Jump to content

Featured Replies

Posted

inspirisan najavama o mogucoj prohibiciji alkohola za clanove kluba, resio sam da pokrenem kontra kampanju, te je ova tema tek pocetak :-D

dakle, koja ste sve alkoholna pica probali na vashim putovanjima?

Shta ste najvishe voleli, shta niste? Shta ima ukus na shta, i shta sve preporuchujete, shta ne..?

e da, ne morate da pisete nasiroko o sortama piva, jer

1)pivo je lak alkohol

2)kao takav, tesko da ce da se nadje na listi za prohibiciju u klubu

3)o pivu skoro sve znamo

evo meni se npr. uopste nije dopalo neko tamo pice iz Finske. Ne znam kako se zove ali kazu da mu se dodaje neka borova smola. i ima skoro crnu boju. mada imalo je to shmek.. jes da je bilo bezveze na ukus, ali posle se ima neki blagi osecaj kao da sam pio benzin, e to je bio prelepo iskustvo, posto ja volim tako benzin, motore sa un. sagorevanjem isl.. ako se neko seti kako se to pice zove, nek mi kaze.

onda, ima u Ukrajini neka vodka sa zlatom :) pravim zlatom, koje je toliko tanko iseceno, i posle izmrvljeno maltene u prah, da se ne oseca kad se pije, a kad se promucka flasa izgleda fenomenalno. Kupio sam jednu flashu za kuci, mislim da je cena bila oko 3ipo evra po flasi. Inace je ukus krajnje obican :)

u Francuskoj sam probao do sada najbolju medovinu =] i kazem ja njima, medovina je pice starih slovena, ma jok, francuzi ko francuzi, misle njihovo najbolje :) a fora za vino. napalio se neki lik sto drzi vinariju, pa nam doneo 50 godina staro vino (bar tako je on tvrdio). koja fora, svi se odusevljavaju koliko im se dopalo vino, a meni svako vino isto, nit ga volim nit pijem :) bas se lik bio razocarao kad sam mu reko da mi se vise dopalo vino sa borovnicom sto smo ga kupili u supermarketu :) pa kad pojma nisam imao da je to njegovo tolko staro, to su mi posle rekli, ko mi je kriv sto ne znam francuski pa da odmah cujem :)

u ukrajini sam se zeznuo jer 'medovuha' nije medovina, vec neka vodka sa nekom cudnom bojom. to da znate, da se ne zeznete.

e, sta mislite, koje je domace vino najbolje?

cujem neke preporuke i hvalospeve za Vranac sa Plantazha 13.jul, sa Skadarskog jezera u CG. jer stvarno toliko dobro? gledao sam malopre, ima dve verzije, jedna oko 200din, jedna preko 400, a isto se zove, pa mi nije jasno..

e tako, napisao sam skoro sve sto sam hteo.

i da, moje omiljeno pice. bar za sada, definitivno sljiva domaca ljuta :) to ako gledamo kvalitet. U kategoriji kvantiteta (kad treba da se pije vishe) onda isto sljiva al sa dodatim vinskim destilatom (to vam je npr. Hajducka kapljica, ona iz prodavnice). mislim, lakse se pije :)

cujem neke preporuke i hvalospeve za Vranac sa Plantazha 13.jul, sa Skadarskog jezera u CG. jer stvarno toliko dobro? gledao sam malopre, ima dve verzije, jedna oko 200din, jedna preko 400, a isto se zove, pa mi nije jasno..

Druze, moras doci u Karlovce Sremske, (mesto moje drago) pa da popijemo jedan Bermet, domaci... Promenices pricu o vinu kazem ti  :-D

e tako, napisao sam skoro sve sto sam hteo.

U ovo iskreno sumnjam  :lol:

Nesto najgadnije sto sam probao u zivotu svome, bilo je fermentisano konjsko mleko (kasnije i fermentisano kamilje mleko, pa zatim i kravlje), koje se smatra nacionalnim picem nomadskih naroda mogolskog porekla (Kumis na Ruskom, Laza zna na Mongolskom). No, zacudjujuca stvar bejase sto sam se poceo navikavati na ovo, pa sam posle zazalio sto to ne mogu probati ovde.

Inace super mi odgovaraju pica tipa Gorki List, Jegger, Unicum...

definitivno sljiva domaca ljuta Smiley

Glasam za Kajsiju, pa zatim Viljamovku.

:mrgreen:

P.S. tema je presiroka, pa cu segmentno da postujem...

Vino je moj definitivni favorit.

Ali treba znati kod traznja idealnog ukusa vina da NE slusate nikoga,jer ste vi i vino jedinstvena kombinacija.

Naravno,i kad pronadjete "to" vino ne znaci da ce vam se bas svaki put svideti,jer njegov ukus prvenstveno zavisi od vas,vaseg raspolozenja,muzike koja vam sviri,ekipe sa kojom ste...To je pice koje se prilagodjava vama,ali mozete i da se koristite nekim "tajnim" vestinama.Ako vam je previse kiselo gricnite koji kiseli krastavcic,ali ako je slatko, torta mu ne bi skodila.

A kod izbora vina neophodno je procitati etiketu koja ce vam dati odgovore na barem ova  pitanja"

Da li je slatko?

Kiselo???

Koliko sadrzi alkohola (tj.koliko brzo udara)?

Zemlja i poreklo vina?

Prva tri odgovora su na vama,ali cetvrto je ipak stvar geografije.Ako ste se odlucili za belo vino bolje da izaberete neko iz severnih zemalja (osim Francuske koja ima veliki broj suncanih dana),ali ako su crna vas izbor tada se treba obratiti juznacima.

Na Fruskoj gori se uglavnom uzgajaju bele sorte,ali ni crne ne treba zanemariti.Jos ako naletite na nekog vinara koji ce vam ponuditi koju casicu za degustaciju,milina...

Crnogorci,ali i Makedonci su nam najpristupacniji, proizvode nezaboravna crna vina.

OStalo ostaje na vama... 

nacionalnim picem nomadskih naroda mogolskog porekla (Kumis na Ruskom, Laza zna na Mongolskom)

? ?Airag na mongolskom, Kunmis na ruskom. Odvratno je. Mada, verovatno bih se mogao navici, na sve se covek, kazu, navikne... :) Japanski sake mi je, da vam pravo kazem, bio prilicno gadan, pokusao sam da Japancima ilustrujem razliku izmedju sakea i sljivovice kao kada bi uz'o da jedes svez pirinac i svezu sljivu... otprilike tako :)

? ?Dok ovo pisem, iz police me gleda politra vodke od breze (berjozovaja vodka) koju je donela jedna Ruskinja... a ovi Poljaci ostavishe nesto sto se zove Zubrowka, nacrtan je bizon, a u flashi je jedna dugachka shiroka travka koja se zove bizonova trava ili tako nesto. Jedna dobra strana hospitality ideje - gosti vam donose otkačena pića :)

? ? Pomenuo bih i čuvenu strašnu vodku "samogon" - ko je probao, zna šta je :) A od domaćih pića, svoj glas dajem rakiji... :)

? ? Inače, priča se da sva ova rakija po radnjama, pa čak i ova što seljaci prodaju na pijaci, baš i nije kvalitetna... i da oni koji je prodaju nikada sami ne bi uzeli da je piju. Takođe sam čuo i da se crno vino farba :)

? ?

Zaboravih. Ukrajinci, a bogami i Rusi, uz vodku vole da jedu nekakvu uprženu užeglu svinjsku mast izrezanu na kocke, ili bolje rečeno na pravougaonike... početnici se uvek zajebu pa krenu da žvaću, dok je ideja da samo progutaš i onda se to (valjda) rastvori u želucu i možeš dugo da piješ a da se ne napiješ (da, ja sam prvi put krenuo da žvaćem... na opštu radost svih prisutnih... :))

Zaboravih. Ukrajinci, a bogami i Rusi, uz vodku vole da jedu nekakvu upr?enu u?eglu svinjsku mast izrezanu na kocke, ili bolje rečeno na pravougaonike...

E da, u Grckoj imaju specijalne male resorane koji rade samo nocu  negde izmedju 11 i 4-5 i u kojima sluze supe za treznjenje, a kazu da je najbolja supa neka od ovcijih iznutrica, posto ima neke sastojke koji oblazu zeludac, i onda mozete da pijete do mile volje...

A volim i Ouzo i Metaxu...

BTW, neki Poljak mi je rekao da je u tu zubrovku originalno bila ubacivana trava koju je bizon da izvinete oplemenio svojim urinom  :-D, a oni imaju neku super stvar sa biberom, koliko me secanje sluzi...

Smucila bih vam vino kad bih napisala sta sve ne rade sa njim  :-(

Sve u sluzbi vece prodaje.

Npr. Grci imaju masno vino,koje je za mene ima ukus cistog benzina.

Nemci se hvale sa svojim icewine,ali nas vranac, i to onaj po 80din mi je cak bolji.

A to da se treba pojesti nesto jako masno pre nego sto se krene ozbiljno piti je tacno.Probajte sa cesicom naseg cistog suncokretovog ulja (ako vam se ne gadi).Stomak mnogo vise alkohola zadrzi,tako da vam krvotok,a samim tim i vi ostanete prisebniji,ali zato jetra...uvek radi.Ko sracuna sta mu se isplati, nek navali :-)

E da, u Grckoj imaju specijalne male resorane koji rade samo nocu  negde izmedju 11 i 4-5 i u kojima sluze supe za treznjenje, a kazu da je najbolja supa neka od ovcijih iznutrica

Turska takođe! Tačnije, Kurdi, Dijarbakir.... restorančići koji rade samo noću, i služe ovčije iznutrice - može u obliku supe (meni rekoše da je to tribe stew) ili onako seckane barene... ne znam da li zaista otrežnjuje, pošto tad - eto - nisam bio pijan (dođavola, nikada nisam pijan kad treba)

U Istanbulu postoje turska kupatila koja rade samo noću, gde momci odlaze u ranim jutarnjim časovima na jednu porciju otrežnjujuće masaže kako bi se kući vratili čili i orni za jutarnju molitvu ;)

A za vino... portugalski porto! Pokloniše mi tamo jednu 0.33 flašu 10 godina starog portoa, al toliko mi je žao da je otvorim da je verovatno nikada neću ni otvoriti :)

Ukrajinska medova gorilka s percem je prava stvar ako volite ljuta pica... Prvo sto je to votka, znaci 40% alkohola, u koju je umeshan med i unutra stoje 3-4 ljute papricice ... gori nebo i zemlja kad se to popije i pojede...

Iz Rusije sam donela crnu votku koja je otishla brze nego sto sam je kupila...  :-D

ima neki extraordinary ukus koji nisam provalila sta je a na flashi pishe samo "Black Russian Votka"

Brezova votka je stvarno fantasticna.

Jedno vreme sam pila samo uzo posto sam u Grckoj samo to pila... i sad kad me neko ponudi ne odbijam!  :-D

Razliku izmedju grckog uzo-a i turske raki nisam skontala a turci i grci se pobishe oko toga da dokazu kako ima razlike!  :-D

Vina... pre nego sto sam otishla u Ukrajinu mislila sam da je Podgoricki vranac najbolje vino na svetu... On i jeste najbolje vino u SCG ali nadalje nije...

" VRANAC i  VRANAC PRO CORDE proizvedena od autohtone, istoimene sorte grozdja, su kontrolisanog porijekla i kvaliteta. To su suva vina, tamne rubin boje, puna, harmonicna, atraktivna, sa karakteristicnim sortnim mirisom. VRANAC PRO CORDE, uz ovo ima i prirodno povecan sadrzaj proantocijanidola, cija su ljekovita svojstva odavno poznata."

" VRANAC PRO CORDE - crnogorsko vrhunsko vino sa povecanim sadrzajem proantocijanidola

Posebnim tehnoloskim postupkom je povecana koncentracija proantocijanidola koji su prirodni sastojci grozdja, a koja imaju moc da vezujuci slobodne radikale, blagotvorno djeluju, izmedju ostalog, i na covjekovo srce i krvne sudove.

Istovremeno, vino je u organoleptickom smislu sacuvalo svu svoju ljepotu, ljupkost, harmonicnost, temperament i bitnost.

Obogaceni vrhunski Vranac, moze se koristiti ne samo u profilaksi vec i kao terapijsko, odnosno ljekovito sredstvo.

Jedan uceni Francuz je u sali jos prije dvadeset godina rekao: "Ako se ikada u vinu identifikuje sastojak koji stiti od infarkta, smatram da bi bilo besmisleno izolovati ga, jer se lijek vec nalazi u veoma prijatnom obliku za upotrebu".

Vranac Pro Corde ima ne samo prehrambenu nego i farmakolosku vrijednost, ukoliko je svakodnevno, u umjerenim kolicinama, sastavni dio obroka.

"Ubuduce ne pij samo vode, vec uzimaj pomalo vina, zbog zeluca i svojih cestih slabosti" - Timotej, Biblija.

Vino je bozansko pice."

zato je procorde skuplji...

Inace posle flashe vranca jezik vam je u nekoj boji izmedju modre i bordo. Strashno ga farbaju.

Dobro domace vino se sluzi u "Balkan express-u" u NS-u.

U Ukrajini sam pila vino kao vodu... Vina sa Krimee su nashiroko poznata... Probajte "Bilo nizne" ... nema mu ravnog...

Francuzi prave dobra shampanjska vina.

Rakiju nikad nisam volela... ali ona na Miloshevoj zurci koju je Acketa cuvao samo za sebe pa sam mu je ja ukrala  :-D je bila neprevazidjena

Lazare daj brezovu votku!!!  :evil:

evo meni se npr. uopste nije dopalo neko tamo pice iz Finske. Ne znam kako se zove ali kazu da mu se dodaje neka borova smola. i ima skoro crnu boju. mada imalo je to shmek.. jes da je bilo bezveze na ukus, ali posle se ima neki blagi osecaj kao da sam pio benzin, e to je bio prelepo iskustvo, posto ja volim tako benzin, motore sa un. sagorevanjem isl.. ako se neko seti kako se to pice zove, nek mi kaze.

Uuuu znam na sta mislis. Ali meni je to bilo super! Mirisi na negro bombone! A Finkinja koja mi je to dala mi je rekla da se to pravi od "liqueridge" (valjda se ovako pise) ali ja bas nisam siguran sta bi to moglo biti... I cini mi se da se zove na "S" neki "Samijaki" ili tako nesto...cudna dugacka finska rec :)

Da cak je imala i bombone od toga, i rekla je da ponekad prave to pice tako sto istucaju te bombone i skuvaju ih s vodkom pa se one istope! To valjda u slucaju ocaja.... U svakom slucaju bas bih voleo opet da probam to.

Ja sam pio tajlandski viski pomeshan sa energetskim picem em roj ha sip (M150). Sto mu gromova kako sam se oleshio  :-D

Zaboravih da pomenem gruzijsko vino! U manjim mestima često ispred kuće imaju onaj trellis za vinovu lozu, onako iznad trotoara... i prave crveno vino koje je neverovatno slatkog ukusa i kakvo nigde druge nisam imao prilike da probam.

Ako kogod od vas bude uskoro išao u Gruziju, mogao bi da mi donese makar pola litre :)

Inače, i Moldavija je čuvena po vinima. A sem toga, nije ni daleko. A nisam ni bio. Hoće neko u Moldaviju? :)

Inače, i Moldavija je čuvena po vinima. A sem toga, nije ni daleko. A nisam ni bio. Hoće neko u Moldaviju?

E, evo ocu Ja! Pa onda mozemo i u Transnistriju  :-D

Inace imao sam prilike probati i Moldavska i Gruzijska vina, i zakljucio sam da su mnogo izvikana ova Evropska vina :-D

E, a da li ste probali cesku rakiju "Becherovka"? Evo, upravo je pijuckam i prosto ne znam sta da kazem. U jednom trenutku mi je skoro odvratna, dok mi se malo kasnije cini i da nije bas tako. I ona je biljna rakija, neke svetlozuckaste boje. I, prilicno je slatka :? Mada, kada se lepo ohladi, moze itekako da prodje :lol:

E, a da li ste probali cesku rakiju "Becherovka"?

Mene Becherovka podseca na "Hexoral". Evo, bas sam sad probao ponovo da se podsetim  :-D.To je onaj gadni lek za ispiranje grla, mada , kao sto si rekao, ako se ohladi...

Sta je sa Absinth-om? To bi isto trebalo da je Cesko pice... (ili Francusko?)

Ja sam ga jednom probao sve sa paljenjem i kockama secera, al mi se nesto nije svideo.

E, a da li ste probali cesku rakiju "Becherovka"? Evo, upravo je pijuckam i prosto ne znam sta da kazem. U jednom trenutku mi je skoro odvratna, dok mi se malo kasnije cini i da nije bas tako. I ona je biljna rakija, neke svetlozuckaste boje. I, prilicno je slatka :? Mada, kada se lepo ohladi, moze itekako da prodje :lol:

Kako sam mogla becherovku da zaboravim... upravo mi se ispraznila flasha pa se prepirem sa mamom koja ce u Prag da kupi drugu!  :-D

Ipakja tvrdim za poznajem Prag bolje od nje !  :-D

Becherovka se inace pravi od 12 vrsta lekovitog bilja i mineralne vode iz cuvene Ceshke banje Karlovi Vari...

Jel to neko zove na degustaciju?  :-D

To me podseti da tamo negde i ja imam flasicu Becherovke al je skoro puna... aj pogodite zasto :|

kad smo vec kod tog bilja, onda je jagermeister neprevazidjen, jeste da nije nacionalno... al ajde

hihi hi ... i  :mrgreen: je pio hexoral  :lol: :lol: :lol:

Aj mi prodaj tu flashu becherovke da napijem mamu pa da ja zapalim za Ceshku dok je ona u kontuznom stanju!  :evil:

Shalim se naravno...

Ali ako je ne pijesh ja bi rado otkupila tu bocu od tebe!  :-D

E sad...

pise gore flasica a ne BOCA, razlika je sigurno u nekih 0,7l, cik pogodi kolika je flasica  :?  :lol:  :-P

A da zabranimo konzumaciju alkohola članovima foruma? Aaaa?
-reče jednom neko  :-D

Meni se čini da se ovde okupljaju sve sami alkoholičari  :-P

Druze, moras doci u Karlovce Sremske, (mesto moje drago) pa da popijemo jedan Bermet, domaci... Promenices pricu o vinu kazem ti  :-D

Stvarno! Na jednoj strani su "obična" vina, a daleko na drugoj... Bermet. :)

Inače, ?to se tiče crnih vina (koja nisu aromatična kao Bermet), makedonska T'ga za jug je jedino koje mi je lep?e i od Pro Corde-a.