Jump to content

Featured Replies

Koliko god da ostaneš u Rimu, neće ti biti dovoljno i htjećeš se vratiti :)

Ja sam bio i u aprilu i uopšte nisu bile gužve za vatikanski muzej. Svakako vrijedi vidjeti, a poslije ne zaboravi da odeš i na vidikovac na San Pietru.

Preciznije: Zadnje nedelje u mesecu je besplatan ulaz u vatikanski muzej. I to samo od 09:00 do 12:30.

Poseta kompleksa Vatikana je uvek besplatna i dostupna.

I tu su moguće gužve pri ulasku jer se prolazi bezbedonosna kontrola.

Preciznije: Zadnje nedelje u mesecu je besplatan ulaz u vatikanski muzej. I to samo od 09:00 do 12:30.

Poseta kompleksa Vatikana je uvek besplatna i dostupna.

I tu su moguće gužve pri ulasku jer se prolazi bezbedonosna kontrola.

Da, iz tog razloga je preporuka doći ranije i stati u red(:

P.S.

U Vatikanu se plaća i ulaz u Vatikanske bašte kao i na vidikovac sa kupole Bazilike Svetog Petra.

Vidikovac je , mislim, 5 eura , liftom 7eura. I sme se zaobići. Ima toliko vidikovaca u Rimu koji se em ne plaćaju i gde nema nikakve gužve.

U pravu si, mnogo je vidikovaca, ali svaki ima svoju draž. Poseban doživljaj je penjanje pri vrhu kupole uskim klaustrofobičnim stepenicama.

• 2 weeks later...

Koliko god da ostaneš u Rimu, neće ti biti dovoljno i htjećeš se vratiti :)

Ja sam bio i u aprilu i uopšte nisu bile gužve za vatikanski muzej. Svakako vrijedi vidjeti, a poslije ne zaboravi da odeš i na vidikovac na San Pietru.

Meni je red bio kao ovaj na slici (i to ranom zorom - oko 08:00), a po istraživanjima Lonely Planet, Sikstinska kapela proglašena je kao top 1 turističku destinaciju koja se ne mora posjetiti (u fazonu, TOP je, a ništa specijalno.) Kupola na San Pjetru je OBAVEZNA! I idi stepenicama, nemoj da te zeznu za ona 2eur za lift koji ide možda samo trećinu puta..

Jedini problem sikstinske kapele su turisti, tako da je ne možeš doživjeti na pravi način. Ali to je svjetska baština, svi imaju pravo da je vide...

• 2 weeks later...

Nisam nikad bila u hotelu u Rimu, mogu samo da ti kazem kako je koji od tih hotela lociran.

Najvise mi se svidja prvi, tu stvarno mozes peske do stanice i peske do Koloseuma, Circo Massimo, S.M.Maggiore, S. Giovanni in Laterano, S. Croce in Gerusalemme, S. Clemente etc., i to sve kroz interesantan kraj. Sve ti je tu, osim Vatikana, a do tamo imas metro sa Piazza Vittorio, linija A.

Drugi je OK, ako ti je prioritet Vatikan... okolo je, onako, manje interesantno. Ali imas i tu Castel Sant'Angelo, mozes lungotevere-om do Trastevere, imas metro, linija A, opet, naravno.

Ovaj 3. je u lepom kraju za ziveti, ali ne bas tako zgodnom za turiste. Ali si blizu Villa Borghese i tu pored, od Porta Pinciana mozes da se spustis (imaju oni tapis roulant) kroz metro stanicu, do Spanskog trga i tu si u centru.

Mislim, sve u svemu, sva tri su na dobrom mestu. Ja sam malo subjektivna i volim taj kraj oko P.zza Vittorio, gde je drugi hotel, ali i druga dva na odlicnom mestu.

• 2 weeks later...

S obzirom da idem za koji dan u Rim,a sa jezicima nisam bas idealna,strah me da se necu sporazumeti bas najbolje i snaci.

Procitala sam sve postove oko transfera sa Fiumicina do grada,pa me zanima da nije neko skorije vreme putovao,da li se nesto promenilo.......

zaboravih,ovog puta idem sa namerom,tj.shopping samo,jer za msec dana idem ponovo u detaljan obilazak grada.

Interesuje me vase iskustvo vezano za shopping,gde,kako .....sto detaljnijeeeeee,molim vas

Shopping u Rimu, hehe... clap.gif' alt=':clap:'>

Nadam se da ne ideš ove nedelje, ni sledeće; rasprodaje počinju 4. januara ove godine (ranije nego obično) - glupo bi bilo da bilo šta kupuješ sada.

U Rimu imaš više shopping kvartova, bilo bi zgodno da mi kažeš u kom ćeš kraju biti i šta te više-manje zanima, da se ne rasplinem na pogrešnu stranu.

Što se prevoza sa FCO tiče, imaš 2 voza: FTL 1, to je regionalni i staje na svakoj stanici, dakle i na nekoliko njih u širem centru i Leonardo Express - direktan za Termini (glavna železnička). Ovaj drugi je skoro duplo brži i skoro duplo skuplji. Ima i nekih busova, ali to ne bih savetovala zbog gužve u saobraćaju.

Ima i nekih busova, ali to ne bih savetovala zbog gužve u saobraćaju.

A što? Terravision je, koliko, 4-5€ po pravcu, redovno saobraća, pouzdan je. Malo se sporije stiže, ali ako ne žuri, ne vidim bitnu razliku između pola sata vozom i max. sat busom. Voz je bio preko 20€ 2011, kad sam ja bio.

Izvinjavam se, kad sam ja živela u Rimu nije ni bilo tog Terravision, čula sam za to, ali sam smetnula s uma. 4 evra je odlična cena.

Ali, zašto 20 evra voz? Leonardo košta 14, a taj drugi 8.

Leonardo je bezobrazno skup - Malpensa Express košta 10 (doduše, nije baš ekspresan).

Sa Fiumicina se moglo i Alitalijin shuttlom (samo putnici Alitalije). Koštao je 7 evra i vozio do više tački u gradu. Ali ne znam da li još uvek postoji... ne znam ni da li još uvek postoji Alitalia...

Tashi,sreci seeee.......bas si me usrecila sa odgovorom,inace 3.Januara idem:)

Smjestaj,Azzuro rooms apartmens,ulica Corso Vittorio Emanuele 294, Navona.Sto se shoppinga tice,maa sve me zanima:))

zanima me taj Castel Romano,i Fashion district,ili je najbolje da se lociram u centru ,s obzirom da ce poceti snizenjaaa,vec od 4-og Januara.Da li je potrebo onda da idem u outlet van grada,hoce li i tamo biti vece snizenje nego inace od 4/ 01............Mozes li mi preporuciti neki shopping u Rimu.......

S obzirom da idem za koji dan u Rim,a sa jezicima nisam bas idealna,strah me da se necu sporazumeti bas najbolje i snaci.

Procitala sam sve postove oko transfera sa Fiumicina do grada,pa me zanima da nije neko skorije vreme putovao,da li se nesto promenilo.......

terravision putuje oko 1h do Termini stanice, kartu kupis preko neta odstampas je i pokažeš na ulazu u bus, košta 4 evra po pravcu. Kad se budes vraćala odes do teravsion kafica na Terminiju i  dobijes rezervaciju sa kojom ides u bus.

zanima me taj Castel Romano,i Fashion district,ili je najbolje da se lociram u centru ,s obzirom da ce poceti snizenjaaa,vec od 4-og Januara.Da li je potrebo onda da idem u outlet van grada,hoce li i tamo biti vece snizenje nego inace od 4/ 01............Mozes li mi preporuciti neki shopping u Rimu.......

Ne znam, ja ne volim te outletove, generalno i nisam nikad bila u tom. Pogledala sam malo na netu i dobro su povezani - mozes i busom i vozom, pa mozda i vredi da pogledas, ako imas vremena.

Inace, kad su rasprodaje, onda mislim da je bolje kupovati po regularnim prodavnicama.

Ti si u lepom delu grada, meni je to omiljeni deo centra i imas vec dosta prodavnica i tu okolo. Odatle mozes peske do Piazza Venezia i mozes po prodavnicama u Via del Corso (tu su ti uglavnom jevtinije prodavnice, fast fashion, franchising) i imas prodavnice u bocnim (koje izlaze na Spanski Trg)  - Via Frattina, Via Condotti: tu su ti high end prodavnice. To jeste srce grada, ali nek' te to ne plasi, nije skuplje od ostalih shopping ulica i prodavnice se uvek ponavljaju. Udji i u robnu kucu La Rinascente (tu je na via del Corso – Galleria Alberto Sordi), imas svega po malo, dobra su im snizenja.

Ja licno volim prodavnice u Via di Campo Marzio (to ti dodje na suprotnoj strnai od Spanskog Trga, znaci ako ti Piazza Venezia iza ledja i Piazza del Popolo ispred, Spanski Trg je desno, Campo Marzio levo i do njega ces doci tako sto ces skrenuti ispred Parlamenta) - malo su alternativnije, ima dobrih prodavnica obuce.

Ja bih ti preporucila i Via dei Giubbonari, jer ti nije daleko. Nekad je tu bilo super prodavnica, sad je malo opao kvalitet (bila sam u septembru i malo se razocarala), ali par prodavnica opstaje. Isto malo drugacije stvari.

Ima i oko Pantheona par dobrih prodavnica – to je samo nastavak od Campo Marzio… U stvari, od Navone, te bi bi to bio pocetak – krenes osatle, pa Via del Corso itd, ono sto sam gore nabrojala. Kod Patheona preporucujem la granita di caffè (hlanda kafa) sa duplim slagom, u baru Tazza d'Oro, bas tu na trgu, veliki bar na cosku sa vise ulaza. Odlican i espresso, naravno.

Mozes i da odes do Via Cola di Rienzo – imas bus 40, sidji kod Svetog Petra (ako nisu nesto menjali, a vrlo moguce da jesu) to bi bila poslednja stanica i onda pogledaj na karti, nije daleko, prodjes iza Castel Sant’Angelo i vec u via Crescenzo imas prodavnica…

Ima dosta prodavnica i u Via Nazionale (ide od Piazza Esedra/Piazza della Repubblica, koja je vrlo blizu stanice Termini, do Piazza Venezia) – dobre prodavnice su u gornjem delu ulice, blize Piazza della Repubblica, uglavnom obuca. Ja ne volim tu ulicu, jer ima mnogo saobracaja, velika je i nema neku atmosferu…

Jer ono sto je najlepse kod shoppinga u Rimu je bas atmosfera – sve ono sto sam nabrojala gore se obidje kroz jednu setnju – ako je lepo vreme, sto obicno i jeste, to je prava uzivancija.

Ako imas neka pitanja, tu sam... :)

Obozavam Rim! Najlepsi grad na svetu. Point barre. Full stop.