Jump to content

Featured Replies

• 3 months later...

Cuo sam da je tranzistirija potpunooo sumanuta i jaaako interesantna ako relikt proslosti.

Prosto se sudim kako Lazar vec nije stigao tamo

• 5 months later...

Mozemo i Kosovo da dodamo na listu ne priznatih drzava.

Zapadna Sahara, Palestina i Taivan su specijalni statusi nepriznatih drzava. Njihove vlade nisu priznate, ali one nisu priznate kao teritorije drugih drzava (za razliko od npr. Pridnjegstrovlja).

• 1 month later...

http://en.wikipedia.org/wiki/Transnistria

Ovo bi bilo jako zanimljivo posetiti.

Zastava Transnistrie

Meni je Transnistria vec duze vreme interesantna, mozda zato sto mi je Moldova jos interesantnija, ali spletom okolnosti (ambasada yok, pozivno pismo ...) jos nisam imao tu srecu da je posetim. Osim toga Transnistria mi je zanimljiva zato sto je jako sjebana stvar, a najbliza nam je posle Kosova :P

Transnistria, ili Pridnestrovlje po ruski, je jedan uzani region i nalazi se uz reku Nistru/Dnjestar i to samo strane okrenute na istok (prema Ukrajini). Dakle odvojena je od Moldove rekom. Oni su se rascepili posle raspada SSSR posto su bili zagrizeni komunisti i oni i dalje Rusiju smatraju otadzbinom. Stavise, imaju relevantne pretstavnike u Ruskom parlamentu. Samoproklamovani su, naravno, ali niko ih ne priznaje, pa mislim cak ni Rusija, ali kao sto sam rekao imaju predstavnike u Ruskom parlamentu.

Sto se putovanja tice, jako je tesko uci u Transnistiju. Sa Moldavske strane je skoro nemoguce. Ono sto je 90% verovatno je da ce vas Moldavska policija vratiti sa granice ako imate pasos koji nije Moldavki, Ruski, eventualno Ukrajinski ili sl. Ako kojim slucajem prodjete, spremite izvesnu sumu novaca da biste podmitili policiju i carinike Transnistrije da vas propuste. Nesto je veca verovatnoca ako pokusate da obidjete i udjete sa Ukrajinske strane. Isto tako vozom se iz Moldavije u Ukrajinu ne moze, posto su sve zeleznicke veze ukinute, bas zbog Transe, jedini prohodan put je na samom jugu zemlje gde ima neki granicni prelaz izmedju Moldove i Ukrajine kuda prolaze neki autobusi.

Sama zemlja je kaubojstina. Ima jedan Serif i on drzi sve. Da ne bi sad piskarao sta se tamo sve desava, pre izvesnog vremena sam gledao oavj 25min doq na youtubeu, i evo najedvite jade sam ga nasao, pa koga interesuje pogledajte.

Mislim da nije krizno podrucje, poput ratom pogodjenih regiona, ali jednostavno ... kao da niste dobrodosli :P

edit: link umesto slike zastave

Jimmy, ovo sto si napisao o PMR (zvanicno se zovu Pridnjestrovaska moldavska republika) je vrlo uopsteno, i dosta proizvoljno.

Bio sam u PMR 3 puta i znam kako je.

Moze da se udje kako god hoces, ali za nas je zbog moldavske vize mnogo lakse da se udje iz Ukrajine.

Ulazak iz Moldavije je takodje bez problema za sve strance a ne samo sa one koji imaju moldavski, ruski ili ukrajinski pasos. Inace svi stanovnici PMR imaju po dva pasosa (moldavski i ruski) a neki i tri (moldavski, ruski i ukrajinski).

Ulaz je moguc na 4 mesta a najbolje je iz pravca Odese jer se odmah stize u Tiraspol.

Za ulaz u PMR nije potrebna nikakva via/pozivno pismo od marta 2008. samo mora da se registruje kod milicije ako se boravi duze od jednog dana.

Znaci ko se nadje u Odesi moze da iskoristi dva sata voznje da ode u Tiraspol da vidi kako je - a sasvim je ok.

Prelazak granice nije nikakav problem posto iz PMR nece da stavljaju nikakav pecat, problem su ukrajinski carinici koji to racunaju kao odlazak u Moldaviju pa sto se nas tice ponistavaju vaucer.

U Tiraspolu prave odlicni konjak KVINT veoma popularan sirom prostora bivseg SSSR i vrlo jeftin. Flasa je 4 evra ili tako nesto.

Ja se izvinjavam sto sam lagao narod, nego nije niko nista napisao, a spomenuta je, pa sam samo napisao sta znam iz prica, blogova, dokumentaraca, razgovora i tako svasta nesto. U svakom slucaju hvala sto si ovo napisao i ispravio me u mnogome. Shvatio sam da sam ziveo u zabludi ;) hehe

• 2 weeks later...

Koga ovo i dalje zanima, ima stvarno vrlo zanimljivog toga i ovde, na donjem delu strane. Za neke teritorije cak ni ja nisam cuo.

Posto mene interesuje i da cujem o onome sto se ne prica zvanicno, evo pravog spiska drzava na tlu nekadasnje Somalije (Somalija danas postoji samo na papiru, dok su u praksi sve ovo nezavisne drzave, od kojih otprilke vecina priznaje jedna drugu)(sto se tice puta tamo, ipak se preporucuje vreme kad non-stop pucanje malo prestane, a tada bih bio srecan da vidim ove egzoticne zemlje).

Dakle, koga interesuje:

en.wikipedia.org/wiki/Category:States_of_Somalia

i        en.wikipedia.org/wiki/States_of_Somalia

• 2 weeks later...

Somaliland je jedina drzava Somalije koja smatra sebe nezavisnom. Sve ostale (Puntland, Makir itd.) smatraju sebe delom drzave Somalije, ali su zbog lakseg upravljanja (u korumpiranoj drzavi) fakticki nezavisne.

Ostatak Somalije se deli na Islamisticki kontrolisanu teritoriju i teritoriju koju kontrolise nova Somalijska tranziciona vlada (jedina koja je medjunarodno priznata).