Jump to content

Featured Replies

Zemlja: Nepal/Tibet

Šta: film

Naziv: Himalaya - l'enfance d'un chef

Autor: Eric Valli

Opis: Putovanje karavana ljudi i jakova preko Himalaja. Ostareli predvodnik karavana dolazi u sukob sa mladjim i ambicioznijim buducim vodjom oko toga kako treba voditi karavan. Lekcija starog poznavaoca cudi planine. Odlicna fotografija, predivne planine, obicaji, kultura i jezik tibeta.

Zemlja: SFR Jugoslavija

Šta: muzika

Naziv: CD BOX ANTOLOGIJA - RIJEČKI NOVI VAL (februar 2008)

Autori: Bendovi Riječkog panka i novog vala

Opis: dosad najdetaljniji prikaz zbivanja na riječkoj muzičkoj sceni na potezu od početaka panka do kraja '80-tih. Bendovi koji se nalaze u kompilaciji su Paraf, Termiti, Laufer, Grad, Grč, Transmisia, Let3, Let2, Ogledala, Grč, Cacadou Look, Xenia, Denis & Denis, Fit, Transformatori, itd...

Stilski posmatrano, ova kompilacija ne spada u etno-folk-narodne kategorije koje se obično preporučuju kao muzičko štivo u vezi sa putovanjima. Medjutim, Rijeku i SFR Jugoslaviju u tom periodu obeležava jedna od najsnažnijih i najkreativnijih alternativnih muzičkih scena u svetu, a stvaralaštvo gore popisanih bendova spada u najvrednija nasleđa meni najlepše zemlje koja je ikad postojala. Rijeka nije Rijeka bez panka, i po meni, poseta Rijeci jednostavno nije potpuna bez znanja o Riječkom novom valu.

A možda ova kompilacija nekog podseti i o onoj lepšoj strani Jugoslavije..

Zemlja: Čečenija

Šta: film

Naziv: Vojna (na torrentima obično Voina)

Opis: Tema je Čečenski rat za oslobodjenje od Ruske okupacije. Priča je na ivici komercijalne, ali je film daleko ozbiljniji od većine filmova koje se bave ratnom tematikom. U filmu su po meni, najvredniji prelepi kadrovi sa obronaka Kavkaza, lokalna sela i ljudi, kao i delimično realan pristup problemu obradjenog konflikta. Takodje, film ne manjka brutalnim scenama iz ratne svakodnevnice, a ni kraj filma nije previše srećan. Isplati se da se pogleda. I da dodam, po meni najbitnija scena je na početku filma, kada vodja Čečenskih pobunjenika objašnjava svoje razloge za rat koji vodi.

• Author

Zemlja: Srbija

Šta: knjiga

Naziv: Novi Sad od kuće do kuće

Autor: Donka Stančić

Opis: Kao što naslov kaže - knjiga koja vas vodi kroz Novi Sad, od kuće do kuće. Za svaku kuću možete saznati ko ju je i kada sazidao (ukoliko je poznato), zbog čega je ona značajna i zanimljiva, itd, a tu su i odgovarajuće fotke. Knjiga obiluje arhitektonskim detaljima, od kojih većina nije interesantna prosečnom čitaocu, ali oni se lako mogu preskočiti. Za svakoga ko želi da malo detaljnije upozna Novi Sad.

Šta: knjiga/pesma

Naziv: Vojvodina

Autor: Miroslav Antić

Opis: Dugačka pesma o Vojvodini - može se naći u zbirkama pesama, a izdata je i kao zasebna knjižica (izdao "Dnevnik", Novi Sad, u 50.000 primeraka). Zgodno je imati je u džepu (ili glavi) prilikom skitnji Vojvodinom.

Zemlja: Brazil

Naziv: Kumevava, sin prašume

Autor: Tibor Sekelj

Opis: Knjižica za decu, o brodolomu na reci po imenu Aragvaja, u amazonskoj prašumi, i prijateljstvu sa malim indijancem Kumevavom. Knjiga vam neće reći mnogo o modernom Brazilu, ali je svakako vredi pročitati jer je sjajno napisana, a i autor joj je jedan od najvećih putnika-istraživača-avanturista iz naših krajeva. Umalo da zaboravim - knjiga je zasnovana na istinitom događaju.

• Author

Zemlja: Španija

Naziv: Ljudi govore

Autor: Rastko Petrović

Opis: Dva putovanja na jedno malo ostrvo koje se nalazi na jednom jezeru u Španiji. Šetnje ostrvom, razgovori sa ribarima, razmišljanja o putovanju i o pisanju. Životne priče nekoliko ljudi sa ostrva, onako kako su ih oni ispričali piscu tokom njegovih šetnji. Knjiga zapravo i nema toliko veze sa samom Španijom, koliko sa putovanjem (i životom) uopšte.

Evo i jednog dela predgovora izdanju iz 1931. godine:

"Ovu sam knjigu napisao za vreme jednog putovanja.

Odjednom, sve što su ljudi govorili oko mene konkretiziralo se i stavilo ispred predela i građevina koje sam gledao. Najpre se obznanilo u meni ono što je danas naslov knjige: Ljudi govore. Govore stvari proste, beznačajne, ali zato baš pretovarene onim što je život ljudi i univerzuma uopšte. Prve reči koje su mi dolazile zapisao sam istoga časa u jednoj kafanici, na hartiji kupljenoj u duvandžinici preko puta. Zatim, ne mogući odoleti potrebi da sačuvam sve što se javljalo u meni a izgledalo kao da će nestati odmah, pisao sam na drvenim klupicama kapela (...)"

Zemlja: Svet

Naziv: edicija "Biseri", bajke raznih naroda (Narodna Knjiga)

Autor: grupa autora

E sad, da li kada se pise o kompletu knjiga treba pisati opis za svaku posebno ili za ceo komplet?

Ja cu sada da nabrojim one koje imam, posto ni ne znam koliko ih tacno ima...

Mogu i da napisem opis za svaku posebno... Kako je bolje?

Estonske bajke

Letonske jajke

Korejske bajke

Avganistanske bajke

Crnacke bajke

Burmanske bajke

Eskimske bajke

Finske bajke

Indijske bajke

Norveske bajke

Indonezanske bajke

Bajke juznog mora (Melanezija, Polinezija, Mikronezija, Australija)

Mongolske bajke

Ruske bajke

Vijetnamske bajke

...imam ih jos par ali ne mogu sad da nadjem...

:mrgreen:

Ajmo dalje sa pričama i bajkama.

Zemlja: Indija

Naziv: Zbirka indijskih priča (Dečije novine, 1988)

Autor: Keshav Shankar Pillai (u prevodu Ane Rajković)

Opis: Priče o Kraljici i Pitonu, Bramanima, tigrovima... Sve u svemu, lepa zbirčica Indijskih priča. Šankar je inače osnovao "Children s book trust", izdavačko preduzeće koje je objavljivalo Indijske narodne umotvorine i priče pogodne za decu. Ovu knjigu je sam napisao...

Zemlja: Španija

Naziv:Španske priče za decu i Španske narodne priče (biblioteka "Galeb", Logos)

Autor: više autora ( izbor i prevod Vice Krce)

Opis: Sa korica samih knjiga (pošto sam čitao jako davno):

"Španjolske priče za djecu"

Dok smo upoznati sa djelima slavnih pisaca sa Pirinejskog poluotoka, susreti s piscima za mlade su rijetki. Ovo je prvi pokušaj u nas da se čitalačkoj javnosti oredstavi prozno stvaralaštvo za djecu jedne bogate i slavne književnosti, kao što je Španjolska.

"Španjolske narodne priče"

Usmeno stvaralaštvo koje sabira iskustvo naraštaja. To iskustvo nezaobilazno je za poznavanje narodnih običaja, naravi čoveka sa Pirineja... Priče o čarobnim žabama i violinama, o tigrovskoj zaprezi, o listu i slavuju...

Zemlja: Čile, Gvatemala, Meksiko, Bolivija, Argentina, Paragvaj, Kolumbija, Kuba, Urugvaj, Peru)

Naziv: Hispano-Američke priče za decu

Autor: više autora ( izbor i prevod Vice Krce)

Opis: Priče nastale u mešanju kultura i civilizacija starosedelaca i došljaka. Od Indijanskih legendi do kraljeva kraljica i biskupa. Odličan materijal za početak intuitivnog upoznavanja Hispano Amerike.

Zemlja: Svet

Naziv: Bajke iz celog sveta (Mlado Pokoljenje Beograd)

Opis: Neverovatan konglomerat priča iz celog sveta. Avganistanske, alžirske, angolske, argentinske, austrijske, bolivijske, brazilske, bugarske, burmanske, venecuelanske... (stigao sam do V i shvatio da za kopmpletno nabrajanje treba pola sata). Odličan materijal za upoređivanje tradicija raznih zemalja i naroda...

Zemlja: Brazil

Naziv: Rat za smak sveta

Autor: Mario Vargas Ljosa

Opis: Neverovatna priča o događajima u brazilskoj pokrajini Baiji sa kraja 19-og veka. Mistični pustinjak, prorok i skitnica Antonije Savetnik u malom mestu Kanudosu okuplja nešto što liči na mešavinu hipi i religoizne komune koja sastavlja sirotinju, prosjake i kangaserose (bandite).  Veći deo knjige bavi se ratom između brazilske vojske i oko 30.000 doseljenika okupljenih oko Savetnika. I sve to su istorijske činjenice!

Samo deo onoga što krije najveća država Južne Amerike...

http://en.wikipedia.org/wiki/War_of_Canudos

Zemlja: Rusija

Naziv: Vasilisa Prekrasna i druge bajke

opis: Knjiga je izbor ruskih narodnih bajki u obradi A. Tostoja, A. Afanasjeva, M. Bulatova, Karanauhove, T.Gaben i St. Zlobina. Pored Vasilise prekrasne tu su i bajke o Ivanu Carevicu, sedam ludih Agatona itd.

Zemlja: Azija

Naziv: Predanja aijjskih naroda (deo edicije "Glasovi naroda"), Branko Đonović - Beograd

Autor: Milan V. Dimić

opis: Zbirka predanja i mitova Azije, od bliskog do dalekog Istoka. Tu su asirsko-vavilonske, hetitske, kanansko-feničanske, jevrejske, arapske, iranske, budističke (Indija i jugoistočna Azija), kineske, japanske priče i priče sa ostrva Benks, Nauru i Australije.

Evo šta kaže urednik “raspoloživi prostor obavezao nas je da izostavimo zanimljiva predanja drugih azijskih naroda i da se skoro u potpunosti ograničimo na priče o postanku i uređenju sveta, o bogovima i njihovim odnosima sa ljudima. Podvizi heroja ostavljeni su za drugu svesku “Predanja azijskih naroda”.

Znači, postoji čitava edicija “Glasovi naroda”, a ovo je samo knjiga broj 10…  shtrumpf

• Author

Podsetio me Acketa sa onim ratom u Kanudosu... ima još jedna odlična Ljosina knjiga koja spada u ovu sekciju.

Zemlja: Peru

Naziv: Razgovor u Katedrali

Autor: Mario Vargas Ljosa

Opis: Priča se odigrava u Limi, prestonici Čilea, pedesetih godina. Ljosa ovo delo opisuje kao pokušaj "totalnog romana" koji bi dao presek čileanskog društva opisujući sve njegove slojeve - od onih najviših, vladajućih, pa sve do podzemlja. Osim što slika grad Limu, kao i neka druga mesta i različite stilove života u Peruu, te bi mogla biti zanimljiva nekome koga interesuje ta zemlja, u pitanju je zaista neverovatna knjiga. (isto važi i za "Rat za smak sveta").

Sta: Muzika

Naziv: Егор и опизденевшие

Autor: Jegor Ljetov (ruski: Егор Летов, engleski: Yegor Letov)

Opis: Prvi covek koji se usudio da peva o 'zabranjenim' stvarima i preispituje sve ono o cemu u Rusiji nije smelo da se govori (po recima jedne Ruskinje). Muzika je mesavina panka, garage roka, industriala i jos kojecega.

Inace, preminuo je pre manje od mesec dana od infarkta.

Naziv: Razno

Autor Biktor Coj (ruski: Виктор Цой, engleski: Viktor Tsoi)

Opis: Jedan od najpopularnijih Ruskih muzicara, frontmen grupe Kino. Smatraju ga pionirom Ruskog roka, sa velikim uticajem na sve kasnije bendove.

• Author

Sta: Knjiga

Naziv: Britanski putnici o našim krajevima u XIX veku

Autor: 10 britanskih putopisaca

Opis: "Naše zemlje su dugo, praktično do četrdesetih godina XIX veka, bile prolazna teritorija za najveći broj britanskih putnika, koji su najčešće putovali u Tursku i na Bliski istok. (...) Za Evropu, kao i za Veliku Britaniju, dugo smo bili terra incognita, poznatija po starim, rimskim nazivima, nego po kasnijim, zagubljenim u maglinama istorije. To se lepo vidi i iz nekih odlomaka u ovoj knjizi. U najboljem slučaju, označavali su naše krajeve kao Evropsku Tursku, a stanovnike nazivali hrišćanima u Turskoj..." U suštini, radi se o zbirci od deset putopisa britanskih putnika, od kojih su neki bili bogati avanturisti u potrazi za uzbuđenjem u divljim krajevima Evrope, a neki su putovali poslovno (diplomati itd). Knjiga sadrži veoma interesantne opise nekih mesta, kao i zanimljive opise stanovništva Srbije... Knjiga je na mahove pomalo dosadna, ali slika prilično živu sliku naših krajeva polovinom XIX veka.

Zemlja: Bosna, Srbija, Bugarska, Turska

Naziv: Putopis kroz Bosnu, Srbiju, Bugarsku i Rumeliju 1530.

Autor: Benedikt Kuripešić

Opis: Autor ovog putopisa bio je tumač za latinski jezik tokom jedne ekspedicije, tačnije poslanstva koje je 1530. godine Ferdinand, kralj Austrije, Češke i Ugarske poslao u Carigrad sultanu Sulejmanu II, da bi sa njime zaključio mir. Ovo je bilo samo 4 godine posle Mohačke bitke, kada su Turci uveliko harali Ugarskom. Poslanstvo je išlo iz Ljubljane, preko Hrvatske, Bosne, Srbije, Bugarske i Rumelije, i poklapalo se sa starim rimskim putevima. Nije postiglo nikakav uspeh u pregovorima, ali je Benedikt makar zapisao svoja zapažanja o krajevima kroz koje su prošli, "da ne bi gubio vreme". Važi za jedan od najstarijih putopisa po Balkanu.

Zemlja: Palestina, Turska, Srbija, Francuska

Naziv: Putovanje preko mora kroz Palestinu, Malu Aziju, Srbiju i Francusku

Autor: Bertrandon de la Brokijer

Opis: Autor putopisa je francuski plemić koji je u prvoj polovini 15. veka obišao ove zemlje po nalogu burgundskog vojvode Filipa Dobrog, kako bi proučio prilike u Osmanlijskom carstvu i doneo podatke o turskoj vojsci i naoružanju. Evo šta piše u predgovoru: "Bertrandon je na tome putovanju upravljao svoj pogled prvenstveno na crkve i manastire, na vladare i dvorane, na život i razonode plemstva, na vojsku i njenu opremu. Pored toga, u njegovom deu ima i dosta netačnosti, istina mahom onda kad je što zabeležio po pričanju drugih. Savremena nauka ga priznaje za najznačajnijeg putopisca svoga doba i gleda na njegovo delo kao na dragocen izvor za poznavanje političkih prilika u celoj tadanjoj Evropi, na Bliskom Istoku i, naročito, na Balkanskom Poluostrvu."

• Author

Zemlja: Kina

Naziv: Sin Neba - filosofija stare Kine

Autor: Radosav Pušić (izbor, tumačenja i prevod sa starokineskog i savremenog kineskog)

Opis: Knjižica koja ukratko predstavlja četiri velika kineska filozofa. To su Lao Ce, Konfučije, Mo Ce i Čuang Ču. "Odabrana su četiri filosofa, koji po našem mišljenju, zauzimaju središnje mesto u razvojnom toku starokineske filosofije. U krupnim potezima dotaknuti su pojedini delovi njihove filosofije, koji su u prvom delu knjige opisani u nekoliko eseja i naznačen je mogući pravac daljeg istraživanja. Namera nam je bila da u fragmentima, na preskok, dotičući različite aspekte njihovih misli, podstaknemo dublje i svestranije zanimanje kako za filosofiju stare Kine, tako i za misao ovih mislilaca." Džepnog formata, nije loše poneti je na putovanje po Kini, kad ne shvatate zašto se tamo ljudi ponašaju tako kako se ponašaju, da možete to sebi da opravdate time što ne shvatate ni njihovu filozofiju...

Pa da pocnem i sa muzikom

Prvo, didgeridoo, moj ljubimi 

Zemlja: Australija

Naziv: Bama Muralug

Opis: kompilacija aboridzinske muzike u izvodjenju nekoliko muzicara i grupa koje je okupio David Hudson, beli svirac digeridoo-a

Zemlja: Australija/Hrvatska

Naziv: Cirkus Vjetra

Autor: Dubravko Lapaine

Opis: Inovativni i harizmaticni Zagrepcanin unosi nove elemente u sviranje didgeridoo-a. Covek je napravio kompozitni didgeridoo od 7-8 metara duzine. Drma zemlju.

Zemlja: SAD/Engleska/zapadna Afrika

Naziv: Dance the devil away, Baka

Autor: Outback

Opis: Bend sastavljen od 4 muzicara iz Engleske i Amerike. Perkusije, Didgeridoo, Gitara, violina, istocnjacki instrumenti. Jedna od najboljih muzickih fuzija koje sam do sada cuo. Na trenutke podseca na istocnjacku muziku, malo na kantri, pa onda opet na neku Irsku… Genijalno…

Naziv: Sound of the earth

Autor: Steve Roach, David Hudson & Sarah Hopkins

Opis: Ambijentalno i misticno, odlican didgeridoo…

Naziv: Woolunda – ten solos for didgeridoo

Autor: David Hudson

Opis: jos jedno remek delo starog majstora didgeridoo-a… super za meditaciju.

Naziv: Resonance

Autor: Jeremy Cloake

Opis: Organic dance je nacin lecenja duse, uma i tela. Malo zivlji didgeridoo sa perkusijama. Muzika koja tera na skakutanje.

ima jos ali o tom po tom...

Zemlja: Republika Tuva (Rusija) / Mongolija

Naziv: ...

Autor: Huun-Huur-Tu

Opis: Jedna od najpoznatijih muzickih grupa iz Rusije. Sviraju tradicionalnu muziku republike Tuve, Mongolije... Muzika stepe, tri vrste grlenog pevanja, dvoglasi iz jednog grla, bubnjevi, pesme o konjima. Fantasticni zvuci.

Naziv: ... (valjda sve od njega)

Autor: Bulat Okudzava

Opis: Covek koji je najveci deo zivota proveo ziveci na Arbatu, nekad boemskoj ulici u Moskvi, i pevajuci o istoj. Tamo mu je napravljen i spomenik. Po ocu Gruzijac, po majci Jermen, po opredeljenju Rus i boem. Kantautor. Lagana i romanticna muzika, za pijenje i jedan od mogucih pozitivnih dozivljaja Moskve.

Naziv: ... (Valjda sve i od njega, a covek ima vrlo obiman opus)

Autor: Vladimir Visocki

Opis: Opste poznati ruski bard, popularan i u staroj Jugoslaviji. Mozda najpoznatiji ruski muzicar. Poceo je sa banditskim pesmama (Lazar ce vas apdejtovati na tu temu) ali kako mu se opus sirio, pevao je verovatno o svemu o cemu se moglo pevati. Pesmu o njemu pevao je i Okudzava.  Za ne propustiti ako idete u Rusiju.

Naziv: Bio sam dusa loseg drustva (Svetovi, Novi Sad)

Autor: Vladimir Visocki

Opis: Poezija i proza sakupljena posle smrti Visockog. Pesme o pijancenju, pevanju, Sovjetskom savezu, herojima i proleterima, konjima, propasti, svemu i svacemu. Kazu da je Visocki za slusanje, a ne za citanje, medjutim, meni je prijala i ova knjiga.

Zemlja: Mali

Naziv: Talking Timbuktu

Autor: Ali Farka Toure & Ry Cooder

Opis: Mesavina bluza i tradicionalne muzike, perkusije u saradnji najveceg muzicara Malija i americkog bluzera Ry Coodera. Fina kombinacija.

Naziv: Niafunke

Autor: Ali Farka Toure

Opis: Jos jedan album bluzirane tradicionalne muzike Malija, mada ovog puta manje... Ima i melodija koje su ostale iskljucivo tradicionalne.

Zemlja: Kenija

Naziv: En Mana Kuoyo

Autor: Ayub Ogada

Opis: tradicionalna muzika Kenije. Ogada svira Djembe (bubanj) i Njatiti (vrsta zicanog instrumenta)

Zemlja: JAR

Naziv: ...

Autor: Miriam Makeba

Opis: Mama Afrika, jedna od juznoafrickih diva. A capella tradicionalne pesme, tradicionalne sa instrumentima, a neke i dzezirane. Odlican vokal.

Zemlja: JAR?

Naziv: Exotic Voices and Rhytms of Black Africa

Opis: Ime koje ne obecava (cim nesto nazovu egzoticnim, najezim se), ali krije odlicnu kompilaciju africkih izvodjaca. A capella pevanje uz ritam (dlanovi) koje je neka protoverzija gospela (mahom zulu), neke pesme prepravljene da lice na pop sve sa ritam sekcijom.

Zemlja: Madagaskar

Naziv: The Truth

Autor: Justin Valli trio

Opis: Jedan od predvodnika savremene malgaske etno muzicke scene. Covek mesa tradicije Madagaskara (Africke i Azijske,  ceremonijalne, klasicne i moderne). Trio svira na gitari, kabosiju (tradicionalni malgaski zicani instrument), perkusijama a ako ne gresim pojavljuje se i mbira (palacni pianino).

Naziv: Baro

Autor: Habib Koite

Opis: Jos jedan genijalan muzicar, gitarista koji mesa tradicionalne uticaje muzike Malija, flamenka, latino ritmova i bluza, stvarajuci potpuno originalan zvuk. Peva ne nekoliko jezika a bend svira na desetak instrumenata medju kojima je dvadesetjednozicani tradicionalni instrument zapadne Afrike kora. Odlicne perkusije, ritmovi i vokali kvalitetni na nacin svojstven verovatno samo Africi.

On 3/15/2008 at 11:28 AM, Lazar said:

ljuuudi!  vi ste genijalni! 

Hvala :) A ja se taman ponadao da si i ti dopisala štogod...

pa, eeevooo, Lazare, eeevoooo...poolaaakoo...ipak ste vi daaaleko mnogoljudniji kapaciteti od mene  :bag:

Zemlja: Francuska

Sta: knjiga

Naziv: Blackberry Wine

Autor: Joanne Harris

Opis: Sladak roman koji se vecinom odigrava u seocetu u Francuskoj. Narator je vino iz '62. A prica je o piscu koji iznenada odlazi iz modernog Londona u ruralni deo Fancuske u potrazi za davno izgubljenim prijateljem i inspiracijom za svoju novu knjigu...Knjiga je prilicno aromaticna, puna duha, ukusa i mirisa...

Naziv: Moffou/L’enfant lion/The best of Salif Keita/Papa/Mama/Rail band 

Autor: Salif Keita/ Salif Keita & Steve Hillage/ Mory Kante& Salif Keita

Opis: Moderna muzika Malija mesana sa tradicijama. Odlicna gitara, naravno perkusije, medju kojima prednjaci djembe, obilje tradicionalnih instrumenata, pevacke grupe, blago skripav glas Salifa Keite. Neki albumi, kao “Papa” npr. imaju mnogo moderniji zvuk, sa elektricnim gitarama i ritam matricom.

(ah taj Mali)

Zemlja: Gana (Mozambik, Senegal, Mali...)

Naziv: …

Autor: Pan African Orchestra

Opis: Puno ritmova, gomila instrumenata, duvackih, udaraljki… Cisto instrumentalna muzika, pokusaj da se ustanovi klasicna africka muzika, sa tradicionalnim motivima i instrumentima Afrike.

Sta: muzika

Naziv: Rough guide to Ravi Shankar

Autor: Ravi Shankar

Opis: Mozda najveci majstor citre ili sitara ikada (kako li se samo kaze). Sitar prati odlicna lelujajuca perkusionisticka sekcija . Covek je saradjivao sa Bitlsima, a ko ide u Indiju muziku ovog coveka ne bi smeo da propusti.

Naziv: Sacred chants of Shiva

Autor: Urmila Devi (nikako Urmila Devi Dasi)

Opis: Spore i omamljujuce pesme pracene sitrom. Religiozna muzika, svecana, tiha i ozbiljna. Neke numere prati i hor.

Naziv: Flute music for meditation

Autor: Shri Chinmoy

Opis: Jako spora muzika na flautom, koja nije za slusanje osim ako meditirate. Ova muzika povezana je sa ucenjima Shri Chinmoy-a i hinduizmom. Shri Chinmoy je kao ucitelj i guru, zakleti vegetarijanac, protivnik droga, pacifista i humanitarac, organizator atletskih nadmetanja dovoljno interesantan covek da bi se poslusala i ova muzika.

Naziv: India (Wonderful world)

Autor: Sakara/Barreau

Opis: Perkusionisticka muzika, sa ubacivanjem gitare, frule ili sitara na momente. Vrlo neobicna…

Zemlja: Holandija/Limburg

Naziv: Kilometers – beste van 20 joar

Autor: Rowwen Heze

Opis: Folk izvodjac iz juzne pokrajine Holandije. Kako mi je objasnio jedan Holandjanin, to je poprilicno regionalna muzika, i dok ljudi sa juga uzivaju u ovoj muzici, skakucu, vesele se ili placu, ovi sa severa su prilicno indiferentni. Karakterisu je brze i sporije pesme, sa koriscenjem truba, gitare, harmonike, usne harmonike, basa... Neke melodije slice Irskoj muzici, neke imaju francuskih momenata, neke lice na ska, ali samo na momente. Hopa cupa muzika. Ko ide u Limburg.. ovo je obavezno  ;D

Zemlja: Maroko

Naziv: Postoji 8 albuma ove grupe  pogledajte na http://www.gnawa-diffusion.com/accueil.htm

Autor: Gnawa Difusion

Opis: Novi zvuk subsaharske tradicionalne muzike pomesane sa tradicionalnim zvukom Berbera i Arapa. Momci pevaju malo na arapskom malo na francuskom. Definitivno vredi poslusati.