Jump to content

Featured Replies

Vratih se sinoc iz Rima pa da prenesem utiske. Roma pass obavezno kupite dobro ce vam doci za dva besplatna ulaza u muzeje i tri dana besplatnog transporta po gradu. Ako ni zbog cega drugog onda barem jer necete stojati u dugim redovima za znamenitost vec imate poseban prolaz za one sa roma passom. Ja sam iskoristio prva dva ulaska na Koloseum (Forum romanum i Palatino) i castel Sant Angelo. U planu je bio Koloseum i Vila Borgeze medjutim zbog velike guzve u Vili Borgeze trebalo je da se ceka tri dana za rezervaciju tako da je to otpalo kao opcija. Koloseum, meni licno nista posebno, cini mi se zesce precenjen. Vatikanski muzej ima impozantnu postavku tako ga preporucujem. Ulaz je 8 evra za studente sa ISIC karticom. Roma pass ne vazi u Vatikanu. Evo nekih predloga vidikovaca na kojima se vidi Rim kao na dlanu, licno sam sve obisao: Sa vrha Vitorio Emanule na Piazza Venezia, pogled sa kupole crkve svetog Petra, brdo Palatino, brdo Gianicolo, pogled sa vrha Castel Sant Angelo, panorama sa vrha spanskih stepenica. Najlepsi deo grada mi je oko Piazza Navona i Panteona, Trastevere uvece pogotovo. Obavezno probajte sladoled u poslasticarnici Giolitti, neko ju je vec preporucio, mene je ostavila umazanog od sladoleda.  :D Sto se tice cena, u marketu mozete pazariti pakovanje hlebcica, salame, namaz i napravite cetiri sendvica za 4 evra. Pica se kupuje na grame a cena zavisi od toga koliko ste blizu nekoj znamenitosti ali od 1 evro pa navise npr. 1.5 evra je margarita. Cini mi se da je pica dosta tanja od one na koju sam navikao u Srbiji. Vodu nemojte kupovati imate toliko cesmi sa kojih mozete natociti vodu tako da bi kupovina flasirane vode predstavljala nepotreban trosak. Ne bih preporucio da se svercujete u metrou jer ima kontrole na samom ulazu kod automata za ponistavanje karte za prevoz mozda sverc nekom prodje, ja ovog puta nisam pokusavao. Obavezno idite u Vila D'Este u Tivoliju nekih 40-ak minuta voznje od Rima. Vila ima prelepu bastu sa preko 500 fontana, zaista treba videti.  ;) Toliko za sada od mene, ne mogu se trenutno prisetiti jos informacija. Ako vas nesto zanima pitajte.  :mah:

Meni se cini da sam ja besplatno usao u Castel san Angelo :? Ili sam nesto malo platio, secam se da su mi domacini kod kojih sam bio preporucili da odem tamo, jer je besplatno a pogled na grad je odlican! Doduse, to je bilo 2009. mozda su se stvari izmenile od tad.

Ne mogu sad tacno da se setim, znam da sam imao nesto kao kartu, sto mislim da sam dobio besplatno na ulazu. Ali, sigurno je razlog zasto smo bas tamo isli bio taj sto je ili bilo besplatno ili jako jeftino.

sada u julu ima svakodnevnih nocnih desavanja u castel st Angelu, koncerti  i slicno. Nekim danima ( bilo je 20.7. a bice jos koji put) se otvara i prolaz do Vatikana (ulaz je 9 e) i to pocinje oko 8 uvece.

Ja sam stigla 10og jula u Rim, i jos sam ovde. Neverovatno je vruce, mada ovih dana je zaladnelo nesto, sto je super, bukvalno nije moglo da se dise. Djubre po ulicama, bar na Trastevere. Gomca koliko hocete, znaci obratiti paznju gde hodate  ::crazy: Ima dobrih pica,ali i dosta losih, kao sto gore receno, samo treba znati gde ici. Na trastevere imate Pizza Portese, ima tu svasta. Mozete da uzmete veliku picu za 2e, zavisi koju uzimate. Velika Margarita je 1.5e, samo sir i paradajz. Moja omiljena je Pizza Boom isto na Trastevere, malo su skuplji, al vredi svaku pare, nego su sad na odmoru, do 7og avg,ccc. Restorani i picerije tog tipa se otvaraju posle 7. Sve sto je AleksaSRB rekao se slazem, to sve treba videti. Stalno strajkuju prevoznici, taksisti, uglavnom petkom mada znaju da zeznu i preko nedelje, tako se ne iznenadite. I u marketima je hrana, ako se procacka cena je skoro ista kao kod nas :) I voda na fontanicama je bas hladna, uf :)

• 1 month later...
  • 2 months later...

Planiram put Wizz air od 19 - 22 novembra.

Da li neko moze da preporuci dobar hotel u blizini stanice, pretpostavljam da zbog toga sto stizemo kasno moramo da biramo hotele blize stanici.

Da li neko ima iskustva sa sopingom , trzni centri, rasprodaje, outlet-i.

Da li rade prodavnice nedeljom?

Da li je najbolja varijanta prevoza sa aerodroma do Terminija Wizz air bus ili ima i drugih povoljnijih.

Vreme bi trebalo da posluzi po nekim prognozama maks. oko 15C. Kakva su vasa iskustva.

Voleo bih da iskombinujem boravak sa nekim koncertom - rok, pop ili dobra plesna predstava, opera ali mislim da je u to doba slab izbor, mada posle silne setnje ne verujem da cu imati snage.

Ako neko ima svezija iskustva znacilo bi nam.

Hvala unapred  :mah:

Što se tiče prevoza, cena gradskog je mislim 1,10 eur, ali ako uzmeš daily pass, on je 4 eur, i važi za sve, pa čak i za vozove trenitalia na području Rima

Ja ću biti u Rimu negde oko 28.11, pa idem za Napulj

Mozes od Terminija vozom do Trastevere, oko 1e je, mada mozes i da se svercujes, retko se gledaju karte, ali nikad ne znas. Svake nedelje na Trastevere od 7 do 14h imas ogroman pijac sa 300 chuda, sta god ti treba, i nisu lose cene. Taj pijac zauzima celu ulicu, lako cete da ga nadjete. A od Trastevere do centra gde je Koloseum, Fontana di Trevi.... ima tramvaj u kome nikad ne gledaju karte, a stanice su mnogo blizu jedna drugoj, pa uvek moze da se napravi bezanija, ako bas imas losu srecu  :mah:

• 3 weeks later...

caos ljudi,

evo bas prelistavam ovu temu i ima bas korisnih informacija,i tako mi se ide u Rim :P

kao iskusni putnici mozda mi mozete dati savet jedan :)

razmisljam da kupim onaj Interrail za jednu zemlju i da obidjem nekoliko mesta u Italiji  clap

ali razmisljam kako stici do tamo,tj koja mi je najjeftinija varijanta...vidim ima wizz air od beograda do rima,to mi deluje prilicno jeftino...posto mi je svejedno do kog grada u italiji cu prvo da stignem ,jer mislite da ima i neka bolja opcija od beograda do italije ili je ova sa wizz airom najbolja?

serenade thanx

• 3 weeks later...

Posto su se utisci slegli evo par reci i od mene.

Krajem novembra sam bio u Rimu sa Wizz Air-om naravno.

Let bez zamerke varijanta subota na utorak, u Rim stizete oko 22h spremni ste za polazak ka Rimu vec oko 22.30h

ali autobusi krecu u 23h, tako da morate da cekate. Karta za autobus je 4 evra u jednom pravcu tako da odmah kupite povratnu za 8 evra.

Ja sam izabrao za prvu noc hotel Rimini, odmah u ulicici pored stanice na koju stize bus sa aerodroma.

Mali hotel ali ok.

Generalno grad mi deluje veoma bezbedno pa mislim da nije problem i ako ste malo dalje sa hotelom.

Dorucak u ovom hotelu je dobar, i bolji od dorucka u hotelu Best Western Mondial gde sam bio druge 2 noci.

Sobe u hotelu BWM su odlicne a cena za dvokrevetnu je bila povoljnija od one za singl.

Rim je skup grad i posebno u vreme kada nema snizenja ne ocekujte kvalitetnu a povoljnu robu. Dosta marki koje postoje kod nas i kod njih su po slicnim cenama.

Castel Romani je lepo obici, postoje lepi popusti u Geox-u i jos par radnji; ali generalno ne ocekujte previse.

Eurodom 2 je dobar trzni centar sa velikim izborom razne robe a posebno zato sto ima dobar megamarket sa lepim izborom vina i ostalog. Pazite da ga ne promasite kao ja i odete u daleku periferiju.

Rim ima ogroman izbor desavanja, pa se snabdejte vodicem kroz desavanja koje dele u turistickim biroima koji imate npr. u Via Nazionale.

Takodje i mapa grada je najbolja kod njih. Besplatna naravno.

Ja sam uspeo da obidjem koncerte koji su me interesovali i uz malo lutanja stignem do alternativnog kluba Circolo degli Artist a drugo vece na drugi kraj grada i koncert u dvorani Auditorium.

Dobra iskustva ali prilicno inertna publika.

U provratku naravno Wizz Air bez greske. 

Ovo mi je bilo samo upoznavanje drugi put planiram da detaljno obidjem mesta koja su me sada zaintrigirala.

Da li to znaci da ne moramo da unapred kupujemo karte za bus on - line, vec da tamo kupimo za iste pare (4e)?

Kad sam ja bio (april ove godine ) karte od Fiumicina do Rima su bile oko 8 evra a ne 4.Moze opusteno da se kupi u busu ,bio je poluprazan.

Terravision vozi za 4 evra od aerodroma,ali mislim da je to samo ako se kupi online .

i ja mislim da je samo online booking 8 euro povratna, ali sam citala kod njih u uslovima, u slucaju da pomerate dan prevoza da mora da se doplati, e sad, nisu naveli koliko je to , samo su napisali "resonable extra fee" i da se moze to uraditi najkasnije 24 sata pre prvobitnog vremena i ne mogu se menjati imena putnika, i naravno mora se stampati nova karta.

• 1 month later...

Sad ne znam sta da radim, da li da bukiram karte preko neta ili direkt tamo u busu? Cuo sam da su i tamo 4e, ali nisam siguran?! Polazim 19-tog februara, bicu u Ciak hostelu, ako neko ide neka se javi :mah:

Karte do Rima sa terravisionom u oktobru su bile 4e a od Rima 6e,međutim ako se kupi povratna na aerodromu iziđe 8e.Dali se nešto promenilo od oktobra neznam ali to je moje iskustvo.

Kupio sam povratnu za 8e. Upisase Termini stanica-Flumicino, povratna i vreme umesto obratno :maddd: Ne znam da li ce praviti problem, bunio sam se na sajtu, ali jos nista en odgovorise. Sve je ok, samo sto ispada po karti da krecem na aerodrom iz Rima, pa se vracam posle 4 dana u Rim :102: