Jump to content

Featured Replies

Posted

Čitam današnju štampu i nailazim na manje lepe vesti. Samo se nadam da će se sve relativno brzo smiriti.

Osmoro ljudi poginulo u Jermeniji, uvedeno vanredno stanje

Autor: Tanjug, Blic online | 02.03.2008 - 10:28

Predsednik Jermenije Robert Kočarjan proglasio je vanredno stanje u glavnom gradu Jerevanu, u pokušaju da suzbije proteste opozicije, a najmanje osmoro ljudi je poginulo u intervenciji policije, prenosi BBC.

U saopštenju predsedničke pres službe je navedeno da je Kočarjan potpisao dekret o proglašenju vanrednog stanja do 20. marta, "kako bi sprečio pretnju ustavnom poretku".

Prilikom jutrošnjeg rasturanja demonstracija na Trgu slobode u Jerevanu povređena je 31 osoba, među kojima šest policajaca, saopštilo je jermensko Ministarstvo zdravlja. Deset povređenih je smešteno u bolnice, prenela je ruska novinska agencija Itar-Taš.

Organizatora demonstracija, bivšeg predsednika Levona Ter-Petrosjana, policija je sprovela u njegovu državnu vilu, gde je on kasnije održao konferenciju za novinare, na kojoj je rekao da će opozicija koristiti sva dozvoljena sredstva da bi nastavila borbu protiv vlasti.

Tvrdeći da je napad policije izvršen bez upozorenja, Ter-Petrosjan je rekao da je 'narod pružio otpor i došlo je do sukoba'. On je naveo da policija nije koristila vatreno oružje i suzavac, a da mu je zabranila da napušta vilu i da ga bilo ko posećuje.

Pristalice Ter-Petrosjana su na Trgu slobode protestovale zbog rezultata predsedničkih izbora 19. februara, na kojima je pobedio dotadašnji premijer Serž Sarkisjan. Prema zvaničnim rezultatima, Sarkisjan je osvojio 52,82 odsto glasova, a Ter-Petrosjan 21,5 odsto.

jako puno, Lazare... sinoc su pustili tenkove na ulice, razrovali su par glavnih saobracajnica, od jutros i dalje stoje tenkovi po centru. Mada su i na dan izbora (bese prosli il pretprosli utorak) takodje pustili par tenkova da tumaraju gradom. Oko opere juce nije moglo da se pridje, a na drugom gradskom trgu se desilo to sto se desilo.

to mu dodje ta post-sovjetska demokratija, verovatno ima tu i nesto od Kavkaskog mentaliteta. pa kad ono bese kad je njihov pandan nashem zemunskom klanu ladno ushao u parlament i pobio skoro celu vladu?

mislim, sigurno je tu i mentalitet tih ljudi. znam kad sam raspravljao sa likovima iz firme gde sam radio, kako to da u mom plejeru ima Azra i Hladno Pivo i Paraf, kako to da nam ne trebaju vize za Hrvatsku, i tako jos milion nekih tema posle kojih stvarno nevoljno al moram da zakljucim da im je javno mnjenje i uopste poimanje tako nekih socijalnih tema bash nekako retardirano. Pa me i ne chudi autokratija i tako olake mere poput ovih juceranjih isl.

Kaze mi sinoc ova prijateljica kako se ladno sprema mini gradjanski rat tamo, kako dobar deo armije odbija poslusnost, a postoje izvestaji da se Azeri opet naoruzavaju oko Karabaha, i tako razne teme..

aj javljam kasnije kad je navatam online sta ima novo odande..

Direktan autobus vozi iz Istanbula za Yerevan ali preko Gruzije,ima isto iz Teherana/iran)za Yerevan,to su najbolji prevozi,sednes i niko te ne zamara!!

• 1 month later...
  • Author

Da li je neko nesto cuo u poslednje vreme o samoj situaciji? Cini mi se da je sada sve ok, po svim informacijama do kojih sam uspeo da dodjem. Ako Bog da, konacno krecem ka ovoj zemlji u utorak, 22. aprila. Pa, ako neko ipak nesto sazna, podelite taj info ovde. Thanx!

Ma sve je ok, bilo nestabilno kao kod nas na kratko, pa se smirilo. Preporucujem ti Stepana Adamyana preko HC-a za hosta, lik je fantastican, ja sam ostao kod njega samo na par dana jer nisam mogao duze, ali jedan moj drug iz Beograda (koga sam upoznao uzgred zahvaljujuci Stepanu) je ostao kod njega dve nedelje cini mi se.

Jel imas pozivnicu? Ides klasicno, preko Turske? Vozom ili busom?

• Author

Hvala Slumpy!

Vec sam uspeo da pronadjem dva hosta preko CS-a, tako da cu da ih podelim, na po par dana. Da, idem preko Turske i Gruzije, doduse busom direktno iz Istanbula za Tbilisi, posto sam u stisci sa vremenom.

Ne, nemam pozivnicu, ali sam svakako ukalkulisao tih tridesetak USD za armensku vizu.

e, sve je ok trenutno u Jerevanu, vanredno stanje je ukinuto, a protesti su se sveli na okupljanje manje grupice optimista ispred parlamenta, i to ne ni svaki dan.

ako nije tajna, ko su ljudi sa CSa? ako ti treba jos neki kontakt za tamo, javi =] 

i koliko boravis u Jerevanu? mozda narucim preko tebe neke sitne potrepshtine :P ....

e da, imam Jermensku SIM karticu, s njom bi ti ispalo 20 drama po SMSu, sto dodje negde 3dinara 50 para, u unutrasnjem saobracaju i prema Srbiji takodje. Pozivi po Jermeniji bi bili oko 12 dinara/minut. Ako ti treba, javi da ti je nekako dam (ides vozom preko Bugarije?).

Trebalo bi SMS i roming da radi sa Telenorom, i od skora i sa MTSom, ali se secam letos da su cene bile nesto skroz bezveze visoke i za poruke i za pozive...

• Author

To bi bilo strava!!!

Da, idem vozom za Sofiju. E, sad, znas i sam da voz dolazi u gluvo doba noci :( Pa, ako te ne mrzi...

Inace, iz Beograda ipak polazim u ponedeljak 21.04. u devet uvece, umesto u utorak, kako sam planirao.

odlicno, vidimo se na tih 10 minuta na stanici, imam tvoj broj pa te cimam tamo =] dobijas karticu (ohohohoho taman ces da je napunis kreditom da mi je ne ukinu heheh), ako hoces moze i neka 3d mapa jerevana, a moje zahteve primices napismeno na licu mesta, sa neophodnim detaljima :)

haha ne pustaj klanjajuce smajlije prerano. sad sam gledao po sajtu VivaCell-a i kaze da ukoliko ne dopunim karticu 6 meseci, ukidaju mi broj. ja je otprilike 7 meseci nisam dopunjavao =[ mada dacu ti pa ti probaj heheh :)  bezveze je skroz sto tamo ne mozes da kupis karticu na kiosku, vec moras da se akash po kancelarijama, potpisujes ugovore i slicne gluposti.

itd itd  uglavnom, videcemo se ;)

doduse busom direktno iz Istanbula za Tbilisi,

Citam na netu  a i cuo sam od ljudi da je ta voznja uzas, pusi se u busu i dugo se ceka na granici. Trideset sati voznje i bas nista se ne vidi, ne oseti se ni taj carobni prelaz iz turskog u gruzinsko-kavkaski svet.

Mislim da je bolje ici busom do Hope koja je tik uz gruz. granicu, voze svakodnevno iz Istanbula kompanije Metro ili Ulusoy recimo, u jednom pravcu je 60 lira (oko 30 evra). Sajt kompanije je www.ulusoy.com.tr (tamo lepo sve pise ali ne koristiti englesku verziju jer ne izbacuje red voznje). Iz Istanbula krece u 12h, u Hopi je ujutru, taman da se iskoristi lepo taj dan da se obidje Batumi (ne zaboravi da gruz. tranzitna ti vazi samo 3 dana pa je svaki cas dragocen). Onda ili prenociti u Iliko hotelu u Batumiju i krenuti izjutra marsrutkom za Tbilisi (cime se izgubi veci deo dana u prevozu) ili biti avanturista i ici nocnim vozom (kondukeri daju putnicima drvene sipke da se zaglave vrata kupea iznutra, iz predostroznosti :-)) ili hvatati neku nocnu marsrutku ako je ima.

Batumiju i krenuti izjutra marsrutkom za Tbilisi (cime se izgubi veci deo dana u prevozu) ili biti avanturista i ici nocnim vozom (kondukeri daju putnicima drvene sipke da se zaglave vrata kupea iznutra, iz predostroznosti)

Meni nisu dali! Doduše bio je plackartni, pa nije ni bilo nikakvih vrata... :)