Jump to content

Featured Replies

Posted

Postovanje drugari,sjajno je da postoji ovako neki sajt i ovom prilikom zelim da nesto napisem.

Prosle godine smo drugar i ja vozili jednu lepu turicu biciklovima ( Novi Sad - Backa Palanka - Vukovar - Osjek - Sombor - Novi Sad) i mnogo nam se dopalo. Ove godine imamo ideju da obilazimo jezera po Vojvodini u trajanju od 7 do 10 dana pa bih hteo da se posavetujem sa nekim oko odredista, u smislu ideje.

Naravno ovom prilikom zelim da pozovem ljude dobre volje koji zele da nam se prikljuce, ako im je interesantna ova ideje.

Hvala unapred, i verujem da cemo se druziti:)

• 1 month later...
  • 3 weeks later...

Ako nameravate da obidjete i Frusku goru obavezno posetite jezero beli kamen(to je prvo bio rudnik krecnjaka,ali su podzemne vode uradile svoje i sad je fenomenalno jezero, za kupanje ipo, samo ne znam da li je ogradjeno, cuo sam nesto o tome, mada ni ta prepreka nije nepremostiva ;D) i ledinicko jezero(sta reci za njega,nedavno se tu desila izvesna "havarija",naime odronila se stena i nekog povredila, naravno, kao svaki dogadjaj slicnog karaktera, odmah je postavljena teorija da je to uradjeno namerno od strane nekog privatnika zbog... itd. itd., ali samo jezero je super, ima tu i neki vodopad...).

Postavite rutu i datum ovde,mozda vam se pridruzim,ako me prihvatate,naravno.

*Pisem vam ove detalje,cisto da budete upoznati s mestom,ako se budete odlucili da ga posetite...

Ne zaboravite Belu Crkvu :)

Bela Crkva, gradic na krajnjem jugu Banata udaljen je 96 km od Belgrada ka istoku.  Predivna priroda, stare ulice i fasade baroknog stila, parkovi i jezera, cine je jedinstvenom oazom za turiste. Tihim i usporenim ritmom zivota cini posetioce opustenim i osvezenim.

Posetioce posebno oduseve predivna, kristalno cista jezera od kojih je sedam pogodno za kupanje. Posetioc moze odabrati jezero sa divljim plazama, totalno okruzeno netaknutom prirodom ili se odluciti za jezero sa svim mogucnostima koje jedna urbana plaza pruza - tusevi, restorani, poslasticarnice, sportski tereni, vodeni sportovi, jedrilice za rentiranje.

Okolina Bele Crkve je riznica sama za sebe te preporucujemo posetiocima da se odluce za bicikl kao prevozno sredstvo. Brezuljci prekriveni vocnjacima i vinogradima u sred "ravne" Vojvodine, iznenadjenje su za sve. U blizini su i sledeci vodotokovi: Dunav, Nera, Karas, kanal Dunav-Tisa-Dunav koje sa spomenutim jezerima cine savrseno mesto za ribolovce. "Izlov soma - kapitalca" je sirom poznata manifestacija koja se odzava leti a u cast 200kg teskog primerka soma (kojeg je vise osoba videlo ali ga nikada niko nije mogao upecati). Preporucujemo da probate riblju corbu u jednom od restorana u Staroj Palanci, selu na uscu kanala Dunav-Tisa-Dunav u Dunav, nekih 10 km od Bele Crkve udaljenom. Ako zelite da posetite staro rimsko utvrdjenje "Ram" mozete se provozati skelom preko Dunava.  Deliblatska Pescara, jedinstvena je pescara u Evropi, nalazi se na 15km od Bele Crkve. Tu se nalazi Nacionalni Park, izletiste i poznato loviste na krupnu divljac. Takodje preporucujemo jednodnevnu posetu gradu Vrscu koji se, takodje, nalazi blizu i koji takodje ima jedno vestacko jezero.

Text sa sajta belacrkva.co.yu

i ledinicko jezero(sta reci za njega, jezero je super, ima tu i neki vodopad...).

ako ga je neko promasio, kao ja npr. tu je scena iz charlstona za ognjenku u kojoj "mala boginja" izlazi iz jezera na pocetku filma (to ima i u trejleru). na toj lokacijii je snimljena.

• 1 year later...

Ledinacko jezero je prodato i nemoj te badava ici tamo ako ste mislili,kupio ga je neki Nemac,zalosno je to,sto Srbi u srcu vojvodine ne mogu otici na svoje jezero,tamo ce vas docekati obezbedjenje i necete moci uci....jezero je prodato za 6,5 miliona dolara,tako reci za saku dolara ....a otkupljeno je 99 godina...zalosno ,sve prodajmo....

Nas je docekalo obezbedjenje prosle godine i usli smo kroz ogradu cije su sipke dovoljno razmaknute da moze da se prodje. Lik koji je cuvao je valjda ultra smoren tamo sam, tako da mu je odgovaralo da bar na kratko ima nekog drustva.

Kako kome...

Nas je jednom dočekao lik koji je bio blago prekoran ali nas je pustio da prođemo do jezera, a opet drugi put jedan od onih koji žive za svoj mali momenat moći i vole da tu moć demonstriraju, pa nam je prišao kao da smo kriminalci a on neki superpolicajac koji nas je uhvatio (bolje da ne pišem šta mislim o takvim likovima).

Jezero je definitivno počelo da se ispumpava, Raša Delić i Ledinčani planiraju neke akcije, ali posle svega što su do sad uradili, Alas internacional je samo sačekao da se malo smire strasti, podmazao je kotačiće naše vrle administracije i voda se ispumpava zarad tobože rekultivacije.   :bang: 

Inače, bio sam na Ludoškom (Ludaškom?) jezeru. Čudno neko jezero. Veliko je skoro kao Palićko, ali se to nigde ne vidi. Obraslo je u trsku i šaš, i izgleda kao malo veća bara, a obale jezera su njive. Interesantno, ali najverovatnije izgleda kao jezero tek iz nekog čamca. Kažu da je gnezdilište raznoraznih ptica.

Najviše jezera u Vojvodini su veštačke akomulacije, uglavnom napravljene da bi služile kao ribnjaci. ima ih u okolini Bača, Bečeja, Kanjiže, Sečnja, Itebeja, i verovatno na još 100 mesta. Ovo su ona koja sam video.

U Vojvodini mi je među najinteresantnijim vodenim površinama Jegrička. Mislim da se ne varam, i da joj je jedan kraj na Tisi, a drugi... nisam nikad video. Nikad mi nije bilo jasno šta je ona. Neki kažu da je reka, neki da je kanal, neki da je bara a ona liči na sve to, samo na različitim mestima.

:mrgreen:

meni je carska bara kod zrenjanina jako lepo mesto, a i proglasili su ga specijalnim rezervatom prirode bla bla.

zove se bara, ali za one koji nisu bili, to su i bare i jezerca i kanali i svasta - meandri starog begeja. ima i raznih zivotinja, tvorovi, divlje svinje, srne, lisice, zececi, ježevi, krtice, lasice kornjace gusteri i jos stosta, a doduse i puno komaraca. ima oko 30 vrsta riba i nekoliko stotina vrsta ptica! u biljke se ne razumem najbolje, ali ima raznih paprati, drva, vodenih biljki, npr lokvanja itd.

kad krenete iz zr ka bg to je negde na petnaestom kilometru desno.

:mah:

to su i bare i jezerca i kanali i svasta - meandri starog begeja

Gde si ti videla sve to ? Ja sam bio tamo, sišli smo levo sa puta za Belo Blato kod onih rendžera, platili ulaz u rezervat i prošetali oficijelnom pešačkom stazom pored mrtvaje. To staro korito Begeja je maltene pravolinijsko, ni m od meandara ne videh, a u samu Baru (koja se proteže sa druge strane šetačke staze) je zabranjen ulaz, jer je pod prvom zonom zaštite. Čamac je moguće iznajmiti, ali - naravno - dozvoljeno je veslati samo po toj mrtvaji bez meandara, što i nije nešto zanimljivo. Sa vidikovca na kraju staze se opet ne vidi bogznašta, a naročito ne nekakvi kanali koji povezuju jezerca. Doduše vide se ribnjaci, koji su i najveća voda u okolini.

Posle smo išli i do Belog Blata pokušavajući da tamo nanjušimo kakvu stazicu za u močvaru, ali se ni tu nismo proslavili.

Kuda si ti tačno šetala tamo ?