Jump to content

Featured Replies

Posted

Imali neko iskustva sto se tice prelazaka (kopnenin, vodenim putem,... kako vec) iz Jordana u Egipat.

Na internetu sam nasao da postoje ferry-ji... Medjutim zanimaju me licna iskustva!

Da li treba unapred na kupim vizu ili moze na licu mesta?

2 pitanje. Da li se moze u Istanbulu srediti viza za Siriju ili je pozeljnije u Beogradu?

Da li treba unapred na kupim vizu ili moze na licu mesta?

Možeš je kupiti u Jordanskom lučkom gradu Akaba. Čeka se jedan dan, treba ti pasoš i fotografija.

Da li se moze u Istanbulu srediti viza za Siriju ili je pozeljnije u Beogradu?

Obavezno u Beogradu. Tamo nisu potrebna nikakva dokumenta. U sirijskom konzulatu u Istanbulu neophodno je predati "pismo preporuke" od srpske ambasade. To je jedan papir sa memorandumom naše ambasade (ili konzulata) u Turskoj, gde piše, na engleskom, "Molimo da našem građaninu tom i tom date vizu za Siriju". E sad, da li će ti u našem konzulatu u Stambolu to dati, ili neće, nemam pojma. Znam da englezi to svojim građanima masno naplaćuju, tipa 60 evra il tako nešto. Sirijci ti u Turskoj bez toga neće dati vizu, to im piše velikim slovima na šalteru u konzulatu :)

Evo ovako...

Iz Aquaba, Jordan do Nuweiba (Sinai) Egipad imas dve mogucnosti. Prva je feribot, ide svakodnevno, putovanje traje oko 4 sata. Cena za prvu klasu je oko 40$. Drga mogucnost ti je Katamaran sa istim itinererom, voznja traje malo vise od 1 sat i cena je oko 50$.

Pozdrav

http://www.abmaritime.com.jo/

Da ,kao sto rece Crnac ,imas spori i brzi brod,samo meni se sve nesto mota po glavi da je razlika u ceni bila mnogo veca? Anyway ,ja sam na jednu stranu putovao sporim a nazad brzim i preporucio bih ti brzi zbog ustede vremena.

Za taj sporiji brod se nikada ne zna kada ce krenuti jerbo mora prvo da se ukrca kargo i da se ubaci goomila cisterni i kamiona koji cekaju ispred a tek onda ulaze putnici...kad sam ja putovao 2004,taj spori je trebalo da isplovi iz Aqabe u 17h  a krenuli smo oko 24 h...da ne spominjem da su svi turisti vec otisli brzim u podne(mi zakasnili cekajuci vizu u Aqabi) i da smo ortak i ja bili jedini "belci" na brodu medju  nekoliko stotina( mozda i preko hiljadu ,stavrno ih je bilo neverovatno puno) hodacasnika u belim 'aljinama  sa sveze obrijanim glavama, koji su iz Meke isli kuci za Egipat i koji su bili jaaako druzeljubivi a pri tom niko ne zna ama bas nijednu rec engleskog ,neobicno iskustvo.... :o;D

• 3 years later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

brzi brod mozes nzaboraviti jer i retko ide tako da ima spori brod koji ide od 12 nocu pa do negde 7 ujutru..tako da isto tako zaboravi da put traje samo 4 sata

kartu uzmes iz njihovog ofica u gradu negde je oko 50tak dolara mozes i isti dan

ceo put je zesce sra... jel ce te nervirati mahniti arapi koji samoi zuje tamo vamo po celu noc i ako ustanes s svog mesta neko drugi ce sesti na njega idi negde  u neki kutak da te bogalji arapi nestresuju ako imas mesto gde mozes ispruziti noge..uglavnom su ljudi stoka na tom brodu

da vizu mozes dobiti odma tu u zgradi gde je i brod,ustvari izlaznu za ulaznu nisam ni znao da treba dobiti tu pa sam oso na brod bez nje

onda su me nasle neke face koje su mi uzeli pasos na brodu i rekli da kad brod stigne odem u neku kancelariju po vizu...tu kupis vizu koju ti in zalepi u paso..ustvari netreba da te briga i da promasis vizu za egipat u jordanu jer ce te te face naci na brodu kako nema nesto previse turista

kad izadjes s broda dobro je da uvatis negog turistu da podelis za taxi do dahaba ako neces ostati u tom mestu..ako neces taxi kad izadjes s broda idi desno pa levo pa pravo do autobuske stanice...jedini problem sto ce sledeci bus ici za jedno 5 sati pa ako nemas pametnija posla cekaj onda