Jump to content

Featured Replies

• 4 months later...

Kako se u Zagrebu ne može kupit rezervacija za povratnu vožnju od Beča do Zagreba, rekli su mi da rezervaciju trebam kupit u Beču na autobusnom kolodvoru, pa kako nisam nikad tamo bio, zanima me jel se to kupuje na nekom posebnom šalteru i kolka je cijena?

I još 1 pitanje.  :) Jel na autobusnom kolodvoru u Beču (kod stadiona di dolaze busevi Student Agencyja) postoje lokeri za ostavit torbu i kolko to košta?

Kod stadiona se nalazi samo terminal, ne postoji nikakva stanica. Fakticki je to prosireni parking iza trznog centra na koji stizu Orangeways/Student agency itd.

• 6 months later...

U decembru idem u Bec. Vec sam bio i odusevljen sam gradom, te sam resio da ga ponovo posetim iako sam rekao da se necu vracati na isto mesto dva puta dok ne obidjem destinacije koje sam zacrtao, ali sam rekao da u Bec ponovo idem prvom prilikom i uskoro ce ta prilika. Posto sam prvi put isao na dan, a sada imam i nocenje (vau), moram dobro promisliti sta cu sve obici, a i koliko potrositi posto sam bez posla, al sam resio da se pocastim iz steka za crne dane, malo da dignem moral sebi. :D

Ono sto me zapravo interesuje je da li se isplati dati 25 evra za obilazak Senbruna? Bio sam oko njega, ali ne unutra. Cena karte je jaka, pa me interesuje da li se isplati. Sta biste jos nesto izdvojili? Bio sam kod Opere, Pratera, Mariahilferstrase, provozao se metroom. Ostalo nisam obilazio. 

U decembru idem u Bec. Vec sam bio i odusevljen sam gradom, te sam resio da ga ponovo posetim iako sam rekao da se necu vracati na isto mesto dva puta dok ne obidjem destinacije koje sam zacrtao, ali sam rekao da u Bec ponovo idem prvom prilikom i uskoro ce ta prilika. Posto sam prvi put isao na dan, a sada imam i nocenje (vau), moram dobro promisliti sta cu sve obici, a i koliko potrositi posto sam bez posla, al sam resio da se pocastim iz steka za crne dane, malo da dignem moral sebi. :D

Ono sto me zapravo interesuje je da li se isplati dati 25 evra za obilazak Senbruna? Bio sam oko njega, ali ne unutra. Cena karte je jaka, pa me interesuje da li se isplati. Sta biste jos nesto izdvojili? Bio sam kod Opere, Pratera, Mariahilferstrase, provozao se metroom. Ostalo nisam obilazio. 

• 6 months later...

Senbrun je besplatan uz press karticu i prethodnu najavu.

Hm...

A pise im na njihovom sajtu ovo:

For organisational reasons, you are requested to register at least three working days (Monday to Friday) before visiting Schönbrunn (using application form)! In this context, we would like to point out that in general, access to Schönbrunn Palace is not free for holders of a press card.

We ask you to appreciate that our ticket desk staff cannot make any exceptions to this regulation.

http://www.schoenbrunn.at/en/services/press-accreditation.html

Ima li neko konkretna iskustva?

• 4 months later...

Hello drugari,

da li imate predlog iz iskustva ili još bolje ako ste sačuvali kontakt za povoljan smeštaj u Beču? Sajt airbnb, izgleda ne azuriraju redovno ili vlasnici bukiraju smestaje i na druge nacine, pa se desava da je bukirano ono sto pise da je slobodno :) Svaka info. je dobrodosla :) hvalaaaa

• 2 weeks later...

Mi smo koristili airbnb. Trebalo bi prvo da kontaktiraš domaćina i pitaš da li su datumi slobodno prije nego što rezervišeš jer je posle komplikacija čekati da se novac prebaci na raspoloživa sredstva itd. 

Od hostela znam da je super Wombat i da se nalazi u centru. Imali su nedavno akciju, pa je noćenje u privatnoj sobi za dvoje bilo 20e po osobi. Uvijek radije glasam za airbnb je se više isplati, naročito ako planiraš da se zadržiš duže od dva dana. :)

E da, ovaj stan smo plaćali 45e noćenje (za dvoje), a nalazio se u širem centru. Ako ti treba kontakt, javni se. 

Edited by awinaken

• 1 year later...
  • 5 months later...
  • 1 month later...

Беч једини град који је успео да ме врати. :smile: Прошли пут сам био само два дана преко агенције, тако да ми је центар био углавном познат, међутим пријатно ме је изненадио ''Беч на води'' у Donaustadt, пошто смо сада коначно прешли преко Дунава.
DSC09755.jpg

Друго пријатно изненађење је био градски парк Stadtpark који сам такође пропустио прошли пут, савршено место за одмор после дужег пешачења.

Rathaus са пројекцијом уметничких филмова је нешто што се мора посетити и што чини право лице града ноћу, сушта супротност центру града око Stephansplatzа који ноћу изгледа полупразно, недовољно осветљено и суморно.

DSC09541_Snapseed.jpg

Метро мрежа није баш развијена и повезана као у већим градовима, али одлично је допуњује трамвајска мрежа која такође функционише беспрекорно, где нема бус-плус лоповлука и на свакој станици чак и на периферији можете видети на дисплеjу за колико минута долази ваша линија.

Heeresgeschichtliches Museum је најбољи војни музеј који сам посетио. Kunsthistorisches Museum је испунио очекивања.
ЗОО врт је са правом један од десет најбољих у Европи, мени лично највише личи на прашки. Оно што нисам видео ни у једном зоо парку, је мала пећина са слепим мишевима, где они лете свуда око посетиоца. И наравно зелени појас са висећим мостовима на северу парка је феноменалан.

За Пратер сам знао да је парк забаве, али да је толико велики парк нисам ни слутио и то је било забавно обићи.

Што се тиче неких изолованих оаза које туристи не посећују, издвоји бих јапански парк Setagaya Park, мали али феноменално уређени парк.

п.с. што се тиче буџет оброка, моја препорука је супермаркет Била где се најповољније могу наћи јела са роштиља и рецимо печени кромпирићи. Само нисам провалио порције на мерење, али вероватно ни то није скупо. Иначе у супермаркетима само раде наши људи, тако да ако вам је потребна нека информација, слободно их питајте на српском и чини ми се да их је више него пре пар година.

Што се тиче контроле, ми смо имали среће да узмемо карту од понедељка до понедељка која је баш јефтина око 16 евра, али контроле уопште нема, тако да смо задњи дан се шверцовали када нам је истекла. Не постоји чак ни аутоматска контрола као у другим метроима у свету, нема ни обезбеђења ни полиције.

Malo da te dopunim. Sledeci put produzi jos malo posle Donau Insel i doci ces do Alte Donau jezera na kome se Beclije opustaju. Za nekih 13 eur na sat moze se iznajmiti elektroboat i iskustvo zaista vredi. 

Kontrole u prevozu ima, samo sto se za metro najavljuje za svaki dan gde ce biti, cesce su na ukrstanjima linija (npr na Spittelau hoces da predjes sa U4 na U6, a oni naprave pojas na prelazu i kontrolisu sve). Najcesce su u tramvajima i to ponajvise u onima koji idu oko centra i to bas kad prolaze po Ringu. Nivo kolektivne svesti u Austriji je prilicno drugaciji, zato i nema kontrola nigde, preko 95% placa kartu redovno, a i steta je ne placati, nedeljna je 16.2, mesecna 48.2, a godisnja 365 Eur (uz godisnju se dobijaju brojni popusti, besplatno koriscenje gradskih bicikala itd). 

Ako ikada BG dobije metro morace da stavljaju kontrolu na ulazu, izlazu, a cenim i tokom same voznje...

On 10.9.2009. at 2:50 PM, Maii said:

Procitala sam celu temu i pretrazila desetak stranica celog foruma u potrazi za jos nekim informacijama pre nego sto sam pitala, ali taj tvoj stari post nije bio od pomoci jer sajtovi ne rade (nikolic.rs, bata-reisen.com), a taj poslednji ne ide prihvatljivom trasom.

Zato sam te i pitala za dodatne informacije :smile:

U svakom slucaju, hvala na brzim odgovorima. Ja sam se ipak odlucila za prevoz Feniksom :smile:

Za nekoga kome budu trebale informacije:

bata-reisen.com je promenjeno u www.bata-reisen.rs, za Bec vozi i www.zoranreisen.rs, kao i pomenuti Feniks GiZ http://www.feniksgiz.rs/, a taj autobus, koji krece u 17h sa beogradske autobuske stanice je Lastin.

Jedno pitanje.Kako ako majka ima rumunski pasos i zeli da radi u Becu,na koji nacin moze da upise decu koja imaju Srpske pasose u skolu...Mnogo bi mi znacile informacije oko toga kakva je procedura...

Moja preporuka ide besplatnim bečkim biciklima :smile:

Bila sam u Beču pre mesec dana i nisam nijednom koristila nijedan gradski prevoz - osim bicikla. Ok, pomoglo je što sam bila smeštena u centru i što je leto, ali bez obzira na to mislim da je bajs super rešenje.

Plaća se 1 eur jednokratno za registraciju kreditne ili debitne kartice, a posle je svaki prvi sat besplatan, a sledeći se plaća. No, gde god da sam išla (čak i do Šenbruna) sat je bio sasvim dovoljan, tako da nikad ništa nisam platila. A tih stanica za uzimanje/ostavljanje bajseva ima na svim važnim mestima. Pritom, imaju korpu u koju se super smesti ruksak, voda, itd.

Edited by golosina

• 5 months later...

Kakva je situacija za putarine u Austriji?
Da li ide vinjeta kao u Madjarskoj ili je kao kod nas na rampe?

Poslato sa FRD-L09 uz pomoć Tapatoka

Vinjeta.
Nemoj da se zajebavaš da ideš bez, i obavezno je zalepi na staklo. Ja se jednom pravio pametan, samo je prislonio dole, da ne moram posle da skidam lepak, pa je malo falilo da mi bude skuplje nego da sam celu šoferšajbnu menjao :smile:

Inače, možeš da kupiš i pre granice. Bar u Češkoj (pumpe kod Břeclava) i Sloveniji (na samoj granici) može, pa kapiram da može i na drugim mestima.

Najkraca i najjeftinija je čini mi se 10 dana, i košta oko 10 eur.
Sledeća je valjda 2 meseca - oko 25 eur.

Cene uzmi sa rezervom, kao smernicu, ali u svakom slučaju su jeftiniji od Slovenaca (7 dana - 15 eur, 30 dana 30 eur).

Srećan put!