Jump to content

Featured Replies

Posted

Kah kah... dakle...

Evo mog predloga. Ne radi se bas o opremi...

Na naslovnoj stranici postoji link za iskustvenik. Iskustvenik sadrzi objasnjenja/predloge/ideje o tome gde i kako spavati, prevoz za sitne pare, oprema, potrepstine... odnedavno i zdravlje na putovanju

Ono sto jos ne sadrzi, a na cemu mozemo da poradimo zajednicki su saveti o tome kako se pesaci, kako se spava u prirodi (i gde), kako se pali vatra... u principu, sve sto vam padne na pamet a jos uvek ne postoji na ovom sajtu...

I tako... ja pocinjem sa onime o cemu znam najvise... a to je pesacenje  ;)

:mrgreen:

• Author

Najvaznija stvar kod pesacenja (bilo brdskog ili ravnicarskog) je obuca.

Kod obuce jasno, najvaznije je da ta obuca bude udobna. Pod pojmom udobnost, mislim na udobnost na duge staze. Obicne sportske patike, sa vazdusnim djonovima, lagane i mekane, odlicne su za krace staze... Medjutim licno iskustvo mi govori da ce teze i cvrsce, poluduboke cipele posle nekih 20-25 kilometara biti udobnije, i zgodnije za zglobove...

Verovatno to zavisi i od samog stopala, posto se stopala nenaviknuta na pesacenje lakse nazuljaju. Postoje ljudi koji planinare u sandalama, patikama... Prednost uvek imaju prirodni materijali, i cipele sa ventilacijom (postoji vise patenata a sama ventilacija se i ne oseti posebno)...

Ulosci...

Za obucu koja vec nema anatomski oblikovan ulozak, potrebno je nabaviti isti. Ja sam koristio Grubin-ove, i savsim zadovoljavaju. Desavalo mi se medjutim da mi ulozak bezi po cipleli koja je duza ili sira od samog uloska (tu treba voditi racuna, posto je ulozak onda veca smetnja nego korist). Nedostatak adekvatnog ulozaka moze da bude uzrocnik povrede misica natkolenice... Kazu i da ulozak treba menjati na 100-150km.

Kamashne...

Korisno je imati ih ako pesacite po losem vremenu, kisi ili snegu.  Obicno su od sintetickih materijala i sluze kao dodatna presvlaka na spoju izmedju cipela i pantalona.

Zuljevi...

Nastaju kao kombinacija uparavanja stopala (znojenja usled povecanja cirkulacije) i trenja, pri cemu glivice i bakterije u cesticama prasine dovode do infekcija. Upravo zato su cvrsce cipele bolje od razlabavljenih. Da se noge ne bi uparavale, i carape treba da su od prirodnih materijala.

Kao prevencija zuljeva moze se koristiti talk (puder), sprej za stopala, izuvanje na pauzama, pranje nogu (moze i vlazne maramice sa antisepticima) i menjanje carapa. Ne postoji obuca koja ne pravi pritisak na odredjenom mestu (razgazena ili ne)...

Ojedi...

Jedan od najstrasnijih saputnika na pesacenju. Nastaje kao iritacija delova tela koji se taru, pa prelazi u infektivno stanje. Mogu potpuno da onesposobe pesaka... Cesce stradaju ljudi koji se vise znoje, i mnogo cesce muskarci od zena. Vaznu ulogu igra donji ves, pa su se nekako po defaultu najbolje pokazale siroke bokserice od prirodnih materijala (pamuk). Kao prevencija moze se koristiti opet talk (god bless talc), pranje i dezinfikovanje.

to be continued...

E, kogod ima neko iskustvo... koristilo bi...

BTW: ovo mozda deluju kao stvari koje se podrazumevaju, ali desavalo mi se da zanemarim jednu, neku potpuno "nevaznu" sitnicu i da mi ta jedna mala stvar upropasti ne dan, nego dobar deo nastavka putovanja...

• Author

Tempo pesacenja...

Jako vazan ako nameravate negde da stignete. Treba ici optimalnim tempom, u kom je kombinacija znojenja i umaranja u odnosu na brzinu najpovoljnija. Gledajte da se ne zadisete. Tempo treba odrzavati konstantnim pa ce posle pocetnog prilagodjavanja svi negativni efekti biti minimalni. U tom smislu, pesacenje u grupi je problematicno ako se duze pesaci a ekipa nije medjusobno prilagodjena po brzini. Pozuri polako :)

Pauze...

Najbolje pauze su kratke pauze. Svaka duza pauza dovesce do hladjenja misica i tezeg ponovnog uspostavljanja tempa...

Upale misica...

Nastaju kad se misicna mikrovlakna usled napora cepaju. Ova ostecenja se brzo popravljaju a misic sledeci put bolje reaguje na isto opterecenje. Uzroci nastanka mogu biti gubitak soli usled pojacane respiracije, smetnje u cirkulaciji zbog preterane zategnutosti ekstremiteta bandazom, podvezicama i obucom pri cemu je smanjena dovod kiseonika a povecano nagomilavanje raspadnih produkata metabolizma (e tu valjda spada i ona cuvena mlecna kiselina).

Prevencije su redovno nadoknadjivanje soli i tecnosti... (Najgadnija varijanta koju sam videto je razmucivanje supene kocke u plasticnoj flasici od pola litre, ali kazu ljudi da radi  ::crazy: )

Mogu da pomognu i brufen i andol...

Iz slicnih razloga nastaje i spazam iliti grc misica, najcesce u predelu potkolenice. Nastaje kod naglih i jakih pokreta a kada su rezerve kiseonika i glikogena redukovane.

Zato je dobro povremeno uzimati i secer. Varijanta secera koja najbrze dospeva u krv je dekstroza (grozdjani secer) koja je mocan izvor energije. Moze da se kupi u prahu (prilicno gadno) ili u vidu bombona (postojale su neke dekstro bombonice)...

Uzimanje tecnosti...

Umm... procitah da organizam moze da apsorbuje u proseku izmedju 1,5 i 2,5 deci vode na sat vremena, tako da je sve ono ostalo sto se popije prakticno beskorisno. Stariji planinari  savetovali su me da pijem po par gutljaja na svakih 15 minuta...

Sve te preventivne stvarcice i rituali deluju kao velika gnjavaza i tesko je pridrzavati se svih a ipak uzivati u setnji, medjutim kad bar neke od njih postanu deo navike, ne primecuju se, a setanje je znatno lakse i lepse... uzivancija  :blob:

• Author

Beton (asfalt) vs zemlja (blato, trava)...

Kad postoji izbor izmedju tvrdje i mekse podloge, treba po defaultu birati meksu podlogu. Tvrdja podloga ce bez obzira na obucu, posle duzeg hodanja dovesti do nagnjecenja stopala (uboja), ponekad i upale tetive svoda stopala...

Penjanje...

U penjanju je bolje hodati sporije ali konstantno, bez pauza, tako da mozete da nadisete dovoljno vazduha. Brzo penjanje sa pauzama (za odmor) dovesce do vise ciklusa znojenja i hladjenja i na kraju do umaranja. Moze se penjati dijagonalno, ili u cik-cak, pa iako je putanja duza, uspon ce biti laksi i efektniji...

Spustanje...

Spustanje lako navede na brze hodanje, ponekad i na trcanje, i smanjenje opreznosti. To moze da dovede do nagnjecenja casice u kolenu, lako i do izvrtanja skocnog zgloba, pucanja misica potkolenice etc.

Ako je nagib veliki, treba silaziti u cik-cak (ako je to moguce) ili dijagonalno nagibu. Mozda izgleda glupo i smara, ali je efektno...

Stap za hodanje...

Pomaze i psiholoski i fizicki. Improizovati se moze jako lako posto ih ima svuda u prirodi. Pri tom voditi racuna da bude lak i ne suv, da ne bi bio teret i da se e bi lomio. Poloimti ga tako da duzina odgovara vasoj visini kada vam je ruka poluspustena (negde do kukova pa malko duze). Za pesacenje i penjanje mogu lepo da se iskoriste i skijaski stapovi. Laki su i sasvim dovoljno cvrsti. Lose je sto su glomazni...

Najbolja varijanta je, ako imate para, da kupite male teleskopske stapove za hodanje.

Imaju vise prednosti: 1. Duzina moze da im se podesava prema visini

2. Mogu da se spakuju/sklope

3. Imaju odlicne anatomske rucke

4. Ako se ide duz obronka, jedan od stapova moze da se skrati a drugi produzi...

Ruksak...

Osim sto je skoro pa neophodan, ima nekoliko negativnih efekata. Moze da nagnjeci  i zamori misice oko kljucne kosti i ramena i izaziva znojenje ledja... Protiv znojenja postoje sistemi (airflow sa kanalima izmedju sundjera i ugradjenim lucnim sipkama koje odvajaju od tela). Da bi se rasteretila ledja, treba kupovati ruksake koji imaju kopce za oslanjanje na struk (kukove) i grudi...

• 2 weeks later...
  • Author

Ma sto se mene tice mozes... Znam da na forumu ima planinara i pesaka, pa pomislih da imaju sta da dodaju...