Jump to content

Featured Replies

Jednom sam naisla na sajt gde pisu cene svih znamenitosti, ne mogu nikako da se setim koji, izgleda da cu morati da idem duzim putem :-\

Inace, secam se da sam tu procitala i da studenti EU imaju besplatan ulaz svugde, a mi ostali 50%, volela bih da potvrdim tu info :)

Andrea, obavezno uzmi Roma Pass, zaista se isplati! Imas besplatan prevoz i dve free ulaznice po tvom izboru, jedino ne vazi za Vatikan. Kosta 25 evra.

Jednom sam naisla na sajt gde pisu cene svih znamenitosti, ne mogu nikako da se setim koji, izgleda da cu morati da idem duzim putem :-\

Inace, secam se da sam tu procitala i da studenti EU imaju besplatan ulaz svugde, a mi ostali 50%, volela bih da potvrdim tu info :)

Možda ti ova stranica bude od koristi a tu imaš i linkove do većine muzeja pa sama traži:

http://www.palazzo-olivia.it/en/holiday-rome/visit-rome-museums.php

Što se tiče studentskog popusta, gotovo sam siguran da ne postoji za studente van EU.

ljudi, zanimaju me iskustva onih koji su bili u rimu - gde odsesti? neke preporuke?

nije nista hitno, planiram da posetim rim tek na prolece, ali bih htela na vreme da rezervisem ili makar krenem sa potragom.

hvala puno! n_n

Zavisi kakav smestaj zelis; ja bih ti preporucila, sta god da odaberes, da bude negde oko stanice Termini jer ti je onda sve blizu: razne lokalitete mozes obilaziti peske, a i prevoz je tu, lako je snaci se. Mi smo bili smesteni u jednom pansionu La casa del arte, soba sa kupatilom i dorucak, 25 evra po osobi.

Ovog puta sam odabrala Blackberry rooms, kupatilo je zajednicko, ali imamo samo jedno nocenje s obzirom da smo u prolazu; platili smo 15 evra.

jedno 5/7 dana (zavisi od budzeta; vec znam da mi nece biti dovoljno) i idem sa drugaricom.

idem turisticki, obzirom da smo obe bile u italiji, ali nikad u rimu.

nisam probirljiva za smestaj, samo se uzavasam deljenja kupatila. xD

natasa, hvala na preporuci, pogledacu na netu. :)

preporucujem ti da se raspitas kada u 2011. pada nedelja kulture (Settimana dela cultura) i da tad rezervises smestaj jer su tada ulasci u vecinu (90% otprilike) muzeja besplatni. Ova nedelja pada otprlike u aprilu ili pocetkom maja i nije svake godine u isto vreme. Sto se tice smestaja postoji dobar sajt za Italiju www.bbplanet preko koga mozes naci i rezervisati smestaj bilo da je hostel, hotel, B&B ili stan, sta ti je volja, a mozes birati i po delovima grada koje zelis. Naravno proveri i druge sajtove za smestaj.

Kako ostajes 5-7 dana najbolje ti je da uzmes nedeljnu kartu za metro (vazi i za ostale oblike prevoza) a onda ti je sasvim sve jedno gde si smestena, jer je prevoz odlican.

Ja sam u Rimu boravio u hotelu Pulitzer, i mogu ti reci da sam prezadovoljan i sa cenom, hotelom i uslugom. Hotel ima 4 zvezdnice, i namerno nisam hteo da uzimam hotele ili bilo kakav smestaj oko Termini-ja (sto se pokazalo kao ispravna odluka). Supruga i ja smo platili za 11 dana u tom hotelu 640 eura (za oboje). Hotel je 100 metara od metro stanice, na sirokom i prometnom bulevaru (Via Marconi), bezbedno ako cete ici vas dve devojke. Na pola puta izmedju hotela i metro stanice imate njihovu pekaru/kafic, gde mozete doruckovati i popiti kafu za sitne pare, tako da ne morate uplacivati dorucak u hotelu koji ne vredi tih para.

Takodje preporucujem da uzmete RomaPass, gde imate kartu za prevoz, dva muzeja besplatno i ostale muzeje sa popustom.

Jos jedna vazna preporuka (ako neko ne zna). Ako koristite RomaPass, prvo idite u Koloseum, a posle njega u Forum, jer ce vam se to racunati kao jedna poseta, ako idete obrnutim redom ispucacete oba gratis ulaza.

E da, jako dobar sajt (ja sam ga koristio za ovaj hotel) je hrs.com, imate sve lepo objasnjeno i imate i opciju na hrvatskom jeziku tako da do u sitna crevca mozete sve da procitate o uslovima placanja.

Ja sam svoj hotel rezervisao preko njih dva meseca pre putovanja i mogao sam da ga otkazem dan pred put bez ikakvih naknada.

Eto pa ako nekoga jos nesto zanima stojim na raspolaganju.

Moram istaci da u Rimu ni u jednom momentu nisam osetila neku vrstu ugrozenosti ili nebezbodnosti; grad je prepun turista, a nama je znacilo da smo u centru s obzirom da volimo i nocu da izlazimo. ;)

Rim je prelep i prepun istorije. Jedina zamerka je ta da je suvise prljav (djubreta na sve strane) ali i to je donekle razumljivo jer je to ipak veoma popularna destinacija za bezbrojne turiste iz celog sveta, treba to sve i ocistiti za silnim ljudima + Italijani su po mentalitetu dosta slicni nama pa tako da im se bas i ne zuri da urade sve sto pre i pod konac kao na primer Nemci ili Japanci.

NatasaZ, je l` za Roma pass ne postoji opcija da vazi duze od 3 dana za prevoz?

Vladarr, za Koloseum znam da sa ISIC-om postoji popust, pise na njihovom sajtu, a za vatikan npr. pise puna cena, pa onda 2 opcije za nizu cenu...jedna je verovatno za grupne posete...ne znam, mozda si u pravu...

Ako bih zaista svugde imala popust kao student, onda bih uzela nedeljnu kartu za prevoz, koja je 16 evrica...

Vazi 3 dana, ali meni se isplatilo - iskoristila sam za Koloseum i za vilu Borghese, tako da je prevoz dosao gratis.

Andrea, pade mi na pamet jos nesto sto bi ti moglo koristiti.

Prelepa crkva Santa Maria Maggiore udaljena je 7, 8 minuta pesice od stanice Termini. Tacno preko puta nje, u ulici koja vodi do stanice na samom uglu, nalazi se veliki supermarket gde su cene veoma povoljne, nesto kao nasa Idea. Tu smo uglavnom pazarili, izbor je zaista veliki - razne vrste prelepih sireva, gotovih jela, vina... Sve to lepo u ranac i onda pravac Spanske stepenice gde je atmosfera predivna! :)

E super, nastojacu da je posetim.

Dvoumin se da li da izvadim ISIC karticu/uzmem Roma pass jer

Concessions:

The entry at reduced rates is allowed for all museums and archaeological sites with the exception for the

shows held at the Planetarium of Rome in the Museum of Roman Civilization;

:

d) to holders of the “C.T.S.” card, the Italian Youth Card Association, the International Student

Card and to the members of F.A.I.;

• g) to Roma Pass holders, from the third entrance onwards to the visited museums and / or

archaeological sites.

Koliki popust dobijas kad ispucas ta 2 besplatna? Sa ISIC ne znam koliki je popust...Ispucala bih ta 2 za najskuplje znamenitosti :), koje su to?

Ne znam koliko iznosi popust sa studentskom karticom, raspitaj se pa vidi sta se vise isplati. Uglavnom, znam da ulaznice za Koloseum i Borghese kostaju 25e ili mozda i vise i da je nama prevoz dosao gratis. Cene svih ulaznica mozes proveriti na www.tickitaly.com, sve zavisi sta te zanima. Ostali popusti kada je u pitanju Roma Pass krecu se od 10 do 50% i odnose se na razne stvari.

Jedna napomena za Borghese: posetu tj. vreme dolaska moras najaviti dan ranije!

Posluzice mi ovaj sajt, hvala! Sto se tice najavljivanja, je l moze telefonom posto ionako nameravam da kupim TIM broj, ili bas moram licno da odem tamo...ne znam koliko je to daleko?

Zna li mozda neko kolike su sanse da cekam u redu za kupovinu karata u Vatikanu? Iako nije sezona, ipak cu biti tamo za vreme Bozicnih praznika... da li za sve treba cekati u redu?

Zna li mozda neko kolike su sanse da cekam u redu za kupovinu karata u Vatikanu? Iako nije sezona, ipak cu biti tamo za vreme Bozicnih praznika... da li za sve treba cekati u redu?

Sansa da cekas u redu je 99.9% ali ono sto je dobro je da red obicno ide veoma brzo jos ako otvore vise od 4 aparata za pregled stvari onda mozes proci i za manje od pola sata. (ovo je moje iskustvo iz 3 posete, nemojte da mislite da sam religiozan :roll: prvi put sam isao zbog sebe a ostala dva puta vodio druge ;) )

ciao!za Vatikan sam prvi put cekala duze od tri sata..Drugi put, sam obisla ceo red i otisla na sam pocetak, to je kao kocka i onda ides do prvog skretanja,tu je i semafor i pesacki prelaz..Ubacis se na semaforu i pravis da si turista kao pricas sa nekim,najbolje zapocni razgovor da ovi iza tebe misle da si sa nekim..Tako sam usla za 15tak minuta, sto ti je i moj savet :)