Jump to content

Featured Replies

Za same znamenitosti najviše 3 do 4 dana...ali dok pohvataš kako funkcioniše metro i skokneš još do Odaibe eventualno, 5 dana je optimalno. :wink: Bolje uzmi JR pass pa putuj okolo. :smile: 

• 1 month later...

Ako nije samo Tokio onda uzmes JR pass pa sa njim mozes da koristis gradski prevoz - pokazes cuvaru i onda on otvori kapiju da prodjes. Mada nisam sada bas siguran da li je JR pass najjeftinija opcija s obzirom da sada ima low cost letova unutar Japana. Air Asia se stacionirala u Nagoji. Treba da sve stavis na papir pa da preracunas sta ti se vise isplati. Ako je to JR pass onda ga koristi i za gradski prevoz, samo moras sve dobro da isplaniras jer koliko me secanje sluzi sa JR pass ne mozes da koristis bas sve linije gradskog prevoza, vec samo neke. 

Meni je Japan bio zemlja za koju sam najvise planirao put. Posto je smestaj skup bolje da se ne improvizuje nego sve unapred. Isto vazi za JR pass, stavi sve na papir, pa i alternativne opcije za iste dane u slucaju promene vremena koja ti ne bude odgovarala. 

I da konacno odgovorim na prvobitno pitanje, sve zavisi koliko detaljno hoces da obilazis. Ako hoces da ides recimo u Diznilend to ti je onda odmah ceo dan samo za tamo. Ako neces, vec samo najznacajnije stvari onda su 2-3 dana dosta. 

Edited by noskich

• 3 weeks later...
  • 3 years later...

evo da pokrenem malo temu- kupio sam kartu za septembar- pocetak oktobra, prvo vijetnam ( juzni, posto tamo  nisam bio, al svrnucu malo i do centralnog gde sam bio, mozda cak i hanoj par dana), pa odatle za tokio, povratak kuci iz tokija sredinom oktobra...

da li mislite da ce se japan otvoriti do pocetka oktobra, kad planiram da udjem tamo, dajte neka razmisljanja? evo avgust vec stigao , oni nista :) 

japan je sad, koliko vidim, vrlo jeftin za njihove prilike, uzeo sam smestaj na par mesta u tokiju za otprilike 30 evra po nocenju, a da uopste nisu neki krs hoteli, i  u poznatijim delovima grada.....smislio sam sta bih sve obisao, ali dajte neke ideje, ako neko ima nesto specificno...posto idem prvi put, plan mi je da obidjem sam grad sto vise, da ga dozivim malo, a sledeci put bi se vec setao po okolini, a isao i dalje do jokohame kjota itd.....

2 hours ago, bam-bam said:

da li mislite da ce se japan otvoriti do pocetka oktobra, kad planiram da udjem tamo, dajte neka razmisljanja? evo avgust vec stigao , oni nista :) 

Na zalost, ne bih racunao na to :(

5 hours ago, bam-bam said:

japan je sad, koliko vidim, vrlo jeftin za njihove prilike, uzeo sam smestaj na par mesta u tokiju za otprilike 30 evra po nocenju, a da uopste nisu neki krs hoteli, i  u poznatijim delovima grada.....smislio sam sta bih sve obisao, ali dajte neke ideje, ako neko ima nesto specificno...posto idem prvi put, plan mi je da obidjem sam grad sto vise, da ga dozivim malo, a sledeci put bi se vec setao po okolini, a isao i dalje do jokohame kjota itd.....

Slažem se sa jms_uk. Čitajući singapurske vesti (a oni ne mogu da dočekaju da se Japan otvori) stekla sam isti utisak. Zato si verovatno i uspeo da nađeš smeštaj za te pare.

A za preporuke… uh. Puno puta sam bila u Tokiju i moram priznati da me ni jedno mesto nije baš toliko oduševilo da moram baš stalno da mu se vraćam. Sem Ghibli muzeja, ali to ti ne bih preporučila ako nisi baš fanatičan (ja jesam).

Meni se vanredno dopadaju njihovi parkovi, mali restorani i birtije. Kad sam prvi put bila i ta nenormalna količina ljudi svuda. Generalno atmosfera u gradu. Od kad živim u SG tu gužvu izbegavam (presela mi), a oduševljava me mir i tišina u kafićima i čajdžinicam u ranim jutarnjim satima. To što gradom može da se šeta kao po evropskim gradovima, što je u SG nezamislivo.

Igrom slučaja i kasnije zbog obaveza, uvek smo ostajali u Ginzi, pa sam Hamarikyu Gardens najčešće koristila za ”radno mesto”, ali kao što rekoh svi parkovi su impozantni. 

14 hours ago, ThirstyTraveler said:

To je dzaba. 
Ja sam bio prije 4-5 godina i jedva da si mogao naci sobu ili neki manji stan za oko 100e.

Koliko ostajes?

trebalo bi da ostanem 8 dana...mada, mogu i da produzim i skratim, jer mi je takva karta izmedju vijetnama i japana, moze da se menja....da li ima nesto bas specificno sto bi trebalo videti?

9 hours ago, marica said:

Slažem se sa jms_uk. Čitajući singapurske vesti (a oni ne mogu da dočekaju da se Japan otvori) stekla sam isti utisak. Zato si verovatno i uspeo da nađeš smeštaj za te pare.

A za preporuke… uh. Puno puta sam bila u Tokiju i moram priznati da me ni jedno mesto nije baš toliko oduševilo da moram baš stalno da mu se vraćam. Sem Ghibli muzeja, ali to ti ne bih preporučila ako nisi baš fanatičan (ja jesam).

Meni se vanredno dopadaju njihovi parkovi, mali restorani i birtije. Kad sam prvi put bila i ta nenormalna količina ljudi svuda. Generalno atmosfera u gradu. Od kad živim u SG tu gužvu izbegavam (presela mi), a oduševljava me mir i tišina u kafićima i čajdžinicam u ranim jutarnjim satima. To što gradom može da se šeta kao po evropskim gradovima, što je u SG nezamislivo.

Igrom slučaja i kasnije zbog obaveza, uvek smo ostajali u Ginzi, pa sam Hamarikyu Gardens najčešće koristila za ”radno mesto”, ali kao što rekoh svi parkovi su impozantni. 

ne znam sta je to, kupio sam kartu jos pocetkom maja, kad su objavili da ce da se otvore, i namerno sam uzeo da idem posle 5 meseci, jer sam ocekivao da ce biti neka zatezanja, ali ovoliko bas...stvarno mi nije jasno.....napadali su ih i ovi iz G7 grupe, jer su svi dozvolili ulaz drzavljanima japana, a ovi njima nisu...takodje su svi pricali da se cekaju izbori da prodju, prodjose izbori i nista....

stoji da je sad peak novog talasa u japanu, da ima dosta zarazenih, pa je moguce da se ceka da sad to prodje....ali jbt, ceo normalni i savremeni svet se otvorio, a oni nista.....

zapratio sam nekog lika koji zivi u kjotu vec 30-ak godina, i koji daje dosta realne izvestaje, i on je jos od pocetka ocekivao da ce se japan otvoriti krajem avgusta/pocetkom septembra, ali ni on vise to ne pominje....

inace, jen je dosta pao, ekonomija im je prilicno posrnula tokom korone, i japan je dosta pojeftinio....svi stalni putnici u japan tvrde da je sad pravi trenutak otici tamo , naravno, ako mozes hhahaha...a ne moze skoro niko....

jel imas jos neke savete mozda, za neke hromove i tako to? za izlaske uvece?

9 hours ago, marica said:

Meni se vanredno dopadaju njihovi parkovi, mali restorani i birtije. Kad sam prvi put bila i ta nenormalna količina ljudi svuda. Generalno atmosfera u gradu.

Zanimljivo mi je ovo posto je moj utisak skoro isti. Osim Ghibli muzeja posto nisam bas fanatican :D

Mislim da ti je bam-bam pametnije da otkažeš tu kartu skroz i da probaš da povratiš pare barem delimično ili da uzmeš credit pa da bukiraš za te kredite neku drugu destinaciju, jer mi se čini da se Japan neće otvoriti za turiste dok se pandemija zvanično ne okonča (znači ono, WHO da izađe pred javnost i kaže sad je kraj).

Treba u septembru da se poslom nađem u Seulu na 5-6 dana i mislio sam takođe da svratim do Tokija barem na vikend jer ko zna kad će sledeći put da me nanese u taj deo sveta, a ide mi se u Japan, ali što više pratim situaciju, sve manje sam optimističan, naročito kad gledam brojke o novim slučajevima kovida i kod nas a i napolju kojekude.

Cenim da nam ipak predstoji još jedna zima u polu-lockdownu, mada se potajno nadam da grešim.

Edited by ppetrovic

• 4 weeks later...
21 minutes ago, marica said:

nece da mi se otvori clanak, nemam pretplatu...procitao sam da povecavaju broj dozvoljenih ulazaka, ali samo za one kategorije koje vec mogu da udju, da li kazu jos nesto?...a u jednom drugom clanku sam procitao da postoji mogucnost da dozvole i turisticke posete bez obaveze da se bukira grupna tura u ovlascenoj agenciji, kao sto je bilo do sad, vec da ce sad samo morati da se uzme agencija koja ce organizovati putovanje, u smislu odredjivanja marsrute, poseta znamenitostima itd ..licno ne vidim u cemu je onda razlika sa ovim sto je bilo do sad..i do sad je "grupna tura" u stvari mogla da bude tura za samo jednog coveka, ali ponovo je sve moralo da bude organizovano preko agencije...videcemo, mozda ce sad da ukinu obaveznu pratnju...u sv. slucaju, sve sto te primorava da koristis agenciju je manje vise isto sranje, drugo pakovanje, izvini na izrazu....https://www.timeout.com/tokyo/news/japan-may-soon-reopen-to-independent-tourists-with-one-condition-082422

Edited by bam-bam

1 hour ago, bam-bam said:

nece da mi se otvori clanak, nemam pretplatu...

Ništa preterano mnogo ne kaže ni ovaj članak...

"Japan is set to more than double the number of people it will allow into the country and may scrap the need for a negative Covid-19 test to enter, as the last rich economy with stringent entry requirements still in place looks to join the rest of the world in easing pandemic curbs. 

The daily limit on tourists will be raised to 50,000 people as soon as next month from the current 20,000, broadcaster FNN reported, citing unidentified government officials. Authorities are also considering a gradual easing of testing requirements, such as initially exempting fully vaccinated people, the Nikkei newspaper reported earlier. Travelers currently need to submit negative results from a PCR test taken within 72 hours of departure to Japan."

Ono što se meni učinilo da je dobar znak je da bar najavljuju neki pomak. Ništa o tim ukidanju organizovanih tura. Ima Little Gamers dobar stripić o turizmu u Japanu za vreme pandemije: https://www.little-gamers.com/2022/05/18/international-travel-trivial-trivia

:LOLLL:

• 8 months later...

Zdravo ljudi,

planiramo 3 nedelje u japanu u septembru, i jos smo u fazi kupovine avio karata. Da li neko ima neki predlog sta traziti, odakle leteti?
Trenutno nista ispod 900e nismo uspeli da nadjemo (iz Bgda, dok je okolina jos skuplja).

Zdravo ljudi,

planiramo 3 nedelje u japanu u septembru, i jos smo u fazi kupovine avio karata. Da li neko ima neki predlog sta traziti, odakle leteti?
Trenutno nista ispod 900e nismo uspeli da nadjemo (iz Bgda, dok je okolina jos skuplja).

6 hours ago, Evil duck said:

Zdravo ljudi,

Zdravo ljudi,

Iz Atine imas letove za Tokyo preko Scoota ili kombinacija Cathay-a i Qatar-a za ~675e, Iz Praga imas za nekih ~800 ali preko Taipei-a, tako da sa Srpskim pasosima nista od toga. A iz Beograda imas karte preko Ciriha i Abu Dabija za 690e tako da ne znam gde ste gledali (ja uvek gledam preko google flights za dalje destinacije a za evropu preko azair).

Hvala na brzom odgovoru!
Video sam na google flightsu ovu kombinaciju Cirih/Abu Dabi (ima i Bec u slicnoj varijanti), ali je oko 100+k trenutno. Verovatno se datumi razlikuju.
Super za Atinu, pogledacu jos i tu opciju, da li ima smisla za konkretne datume (oko 20.09.)

Za ovakve destinacije se mora biti fleksibilan. Razlike u cijeni karata idu i do 400-500e u zavisnosti od datuma. Ako moras konkretno 20.9. da ides onda se pomiris s tim da karta za taj datum kosta toliko i platis.
Inace moze da se nadje i za 400-500 ponekad, doduse iz Budimpeste, ne bas Bg.

Kul, hvala ti za predloge :)
Na kraju, prva opcija (Cirih, Abu Dabi) se pojavila po cenama koje si pisao i za datume koji su nam odgovarali (oko 700e) i uzeli ih. Tako da - Japan za par meseci konacno :)

Mi smo se pre neki dan vratili iz Japan.

karte kupljene u januaru.

dva presedanje, Atina i Abu dabi. 730 eur.

Posteno :)

Vidi, u fazi sam planiranja, imamo 15 dana u Japanu, i gledam kako cu razdeliti dane i po kojim gradovima cemo prosetati.

* da li ste isli dalje od Tokija? Mozda Kyoto ili nesto drugo?
* jeste li uzimali JR pass za vozove? Ako jeste, da li je pozitivno isksutvo?
* da li ste mozda isli u Diznilend ili Universal studios? Ako jeste, kakvi su utisci bili?

Pored Tokija, jedino za sta sam siguran jeste da cemo posetiti Nagoyu, zbog planetarijuma koji tamo postoji. Za drugo jos nismo napravili plan i sve je otvoreno (citam ponesto od blogova po netu kako bi sastavimo zabavnih 15 dana)

@Evil duck

* Iz Tokija smo išli do Kyota, pa iz Kjota do Nare(park sa jelenima) preporuka.

* na kraju nismo uzeli JR, jedan od razloga je zato što smo imali samo jednu povratnu voznju do kyota in azad i onda to dodje na isto.

drugo, sa JR ne mozes u voz nozzomi, misli da je on najbrzi, tj. najmanje staje pa se najbrze  stigne.

ako planiraš vise voznji sa JR, svakako je isplatljivo. ima na netu nege kalkulator voznji.

mi smo za metro koristili suicu karticu, nju dopunjujes na metro stanicama. neki prosek po voznji dodje oko 200 jena 

* Nismo išli u zabavne parkove, u diznelendu smo bili u Parizu. Ako nis bio svakako preporuka.

ako ides kupi karte online, spremi se za čekanje u redu za voznje, odvoj ceo dan za jedna zabavni park.

* isli smo do  Arakurayama Sengen Park (pogled na planinu Fuji.

Za ulaz ti je potreban plavi i zuti QR kod popuni pre polaska https://vjw-lp.digital.go.jp/en/