, ali se tradicija koliko-toliko cuva, kroz Klub Hrvata koji postoji u gradu. Kad covek ode na gradsko groblje, koje je turisticka atrakcija, po imenima na spomenicima, stice se utisak kao da ste negde na nasim prostorima. 

Edited by Dragance

4 hours ago, Dragance said:

Puerto Montt je druga prica, to je u tzv. "oblasti jezera" i ti krajevi sa cetinarima i okolnim planinama jesu uporedivi sa evropskim. Ako izuzmemo vulkane :biggrin: Punta Arenas je preko 1000 km juznije i tamo su znatno surovije vremenske prilike, skroz druga prica. Zanimljivo za nase prilike, Punta Arenas je grad gde je polovina populacije hrvatskog porekla, a to je negde oko 60.000 ljudi! To su mahom potomci doseljenika iz Dalmacije s kraja XIX i pocetka XX veka i jedino po cemu se prepoznaju su im prezimena koja se zavrsavaju uglavnom na "ić". Jezik ne govore, potpuno su asimilovani u cileansko drustvo, obzirom da su vec 4.-5. generacija, ali se tradicija koliko-toliko cuva, kroz Klub Hrvata koji postoji u gradu. Kad covek ode na gradsko groblje, koje je turisticka atrakcija, po imenima na spomenicima, stice se utisak kao da ste negde na nasim prostorima. 

da, punta arenas je mnogo interesantno mesto...i u ikikeu ima hrvatski dom na glavnom gradskom trgu :)...i ushuaia sa argentinske strane je dobra, jesi bio?...stalno punta arenas  mesam sa puerto mont, valjda zbog slicnosti u imenu nemam pojma...ali se secam onog ostrva sa pingvinima blizu punta arenas, jel magdalena, margarita tako nesto?

58 minutes ago, bam-bam said:

i ushuaia sa argentinske strane je dobra, jesi bio?

Nisam. Jos :smile: Ali planiram i taj jug Argentine, doduse, pre El Chalten i Perito Moreno. Ono sto sam planirao je pesacenje (+brod) od El Chaltena ka O'Higinsu u Cileu. Taj granicni prelaz mi deluje vrhunski :biggrin: 

59 minutes ago, bam-bam said:

ali se secam onog ostrva sa pingvinima blizu punta arenas, jel magdalena, margarita tako nesto?

Isla Magdalena, definitivno vredno posete :smile: 

• 2 months later...

Ja bio ove godine u maju u San Diego isao na jedan dan do Meksika i vratio se uvece bez problema sa B1/B2 vizom.

Iz USA u Meksiko nema grane ali ima u povratku, izbegavaj vikend jer ima mnogo Meksikanaca pa se ceka na grani po par sati. 

• 1 year later...

Da li neko zna koliko izadje iznajmljivanje automobila u Miami ju po danu? I da li je potrebna medju narodna mada je nasa medju narodna cirlicna znaci dovoljna je nova vozacka?!

Hm google zna bolje samo od onih koji nisu bili prema tome pitam one koji su u Miami ju ili su bili oni znaju to na licu mesta...

Zanima me plan mi je da idem do Key West i Orlanda kakvo je stanje oko putarina .. cena nacin placanja .. da li ima post paid tag u autu pa platis kad vracas auto ili kao kod nas na licu mesta?