Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li neko zna šta se vidi kada policajac očita pasoš? Da li se vide ulasci i izlasci? Pitam zbog toga što mi je pasoš baš dosta ispečatiran a imam i britansku vizu u njemu. Čini mi se da mi je to baš olakšavajuća okolnost na granicama. Kad vide toliko pečata, ne udubljuju se previše. Međutim, uskoro mi ističe taj pasoš i zameniću ga za novi, prazan. Da li će policija i dalje videti moje ulaske i izlaske i pored praznog pasoša? Hvala

U zavisnosti od zemlje do zemlje. Neke države registruju ulaske i izlaske u bazu podataka a neke ne. U planu je međutim sa se od 2020. elektronski registruje svaki ulazak i izlazak u EU a pečati se više neće lupati.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

3 hours ago, Floria said:

Da li neko zna šta se vidi kada policajac očita pasoš? Da li se vide ulasci i izlasci? Pitam zbog toga što mi je pasoš baš dosta ispečatiran a imam i britansku vizu u njemu. Čini mi se da mi je to baš olakšavajuća okolnost na granicama. Kad vide toliko pečata, ne udubljuju se previše. Međutim, uskoro mi ističe taj pasoš i zameniću ga za novi, prazan. Da li će policija i dalje videti moje ulaske i izlaske i pored praznog pasoša? Hvala

Koji policajac?

• Author
3 hours ago, mveruovic said:

Za sta moze da ti bude olaksavajuca oklonost? 

Olakšavajuća okolnost u smislu da vide da sam već dosta puta ušla i izašla legalno iz EU na primer, i da nema potrebe da me specijalno kontrolišu, tj. da sam htela nelegalno da ostanem, imala sam već dosta prilika za to pa nisam. S druge strane, ako je pasoš prazan, i ako ne vide da sam već ulazila i izlazila, veća je verovatnoća da će me dodatno kontrolisati i postavljati pitanja. Naravno, ne znači da imaju bilo koji razlog da me zaustave, niti da će to uraditi, pitam samo u smislu cimanja na granici.

1 hour ago, jms_uk said:

Koji policajac?

Policajac na granici ili na aerodromu, na pasoškoj kontroli.

1 hour ago, Voyageur said:

U zavisnosti od zemlje do zemlje. Neke države registruju ulaske i izlaske u bazu podataka a neke ne. U planu je međutim sa se od 2020. elektronski registruje svaki ulazak i izlazak u EU a pečati se više neće lupati.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Hvala, da ne znaš možda za Italiju, Hrvatsku i Sloveniju?

Ja znam da poprilicno popunjen pasos moze da vise bode oci, i cesto mi se desavalo da mi listaju stranu po stranu i gledaju sve pecate. Sada imam nov pasos par meseci i napunio sam vec 6 strana, za svaki ulazak/izlazak nisam nikad imao probleme. Znam i da ljudi koji imaju npr 20 ulazaka/izlazaka iz jedne zemlje mogu da budu mnogo mutniji (sverc npr) nego oni koji prvi put idu. 

2 hours ago, Floria said:

Policajac na granici ili na aerodromu, na pasoškoj kontroli.

Mozda je bolje da sam pitao ciji policajac....uglavnom licne podatke iz pasosa, ponekad/negde plan puta i takodje negde prethodne ulaske/izlaske u zemlju.

2 hours ago, Floria said:

Olakšavajuća okolnost u smislu da vide da sam već dosta puta ušla i izašla legalno iz EU na primer, i da nema potrebe da me specijalno kontrolišu, tj. da sam htela nelegalno da ostanem, imala sam već dosta prilika za to pa nisam. S druge strane, ako je pasoš prazan, i ako ne vide da sam već ulazila i izlazila, veća je verovatnoća da će me dodatno kontrolisati i postavljati pitanja. Naravno, ne znači da imaju bilo koji razlog da me zaustave, niti da će to uraditi, pitam samo u smislu cimanja na granici.

Mislim da to nema veze. Ako si stranac bez prava boravka, svaki ulazak [moze da] se tretira kao potencijalno ostajanje. Mozda si prvih pet-sest puta isla da izvidis situaciju, nadjes posao i smestaj i sad ces ostati nelegalno. 

Iz mog iskustva, najvisi zavisi od raspolozenja tog granicnog sluzbenika i ponasanja putnika - pa onda sve ostalo :biggrin:

2 hours ago, mveruovic said:

Ja znam da poprilicno popunjen pasos moze da vise bode oci, i cesto mi se desavalo da mi listaju stranu po stranu i gledaju sve pecate. 

Meni se desilo par puta da me za skoro svaki pecat pitaju zasto sam isao u tu zemlju.

Edited by jms_uk

Čuo sam preporuku (od nekih celoživotnih globtrotera) da se uvek sa sobom nosi i stari pasoš (ili pasoši). Ako te smaraju na granici, pokažeš im to kao dokaz da i inače mnogo putuješ svetom, u različite zemlje. Osim toga, pričala mi je drugarica da su je jednom ispitivali na granici da li je to stvarno njen pasoš (navodno ne liči na svoju sliku) ali kada im je pokazala i stari pasoš smirili su se.

Sa druge strane, moji stari pasoši su prepuni viza i pečata zemalja kao što je Sirija, Sudan, Irak itd. Nisam baš siguran da li bi bilo pametno to gurati pod nos graničnoj policiji, ko zna šta mogu da pomisle kad vide pune stranice arapskih slova :/ 

Ruski globtroter Anton Krotov mi je pokazivao svoj album koji uvek nosi sa sobom, sa fotkama njega na raznim putovanjima, i isečcima iz novinskih intervjua i fotkama sa predavanja gde je pričao o svojim putovanjima. Rekao mi je da u problematičnim situacijama često pomaže to kada se predstavi kao svetski putnik i to odmah može i da dokaže, da se neprijateljski stav policije često pretvori u radoznalost i osmeh. Sa sobom uvek nosi i svoju knjigu putopisa, da mogu da vide njegovo ime na koricama. To je njegova priča, pa ako je on lagao mene...

Bila je svojevremeno i ideja da napravimo nekakvu "legitimaciju" Kluba putnika, s obzirom da smo registrovana organizacija, koja bi poslužila kao kakav-takav argument u slučajevima da se neko zapita ko smo i zašto putujemo. Ali smo posle odustali, ne sećam se zašto. Znam da neka udruženja autostopera to imaju, i svaka kartica ima serijski broj koji se može uneti na sajtu i tako proveriti da li je vlasnik kartice zaista član udruženja. (offtopic: neka udruženja stopera imaju čak i uniforme da bi ih vozači prepoznali kao članove udruženja).

Elem, dok nam se ne javi na forumu neki granični policajac, nećemo znati šta je bolje - pun pasoš, prazan pasoš, stari pasoši za svaki slučaj itd :huh:

• Author
8 hours ago, Lazar said:

Elem, dok nam se ne javi na forumu neki granični policajac, nećemo znati šta je bolje - pun pasoš, prazan pasoš, stari pasoši za svaki slučaj itd :huh:

He, he, da. Ajde policajci, ako vas ima ovde.

Hvala, Lazare, na savetima. Čekaj, kada dobijem novi pasoš, stari mi ne oduzmu? Ne sećam se baš kako je bilo sa onim plavim prethodnim, pre 10 godina. Lupe pečat "poništeno" ili tako nešto? Ako mi ostaje i ovaj, onda ću ga svakako nositi :wink:

Edited by Floria

Zavisi kada i zavisi gde. Nekada se lupao pecat 'Ponisteno' na stranici sa podacima, a sada se buse [negde samo korice, negde i stranica sa podacima].

Ja sam na sedmom YU/SRB, pocev od sivog SFRJ :wink:

Edited by jms_uk

13 minutes ago, Floria said:

Hvala, Lazare, na savetima. Čekaj, kada dobijem novi pasoš, stari mi ne oduzmu? Ne sećam se baš kako je bilo sa onim plavim prethodnim, pre 10 godina. Lupe pečat "poništeno" ili tako nešto? Ako mi ostaje i ovaj, onda ću ga svakako nositi :wink:

Probuše korice i ostaje ti stari pasoš.

Pritom da dodam da se slažem sa svime što je @jms_uk napisao. Apsolutno zavisi od graničnog policajca, (imam iskustva i sa izuzetno popunjenim i praznim pasošima, pošto sam sada na 4. pasošu u poslednjih 10 god) generalno mađari, španci, francuzi su apsolutno nezainteresovani i gledaju da što pre završe sa tobom, dok npr. skandinavci, poljaci i švajcarci su mi detaljno zagledali pasoše i smarali oko nekih pečata koje su falili (generalno zbog mađara).

Inače, često nosim stari pasoš, pošto mi je viza za SAD u njemu, i do sada nikada nisam morao (niti imao neku želju/razlog) da je pokazujem osim graničnoj policiji u SAD-u i pri ček-inu za letove za SAD.

Just now, jms_uk said:

Zavisi kada i zavisi gde. Nekada se lupao pecat 'Ponisteno' na stranici sa podacima, a sada se buse [negde samo korice, negde i stranica sa podacima].

Ja sam na sedmom YU/SRB, pocev od sivog SFRJ :wink:

Mislim da ne buše stranicu sa podacima, ako im naglasiš da imaš vizu. Pre nedelju dana sam preuzimao novi, i posle ove rečenice mi nisu bušili plastičnu stranicu, nego samo korice.

Ja sam na trecem u 3 godine posto u BIH svako malo mijenjaju dokumenta i tjeraju ljude da vade nove verzije. Taj najstariji nije ni istekao, izvadim novi, njega mi izgube nakon par mjeseci i evo sad u ovom trecem imam jos jednocifren broj stranica.
I ja sam nesto paranoisao da ce da me gnjave jer sam isao na dosta komplikovano putovanje sa potpuno praznim pasosem (i 2 vize u ovom izgubljenom koji je nadjen nakon sto sam ga proglasio nevazecim i izvadio novi) ali niko me nista nije pitao.
Sad je ovaj skoro pun a i dalje me niko nista ne pita :biggrin:

Мислим да ако ти пасош још није истекао кад предајеш за нови, не пробуше га нити га узму.

Мислим да га чак после ни не траже кад преузимаш нови.

Е сад, пошто сви у породици стално вадимо разне пасоше разних земаља (Србије и БиХ хехе, није Доминика), убиј ме сад где је овако било... 

48 minutes ago, Relja said:

Мислим да ако ти пасош још није истекао кад предајеш за нови, не пробуше га нити га узму.

Мислим да га чак после ни не траже кад преузимаш нови.

Е сад, пошто сви у породици стално вадимо разне пасоше разних земаља (Србије и БиХ хехе, није Доминика), убиј ме сад где је овако било... 

Apsolutno ga buše ako ti nije istekao (3/3) i traže ga kada predaješ i kada preuzimaš novi. Ove informacije su u slučaju srpskog pasoša.

Kod mene jedini koji je busen je prvi srpski, pre nekih 5 godina - i to samo korice. Kad bi se stavio u neku futrolu, mogao bi da prodje jos kao vazeci [do 2019] :biggrin:

Buse naravno i mora da se pokaze, ja sam zbog par praznih strana morao da pisem zahtev/molbu zasto to radim a nije skroz pun ili ne istice uskoro.

Kad vec pominjete vadjenje novog pasosa kada stari jos nije istekao - pokusao sam to prosli mesec i odbijen mi je zahtev. Receno mi je da mogu traziti izdavanje novog pasosa samo ako mi je stari 6 meseci pre isteka, ako je ostecen ili popunjen. 

1 hour ago, noskich said:

Kad vec pominjete vadjenje novog pasosa kada stari jos nije istekao - pokusao sam to prosli mesec i odbijen mi je zahtev. Receno mi je da mogu traziti izdavanje novog pasosa samo ako mi je stari 6 meseci pre isteka, ako je ostecen ili popunjen. 

Mislim da si mogao da pišeš molbu da vadiš ranije, zbog tipa vađenja vize koja važi ne duže nego pasoš (npr. kanadska viza).

Ne znam. Uglavnom mi je receno da su po zakonu to jedina tri slucaja kada mozes vaditi novi pasos ako ti stari jos nije istekao.