Jump to content

Featured Replies

@ Cruela DeVil: Hahaha, carski nema šta  :D

Btw, posle mesec dana čekanja, srpska viza je u pasošu. Nema veze što piše Yugoslavia  zvizhd

• 2 weeks later...

Danas bio u konzulatu Srbije u Den Haagu!

Ono sto mogu da konstatujem:

1) sluzbenici naseg konzulata su jedni od najfinijih sluzbenika drzave Srbije koje samo imao prilike da vidim IKAD

2) sluzbenike naseg konzulata u Den Haagu treba odlikovati, jer se bave vrlo teskim "slucajevima" (u vidu stranaka koje opet imaju svoje slucajeve)

Po meni, pozitivna ocena za DKP R. Srbije u Holandiji!

• 1 year later...
  • Author

Samo da prijavim.. Sve pohvale gospođici ili gospođi Nataši Đorđević (drugi sekretar) iz naše ambasade u Delhiju  flowers:: Svaka čast na strpljenju i razumevanju  ;) E, tako se to radi :) Bra‚o!!

• Author

Kol'ko ja znam, preko honorarnog konzula, tamo gde nema naše ambasade, može da se dobije viza za Srbiju... Njima se podnese zahtev pa oni odrade sve sa našom najbližom ambasadom... Čak i produženje pasoša bi trebalo da može da se odradi preko honorarnog konzula ako imate rezident vizu države u kojoj boravite.

Stvarno ne znam odakle to znaš...S obzirom na proceduru koju su mi opisali u Ministarstvu, teško da postoji ta varijanta, ali možda imas neku konkretnu informaciju? Čak su mi u Ministarstvu rekli da ako, u konkretnom slučaju, moj prijatelj iz Jermenije ne može ode u Atinu, nego u Istanbul ili Sofiji, potrebno je da podnošenje zahteva za vizu na nekom drugom mestu odobri MIP i to na zahtev pozivaoca.

I bez uvrede: honorarni konzul - počasni konzul

rezident viza - boravišna viza

Malo mi paraju uši te "poengležene" reči

I zvanicno iz nase ambasade u Delhiju.. Preko naseg pocasnog kozula u Sri Lanki moze da se dobije nova putna isprava.. Njemu se predaju potrebna dokumenta pa on to posalje u Delhi u nasu ambasadu.. A treba sledece: potrebno je priloziti Uverenje o drzavljanstvu ne starije od sest meseci, 5 fotografija dimenzija 3,5x4,5 cm, pasos (koji cemo ponistiti i vratiti Vam nazad, zajedno sa novom putnom ispravom) i taksu za izdavanje pasosa u iznosu od INR 1.550.

Zahtev za izdavanje novog pasosa ambasada salje na mejl..

Verovatno da je svuda u svetu ista procedura.. Iz ambasade u Delhiju kazu da sami pocasni konzuli nemaju ovlascenje da izdaju nove putne isprave, ali ako nemate mogucnost dolaska u nasu najblizu ambasadu, onda se preko pocasnog konzula resava sve  ;) On je, zapravo, samo posrednik.. Verujem da je i za vize ista procedura.. Cu proverim  ;)

• 2 weeks later...

Једноставно какви су у земљи такви су и напољу.

Ето мени су пре 20 година убили рођака у Француској. На начин сличан оном како су овде убили француског навијача. Моја фамилија је се отелила док смо извукли леш, личне ствари и одштету. На ово последње, чекали смо 15-так година. МИП је чекао да стара мајка умре, пошто убијени сем ње није имао других наследника, па да узме паре за себе. Али ето нису дочекали.

Једноставно кад упоредим како је поступала Француска администрација са оним како је по истом питању поступала наша, све је јасно.

Држава нас не штити ни у земљи а камоли ван ње.

Ambasada Republike Srbije u Otavi, Kanada, vazi za jednu od boljih i sa time se i ja slazem. Nekoliko puta sam vadio pasos za moju maloletnu cerku (dok nismo dobili kanadske) i uvek je to bilo odradjeno u maksimum dve nedelje, tri ako nisam mogao da im dostavim maticni list rodjenih pa su oni morali sluzbeno da traze da im se posalje iz Srbije. Jedina mana im je sto jos uvek ne izdaju ove nove crvene pasose vec samo stare plave, kazu da jos uvek nemaju tehnicke mogucnosti. A sto se tice konzulata Srbije u Vankuveru, tamo niko ne govori Srpski a i cenovnik im je jako razlicit od cenovnika ambasade tako da svima preporucujem da zahteve podnose direktno ambasadi a ne preko posrednika, t.j. konzulata.

• 1 month later...
Svaka čast za temu. Cenim da oko ovoga ima dosta toga da se napiše!!!

Upravo.

Ja sam imao kontakt sa 2 nase ambasade - u Budimpesti i u Atini.

U Budimpesti su onako - mrtvi ladni.Ni da ti pomognu nesto posebno,ali ni ne gundjaju.Nit smrde nit mirisu,sto bi se reklo.Jedino mi je razgovor sa tom na salteru ostao u pamcenju.

Uvod:ukrali mi pasos i sve pare,nemam dinara u dzepu.

Ta sa saltera:

- Jel ste doneli slike za putni list?

- Jesam.

- OK,sad jos treba da platite... (pa lupi neku cifru od ne-znam-koliko hiljada forinti)

Ja onako zabunjen i izbezumljen (nisam ocekivao da trebam jos neke pare da platim,nisu nista spominjali do tad) reko:

- A koliko je to u evrima?

- 50 evra.

Ja - sokiran.Reko:

- Pa ja nemam para?

- Pa pozajmite od nekoga!

- Od koga bre da pozajmim,u Budimpesti sam,nisam kuci?!

- Pa od rodbine,prijatelja...

- Odakle mi rodbina i prijatelji u Budimpesti?!

- Pa nadjite od nekog da pozajmite!

- Ma od koga da pozajmim ovde pare,sta ti je?!

- Pa zar vi STVARNO nemate od koga da pozajmite?

Ja je gledam kroz ono staklo na salteru,okrenem glavu,reko ova me il zajebava ili nije citava,sad kad je puknem...

Saberem se koliko mogu da pricam normalnim tonom i pocnem:

- Slusaj me zeno...mene su opljackali...uzeli su mi sve sto imam - i pasos,i pare,i povratnu kartu,i sve sto sam imao...nemam vise ni dinara u dzepu,ne znam ni kako cu da se vratim za Srbiju,nemam ni sta da jedem bre!Ti meni sad tu govoris da pozajmim od nekog 50 evra da bih mogao UOPSTE i da se vratim za Srbiju.Pa jel ti znas da ja ne znam da sam kod kuce i da trebam nekog da nazovem i da mu kazem "Ej,treba mi odmah 50 evra" da ne znam dal bih imao od koga to da trazim?!A ne ovde,u Budimpesti?!Jel ti shvatas to???

Tu je valjda videla i ona da sam prso,pa se malo sabrala...

- Dobro,OK,napisaces neku molbu pa ako [sad sam vec zaboravio ko] iz Beograda to odobri platices kada dodjes kuci u Zrenjanin.

I tako smo resili to...

A onaj "nas" konzul u Atini (ovo "nas" nije slucajno pod znacima navoda;taj se ni ne ponasa ko da je nas) je posebna prica.

Bio ja tamo na koncertu Metallica-e onog leta kad su bili neki pozari oko Atine,pre neke 3-4 godine,i pokvasi mi se pasos.Ajde to,nego mi se ona viza grcka u pasosu sva razmrljala (mogu da se procitaju podaci - sva slova,ali se moja slika ne vidi uopste).Posto sam planirao da iz Grcke idem za Nemacku na Manowar (jos jedan koncert),a imao sam samo jedan ulazak i izlazak,morao sam onda to da obavim jedino avionom.Prvo na aerodrom,kad su mi videli pasos uputili me na nasu ambasadu da mi izdaju ili novu vizu ili putni list.Odem ja ujutru tamo kod njih,puste me u zgradu,pita me onaj radnik tamo sta je bilo,ja mu kazem,kaze kao da sacekam dok konzul (ili vice-konzul ili sta li je vec) zavrsi telefonski razgovor.A taj "nas" konzul stoji na metar-dva od nas i prica mobilnim.

Zavrsi on i krene,tj. prodje pored mene ko pored turskog groblja,ni da me pogleda.Kaze mu radnik kao 'Stranka vas ceka',tu se onda okrene prema meni i kao "Sta oces?" (tim recima).

- Pa znate,gospodine konzule,ja imam problem sa pasosem...

- Svi mi imamo problema.

Em sto me je presekao u pola recenice,ni da mu kazem sta je,em sto je to izgovorio onim drskim/ironicnim tonom.

Nastavim ja:

- ...bio sam na aerodromu,uputili su me ovamo i rekli da vas pitam za izdavanje nove vize ili putnog lista,posto mi se pasos pokvasio.

- Gde ste vi mislili da idete sa grckom vizom?!

- Pa u Nemacku.

- Sta cete tamo?Nemate vi tamo sta da trazite!

Reko,pazi ti njega,on ce da mi odredjuje gde ja imam sta da trazim,a gde nemam.

Sem toga nisam ocekivao tako neki drcni/bezobzirni stav od "naseg" konzula.

- Pa idem na koncert.

- Kakav koncert?!Nemate vi sta da idete za Nemacku,mozete samo da se vratite za Srbiju!

I vec se on okrece da ode dalje,al ja nastavljam:

- Pa vec sam kupio avionsku kartu,ne mogu da je vratim,a trebam da idem za Nemacku?A rekli su mi da vam se obratim za novu vizu ili putni list...?

Okrece se jos ljuci,i pocne "ljubazno" da mi objasnjava:

- Znas sta,novu vizu mi ne izdajemo a putni list se izdaje samo u slucaju gubitka pasosa.Pasos imas,nisi ga izgubio,tako da se sa tim vracaj u Srbiju odakle si i dosao.Na Neacku zaboravi,nemas ti sta da trazis tamo.Vracaj se u Srbiju.A ja imam jos posla.

I okrete se on i ode...

Ja stao,ne verujem.

Odem ja na aerodrom,kazem sta mi je onaj ljubazni cika rekao u nasoj ambasadi,ali ovi opet nece da me puste dok ne nabavim novu vizu ili putni list.A ja bas zapeo da odem na taj koncert! :evil:

I onda sutradan opet u nasu ambasadu,na razgovor...

Ovaj ("nas" konzul) kad me je video silno se obradovao:

- Opet ti?!Sta hoces?

- Pa,rekli su mi isto sto i juce da ne trazim novu vizu ili putni list... (tu me vec presekao)

- Slusaj me,juce sam ti lepo rekao za vizu i taj putni list i rekao sam ti da zaboravis na Nemacku i da se vratis u Srbiju!Nemas sta ti da idem za Nemacku!Nazad da se vratis u Srbiju,nemoj vise da ti objasnjavam!Na Nemacku zaboravi!

I besan ode on nekud...

Reko,super,bas si mi pomogao,svaka cast...

Na kraju sam ja u Nemacku ipak otisao na taj koncert,al to je jos jedna posebna prica sa aerodroma.

A tom "nasem" konzulu hvala na lepom objasnjenju gde ja imam sta da radim i gde cu da idem na koncerte,a gde necu :bang:

Невероватно... ово за Грчку... мислим да бих му све по списку...

Zaboravio sam mu ime,ali moguce da je to bio taj saban.

Uglavnom,to je bila neka 2007./2008. godina,ne secam se tacno (secam se samo da su u to vreme - jul - besneli neki pozari oko Atine).

Ljudi, hajde da malo "stanemo na loptu".

Kao prvo da pođemo od sebe, ovog puta od laza GNR.

Naš konzulat bilo gde u inostranstvu ne izdaje vize za strane zemlje i u slučaju gubitka pasoša izdaje putni list, koji se može koristiti samo za odlazak u Srbiju.

Što se tiče prvog primera i sam sam opisao sličan događaj, ali takva je procedura i treba raditi na tome da se ona promeni u korist državljana Srbije koji se nađu u nevolji u inostranstvu. (Za početak, ako se bilo kome nešto loše dogodi u Mađarskoj, neka se meni obrati, pa da pomažem. Naravno ako mogu).

A to što smo, u većini slučajeva, svi, neko manje neko više, bahati traba da zahvalimo vaspitanju.

...ovog puta od laza GNR.

Naš konzulat bilo gde u inostranstvu ne izdaje vize za strane zemlje i u slučaju gubitka pasoša izdaje putni list, koji se može koristiti samo za odlazak u Srbiju.

Znam.Receno mi je.

Ali sto se njegovog ponasanja,tj. ophodjenja prema meni,gradjaninu zemlje ciji je ambasador,tice - neka mu je na cast!

Tu nema 'spustanje lopti'.