Jump to content

Featured Replies

Pisano je ovde o tome, letovi BG-Rim postaju sezonski i bice ih samo u letnjoj sezoni. Dakle, od oktobra pa do proleca, Wizz vise ne leti na toj liniji.

• 2 weeks later...

ovako,polece se 8 septembra,karte za teravision bus i vatikanski muzej kupljeno online,tu je sad malo pitanje,odstampao sam kartu za teravision bus,dakle na njoj pise cena,bla,bla i ima neki bar kod,jel to ok?koliko sam razumeo sa predhodnih postova kad sletimo u rim sa tim papirom idem direkt na bus,nije mi potrebno da ga negde overavam predhodno,dok u povratku sa terminija na avion treba da ga overim predhodno na teravision caffe-u(20 min ranije od polaska busa),jel sam to dobro shvatio?i jos da pitam za vatikanski muzej,posto smo karte kupili preko neta,da nebi cekali u redu 2h,dakle sa tim odstanpanim papirom treba da se pojavimo ispred muzeja,ranije predpostavljam od zakazanog termina ulaska i sta onda?gde onda?ako neko ima iskustva molio bi ga da podeli,da se nebi gubili tamo prvi dan.hvala na svakom komentaru i sugestiji.

Za bus ne znam, a za Vatikan znam pošto sam i ja tako kupovao karte, samo dođeš u zakazano vreme, prođeš pored stotina mučenika koji čekaju u redu, i uđeš kroz prolaz koji je određen za karte kupljene online. Videćeš ga, lepo je označen i ne čekaš ništa.

Koliko ja razumem  ( a mozda gresim ) ,to online kupovanje karate je nezgodno u smislu sto ti ne mozes da kupis karte za bus koji polazi u tacno odredjeno vreme.Onda mozes da dodjes u situaciju da ako dodjes 5 minuta pre polaska busa da on bude pun , a ti kupio kartu preko neta.

Kad sam se ja vracao iz Rima za Fiumicino,kazem onoj u Terravision kaficu da hocu dve karte za bus u 10.55 a ona mi da dve karte i kaze dodji 20 minuta pre polaska da ti ih validiram.Sto znaci da kad ih kupis to nisu karte za odredjen termin.

Da li je neko isao u Vatikan 27.09. tj. na Svetski dan turizma? Malocas sam videla na njihovom sajtu da ako hoces da kupis kartu za taj dan, placas 4e naknadu, pa to onda nije free  :-\ Zna li neko da li je tako i uzivo?

• 3 weeks later...

Kako  uopste izgleda taj roma pass, sta na njemu mi popunjavamo  i kako ga aktivirati u gradskom saobracaju npr?

Kakva su iskustva sa posetom  galeriji Borghese, negde sam procitao da se treba ranije najaviti posto sam planirao drugi slobodan ulaz roma pass-a iskoristiti za nju.

hvala

Kako   uopste izgleda taj roma pass, sta na njemu mi popunjavamo  i kako ga aktivirati u gradskom saobracaju npr?

Kakva su iskustva sa posetom  galeriji Borghese, negde sam procitao da se treba ranije najaviti posto sam planirao drugi slobodan ulaz roma pass-a iskoristiti za nju.

hvala

Izlgeda kao mala knjizica, upakovan je izasticen tako da nema prevare, i svaki je sa serijskim brojem, ne secam se da ista popunjavas, imas karticu unutra za koriscenje javnog prevoza koju ubacujes u citac kartice u metrou, busu ili tramvaju i to je to. Traje tri dana od prve aktivacije. Vrlo prosta i vrlo korisna stvar. Mi smo, kada smo bili u Rimu dva puta uzimali RomaPass jer je to najisplativije. Za muzeje pokazes je na biletarnici ili pitas jel moze RomaPass, prva dva muzeja su free a za ostale imas razlicite popuste. \

Savet - kada budete isli u Koloseum, prvo idite u Koloseum pa onda u Forum jer ce vam se to racunati kao jedan muzej, ako idete obrnuto racunace vam dva muzeja.

Za galeriju Borgeze mora da se najavi ranije, ali to zamolite na recepciji hotela da vam zavrse, mi smo tako uradili i rezervisali posetu galeriji Borgeze.

Nisam siguran da li za nju vredi RomaPass ali ti proverite. I naravno za Vatikan nista ne vredi od tih kartica, bozja firma radi samo sa kesh-om :)

Poz

Kako  uopste izgleda taj roma pass, sta na njemu mi popunjavamo  i kako ga aktivirati u gradskom saobracaju npr?

hvala

Izlgeda kao mala knjizica, upakovan je izasticen tako da nema prevare, i svaki je sa serijskim brojem, ne secam se da ista popunjavas, imas karticu unutra za koriscenje javnog prevoza koju ubacujes u citac kartice u metrou, busu ili tramvaju i to je to. Traje tri dana od prve aktivacije. Vrlo prosta i vrlo korisna stvar. Mi smo, kada smo bili u Rimu dva puta uzimali RomaPass jer je to najisplativije. Za muzeje pokazes je na biletarnici ili pitas jel moze RomaPass, prva dva muzeja su free a za ostale imas razlicite popuste. \

Savet - kada budete isli u Koloseum, prvo idite u Koloseum pa onda u Forum jer ce vam se to racunati kao jedan muzej, ako idete obrnuto racunace vam dva muzeja.

Za galeriju Borgeze mora da se najavi ranije, ali to zamolite na recepciji hotela da vam zavrse, mi smo tako uradili i rezervisali posetu galeriji Borgeze.

Nisam siguran da li za nju vredi RomaPass ali ti proverite. I naravno za Vatikan nista ne vredi od tih kartica, bozja firma radi samo sa kesh-om :)

Poz

Hvala na detaljnom i preciznom odgovoru.

I naravno za Vatikan nista ne vredi od tih kartica, bozja firma radi samo sa kesh-om

klanj::

I naravno za Vatikan nista ne vredi od tih kartica, bozja firma radi samo sa kesh-om

klanj::

Kad smo kod Vatikana. Isplati li se kupiti online karte ili na licu mesta. Negde sam video da je ulaznica preko neta 15+14 evrica gde je 14 e taksa za kupovinu preko neta. Da li su ti redovi bas tolikkkoooo dugacki???

Obavezno kupi on-line, samo pazi preko kog sajta kupuješ da se ne prevariš kao ja, jer sam ja platio 27,50 E preko roma museum, a na oficijelnom sajtu je 19E (15+4 fee).

Pitanje za upućene: da li Roma pass vredi 3 kalendarska dana (bez obzira u koje doba dana prvog dana započeta) ili 72 sata?

Obavezno kupi on-line, samo pazi preko kog sajta kupuješ da se ne prevariš kao ja, jer sam ja platio 27,50 E preko roma museum, a na oficijelnom sajtu je 19E (15+4 fee).

Pitanje za upućene: da li Roma pass vredi 3 kalendarska dana (bez obzira u koje doba dana prvog dana započeta) ili 72 sata?

U pravu si. Kartu treba kupiti preko:http://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/index.html

Koliko sam ja pronasao na sajtu roma pass on vrijedi do trećeg dana u ponoć a ne 24 h.

Na znanje svima.

Ja potroših uzalud 5x8,50, 40-etak E ode uzalud  :bang:

Kao sto rece covek, RomaPass vredi od momenta aktivacije pa do treceg dana do ponoci. Znaci ne tri kalendarska dana. Ali svejedno i metro vam vozi do ponoci tako da posle toga, ostaju vam samo nocni busevi koji su totalna lutrija jer nemate pojma gde voze i po kom redu voznje.

Sto se tice guzvi, mi kada smo bili u Rimu, pocetkom novembra, guzvi nigde nije bilo, a u Vatikanu smo cekali mozda 5 minta u redu da prodjemo one sigurnosne provere, same karte smo kupovali za 1-2 minuta na biletarnicama. Jos jedan savet kupite tj platite da idete liftom do pola puta kada i ako budete isli na vrh kupole svetog Petra, mislim da je 3-4 eura lift, ali ako idete peske a niste u "kondiciji" kao ja, izacice vam na nos i kupola i Petar i pogled i sve. A i to od pola ima posteno uzbrdo da se penje, al pogled je stvarno extra to stoji :).

Sada nije sezona i turista nema mnogo, tako da je po meni ovo idealno vreme da se poseti Rim, a i temperature su od 18-22C tako da je i to idealno za setnje.

Proverite jos samo ovo, nekada je bilo da su zadnjeg vikenda u mesecu svi muzeji u Rimu za dz pa cak i Vatikanski muzeji, tako da ako ta opcija jos postoji, valjalo bi je iskoristiti.

Ako se jos necega setim ce da javim :)

Poz

E da, setih se i ovog. Kada budete u Vatikanu i obidjete crkvu svetog Petra, tu u njoj samoj imate i grobnice papa i Vatikansku riznicu pa mozete i to da obidjete, a Vatikanski muzeji se nalaze tacno sa druge strane ulaza u crkvu sv. Petra, znaci moracete peske oko zidina do ulaza u Vatikanske muzeje, ne brinite necete promasiti. I jos nesto, kad udjete u V. muzeje svakij 5 metara cete videti strelicu ka sikstinskoj kapeli, i posle nekog vremena cete se smoriti jer nikako da stignete do nje, da vas ne brine imate dva sata debela da hodate po muzejima jer se sama sikstinska kapela nalazi na samom izlazu iz muzeja :)

I jos ovo, ako idete preko agencija ne uzimajte njihove ture po Rimu i Vatikanu, cisto bacanje para, duplo vise izadje nego sami da idete, lepo uzmite audio vodice, ima ih na svakom cosku, za par eura i sve mozete sami, ili se prikljucite nekog grupi turista pa opet dobro.

Aj ode sad da radim malo upload valja se dnevnica zaraditi danas :)

• 1 month later...

Pozdrav,putnici..Nakon sto sam iscitao svih 28 stranica teme,da postavim i par pitanja..

Biti cu u Rimu nagradno (da se pohvalim - prvo mjesto u svojoj kategoriji na EUTUNE projektu - video:https://www.youtube.com/watch?v=VB0Xz5zilys&list=PLfw2U1F1CDslygj3qNP3S2FWw56jdZ5wu&index=18&feature=plpp_video ) 12.,13. i 14. decembar,s tim da mislim da cu samo 12. i 13. moci obilaziti..

Eh,sada,da li je neko bio u Rimu u ovo doba godine?Ima li tih prokletih guzvi za ulaznice?Ne znam jos uvijek u koji ce nas hotel smjestiti,tako da nista vezano za prevoz necu pitati..Inace,koliko sam vidio po internetu,vecina atrakcija je u krugu od par kilometara (tacno)?

Toliko za sada.:D :D: D

Generalno, za dva dana mozes obici ono esencijalno od Rima, a to je koloseum, forum, panteon, fontanu di trevi itd sto je u starom gradskom jezgru.

Od koloseuma do pjace del popolo, sve mozes peske, to ti je nekih pola sata - sat lagane setnje.

Moja preporuka ti je uzmi u hotelu mapu starog gradskog jezgra, ima je u svakom hotelu, i besplatna je, i po njoj planiraj sto bolje da iskoristis ta dva dana, takodje nabavi i DK ili LP dzepno izdanje za Rim, koristice ti. Ima ga u nasim knjizarama da se kupi, cena je oko 1000 din, mozda neki dinar preko.

Takodje bi mogao i Vatikan da uguras u raspored, ali porani rano ujutro da bi sve stigao.

Sto se tice guzvi ne bi trebalo da ih bude preterano, jedino ako je neki veliki katolicki praznik tih dana, verovatno ce biti predbozicno i novogodisnje ludilo, tako da opet ne znam sta bih ti rekao pametno na ovu temu.

Rim je jako dobro povezan metroom tako da svuda stizes jako brzo, i vozovi idu svakih par minuta, ne zaboravi da metro radi samo do ponoci.

Da saberemo i oduzmemo, ovo bi bio moj plan obliazaka, sve se nadovezuje jedno na drugo i usput je:

Koloseum, Forum, Spomenik Vitoriu Emaunuelu (odmah posle foruma, vec sam zaboravio tacan naziv da li se tako zove, ali ogromna bela gradjevina, vrlo poznata svima), to je ujedno i pjaca Venecija i zgrada odakle je Musolini drzao govore, na kraju pjaca Venecija skreni u ulicu levo, ona vodi u Via Corso, najprometniju ulicu u Rimu, za soping (visoke cene), i na kraju nje dolazis na pjacu del popolo. E sad, levo i desno od Via Corso, lako dolazis do spanskih stepenica i Panteona, a takodje i do fontane di Trevi, ali opet kazem koristi mapu i neces imati problema.

Drugi dan mozes da ostavis pre podne za Vatikan, i Vatikanske muzeje, posle toga se spustis peske do Castel Sant'Angelo, i tu ti je i reka Tibar, mozes tu da prosetas, tu ti je isto dosta trgova, tj pjaca blizu koje mozes da obidjes.

Nadam se da sam ti pomogao barem malo, ja sam u Rimu bio 11 dana i opet mi je bilo premalo i cini mi se da nista nisam stigao da vidim :)

Poz i uzivaj

Moj savet ti je da preskocis Forum a da ubacis crkve, narocito Santa Maria della Maggiore. I da koristis gradski prevoz a noge cuvaj  :)

Mi smo sve peske obilazili,jako malo smo koristili metro.Sve ti je receno,dodajem da kada budes isao ulicom cuvenom Via Corso,kontra smer od Koloseuma,izlazis na prelep trg,ne mogu se setiti kako se zove,ima veliki obelisk na sredini tgra,e sa desne strane imas stepenice i penjes se na vidikovac,to je ustvari prelep park,imas ceoRim na dlanu,uzivaj,prijatan provod..ah taj Rim...

Mi smo sve peske obilazili,jako malo smo koristili metro.Sve ti je receno,dodajem da kada budes isao ulicom cuvenom Via Corso,kontra smer od Koloseuma,izlazis na prelep trg,ne mogu se setiti kako se zove,ima veliki obelisk na sredini tgra,e sa desne strane imas stepenice i penjes se na vidikovac,to je ustvari prelep park,imas ceoRim na dlanu,uzivaj,prijatan provod..ah taj Rim...

Taj trg se zove Pjaca del popolo i za mene najlepše mesto u Rimu.

Još ima mnogo lepih mesta kao npr.Pjaca Navona i Campo de fiori  ::artist:

Eh,da,jos da pitam..

Posto smo tamo tako kratko vremena,ima li nesto sto biste preporucili za pogledati navecer,tj nesto sto je bolje vidjeti/gdje je bolje biti navecer?

svakako fontana di trevi, piaza navona, jer muzeje moras u svakom slučaju preko dana.

Da li je neko išao u Červeteri i ako jeste, koliko je daleko od Rima i kako se stiže do tamo?