Jump to content

Featured Replies

Posted

U kojim zemljama su ljubazni u nasim ambasadama, a u kojima te skoro izbace napolje..... Za pocetak, u nasoj ambasadi u Peruu su jako ljubazni i gostoljubivi... Valjda sto je ambasada dalje od Srbije oni su ljubazniji...  :o

Koliko sam ja čuo, u našim ambasadama i konzulatima po Turskoj, umeju da budu jaaaako neprijatni. Posebno se oholo i slavodobitno ponašaju kada primete da, u zahtevu za našu cenjenu vizu, tačka i zarez nisu baš na svom mestu.

Svaka čast za temu. Cenim da oko ovoga ima dosta toga da se napiše!!!

Tetkica na shalteru u Moskvi je mnogo vikala ali ne na mene vec na ostale tu u ambasadi a Konzul je bio mnogo fin i saslushao me je i pomogao mi.

U Maroku su se urnebesno smejali kad sam im rekla zashto sam doshla i bili su strasno ljubazni.

;D

Rece mi momak iz Britanije kojem sam slala pozivno pismo da ga bukvalno nisu ni pogledali samo su rekli "daj pare!"

;D

Prve mi na pamet padaju Belgija i Albanija. U Belgiji su toliko ljubazni i spremni da izadju u susret (i preko telefona i mejla, a i uživo - to su mi potvrdili stranci koji su bili tamo), da je prosto milina što neko takav predstavlja našu zemlju. A u Albaniji im često ne funkcioniše faks, pa kad nazovem da pitam da li mogu da pošaljem neke dokumente mejlom, oni kažu da to nije moguće i da nastavim da pokušavam da šaljem faksove "jer će kad-tad proraditi ponovo". Inače, nisu nešto neljubazni. I da, pričaju sa albanskim naglaskom. :)

Takođe, od drugara volontera iz Meksika i Brazila, čuo sam da su u našim tamošnjim ambasadama rade ljubazno i efikasno.  ;D

• 1 year later...

Već mesecima očekujem posetu iz Sirije, ali s obzirom na ljubaznost i žustrost naših ljudi u ambasadi ko zna još koliko ću još čekati…

Prvo je bio mukotrpan posao saznati koja su sve dokumenta potrebna za vizu (na sajtu nema baš nekih informacija o tome (nije ažuriran 100 godina), a preko telefona se može još manje saznati). Kada je moj prijatelj prvi put nazvao ambasadu, jedva su našli čoveka koji zna pomalo engleski, arapski naravno niko ne govori. Tada mu je rečeno da treba samo pozivno pismo i kopija pasoša i da se čeka 3-4 nedelje na odobrenje našeg mup-a. Zatim je otišao u ambasadu da aplicira za vizu i tamo saznao da mu treba još gomila dokumenata (izveštaj iz banke, autobuska karta, venčani list…). Kada je rekao da nije oženjen i da ne može da dostavi venčani list, ljubazni gospodin na očajnom engleskom mu reče ‘’ok den bRing mi d Rest’’ . Razočaran i besan odustao je od vize dok ja nisam došla da nazovem ambasadu i na sprskom pitam šta sve treba. Pošto već traže izveštaj iz banke , znači da zahtevaju određenu sumu novca po danu, ne? Nisu znali da mi odgovore na to pitanje i rekli su mi da ih pozovem ponovo sutradan rano ujutru i da pitam konzula. Tako je i bilo, međutim, ni konzul nema pojma koliko je dovoljno da se ima na računu, kaže nije to do njih, nemaju oni pojma, niti imaju bilo kakve veze sa vizom, oni to šalju u Srbiju… on misli da bi 1000 evra bilo ok za mesec dana, ali nije siguran…mukica. Wtf?  :?:x:death: :death: :death:

Pre par dana smo zajedno bili u ambasadi, sa svim potrebnim papirima. Pozvonismo, gospodin iz telefonskog razgovora je izašao i rekao nam da ne rade više, rade samo do 11h (http://www.srbija-damask.org/English/WorkingTime.html , http://www.srbija-damask.org/RadnoVreme.html ).  :psuje: Bili smo tamo oko 11:15, takođe napominjem da je prijatelj prošli put bio posle 12h i radili su, a i na sajtu piše da rade do 13h.

Jedva nas je primio, i to samo zato što smo rekli da dolazimo iz Alepa. Ljubazni gospodin mi se zahvalio na informaciji da rade do 13h, kaže, nije znao :shockkk:  :death:

Onda nas je pitao da li ima pozivno pismo, rekoh da. A kartu za prevoz? DA! A izveštaj iz banke? DA! A da li znate da se čeka 3-4 nedelje? Da , znamo. Jasno se moglo primetiti da je bio veoma besan što imamo sve papire i što mora da ih primi.

Mislim da je suvišno pomenuti to da nas nisu pustili da uđemo unutra, čak ni u dvorište, razgovarali smo preko ograde.  :death: Mrzovoljno je uzeo papire i rekao da pozovemo nakon 3-4 nedelje da pitamo da li je zahtev odobren.

Tako da znate, ako vam ikada kojim slučajem zatreba bilo kakva pomoć naše ambasade, ako daleko bilo izgubite pasoš ili bilo šta drugo, ne računajte na njih. Takođe, ako nikada niste bili u ambasadi, nije je lako uočiti. Ispred stoji jadna pocepana zastava skrivena među drvećem.  

:bag:

Dripci, to je sve što imam da kažem! Slične priče slušam o još nekim našim ambasadama.

ja iskreno savetujem da se ovo posalje na mail nekog nadleznog u ministarstvu spoljnih poslova.

ma koliko nam drzava jadna bila, morace da odgovore na pismo.

meni su redovno odgovarali na sve primedbe vezane za zeleznicu i sl...imaju zvanicni sajt, kontakt neki mail, posaljete pismo, onako lepo sroceno, i zapitate se da li je u planu da se stanje popravi ili da gradjani Srbije odmah otpisu varijantu da im se pomogne u tudjini? naravno nesto napisete kako ne saljete mail samo da bi prigovarali ili jer vam je dosadno vec zato sto vam nerad neinformisanost i sl prave probleme u zivotu a to sve radi drzavna sluzba koja treba da je na usluzi gradjanima.

cesto se nista nece promeniti, ali  i to pismo izvinjenja koje cete dobiti i eventualno svest da ste nekog sa pravom kritikovali moze da pruzi moralnu satisfakciju.

meni su X puta dali pogresne informacije na salterima koje su me skupo kostale, posaljes pismo o tome, ko ce da ti to refundira? a oni odgovore kako obbecavaju da se nece sve zavrsiti na ovoj prepisci i sl :)

mozes bar da se slatko zavaravas kako si nesto pokusao da uvedes u red i da se nadas da ti je uspelo. vise to znaci od ovog posta na forumu(mada hvala na informaciji, svakako) ;)

Nasi u Portugalu su super. Mnogo puta sam ih gnjavila telefonom i mailom i uvek izadju u susret. Ambasador je pre nekog predavanja pozvao sve Srbe koji su se tu nasli na kafu. Konzul Biljana je oliicenje ljubaznosti, uvek me poziva da ih ponovo obidjem, kafa, sok, itd, pomogli su mi za diplomski, itd, itd. Stvano su normalni.

U Maroku su se urnebesno smejali kad sam im rekla zashto sam doshla i bili su strasno ljubazni.

;D

eej, a sto si isla kad su se tako smejali :D

Nasi u Portugalu su super. Mnogo puta sam ih gnjavila telefonom i mailom i uvek izadju u susret. Ambasador je pre nekog predavanja pozvao sve Srbe koji su se tu nasli na kafu. Konzul Biljana je oliicenje ljubaznosti, uvek me poziva da ih ponovo obidjem, kafa, sok, itd, pomogli su mi za diplomski, itd, itd. Stvano su normalni.

Pa, u Portugalu su verovatno toliko ljubazni jer im niko ne trazi vize i slicno...Naravno, ljubaznost je individualna stvar, zavisi i od osoblja koje radi u ambasadama...Medjutim, verujem da je mera ljubaznosti proporcionalna obimu i opisu posla u ambasadama, pa tako,  se ovaj ,ne znam kako da ga nazovem, a pritom ostanem pristojan, u Damasku pojede od muke sto je neko uspeo da provali sve njihove zackoljice i prikupi papire za, boze moj, srpsku vizu. Licno sam imao strasno negativno iskustvo sa konzulatom u Hamburgu, kada sam izgubio pasos u Nemackoj. Nisu hteli ni da me saslusaju, no, hvala bogu, pasos mi je pronadjen, a da nije, mogu da zamislim ishod...

Sto se tice srpskih viza, to je izgleda posebna prica i mislim da srpske ambasade u svetu izigravaju vece katolike od pape uvodeci toliko komplikovane procedure da je u nekim slucajevima nemoguce dobiti vizu. Nedavno je moj prijatelj iz Jermenije nameravao da dodje u Srbiju, dok se to nije pokazalo neizvodljivim. Posto tamo nema ambasade, trazili su od njega da ode u Atinu (!), tamo podnese zahtev i ceka mesec dana, vrati se u Atinu i pokupi vizu...No comment...Drugi nacin ne postoji, iako je svima jasno da niko iz Jermenije ne moze tek tako otici u Atinu i cekati tek tako mesec dana...Kada sam zamolio da mi objasne kako oni to prakticno zamisljaju, rekli su mi otvoreno da zaista ne znaju sta da mi kazu, da se slazu sa mnom, ali da je to tako...Znaci, ove EU ambasade ovde su mala deca naspram nasih po svetu...

Ja sam imao susret sa jednim debelim cikom u konzulatu Srbije u Solunu. Posto niko od lokalaca nije znao gde je Zejtinlik, nisu ni culi za to, slucajno smo na karti videli da je oznacen konzulat Srbije. Obzirom da smo bili u blizini, svratili smo da ih pitamo gde je to groblje. Gore pomenuti debeli cika nam je izasao u susret, lepo nam je objasnio, sve ispricao, uputio nas jos koja mesta treba da vidimo. Doduse, dok nam se obracao, bio je iza odskrinutih vrata, ne znam zasto, valjda se plasio necega :)

• Author

Kol'ko ja znam, preko honorarnog konzula, tamo gde nema naše ambasade, može da se dobije viza za Srbiju... Njima se podnese zahtev pa oni odrade sve sa našom najbližom ambasadom... Čak i produženje pasoša bi trebalo da može da se odradi preko honorarnog konzula ako imate rezident vizu države u kojoj boravite.

Ja sam do sada imao komunikaciju sa nasima u konzulatima u Istambulu i Kijevu. U Istambulu su sacuvaj me boze ali su mi posle satvremena razgovora ipak odradili sta treba i dali turcima vize.

A Ukrajina je posebna prica sa happy end-om ;) Razgovor pocinje kako nema sanse da daju vizu do toga da su na kraju ukrajinci koji su dosli po vizu nisu verovali da su ih primili kao najbolje prijatelje (kafa, cigare, picence,... da su ostali malo duze verovatno bi ih i ruckom ponudili ;) ) i jos gratis viza, do duse to je kompenzovano sa dve litre karlovackog vina za konzula ;)

Konzulat u Sidneju je ocajan, kratko radno vreme, jako neljubazno osoblje, mnoge stvari jos ne mozes tamo da zavrsis kao sto je vadjenje novog pasosa. Meni bi bilo logicno da vadjenje prvo pocne u dkz-ima koja su najdalje od Srbije.

Na email odgovaraju nakon 2 nedelje.

Majko Božja, neverovatno...

Još će da ispadne da su Bugari ljubazni u odnosu na osoblje pojedinih naših ambasada u svetu...  :bag:

Kol'ko ja znam, preko honorarnog konzula, tamo gde nema naše ambasade, može da se dobije viza za Srbiju... Njima se podnese zahtev pa oni odrade sve sa našom najbližom ambasadom... Čak i produženje pasoša bi trebalo da može da se odradi preko honorarnog konzula ako imate rezident vizu države u kojoj boravite.

Stvarno ne znam odakle to znaš...S obzirom na proceduru koju su mi opisali u Ministarstvu, teško da postoji ta varijanta, ali možda imas neku konkretnu informaciju? Čak su mi u Ministarstvu rekli da ako, u konkretnom slučaju, moj prijatelj iz Jermenije ne može ode u Atinu, nego u Istanbul ili Sofiji, potrebno je da podnošenje zahteva za vizu na nekom drugom mestu odobri MIP i to na zahtev pozivaoca.

I bez uvrede: honorarni konzul - počasni konzul

rezident viza - boravišna viza

Malo mi paraju uši te "poengležene" reči

;D

Isla sam da vidim coveka koji prica srpski. Bez obzira sto sam se cula sa mamom svaki drugi treci dan opet mi je nedostalo nesto. S obzirom da je ambasada bila samo 15-tak minuta voznje busom od dela grada gde sam radila samo sam se jedan dan posle predavanja spakovala, ponela pasos i zapalila ispred ambasade i rekla konzulu da mi treba da vidim coveka koji prica srpski poshto sam mesec dana pricala na engleskom.

Covek se slatko nasmejao i primio me, popili smo kaficu, iscaskala se sa njim i njegovom zenom i otisla dalje svojim poslom...

;D

• Author

Stvarno ne znam odakle to znaš...S obzirom na proceduru koju su mi opisali u Ministarstvu, teško da postoji ta varijanta, ali možda imas neku konkretnu informaciju? Čak su mi u Ministarstvu rekli da ako, u konkretnom slučaju, moj prijatelj iz Jermenije ne može ode u Atinu, nego u Istanbul ili Sofiji, potrebno je da podnošenje zahteva za vizu na nekom drugom mestu odobri MIP i to na zahtev pozivaoca.

Znam za neke slučajeve kada su se preko počasnog konzula odradile stvari vezane za vize i pasoše. Možda to ovlašćenje nemaju svi počasni konzuli... Na žalost, članovi KPSa imaju bolje informacije nego službenici našeg MIPa, čast izuzecima.. Ovde je link ka spisku sa našim počasnim konzulima, nije greda raspitati se, pa da se ne mora ići u neku treću zemlju po vizu  ;)

http://www.mfa.gov.rs/Embassies/pocasni_konzuli_s.htm

I bez uvrede: honorarni konzul - počasni konzul

rezident viza - boravišna viza

Nema ljutnje, potpuno si u pravu  ;)

Šta je uopšte počasni konzul?

Ima u "Gospođi Ministarki" počasni konzul Nikaragve..ja ih tako nekako zamišljam. Uglavno, to je sigurno nešto lepo i voleo bih kad porastem da budem baš to -:)

Koliko sam ja skontao, počasne konzule imenuje predsednik neke države i imaju tu titulu doživotno, obično su to ugledni ljudi van sveta diplomatije i često nisu državljani države čiji su počasni konzuli, a šta im je konkretan posao, stvarno ne znam...Ali, lepo zvuči, nema šta..

Nase osoblje u ambasadi u Indiji je ocajno. Naime imao sam problem u lokalnoj posti kad sam slao paket za Srbiju jer nasa drzava u njihovim spisima ne postoji (trebao im je neki kod nase drzave za medjunarodni saobracaj), nije pomoglo ni objasnjavanje da je Srbija nekad bila Jugoslavija, cak su me i pitali na kom je to kontinentu. Nazvao sam nasu ambasadu, javila se neka Aleksandra koja se predstavila kao sekretar i na moju molbu da mi kaze koji je postanski kod nase drzave me hladno u jednoj recenici uputila na ministarstvo saobracaja u Srbiji i spustila slusalicu.

;D

Isla sam da vidim coveka koji prica srpski. Bez obzira sto sam se cula sa mamom svaki drugi treci dan opet mi je nedostalo nesto. S obzirom da je ambasada bila samo 15-tak minuta voznje busom od dela grada gde sam radila samo sam se jedan dan posle predavanja spakovala, ponela pasos i zapalila ispred ambasade i rekla konzulu da mi treba da vidim coveka koji prica srpski poshto sam mesec dana pricala na engleskom.

Covek se slatko nasmejao i primio me, popili smo kaficu, iscaskala se sa njim i njegovom zenom i otisla dalje svojim poslom...

;D

:D:D:D:D:D