Posted September 18, 2018 S obzirom na loše diplomatske odnose između Kine i Turske, povremeno se dešava da Kinezi na granici prave probleme ako u pasošu imate mnogo turskih viza/pečata. Dosad nisam čuo da nekoga nisu pustili da uđe u Kinu zbog turskih pečata u pasošu (osim u vreme kada se održavaju veliki kongresi i bezbednost je pojačana), ali moguće je da vas na granici izdvoje za informativni razgovor. Ja u trenutnom pasošu imam samo jedan par turskih pečata (ulaz-izlaz) i dosad me ništa nisu pitali, ali eto, delim informaciju, možda nekome bude korisno. Ima o tome zanimljiva diskusija (iz 2018) ovde: https://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g294211-i642-k10985265-Chinese_Visa_refusals_due_to_Turkish_visas_stamps-China.html Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 18, 2018 Bilo bi lepo kada bi ova tema prerasla u opstiju i opsezniju, recimo listu zemalja koje prave probleme sa tim i tim pecatima. I listu zemalja koje ne simpatisu te i te pasose. Neku vrstu mini enciklopedije kakva postoji u servisu za vize. Pa onda ko ide u zemlju X moze da vidi koje pasose i pecete ne vole... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 19, 2018 Evo da pocnem prvi, jedina zemlja sa kojom sam imao probleme sa novim srpskim pasosem je Malezija. Sa njima sam imao problema cak i sa australijskim pasosem kada su videli Beograd kao mesto rodjenja. Apsolutno ne mirishu nash pasosh/poreklo. Neki su na temi o Maleziji pisali o drugacijim iskustvima, naravno zavisi od ljudi sa kojima imate posla, ali opet kazem, ako cete negde imati problema sa novim srpskim pasoshem postoji verovatnoca da ce to biti u Maleziji. Naravno nije 100% sigurno da ce se to desiti, ali je korisno znati da mogucnost postoji, recimo ako imate izbor presedanja u KL sa jedne strane, i u Singapuru/Bangkoku sa druge, i potpuno vam je svejedno gde, onda bolje zaobici Maleziju... U ona davna vremena jugoslovenskog pasosa bilo je mnogo problema po Evropi, ali sada sa novim apsolutno nista. Mozda zavisi od prve zemlje shengenskog prostora u koju ulazite. Ako recimo direktno letite za Svajcarsku ili Norvesku mozda bi bili malo sumnjicavi, ne znam? U avgustu sam usao preko Grcke i apsolutno me niko vise nista nije pitao kada sam leteo unutar sengenskog prostora. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 19, 2018 Ja sam prosle godine bio u Kini sa srpskim pasosem u kojem su 4 turska pecata i dva sa severnog kipra i niko nije pravio problem. Kao sto rece @noshkich u postu iznad, neki nisu imali problema sa ulaskom u Maleziju (i sa srpskim pasosem i sa UK u kome pise Belgrade za mesto rodjenja). Jedino iskustvo koje bi mozda moglo u ovaj topik je bio ulaz u Bangladesh (Daka aerodrom) gde je imigracioni bio upoznat sa Milosevicem i njegovim ‘minulim radom’. S druge strane, u tom istom Bangladeshu, ljudi su znali za Tita i Jugoslaviju - i to u pozitivnom kontekstu gde im je SFRJ (pro)davala oruzje pred/za rat za nezavisnost od Pakistana. Sent from my iTelephone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 19, 2018 Interesantno, moje iskustvo sa Malezijom je bilo dosta neutralno, što se tiče ulaska. Što se tiče vize, jedno od pozitivnijih takođe, sa nasmejanim osobljem i izuzetno brzom uslugom (dobio sam vizu isti dan posle 3 popodne). Ovo je bila godina pre nego što su nam ukinuli vize. Što se tiče originalne teme, vadio sam 4 kineske vize i pristojno sam siguran da sam imao nekoliko turskih pečata i nikad nisam imao probleme ni pri ulasku, ni pri vađenju vize. Moja najgora iskustva na graničnim prelazima (sa izuzetkom specijalnih hrvatskih graničara koja su kategorija za sebe) su Švedska, Finska, Poljska i Velika Britanija. U Švedskoj sam imao dva verovatno najgora iskustva (oba u Malmeu), gde su SVIMA tražili novce i povratnu kartu i bili izuzetno neprijatni. Pored toga prvi put sam bio zadržan preko pola sata da mi broje dane (imao sam izuzetno popunjen pasoš koji je imao manje godinu dana i tri različite vize, tako da fizički nisam mogao da prekoračim). Moj utisak da je ovo počelo sa lažnim azilantima, pošto sam leteo za Geteborg godinu dana pre toga i bio je lagan prelazak granice. U Finskoj, generalno detaljno zagledaju pasoš i dosta su pedantni oko toga gde ideš/šta radiš. U Varšavi sam imao situaciju gde sam čekao 15 minuta da upari pečate u mom pasošu (što je verovatno bilo nemoguće jer mađare baš mrzi da lupaju izlazne pečate) dok na kraju nije odustao, sličnu situaciju sam imao pri izlasku posle 4 dana. Velika Britanija je priča za sebe, apsolutno izbegavam da vadim njihovu vizu, pošto je i preskupa i prekratka, a pored toga nemam luksuz da ostajem nekoliko nedelja bez pasoša. Ali sam prošle godine namerno napravio prekovečernju pauzu između letova ka SADu da iskoristim priliku da vidim London bez vize. Generalno je prelazak bio OK, sa standarnim pitanjima i "prijateljskim savetom" da sledeći put izvadim tranzitnu vizu, na šta sam samo rekao "Naravno!" i izbegao bilo kakvu diskusiju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 19, 2018 (edited) evo da se i ja prikljucim sa novim pasosem retko gde u svetu sam imao losa iskustva...bilo je ranije problema za maleziju, pisao sam vec o tome, medjutim, deluje mi kao da se popravljaju, zadnja 2 puta nije bilo nikakvih problema...mozda malo duze zadrzavanje na pasoskoj kontroli i to je to... nazalost, velika britanija i po meni ostaje i dalje crna tacka... imao sam nebrojeno puta frku na njihovoj granici, iako sam radio za njihovu kompaniju, i na moju zalost, cesto morao da idem u tu zemlju....imao sam bar 10 britanskih viza u pasosu, sve su mi izdavali na 6 meseci, nikad duze....i uvek cimanje do jaja na granici...na srecu ne moram vise da idem tamo, i naravno da i nisam .....medjutim, prosle godine sam imao let od bankoka do madrida, sa stopoverom u londonu, za koji sam tek saznao po kupovini karte, i ponovo sam imao problema, iako je sve bilo po zakonu sa moje strane....stvarno mi nije jasno sta je sa tim ljudima... btw, moram da pohvalim kanadske i americke imigracione sluzbe...zadnji put kad sam bio, prosle godine, nista me nisu pitali, sem sto su mi rekli - have a great holiday Edited September 19, 2018 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 19, 2018 On 9/19/2018 at 8:18 PM, bam-bam said: stvarno mi nije jasno sta je sa tim ljudima... Expand Pogledaj vesti iz poslednjih nekoliko meseci sa kljucnim recima 'hostile environment', pa ces skapirati 'mentalitet' konzervativnih vlada od 2010 na ovamo [tj. od kad je aktuelna premijerka bila Home Secretary]. Nema veze da li su u pitanju EU/EEA, turisti, studenti, ilegalni imigranti, bracni parovi Britanaca, nekad cak i sami Britanci [videti pod Windrush skandal] - M.O. je da se niko 'ne pusta unutra' ako ne mora... Tokom godinu dana kad sam imao stalni boravak, mene su prilikom svakog ulaska u zemlju ispitavali gde radim, sta radim i dr. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 19, 2018 Jel imao neko problema sa kategorizacijom? U raznoraznim sistemima postoje raznolike legacy opcije za Srbiju tipa SFRJ, SR Jugoslavija, Srbija i Crna gora, Srbija... i onda konfuzija nastaje kada zaposleni na granici/ambasadi/aerodromu... ne zna koju opciju da izabere. Verovatno da je to problem sve manje i manje kako vreme prolazi, ali i dan danas u nekim sistemima nailazim na varijante Yugoslavia - Serbia, Srbija i Crna gora i slicno. Najgora situacija koju sam imao sa kategorizacijom je bio let iz Republike Koreje kada nisu znali sta da izaberu. Nisu mi dali boarding bass do malo pred let i onda sam morao da trcim do aviona. A manji problem sa kategorizacijom je bio sa prijavljivanjem za vizu gde nema opcije Srbije. Obicno je dovoljno pozaliti im se pa ubace tu opciju naknadno ili te posavetuju da izaberes neku drugu opciju pa u komentaru napises da promene u Srbiju... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 19, 2018 On 9/19/2018 at 6:50 PM, deleter said: Interesantno, moje iskustvo sa Malezijom je bilo dosta neutralno, što se tiče ulaska. Što se tiče vize, jedno od pozitivnijih takođe, sa nasmejanim osobljem i izuzetno brzom uslugom (dobio sam vizu isti dan posle 3 popodne). Ovo je bila godina pre nego što su nam ukinuli vize. Expand Ček' na kraju ukinite su vize za Maleziju ili ne? Ja sam nedavno danima pokušavao da saznam kada smo sa Ko Lipe hteli da odemo na Langkawi i ispalo je da ipak treba viza i da će me uhapsiti ako odem bez vize A realno najveći problem sa srpskim pasošem mi je bio pre neki mesec u kini, zato što nam ne treba viza. U koji god hotel ili hostel da smo otišli, gledaju pasoš pa... 'vi .. visa??' -pa onda proveravaju, zovu menadžera on zove nekoga i tako nekoliko puta smo čekali da poveruju da nam zaista ne treba viza Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 19, 2018 Za Maleziju je viza bila ukinuta samo oko godinu dana privremeno jer su imali kampanju privlacenja turista i nakon toga je opet stupila na snagu. Slucajno sam bio iskoristio da udjem tamo sa srpskim pasosem i opet su bili malo nepoverljivi, nista znacajno, ali je ipak bilo malo provera. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 20, 2018 Na samoj granici sam imao samo tri neobična i pozitivna iskustva. Dva u Evropi, na prelazima gde generalno nema puno naših ljudi i dok je crveni pasoš još bio svež. Francuska pasoška kontrola u Londonu (Eurostar za Brisel) i Helsinki (aerodrom, ulaz posle leta iz Kine) - na oba mesta su nešto čudno gledali pasoš i zaključili da je to EU zemlja i da šta ja uopšte tražim u All Passports redu, vratili su mi pasoš bez pečata i bilo kakvih pitanja i posle se jako čudili kada sam im objašnjavao da nismo u EU ("ma mora da jeste", "da li ste sigurni?"). Čak je Finac bio neki mladić na obuci sa nekim "generalom" iza, on je gledao pasoš, hteo da ga skenira, na šta mu je samo ovaj stariji rekao EU, puštaj, šta daviš... Treće takvo iskustvo je Seul, odmah nakon našeg prelaska sa SRJ na RS pasoše. Nikada ga nisu videli, pa su onda tražili u sistemu "koja je to zemlja"... Ništa neprijatno, nego je samo malo potrajalo. Slično je bilo sa Britancima u Briselu (opet isti onaj Eurostar, samo sada u drugom smeru). Službenik me je pitao da li sme da odnese moj pasoš da pokaže kolegama u da vide kako izgleda novi srpski pasoš, pa ga je šetao okolo... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 20, 2018 On 9/19/2018 at 8:58 PM, jms_uk said: Pogledaj vesti iz poslednjih nekoliko meseci sa kljucnim recima 'hostile environment', pa ces skapirati 'mentalitet' konzervativnih vlada od 2010 na ovamo [tj. od kad je aktuelna premijerka bila Home Secretary]. Nema veze da li su u pitanju EU/EEA, turisti, studenti, ilegalni imigranti, bracni parovi Britanaca, nekad cak i sami Britanci [videti pod Windrush skandal] - M.O. je da se niko 'ne pusta unutra' ako ne mora... Tokom godinu dana kad sam imao stalni boravak, mene su prilikom svakog ulaska u zemlju ispitavali gde radim, sta radim i dr. Expand pravo da ti kazem, nisam primetio neku razliku od 2010 u odnosu na ranije, jer sam isao u UK od 2005. redovno...uvek je bio isti tretman... ma nema veze, sto se mene tice, ne moraju vise da me " pustaju" posto im i ne idem heheh...jedino sto imam jako puno prijatelja britanaca, pa se vidjamo "samo" kad oni dodju do mene u beograd, ili u nekim trecim zemljama..mada, ne zalim se, ove opcije su i bolje Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 20, 2018 sto se tice kategorizacije, imao sam malih problema na kopnenoj kolumbijsko-ekvadorskoj grani, i to ne tako davno...naime, ekvadorski carinik nije imao u sistemu uopste ni srbiju, ni sr jugoslaviju..trazili smo pod milion sifara, i nista.....onda me je ubedjivao da mi, kako god, treba viza.... na moju srecu, i zahvaljujuci dobrom pamcenju, setio sam se broja starog pasosa sa kojim sam prosli put usao u ekvador....i covek ukuca br. pasosa i moje ime, i izadje mu datum zadnjeg ulaska uz sve podatke heheh...tako da smo se slatko ismejali kako me zamalo vratio nazad...a on mi rece da ce da trazi da se azurira baza podataka u kompu hehe iance, sto se tice francuza, i ja sam imao jedno cudno iskustvo, jos 2002 godine.. po slatanju na sarl de gol sam zakljucio, kreten, da mi letovi nisu vezani, i da za moj nastavak puta ka njujorku moram da pokupim stvari iza pasoske kontrole... nisam imao sengensku vizu, pa sam jedno pola sata u hodniku smisljao koju pricu da slozim cariniku, da bi nekako dosao do svojih stvari, i prebacio na novi let... pojavim se ja tako ,sa tugaljivim pogledom, na salteru, i pitam carinika da li bi neko mogao da me otprati do luggage, da pokupim stvari, i vratim se u bescarinski prostor..on uzima onaj plavi pasos, i nesto ga vrti nije mu jasno...i kaze mi- cekajte, o cemu vi pricate, kakva pratnja, pa vi mozete slobodno da izadjete, u cemu je problem..vi ste iz jugoslavije, jugoslavija se nalazi u evropi, zar ne....koliko me secanje sluzi....vi ste u evropi, zar ne? ja ga gledam zblanuto, i kazem- pa u evropi smo....pa u cemu je onda problem, sta pricate vi! rece lik, lupi mi pecat u pasos i posla me napolje....hahah ja jos ne verujem sta se desilo,nista ga nisam slagao, on me samo pitao da li se jugoslavija nalazi u evropi, i ja sam potvrdio.. pokupim stvari, ubacim u luggage storage na aerodromu , i odem do pariza, posto sam imao jedno 6-7 sati pauze do sledeceg leta.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 23, 2018 (edited) Dobra tema! 2015. godine sam izvadio prvu kinesku vizu sa mnooogo turskih i nekoliko severnokiparskih pečata u pasošu. Nikakvih problema ni pri vađenju vize ni pri ulazu/izlazu. Nakon toga menjam pasoš, vadim novu vizu u Beogradu, idem najpre u Tursku, ulazim u Kinu, izlazim iz Kine, još par puta vadim nove vize u Hongu Kongu, nikakvih problema. Jedini put sam sa tim jednim parom turskih pečata bio zadržan na ulasku u Kinu na prelazu Suifenhe, međutim, kolega koji je bio sa mnom je imao sirijsku vizu u pasošu, te su zadržali svu trojicu nas Srba, odvodili nas u neki hodnik jednog po jednog, pregledavali nam rančeve, proveravali sadržaj mobilnih telefona uključujući i WeChat, pitali šta smo radili u Siriji/Turskoj/Kirgistanu (može biti da je i Kirgistan ne baš sasvim poželjan). Kad sam policajca pitao zašto nas proveravaju, odgovorio mi je samo ,,bad people''. Opet, mislim da je ovde okidač bila sirijska viza, jer me nikad nisu zadržavali kad sam prelazio sam. Od nekog, ne sećam se više od koga, sam čuo da je otišao u kinesku ambasadu kako bi predao dokumenta za radnu vizu, službenici videli turski pečat, i rekli mu da sačeka par dana da nešto provere. Onda se to proveravanje oteglo u nedogled. Inače, mislim da su se odnosi Kine i Turske zaoštrili u poslednjih par godina. 2015. sam upoznao Turke koji su radili u Kini. Sad je to skoro nemoguće (ili ja nisam dobro obavešten). Na sve moguće načine sam pokušao da pomognem drugu iz Turske da dođe u Kinu i predaje engleski, međutim nikako ne uspevamo da nađemo rešenje za vizu. U konzulatima u Turskoj im ne daju individualne turističke vize, već samo grupne (najmanje 5oro ljudi), U Mađarskoj, čiju boravišnu dozvolu ima, mu traže pozivno pismo koje niko neće da mu izda. Kontaktirali smo sve vizne agente koje sam znao, bukvalno ga svi olade kad kaže da ima turski pasoš. Ukrajinski pečat lako može da vas odvede do višesatnog ispitivanja u Rusiji, osetio na svojoj koži. Nego dajte da za iskustva koja nisu vezana za Kinu otvorimo novu temu. Edited September 23, 2018 by pecanj Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 24, 2018 Mislim da je tema vec odavno prerasla pocetni post o Kini. Tako da nemoj se ustrucavati da pises... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites