Jump to content

Featured Replies

Da, mislila sam na muzej.

Nasla sam ovo u drugoj temi Rim- utisci, pa sam htela da proverim.

Ummm hvala za savete za picu, svakako cemo probati! :)

Zanima me jos jedna stvar, da li je neko bio u Vatikanu poslednje nedelje u mesecu jer je tada besplatan ulaz? Pretpostavljam da su tada najvece guzve... Ali i ulaz nije bas jeftin, 18 evra je inace, zar ne?! Da li se isplati "guzvati" se ili ipak platiti pa na tenane... :mah:

Mi smo bili poslednje nedelje aprila. Ovako,ceka se duže na ulaz, otrlike dva sata i kraće je otvoren za obilazak mislim do 13.00h. Otvara se u 09.00h ,mi smo u to vreme uhvatili red a usli smo oko 11.00h dakle bili smo dva sata unutra sto je nedovoljno za ozbiljnije razgledanje pogotovu u velikoj gužvi, sve vreme smo unutra isli u mimohodu sa masom ljudi. Mada za nas,obicne turiste ne bas preterane poznavaoce umetnosti to je dovoljno vremena da se spozna sva velicina i lepota Vatikana. Cini mi se da u svojim zbirkama nemaju samo ono sto nisu želeli. Eventualno nam je nedostajalo jos  možda sat vremena da ostanemo unutra.

Predlažem vam da se nacrtate u redu izmedju 07.30-08.00h (ako uspete da se probudite nakon burne rimske noci, kao sto mi nismo mogli) i tada će te imati dovoljnih 4-5 sati za obilazak  a tih 40 eura ostavite nekom rimskom pizza majstoru, ne mora sve da se sliva u Vatikan!

Hteo bih svima da preporucim jedan restoran u Rimu, nalazi se na ovoj adresi Via del Teatro Pace, 44. Jako je blizu Piazza Navone, ima savrsenu hranu i veoma pristojne cene za srpske uslove. Capricciosa je 7.5 eur, lazanja 6.5 eur, spagete 5.5 eur. Porcije su pristojno velike  :)

Negde sam procitao da ponedeljkom ne rade muzeji u Rimu? Zanima me jel to tacno i sta tacno ne radi?

Negde sam procitao da ponedeljkom ne rade muzeji u Rimu? Zanima me jel to tacno i sta tacno ne radi?

Upravo sam pricao sa jednom rimljankom :) ona kaze da nema pravila da vecina rada a najbolje bi bilo da proveris na web sajtu za one za koje si zainteresovan

Pozdrav ljudi, imamo par pitanja, putujemo za 7 dana pa ako mozemo da dobijemo par informacija :)

Putujemo devojka i ja, nasli smo hostele u kojima cemo biti.

E sad zanima nas da li neko zna cene po supermarketinma.. i sve jeftine a dobre restorane u kojima ste bili?

Eto toliko za sada.

Pozdrav i hvala unapred

Ne znam gde cete biti smesteni, nema mnogo supermarketa u samom centru. Zapravo, retki su. Mi smo se uglavnom snabdevali u jednom koji se nalazi tacno prekoputa crkve Santa Maria Maggiore, u onoj ulici koja vodi ka stanici. Tamo su cene otprilike kao kod nas, nesto malo skuplje, nesto jeftinije, dakle veoma povoljno, a izbor je ogroman i stalno su neke akcije.

U Rimu nema jeftinih restorana, ali ima povoljnijih u odnosu na ostale. ;) Najnize cene imaju indijski, kineski restorani, uvek se moze pojesti neki kebab ili uzeti "plato" za neke sitne pare. E sad, ako zelis da sedis i uzivas u nekom lepom enterijeru uz neko fino vince i dobru klopu, to ce sigurno i da kosta, minimum 20e po osobi.

Uzecemo za povratak wizz-ov bus posto je rano ujutru i nema bas nekih opcija za odlazak na fjumicino.

A od fjumicina do terminija pored wizz-ovog ima i SIT bus za istu cenu,pa mozda i vozom,ne mislim da trebamo wizz-ov unapred da placamo.Sta vi mislite i kako ste se za prevoz snalazili?

supermarket ima na samoj Temini stanici,ako ste blizu nje.ima svega unutra,cene su vise nego kod nas,naravno.restorani su skupi i kao sto Natasa rece,nema sanse ispod 20e po osobi da lepo jedes.uvek mozes picu za 7,8e al se neces bas najesti.

Wizz bus i SIT bus je jedan isti autobus. Preko Wizza je 17 evra povratna, dok je diretno preko SITbus Shuttle 15 evra. Staju odmah ispred terminala gde slece Wizz. Dosta su tacni.

Sto se tice prodavnica preporucujem sve DeSpar supermarkete, cene su kao u Beogradu. Ima ih dosta po gradu, na jakim lokacijama, npr. na 200 m od Fontane di Trevi. Cene su u svim iste, bez obzira na lokaciju.

Sto se tice restorana preporucujem obavezno ovaj: http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187791-d1492239-Reviews-Navona_Notte-Rome_Lazio.html    Tu imate opis restorana i mapu gde se nalazi.

Spagete (muska kolicina) su 5.5 evra, Capricciosa je 7.5. Ako hocete dobro da se najedete uzmite spagete  :)

pa ispalo je da nije tako.juce smo uplatili wizzov bus za povratak sa terminija do fjumicina,2 karte.aj sto su mi poslali pogresno kao da sam kupila sa fjumicina do terminija,plus skinuli su mi 19,26e,sto mi nije jasno zasto? ako je karta 935din,iliti 8,5e.

pisali smo reklamaciju odmah,ne znam hoce li to popraviti,datum odlaska.

vec su ispravili i poslali vaucer sa tacnim datumom.

a na moje pitanje zasto je cena 19,3e,a ne 17e,rekli su da se obratim wizzair airlines,a ne transferu.jer ovo nije usluga banke il nesto,i nisam narucila invoice koji je 3,5e,bas sam vodila racuna da ne stikliram nista dodatno

Mozda je ono sto sam vec pricao. Da banka (ili aviokompanija ili ko vec) uvek rezervise malo veci iznos na vasem racunu od onog koji stvarno treba. Kad novac zaista i skinu sa racuna, za nekoliko dana, tad skinu tacno onoliko koliko je trebalo, a tih par evra viska koji su bili rezervisani, ponovo postanu dostupni, tj vraceni na racun. Meni se to desavalo, proverite stanje racuna za par dana, kad vam skinu novac, trebalo bi da je sve ok.

U protivnom, verovatno je neka taksa, ma da, ne bi smelo tek tako, da nista ne naglase, a skinu veci iznos.

ne znam,ali pre ni tako bilo,kad smo kupovali avio karte skinuli su bas tacno koliko je pisalo,banka jeste posle uzela proviziju i to je to.ovi su sad odmah skinuli 19,3e i banka mi je javila na sms da je toliko i skinuto.

necemo umreti za 2.3e al mi je bitno da znam za ubuduce.a na prigovor koji sam pokusala da posaljem na njihovom sajtu,nikako nece da se posalje.

novac je vec skinut,istog momenta sam dobila obavestenje.

Novac je zasad samo rezervisan. Dakle, ti ne mozes njime vise da raspolazes, a skinut ce biti tek za koji dan, kad prodje transfer preko banke. Ako je rec o ovome sto sam naveo, tad ce ti ta razlika od 2 i nesto evra biti vracena.

Eventualno je moguce da, ako ste placali u dinarima, karticom vezanom za devizni racun, da su se ta 2 evra "izgubila" u konverziji valute, po zvanicnom kursu banke, koji je uvek "jako" povoljan. Ali, opet, kazem, proverite racun za koji dan.

Koja je banka u pitanju? Ne bi trebalo da uzimaju proviziju.

Koliko se secam kad sam placao prevoz sajt me nepogresivo vodio i na kraju je pisala suma 17eura i potom kliknes ok i toliko ti i skine valjda mada nisam posle proveravao stanje na racunu posle toga priznajem.Neko me je pitao da li moze da se kupi karta u busu.Moze ali je ujutro jako rizicno jer bus ne prima putnike za stajanje,a preporucujem i sa kupljenom kartom da se dodje ranije.Suprmerket se nalazi na placa independenca blizu terminija.Prsuta 1700 din kg,mortadela 800.Vodu kupite u supermarketu,inace je 2 eura pola litra na kiosku.Ako  vidite da pica parce kosta dva eura to je 100 grama naplatice vam 6 eura.

• 1 month later...

Da li biste mogli da mi preporucite neki hotel [guest house, apartman] blizu Termini stanice?

Nasla sam par koji mi se svidjaju (i koji su dobili pozitivne kritike na tripadvisor.com), ali bih volela da cujem utiske ljudi koji su bili, posto ne znam nikoga ko je bio u Rimu, a da nije bilo organizovano preko agencije. :)

Hvala unapred!

Ja sam bio pre nedelju dana u Hostelu "Ciak"  http://www.ciakhostel.com/

Nalazi se dve stanice crvene linije metroa od Terminija (manzoni stanica) sto je u principu par minuta cimanja, s obzirom da je stanica metroa 100 metara od hostela,a sama stanica nije toliko prometna i velika tako da se jako brzo stize do Terminija.Generalno,moje misljenje je da je bolje biti malo dalje od Terminija jer je na toj stanici tolika guzva da je to nezamislivo plus sto treba jedno 5 minuta samo da se covek spusti od ulaska u metro sa ulice do stanice gde se ceka voz.

Ciak hostel je 25 evra po danu (ja sam placao prve dve veceri 25 ,a trece je bilo 20) ,ukljucen je dorucak u cenu,obicno puter,dzem,neki keks,kroasani...nista posebno.

Hostel ima 5 soba sa 6 kreveta u svakoj ( dva na sprat i dva samostalna),s tim da svaka ima svoj wc,koji je mali ali uvek ima tople vode i nista mu ne fali.Svi koji rade u hostelu su ok...svi znaju engleski dobro (dve engleskinje su vlasnice,pored njih jedan poljak,kineskinja (ili nesto slicno :D ) i neki lik iz Indije.

Ono sto je bitno ako se ide wizz air-om koji u Rim dolazi kasno uvece jeste da se proveri koji hostel dozvoljava chek in u to doba noci,posto retko koji to ima (ciak ima).

Hostel ima internet,kuhinju ,chek out je do 11 sati sa mogucnoscu da se stvari ostave u hostelu do recimo uvece ako tad imate avion da ih ne bi vukli ceo dan po gradu...U svakom slucaju moja preporuka.

Procitajte komentare na hostelworld.com

Pozz svima!!

Muzeji ponedeljkom ne rade, cisto da se zna..

Poslednja nedelja u mjesecu je free za Vatikan.. ::arabia:

Neko je ranije spomenuo da su redovi preeeveliki i da se lako zaobidju, poslusao sam savjet i lagano smo upali skoro pred sam ulaz u Vatikan..

Nismo cekali 2 i po sata kao drugi dio ekipe..hehe

Takodje neko je nahvalio restoran Navona Notte pored Piazza Navone, poslusao sam i stvarno je predobar!! Klopa odlicna, porcije velike, cijene medju jeftinijima, a i samo mjesto i lokacija su cool..

Kad sam cvikatom liku (valjda sef) spomenuo da ih hvalimo po forumima dobili smo Dzinovske porcije lazanja i spageta!! :eat::hihi:

I vi ucinite isto.. lol::

Sto se tice obilazaka, mene su katakombe razocarale, nismo bili na 20 min ispod zemlje a platili smo po 8 eura, ne isplati se..

Capitolini mi je ostavio najveci utisak..

Jedan savjet, sad od mene.. 8-)

Ulaz u Capitolini je 12 eura, odmah pored ulaza je neka knjizara iz koje smo ladno usli u Muzej, nevjerovatno..Samo prosli kroz vrata, niti nas je ko zaustavljao niti sta pitao, Talijani ladovine..eto da znata da ne bacate pare.. :angel:

Trastavere posjetiti pod obavezno i upadati u Crkve po gradu, stvarno ima prelijepih i otkacenih crkvica.. :)

• 4 weeks later...

Pozz svima!!

Muzeji ponedeljkom ne rade, cisto da se zna..

Poslednja nedelja u mjesecu je free za Vatikan.. ::arabia:

Neko je ranije spomenuo da su redovi preeeveliki i da se lako zaobidju, poslusao sam savjet i lagano smo upali skoro pred sam ulaz u Vatikan..

Nismo cekali 2 i po sata kao drugi dio ekipe..hehe

Takodje neko je nahvalio restoran Navona Notte pored Piazza Navone, poslusao sam i stvarno je predobar!! Klopa odlicna, porcije velike, cijene medju jeftinijima, a i samo mjesto i lokacija su cool..

Kad sam cvikatom liku (valjda sef) spomenuo da ih hvalimo po forumima dobili smo Dzinovske porcije lazanja i spageta!! :eat::hihi:

I vi ucinite isto.. lol::

Sto se tice obilazaka, mene su katakombe razocarale, nismo bili na 20 min ispod zemlje a platili smo po 8 eura, ne isplati se..

Capitolini mi je ostavio najveci utisak..

Jedan savjet, sad od mene.. 8-)

Ulaz u Capitolini je 12 eura, odmah pored ulaza je neka knjizara iz koje smo ladno usli u Muzej, nevjerovatno..Samo prosli kroz vrata, niti nas je ko zaustavljao niti sta pitao, Talijani ladovine..eto da znata da ne bacate pare.. :angel:

Trastavere posjetiti pod obavezno i upadati u Crkve po gradu, stvarno ima prelijepih i otkacenih crkvica.. :)

ludilo.... i ja i drugarica planiramo u rim za 7 dana ..jedva cekam jeeeeee. pitanje: za vatikan mislis cela zadnja nedelja je dzabe ili kako???? i gde se tacno nalazi taj restoran??? zvizhd

Da, ako sam dobro shvatio neki prorok je predvideo sutra razoran zemljotres.

To sam provalio jer idem za dve nedelje tamo pa sam probao da guglam majske eventove  u Rimu (Roma maggio 2011) a izlazilo je samo Terremoto  :shockkk:

Praznoverje na stranu, ja sam tamo od 24. do 28. maja pa ako neko zna da tad ima neki koncert/događaj vredan pažnje neka napiše.

Restoran je odmah do Piazza Navone, mislim da je momak na prethodnim stranama dao i ulicu i broj.. ;)

Neces pogrijesiti ako ga potrazis..

Za prevoz do grada ti je najbolje i najjeftinije preko Wizzovog busa..15 eura povratna..